Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 378
  • 802
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Даваме, иначе няма как да си свършим нещо друго или да си починем, или да тръгна сутрин за работа понякога. Това е положението.
На мен само ми се иска да гледат на български, но баща им все на английски им пуска, че по-често дават хубави филмчета по англоезичните канали. Щерката дори се научи да казва едно "но уей", с което не знаем какво иска да каже, но силно подозираме, че е от някое детско на английски. Макар че видимо не го използва в смисъла, който има на английски.
Не знам дали може да забави развитието (говорното), с малко може и да може при някои деца, но две години според мен е явно изхвърляне.

Логопедите, при които водя големия, ми бяха казали, че според тях не е проблем телевизията, стига да не е на друг език.

# 601
  • София
За съжаление гледаха много бейби тв, от няколко месеца им пускам бг песни и образователни видеа на български.
Ами няма начин, едната докато яде, другата гледа детски, също и докато къпем едната, защото иначе правят золуми. Гледам ги сама през деня и това е положението. Също и докато съм в банята или върша нещо домакинско, иначе се мъкнат след мен и нищо не мога да свърша.
Но това е така при почти всички близнаци. Познавам само едни близнаци, които не са гледали изобщо тв/ имали проблем с очите и им е категорично забранено/ и мога да кажа, че те са доста добре развиващи се. Явно има значение гледането на тв

# 602
Да започнем от там че не става да гледат с часове. При малките е да кажем два пъти дневно по 15-20 минути, при големитее може да стигне до час при още по големите в предучилищна възраст - час и половина. На ден!. Макар че за мен и това е много но е лично мнение.  Това което гледат трябва за тях да е познавателно и образователно. Желателно на говоримия език и да е разнообразно а не да се въртят едни и същи неща.

Сега ще ми кажете , че има родители чиито деца джугат тв нон стоп. Така е защото така е най- лесно. Но пък техните деца нямат проблеми с проговарянето.

# 603
Моите наблюдения са, че тв пречи. Дъщеря ми се превъзбужда от телевизията и започва с китайския. Тв пускам максимум 1 час на ден, като гледам да не се събира наведнъж, филмчетата много ги подбирам. Зимата като е болна, гледа повече телевизия и резултатът с китайския е на лице, запопва се нескончаемо бръщолевене на безсмислици.

Направете си експеримент - опитайте се да изкарате седмица без телевизия и ще видите разликата в концентрацията. Действително много неща е научила от филмчетата, но всичко трябва да е в много разумни граници. Пренатоварва им нервната система.

# 604
Днес минавам само, за да ви кажа, че днес за първи път осъзнато и целенасочено бях наречена "мама". Гушна ме, обхвана лицето ми с ръчички и каза "Мама! Мама ! Мааама..."  Cry После ме награди с няколко целувки и петминутно гушкане. Беше нереално, разплаках се от щастие и изненада. Пожелавам на всички това вълшебство ! Сякаш ми напомни, че не трябва да се отказвам...  Heart Eyes

Това е чудесна новина.Дано скоро да се отприщи и за изречения.
И аз да се похваля......моят син съзнателно каза "Мамо пиш"- на 2 год.и 2 месеца е.Продължава да ходи на Монтесори занимания до обяд.Мисля,че добре му се отразява,към телевизията не проявява изобщо интерес,освен рекламите.Има любими и се опитва да имитира някои.

# 605
Моите наблюдения са, че тв пречи. Дъщеря ми се превъзбужда от телевизията и започва с китайския. Тв пускам максимум 1 час на ден, като гледам да не се събира наведнъж, филмчетата много ги подбирам. Зимата като е болна, гледа повече телевизия и резултатът с китайския е на лице, запопва се нескончаемо бръщолевене на безсмислици.

Направете си експеримент - опитайте се да изкарате седмица без телевизия и ще видите разликата в концентрацията. Действително много неща е научила от филмчетата, но всичко трябва да е в много разумни граници. Пренатоварва им нервната система.

Когато моят беше малък бяхме ограничили телевизията до 10 минути образователно. С възрастта обаче за нас лично телевизията носи все повече ползи. Още повече той вече чете субститри. Има невероятни филми по нейшънъл джиографик, виасат хистори, дискавъри.Два пъти седмично гледа пълнометражен филм толкова знания натрупва чрез зрението от тези ( при нас визуалното е силната страня) филми които  не бих се сетила да му разкажа или покажа. Но докато стигнем до тук много работа свършихме с него. Както би казала Констанца( Praynig) веч сме в фазала на голямата полза от телевизията, компютрите и пр

# 606
Средна работа е при нас гледането на телевизор. Гледа с нас новини (имаме лошия навик докато похапваме да слушаме новините). Иначе детско почти не гледа - два пъти седмично и то аз съм свалила приказка и я гледа вечер преди сън. Иначе се заглежда в рутинните детски (ако му пусна) - но не се тръшка, ако не е включен телевизора, може би защото така си тръгна от малък.
При деца с някаква специфика според мен пречи телевизията, докато наистина не стигнат до онзи преломен момент (за който стискаме всички палци) телевизора да има образователна цел.

# 607
  • Варна
На моето дете до годинката хич не му давах да гледа, а той, милият, да имаше как в телевизора да влезе. Миналата зима   няколко месеца го гледах денонощно сама и опрях до телевизията. Имало е моменти, когато е гледал повече (със сигурност повече от час на ден), но много ми тежеше на съвестта и пак съм гледала да го ограничавам.

В средата на май заминахме при баба и дядо. По цял ден е бил навън, почти не е гледал. А скоро се върнахме от другия дядо, където изкарахме две седмици и грам ТВ не е гледал, защото нямаше Бейби ТВ. Да ви кажа - промяна никаква. Нито в положителна, нито в отрицателна посока.

# 608
  • София
До три години пречеше телевизията, зомбираше се. Но пък,за да свърша нещо му пусках. Вече не пречи,избирам хубав филм на български,гледа анимацията,запомня героите,сюжет и се вълнува. В Ютюб има една поредица Приказки под дъгата,рисува се на стъкло и се разказват приказки. Не е шарено и изнервящо. Така се запали по приказки и се опитва да разказва, търси други да му чета. Преди това хич не схващаше приказките.

# 609
До три години пречеше телевизията, зомбираше се. Но пък,за да свърша нещо му пусках. Вече не пречи,избирам хубав филм на български,гледа анимацията,запомня героите,сюжет и се вълнува. В Ютюб има една поредица Приказки под дъгата,рисува се на стъкло и се разказват приказки. Не е шарено и изнервящо. Така се запали по приказки и се опитва да разказва, търси други да му чета. Преди това хич не схващаше приказките.
Да много са хубави!Също и приказки на Джиджи.Има ги цяла поредица в Ютюб.

# 610
  • София
Не намирам тема за сваляне на памперса, затова тук ще питам.
Едната ми дъщеря започна да си сваля сама памперса, пика вътре и явно й мокрее и го маха. Проблема е, че и като ляга да спи пак го сваля и няколко пъти опикава леглото .иначе през деня я слагам на гърнето и пика там. Но не си казва като й се пика, та се чудя е или не е готова да остане по гащи....
Споделете при вас как е било.
Също да кажа че с рибеното масло голям зор виждам, изобщо не знам как ще пробутам цялото шише.

# 611
  • гр. Варна
За сега моето дете въобще не схваща за какво е гърнето.Него пък го дразни,когато е наакан и вече няколко пъти си сваля памперса,когато не съм в стаята и става мазало в кошарата.Можеш и капсули да вземеш рибено масло и да го слагаш в сока например

# 612
  • София
Не пият сок. В каквото и да го сложа, тая миризма се усеща. То от ръката ми няма отмиване сума време.

# 613
Не намирам тема за сваляне на памперса, затова тук ще питам.
Едната ми дъщеря започна да си сваля сама памперса, пика вътре и явно й мокрее и го маха. Проблема е, че и като ляга да спи пак го сваля и няколко пъти опикава леглото иначе през деня я слагам на гърнето и пика там. Но не си казва като й се пика, та се чудя е или не е готова да остане по гащи....
Споделете при вас как е било.
Също да кажа че с рибеното масло голям зор виждам, изобщо не знам как ще пробутам цялото шише.
Иванкака, аз моето дете още го вдигам през нощта да пишка. Тя не се изпуска, но сутрин явно вече много й се ходи до тоалетната и сънят и става неспокоен. Пробвай да я вдигаш да до тоалетната, някой беше споменал за двукратно будене дори в началото докато свикне детето. Аз като ходя до тоалетната, я слагам и нея. Хамалогия е, обаче няма начин  Confused

# 614
  • София
Нали първо трябва дневния памперс да се махне, чак тогава нощния?
Другата ми дъщеря също не схваща за какво е гърнето. Седи си като на столче.

Общи условия

Активация на акаунт