Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 498
  • 802
  •   1
Отговори
# 390
  • София
И аз си мисля, че моето дете е с проблеми заради шепата хапчета за задържане. Имам 2 неуспешни бременностои преди него и обърнах света, за да го имам. Пих много неща, разбира се, назначени от лекар. Изобщо всички жлези с вътрешна секреция подкрепяхме медикаментозно с д-р Катя Тодорова. Сега се обвинявам, че може от страх да съм правила и ненужни неща. Но, като се замисля, че можеше и да го нямам, ами по-добре ми е с него. А той е трудно дете...олелеее....сигурна съм, че ще ме разберете. В момента се стремим да подобрим разбирането, защото то е вече най-очевидния проблем, както и избухливостта.

# 391
  • София
И моето детенце в корема на мама е изпило много хапчета,може би ненужни. Но важното е,че го има. Имам друг въпрос да видя дали се дразня напразно. Моето дете е контактно и се закача с непознати деца и възрастни. Като започне да им обясни какво иска и се вижда проблемът му. И трета лелка за последните десет дни му казва "нищо не ти разбирам,какви ги говориш". Някакси не им минава през акъла,че това е проблем,а не е липса на възпитание или не съм му чела книжки. Аз не коментирам кашлиците на децата им,кривогледството и др проблеми.

# 392
Хормони, антибиотици и пълна упойка по време на бременност - никой не може да ме убеди, че всички тези химии нямат общо със забавянето в говорното развитие на детето ми.

# 393
  • София
Като хапчета за задържане съм пила- дуфастон, медрол,0магнезий, естрофем, няколко пъти антибиотик, фолиева, но шпа.
Стимулирана съм с елонва.
Иначе по-проблемната дъщеря нагълта околоплодни води и беше на 3 антибиотика и интубирана.
Тя и другата не е от най-бързите, но пък днес сутринта отиде отвори хладилника, извади закуската, занесе я на стола за хранене и ме задърпа за ръката. Като се прибрахме от разходка тича към хладилника, извади кашкавала и ме дърпа да й давам, същото и със сандалите за излизане. За нея съм в истинска чуденка дали има нужда от логопед, може би по-скоро за тръшкането и нетърпеливостта.
Крисита, и аз мисля да не давам повече от 5мл от брейн бустера, като ще въвеждам плавно. Гадно мирише, ще видя как ще се приеме.

# 394
  • Cyberspace
Моят го приема само и единствено в плодово кисело мляко този пуст сироп. А нали не трябва с млечни да се приема  ooooh! Сутринта едва го излъгах с попара да го прекара, но утре номера няма да мине най-вероятно...
Отворена съм за съвети как и с каква храна да пробвам да го пробутам.

# 395
Аз пък обвинявам бащата на детето ми и неговите гени за нашия проблем с говоренето, разбирането и избухливостта. Не смятам да правя никакво генетично изследване, но моята бременност от зачеване до раждането беше нормална и безпроблемна. Сега като се замисля, обаче, той е бил с много късно проговаряне, много странен и различен, с хиперактивност (и най-вероятно високо функциониращ аутизъм, който преди тридесет и + години, нито са диагностирали, нито терапевтирали), както и двамата му първи братовчеди са единия с дислексия, другата според мен е пак с недиагностицирана за времето си дисфазия. Обвинявам и високите нива на тежки метали за виновник за сегашното ни състояние, но докато за второто мога и правя нещо по въпроса, от гените едва ли ще избягаме, ако въобще има нещо вярно в предположението ми де ( но един невролозите ясно говореше, за доказан ген за късно проговаряне, дори и името му каза... ).
При някой става гаф, при други - не - божа работа. Застраховани няма. И аз много инвитро деца познавам нормални, познавам и нормални деца от много проблемни бременности, познавам майка, родила детенце със синдром на Даун с перфектни изследвания и майка, родила нормално и добре развиващото се дете с много висок процент на БХС...

# 396
  • София
Стана ми интересно как предположи,че с дисфазия братовчедът. Логопедката каза,че много дълго,а може би завинаги ще личи проблема с дизфазията. Та,ако може да кажеш как се сети за братовчеда. Иначе пораснали високо функциониращи аутисти познавам, от реколтата след 90 та година има повече. 

# 397
Cyberspace, а в течен шоколад (има и био варианти без мляко) няма ли да се полакоми?

# 398
  • София
От генетично изследване на кариотип разбира ли се нещо?
Моя кариотип беше 96% нормален, 4% търнър, ама нито аз съм с търнър, нито някое от децата?

# 399
  • Пловдив
От генетично изследване на кариотип разбира ли се нещо?
Моя кариотип беше 96% нормален, 4% търнър, ама нито аз съм с търнър, нито някое от децата?
Обикновено не, що се отнася до проблемите с говора. Кариотипът показва хромозомни нарушения, т.е. засягащи броя хромозоми или липси, излишъци и т.н. на големи участъци от тях.

Колкото до другото, това при теб не е ли т.нар. мозаицизъм, при който, ако клетките с дефекта са малък процент, както при теб, просто може да не дадат симптоми?

# 400
  • София
Да, мозайка се води . Това беше резултата в майчин дом. После повторих изследването в Геника и беше нормален кариотип, та не съм се занимавала повече.

# 401
Хормони, антибиотици и пълна упойка по време на бременност - никой не може да ме убеди, че всички тези химии нямат общо със забавянето в говорното развитие на детето ми.

Не съм пила едно лекарство.. но собствения ми организъм от една страна го е тровил заради имунологични проблеми които имам с доста над нормата нк-клетки - аз повръщах като за световно, беше ми лошо до припадък, както аз съм страдала така и той,постоянно "тровен" милия мамин..... по болници лежах  да ме оводняват и подхранват че не можех нищо да хапна. Между 4-6месец  горе долу облекчение и после пак повръщане  ...а отгоре на всичко не е получавал и достатъчно фолиева защото е трябвало да пия по 3- 4  таблетки а не по една. Така че нищо не е гаранция....

# 402
Здравейте, момичета! Чета темата от доста време, но сега събрах смелост да се включа и аз. Моето момченце е на 1 г.10 м. и все още не говори, нищо. Издава много звуци, срички, но основно бърбори на китайски. Притесненията ми са свързани не само с говора, а и с това, че не е общителен с други хора и деца освен мен, не съм сигурна дали разбира всичко, което му говоря и обяснявам, защото не желае да изпълнява команди. Объркана съм, защото той е много умно дете проявява интерес към пъзели и се опитва да ги подрежда правилно (тези с повечето части му са трудни, но прави опити, тези с по-малко части успява да подреди), реди кубчета, строи със строител, със сортера се справя добре. Игрите и действията му ги показвам само веднъж и той веднага разбира и започва да ги изпълнявя точно както трябва. Тича, пада рядко, защото много внимава, катери се, слиза и изкачва стълби, слагаме разни мънички неща в процепи, пресипване ориз, макарони, пясък, вода от една чашка в друга. Мисля, че и с грубата и финната моторика нямаме никакъв проблем. Като иска нещо по-често ме води за ръка до него и "ъъъъка". Мога да кажа, че е инатче, но не изпада в кризи и не се тръшка. Много живо и любопитно дете е. До скоро не сочеше много, но от месец посочва (не винаги) това, което иска и това, което го впечатлява (картинките на чашката например). Относно разбирането, то ме притеснява, защото не изпълнява команди, но пък ако му кажа хайде да ти дам бисквитка веднага отива до шкафа с бисквитки и чака, ела да измием ръчички пак тръгва, хайде да спим отива и носи юрганчето си, хайде да пуснем песничка обръща поглед към ТВ, ако иска например да му отворя шишето с вода и му кажа иди тати ще го отвори отива при баща си, ако е там и баба му не бърка хората. Но да му кажа донеси юрганчето или шишети абсурд да го изпълни. Спрямо децата до скоро ги подминаваше. Сякаш напоследък виждам малък напредък, защото започна да ги заглежда, ходи до тях и ги пипа с ръчичка, научи се също да се бори за играчките, които му взимат, защото винаги се предаваше. Изкарала съм си доста картинки от линковете, които давате, ламинирах ги и ги учим. Но той не желае да показва в повечето случаи и само ги гледа, а имам чувството, че ги знае, защото ги търси с очи, друг път ги показва като го попитам къде са. Не имитира животни никакви. Доста често иска аз да показвам вместо него. Реших да направим консултация в Св.Никола, м.юни подадох заявка, а днес трябва да се обадя за час. Проучих няколко центъра в гр.Пловдив за работа с малки деца (аз съм от Смолян). Всички казват, че съм луда, че е малък и ще проговори изведнъж, но аз искам да му помогна навреме ако има проблем. Сигурно прекалих с обясненията, но от прочетеното в темите мисля, че вие ще ме разберете много добре и ще ми дадете съвет.

# 403
Стана ми интересно как предположи,че с дисфазия братовчедът. Логопедката каза,че много дълго,а може би завинаги ще личи проблема с дизфазията. Та,ако може да кажеш как се сети за братовчеда. Иначе пораснали високо функциониращи аутисти познавам, от реколтата след 90 та година има повече. 
Братовчедът си има диагноза дислексия - имат си всички диагнози и документи, сега завършва и е ориентиран към спорт. А братовчедката доста по-голяма по думите на майката е говорила неразбираемо до 7 г и след това е говорила прекалено правилно, дори никой в първи клас освен нея не е казвал Ще, а ше/щи. А "тати" - не можел да седне на чина, изключван от всички възможни училища - но с отлична диплома?!? - не е слушал в час , но дори и с гръб обърнат и говорещ е знаел какво е казала госпожата и е цитирал докъде е стигнала, сега е гениален с компютри, три езика дори без да учи и с мнооооого различно мислене. Да,... и все още според мен е неспособен да усети чувствата на другите хора. И с тримата сега като ги видиш за малко, освен нашия тати нищо няма да ги различи от другите.

# 404
Към предния ми пост - интересно ми е имат ли връзка дислексия, дисфазия, аутизъм и имат ли наследствена обремененост (дисфазията на братовчетката е моя предполагаема, много възможна, като и високо функциониращия аутизъм на бащата на детето ми) . Бих ли се хванала да раждам пак, в такова семейство? Бихте ли вие? Най- вероятно всичко е само в главата ми, но всеки е стигнал до момент - виновен е...еди кой си ... То няма виновни ... така е станало, но след като не мога да обвиня хапчетата например...
Рали85 горе главата - много ви е рано за подобни мисли. А пък е и момченце все пак.

Общи условия

Активация на акаунт