Отговори
# 165
Момичета, на сайта на "Акривни потребители" има таблици с проучване за маслата и сирената. Пише си и марките, така че може да си прецените.

# 166
Avonita, благодаря. Нямах си и идея, че има такава таблица. Сега остава да избера нещо подходящо Simple Smile

# 167
Аз я погледнах, но всички сирена, които ям по принцип, ги няма  newsm78 На Маджаров ям например пакетираното, а има само насипното. И още няколко липсват, включително Хармоника. Коментарите споменават, че на Данон нямало сирена, като цяло изключително избирателна таблица.

# 168
Мисля, че са изследвали най- популярните сирена от всеки клас.  Със сигурност имат и пропуски.  Относно Данон, може би липсва, защото не е българска марка, макар да имат производство тук. Аз харесвам млеката им, но се старая да не ги ям. Далеч са от естественото мляко.

# 169
Момичета, искам да попитам тези от Вас, които приготвят сами пюретата. Искам и аз да започна поне с основните неща като морков, картоф, тиквичка, тиква, броколи... Незнам обаче, когато сваря дадения продукт, смесвам ли го с бульона, в който съм го варила? Добавям ли малко масло или не? Как ги замразявате във формички за лед - покривате ли самите формички с нещо или ползвате от тези, които се затварят, ии от тези пликчетата?
Мога ли да ползвам бурканчетата от пюретата, които съм давала до момента? А може ли да използвам и пликчетата за замразяване на кърма, които ми останаха? Питам всичко това, защото ми се струва, че може да се развалят... нямам никакъв опит в приготвянето на дом.пюрета newsm78

Кога ги замразявате - след като изстине продукта и го слагате в камерата или?

Предварително благодаря на всички мами Hug

# 170
Бенчева, аз приготвям сама пюретата и слагам зехтин Екстра Върджин по 10-тина капки на едно голямо бурканче от 190гр. В началото не слагах никаква мазнина, но като почна да яде по цяла порция започнах да слагам, първо 2-3 капки, после 6-7 и така до 10 (1/2 чаена лъжичка).
Можеш да слагаш и масло, дори ще стане по-вкусно, но аз реших да въведа по-късно млечните, в това число и маслото.
Ако пюрето е гъсто и има нужда от вода, слагам от тази, в която са врели зеленчуците. Ако е по-течно, например от тиквички и чушки не добавям, защото и без това е водно пюрето.
Пюрета не замразявам, разбрах горе долу колко да приготвям за 2 дни напред и държа в хладилника. Само един единствен път се изсилих и излязоха 4 бурканчета, две от тях замразих. Знам, че не е добре да се замразява стъкло, но нищо не му стана, просто да не е пълно до горе и да не се размразява рязко. Ако имаш контейнери на Авент, още по-добре, идеална работа ще ти свършат. После като искам да ползвам замразеното пюре, го изкарвам от фризера в хладилника през нощта, след това на стайна температура няколко часа и като е напълно размразено претоплям на водна баня. Гадното на замразените пюрета е, че после стават много течни, та тогава ми се наложи да ги сгъстя с оризота каша.
Замразявала съм само месо във форми за лед, четох, че е добре да се покрият с прозрачно фолио, но аз не го направих, не знам каква е идеята...
Можеш да ползваш и бурканчета, можеш и пликчета за кърма, например при замразяването ще е идеално.
В камерата се слагат като са изстинали задължително, можеш да охладиш предварително в студена вода.

# 171
Аз замразявам само месото, всичко друго приготвям в съответния ден и нямам опит. Използвам тази форма, но тя е същата като формички за лед, само са малко по-големи формичките и има капак. Трябва да се покрият със сигурност.

аз слагам рапично олио, по препоръка на педи го въведох още в началото след като получихме запек - първо ден половин чаена лъжичка, втори ден цяла, третия една и половина. Каза около 8-10 грама мазнина на пюре от 200 грама. Една чаена лъжичка ми е около 5. Принципно съм чела за въвеждането по капки, но при нас се наложи по-бързо и нямаше проблем.

# 172
ще се върна да прочета,много са ми интересни режимите на хранене,моя бебо става в 4-5 часа(сутринта) да хапва...
не знам дали си спомняте бях писала след 2 мнения бяхме с антибиотик и бактериална инфекция на гърлото..
прекарахме кошмарна нощ, на следващия ден бяхме по-зле..отидох на 3 мнение  моментално ни казаха в болницата...отидохме вече имах ме 39,2 температура..вирусна инфекция ...3 дни антибиотик и мина,но получих ме обрив и още 3 дни останах ме докато изчезне напълно...днес ни изписаха с фенистил за няколко дни и контролен преглед след това...голяма одисея
желая ви здрави бебоци  Heart Eyes
исках да ви питам на тази възраст какво може да даваме като добавка за подсилване на  имунната система

# 173
Бенчева, и аз като Шикер не замразявам пюретата, а правя най-много за още два дена напред. Иначе преди правех по 4-5 и най-удобно ми беше да ги замразя в пликчетата за кърма. Те вътре са стерилни, във фризера заемат всякаква форма, което е супер удобно и се размразяват като се извадят от предната вечер в хладилника и после може и с пликчето директно на водна да ги стоплиш. Във форми за лед съм замразявала само броколите, когато исках да ги въвеждам и добавях по едно кубче директно в току що сготвеното пюре - така хем не трябва предварително да ги размразявам, а те от своя страна веднага охлаждат горещото пюре и не трябва да чакам да изстине.
Бурканчетата от готовите пюрета не са надеждни за мен - пробвах да слагам в тях горещо пюре и да ги завинтя хубаво и да ги обърна, така по принцип си вакуумираме сладкото, и дори и първоначално да се вакуумират (капачката хлътва като на неотворено готово пюре), в последствие са ми се отваряли. За това вече правя по 2-3 и ги държа в хладилник.
Добре е, когато ще ги замразазяваш, да се охладят шоково - т.е. във вода с лед и след като изстинат, във фризера. Не се препоръчва да престояват дълго на стайна температура.
Мазнина е добре да има, за да се усвоят по-добре зеленчуците и да не се запече детето. За зеленчукови пюрета се препоръчва зехтин или рапично олио, а за плодови - кокосово масло, а когато решиш да въвеждаш млечни, може и краве масло

Шикер, това със заека според мен се получи така, защото нямам блендер, а там най-лесно би се смлял. Добре, че е свекър ми, който има всякакви машинки и ми смели месото. А фолио е добре да се сложи върху формите за лед, за да не се оксидира и да се съхрани максимално свежо. Така предотвратяваш и да попадне нещо вътре.

Skeeter, много хубави тези формички за лед. Да знаеш в България някъде да има такива?

симонка, много неприятни преживявания, дано бързо се оправи детето и да няма повече проблеми  bouquet

# 174
Симонка, добре че се е оправило бебчето  Hug
Какво ли стана с детенцето на Moony  newsm78 Нищо не писа повече, дано са добре.
Далия, мерси за разяснението, ще покрия другия път формите за лед  Hug

Някоя мама писа, че е минала на биба на шишето с 3 дупки, на коя марка са тези шишета с няколко дупки? Аз използвам МАМ и те са с една дупка, просто става по-широка. Но номер 2 май й е малка, а с 3 се наяжда много бързо и не може да усети, че се е нахранила.

# 175
Симонка, добре, че лошите неща са минали.
Шикер, на Авент шишетата са с няколко дупки, за други марки не зная.
В тази връзка как сте със залъгалките. Минахте ли на 6+. Ния не ги иска, май са й прекалено големи:дави се, прави физиономия на повръщане, а не заспива без залъгалка, затова си караме със старите(пак на Авент).
Аз замразявам във форми за лед, опаковани в стреч-фолио и после прехвърлям в пликове.

# 176
Не сме минали на 6+. Предишните ги смучеше странно и минавахме на следващите даже малко преди да навърши месеците за следващия размер, но сега точно същата работа - плюе ги и не ги иска.

# 177
Здравйте мами ...
Симонка бързо дооздравяване Hug
Шикерче ..аз ползвам (така де опитвах се да ползвам ) тези на Avent много съм доволна и майка ми и вуйна ми ползваха тези ..много са удобни самият биберон е направен в 3 степени като въртиш шишето 1 и 2 са за соково ,мляко а 3 -ката може даже и пюре да пие ....пише ,че са противоколикови ,но аз не ги купих с тази цел само,а защото не се и давят ..абе като цяло имам и други марки и от тези съм изключителни доволна Heart Eyes
Да кажа какво стана и с нас ..отидохме на другия ден ..казаха ми ,че имало инфекций който били само с температура ,но за мое щастие нямахме олекна ми ,че косите ми побеляха ....и накрая се оказаха зъби  Cry  който ще ни мъчат много... Лекарката ми обясни ,че като само за месец са му избили 6 зъба и сега почти 2 месеца няма друг избил ,значи другите ще избият по бавно и тежко  newsm78

# 178
И ние сме си със старите биби, чудя се дали да не пробвам 6+. Всъщност, ако си смуче малката биба, какъв е проблема?

# 179
Здравейте,
първо да кажа за шишетата - ние също сме на AVENT и вече сме с биба с 4 дупки. Залъгалката също ни е за 6+ и нямаме проблем.
Вчера бяхме на консултация 8600 кг., 69 см. Направихме проба на манту и гледам, че вече е почервеняло на ръчичката, значи всичко е ок. Педи каза глутена да го въведа със сутрешното хранене, защото все пак е белтък и трябва повече време за да се обработи от коремчето. Което означава, че следващото хранене, което ще премахнем е сутрешното, а в 15 чса ще й давам мляко с плодове. Казах й, че вече използваме бънджи активно и тя "ами май ще проходите по-рано - някъде към 10-ти месец"  Shocked Сега сме на консултация септември, когато Калина ще е на 1 год.  Hug

Хубав ден! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт