Цъфнала и вързала НЕМСКА тема- номер 192

• 72 489
  • 752
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте! Ако има запознати, ще ви бъда благодарна, ако ми отговорите. Става въпрос за Елтернгелд. Задължително ли е да имаш плътни 12 месеца преди раждането, за да можеш да получаваш процент от заплатата ти, а не минимума от 300 евро? Мъжът ми беше на работа година и половина, но за жалост от декември 2015 е безработен. Можем ли да вземем неговата заплата от май до декември 2015, а от декември до май 2016 да ги броим за 0? И другият ми въпрос е, понеже той посещава курс по немски, след който ще си намери работа и ако работата е на пълно работно време той няма да може вече да получава Елтернгелд и мога ли тогава да ги прехвърля на мое име и да продължим да ги взимаме до първата година на детето? Благодаря предварително : ) 

# 46
Някой случайно да ползва доашен интернет на Водафон? Имам разни терзания Sad

Ние ползваме. Какво те терзае?

# 47
  • Hamburg
Здравейте! Ако има запознати, ще ви бъда благодарна, ако ми отговорите. Става въпрос за Елтернгелд. Задължително ли е да имаш плътни 12 месеца преди раждането, за да можеш да получаваш процент от заплатата ти, а не минимума от 300 евро? Мъжът ми беше на работа година и половина, но за жалост от декември 2015 е безработен. Можем ли да вземем неговата заплата от май до декември 2015, а от декември до май 2016 да ги броим за 0? И другият ми въпрос е, понеже той посещава курс по немски, след който ще си намери работа и ако работата е на пълно работно време той няма да може вече да получава Елтернгелд и мога ли тогава да ги прехвърля на мое име и да продължим да ги взимаме до първата година на детето? Благодаря предварително : ) 

Ако съпругът ви ползва Елтернцайт, тогава месеците, през които е бил безработен, влизат като нулеви месеци в изчисленията. Ако 67 %  от средния му доход за изминалите 12 месеца е под 300 евро, ще вземе 300 евро, а ако не, тогава получава по-високата сума.

Ако започне работа и работи под 30 часа седмично, тогава ще продължи да получава една трета от Елтернгелд-а, но минимум 300 евро.

Ако работи над 30 часа седмично, тогава трябва да прекъсне Елтернцайт-а си. Подава се нова молба. За подробности попитайте във съответната служба.

# 48

Ако съпругът ви ползва Елтернцайт, тогава месеците, през които е бил безработен, влизат като нулеви месеци в изчисленията. Ако 67 %  от средния му доход за изминалите 12 месеца е под 300 евро, ще вземе 300 евро, а ако не, тогава получава по-високата сума.

Ако започне работа и работи под 30 часа седмично, тогава ще продължи да получава една трета от Елтернгелд-а, но минимум 300 евро.

Ако работи над 30 часа седмично, тогава трябва да прекъсне Елтернцайт-а си. Подава се нова молба. За подробности попитайте във съответната служба.

Благодаря Ви много! Просто ми бяха казали, че няма как да стане - задължително трябва да си работил плътно 12 месеца преди термина, лелята в тази служба пък беше доста неучтива и ми измънка, че щели да ги броят за 0 както Вие казвате и затова ми се искаше и трето мнение да чуя...  Peace

# 49
Добро утро дами! Райънеър са пуснали билети от септември за полети от Меминген до София и обратно. Цените в момента са много ниски. Дано съм била полезна на някого.

# 50
Добро утро дами! Райънеър са пуснали билети от септември за полети от Меминген до София и обратно. Цените в момента са много ниски. Дано съм била полезна на някого.
От Баден-Баден до София също - от септември.

# 51
  • Чукарландия
Ха, дано пуснат и Франкфурт Хан - София от септември. Hug

# 52
От Баден-Баден до София също - от септември.

мама-Ени, Сбъдваща мечти,

много благодаря за информацията! bouquet
Спестява доста ненужно четене.

# 53
  • Варна
Някой случайно да ползва доашен интернет на Водафон? Имам разни терзания Sad

Ние ползваме. Какво те терзае?
Имахме запазен час за прокарване на интернет. Момчето дойде и започна да търси съответната розетка, в която трябва да влезе кабела на рутера, но не намери такава. Ами тръгна си, като започна да ми обяснява нещо за хазяина  кабел, но аз не говоря немски, а той английски, а идеята беше да му отворя апартамента за да направи инсталацията. Друг е въпроса, че нашия хазяин не си вдига телефона и е неоткриваем.
Проблема е, че моят мъж е подписал договор за 2 години, а реално нямаме интернет и не знам какво следва. Може ли да се пусне кабел, но да не върви по общите коридорите както в БГ го правят, а да бъде дискретно?
Вашата инсталация през розетката за телефона ли е или на кабелната?

# 54
Dalivali, определено няма видими кабели нито в къщи, нито по коридорите. Обаче аз не бях в ДЕ, когато са прекарвали интернета. Мъжът ми ще се прибере след няколко дни и ще го попитам откъде идва съгналът.
п.п Ако се интересуваш от качеството на интернета - не е кой-знае какво. При лошо време почти винаги спира, а за жалост често и в почивните дни. На Великден не можахме с никой да се поздравим онлайн. Дано при вас не бъде така.

# 55
  • София
Здравейте, скоро и ние ще сме в ДЕ. Понеже си имаме хамстер упорито се опитвах да разбера дали трябва някакъв документ, та в крайна сметка открих. Може ли да се включи инфото в началото, ще е полезно и за други. http://bgkontakti.de/blog/2015/10/15/235/

Имам и 2 питания.
Декларация от бащата - съгласие за пътуване на детето имам на БГ. Ако ще пътувам от ДЕ към БГ пак сама декларация нужна ли е, да я превеждам ли на немски?

И за имунизационния паспорт как действахте? Само БЦЖ -то и хепатит Б са на БГ. Не може ли да си напиша отгоре на латиница, че толкоз пари за преводи и легализации дадох вече...

# 56
  • Germany
KITTI, имунизациите аз си ги написах сама отгоре и беше ок. За декларацията ако имаш възможност си я преведи на немски. По принцип тя е само за Бг, но на мен миналото лято незнайно защо един сампатичен господин ми я поиска, когато заминавахме за Бг на Мюнхенското летище. Знам, че няма право да ми я иска, защото и аз, и детето сме български граждани, но в 7.30 сутринта не ми се разправяше  Peace

# 57
Kitti,аз нямам много опит,че и ние сме от скоро тук,но декларацията не съм я превеждала...
Относно имунизациите познати  ми бяха казали да ги напише личната лекарка в БГ на латиница и толкова,обаче тук като ме попитаха коя за какво е и аз  Shocked!Взех да се ровя в интернет,защото немските ваксини са с други имена,напечатах каквато информация намерих на английски за всяка ваксина и им дадох листа.Почакахме малко и доктора ни каза какви ваксини можем да си бием и така...  Peace Те нямат ли някакви унифицирани каталози за EU?  newsm78

# 58
  • Варна
Dalivali, определено няма видими кабели нито в къщи, нито по коридорите. Обаче аз не бях в ДЕ, когато са прекарвали интернета. Мъжът ми ще се прибере след няколко дни и ще го попитам откъде идва съгналът.
п.п Ако се интересуваш от качеството на интернета - не е кой-знае какво. При лошо време почти винаги спира, а за жалост често и в почивните дни. На Великден не можахме с никой да се поздравим онлайн. Дано при вас не бъде така.
Благодаря ти Simple Smile
Лошото е, че получихме писмо от Водафон, които са се свързали с Телекома и от там са ги уведомили, че няма нужната инсталация, да се свържем с хазяина за да изградят такава, бла бла. Както писах и по - горе нашия хаяин е неоткриваем, а и няма да го занимаваме с това.
Сега ще видим по какъв начин можем да прекратим договора с Водафон  newsm78
Само едно не проумявам - как може да се подпише договор и то двугодишен, когато нямаш информация дали имаш покритие там? В България отиваш в съответния офис преди да си  подписал договор и от там ти казват ще стане ли инсталацията или не. Ако не - търсиш си естествено друг доставчик.

# 59
  • Germany
И ние имахме подобрен казус в началото. Мотаха ни 1 месец. Когато дойде поредният служител на Кабел БВ и ми заяви, че няма как да стане, го накарах да ме свърже с някой, който говори английски и направих жесток скандал по телефона и им казах, че ако не пуснат нета веднага, канселираме договора. Веднага отиде да си вземе инструменти и кабели и след 3 часа имахме нет. Проблема е, че имате право да канселирате договора до 30 дни след подписването, а при вас доколкото разбирам е минало повече време...
За декларацията - нямам я преведена и никъде в ДЕ не са ми я искали.
За имунизациите - нашите бяха на английски и не сме имали проблеми, особено след като има казах, че повече ваксини няма да слагам.

Общи условия

Активация на акаунт