Как да мотивирам мъжа ми да се вземе в ръце

• 28 600
  • 367
  •   1
Отговори
# 240
the Дорис, не точно. Просто ако човек няма мотивация и не осъзнава проблема си е хубаво да се подходи кардинално Peace Много често хора с подобно наднормено тегло наистина не осъзнават, колко отрицателни неща може да им доведе състоянието им. Авторката сама каза, че той охка, пъшка и се оплаква от болки на разни места заради килограмите. Каза и че за едва няколко години е качил тези 30кг, което си е много ...
Не казвам, че хората с прекалено висок индекс на ТМ са инвалиди или че нищо не могат да правят. Казвам, че с подобен начин на мислене се приближава до описаните от мен състояния (макар, че според мненията на авторката, вече е стигнал до някои от тях) и е по-добре някой да му удари един психо-шамар пред това да се стигне до крайности Peace

# 241
Привет. Няколко пъти обмислях заглавието и дали изобщо съм за тази част на форума. Общо взето проблема е, че мъжа ми пълнее ли пълнее и ужасно се страхувам вече за него. Не знам как да го мотивирам да се вземе в ръце, страхувам се постоянно, че нещо ще му се случи. Обяснявах му като на дете, че това не е добре за здравето му, че имам нужда от него, дори му казвах, че не изглежда никак добре, вдига рамене и казва че нищо не може да направи, малко яде (според него) и се движи достатъчно (пак според него). Разсъждава пораженчески. Ходи на ендокринолог и му пусна всички хормони - в норма са.

Аз готвя разнообразно и балансирано, но това не е достатъчно явно. Не знам какво да направя. Приемам всякакви съвети.

Точно днес коментирахме с ММ, темата за атлетични, поддържани мъже и дебелите им, отпуснати жени и естествено обратното. Имаме познати (единия дори е културист) които са представители именно на този вид двойки.
Давах за пример семейство, които до скоро бяха разделени. И двамата бяха меко казано дебели (особено жената, която пък и е ниска на всичкото отгоре). Не знам какво се случи там, не знам нито как, нито защо, но това семейство се събра. В момента изглеждат като модели от списание. Дори си отвориха фитнес. Не знам каква е била мотивацията там, но и двамата изглеждат прекрасно!

Относно мъжа ти.. Щом не можеш да му повлияеш, нека с него поговори страничен човек, на който той има доверие (приятел, роднина). Мисля, се ако го чуе и от друг, може би поне ще се замисли. Другата опция е с постоянно настояване, но не се знае дали това няма да има обратен ефект.
Ти познаваш най-добре мъжа си и според мен сама знаеш отговора на въпроса си Wink

# 242
Благодаря на всички още веднъж.  bouquet  От снощи се е хванал да чете за НВ ВМХ и реши, че това е неговия начин на хранене. За него няма никакъв проблем да спре сладкото, плодовете, хляба. С картофите ще е по трудно, но ще свикне. Сега чета в темата , още ми е много трудно, имам една позната, която се храни по този начин и на нея писах, пък да видим. Надявам се да го похваля в скоро време. Колело ми е намерил, така че лека по лека ще започнем да караме.

# 243
  • с/у ОколоМръсТното
Браво!

Мъжете лесно се вталяват с малко ограничаване и спорт. Имай търпение и го поощрявай.

# 244
Точните ми резултати след високото мазнинното са ми от 22% мазнини на 10% Wink

Ако вкара и малко спорт, поне 3 дена.. но внимавай, мъжа ти да не заприлича на Лазар Ангелов хаха, че или ще те сменя или и ти трябва да изглеждаш като янита Simple Smile

# 245
Благодаря на всички още веднъж.  bouquet  От снощи се е хванал да чете за НВ ВМХ и реши, че това е неговия начин на хранене. За него няма никакъв проблем да спре сладкото, плодовете, хляба. С картофите ще е по трудно, но ще свикне. Сега чета в темата , още ми е много трудно, имам една позната, която се храни по този начин и на нея писах, пък да видим. Надявам се да го похваля в скоро време. Колело ми е намерил, така че лека по лека ще започнем да караме.
Peace
Предвид това, което написа за него, мисля, правилно се е ориентирал.
Картофите не е нужно на 100 % да ги изключва, само нека са възможно по-рядко,например веднъж седмично.
Щом няма заболяване/здравословен проблем, да набляга на яйца, риба, месо, зеленчуци и салати.
Гаранция, че още след първия месец ще има видим резултат.    Grinning
Успех!

# 246
Имам такъв познат - мъж на приятелка /беше/, разведоха се.
Не успяха да намерят подходяща мотивация, той си е така и до сега.
От 20тина годишна възраст е започнал да пълнее, 150те кила ги е стигнал към 35. Започвайки от 100 /над метър и деветдесет е висок и за него 100 кг. е било почти ОК, виждала съм му снимки, леко коремче има на 100 кг./ Реално е качил 60-70 за 15 години, което прави колко - по 4 кила на година, ами на всеки му се е случвало да качи толкова. Само че веднага след това не е последвало сваляне, а поредното качване.
Майка му и сестра му също имат проблеми с килограмите.
Става дума за ген, съчетан с грешни хранителни навици и вероятно психологически проблеми.
Наред с това консумира и много алкохол и има огромно его. На този човек всичко му е много - телевизорите - големи, децата - много, фирмата - лична, подчинени - много, килограми - много, ако ме разбирате. Може би - грандоман.

# 247
Само дето за каротфи няма особено мн място , в 100г има около 30 грама въглехидрати, а със 100 грама само ще се раздразни.

Ако разбира руски да изгледа този пич, обяснява доста детайлно https://www.youtube.com/watch?v=G8Gs4tXAR40

# 248
  • Sofia
Наред с това консумира и много алкохол и има огромно его. На този човек всичко му е много - телевизорите - големи, децата - много, фирмата - лична, подчинени - много, килограми - много, ако ме разбирате. Може би - грандоман.

Имам един познат, също възпълен мъж, на средна възраст, който постоянно казва следното: "Който не ме харесва, просто няма вкус, аз съм си идеален.". Mr. Green Laughing

# 249
Само дето за каротфи няма особено мн място , в 100г има около 30 грама въглехидрати, а със 100 грама само ще се раздразни.
По принцип си прав.
Но ако не му пречат и толкова му липсват, едва ли 1-2 пъти месечно ще му попречат на отслабването.
А и ако няма захарозависима болест, не е и нужно да ограничава до абсолютен минимум въглехидратите.Като под въглехидрати не разбирам торти, кифли и пасти.    Laughing
Казвам това, изхождайки от факта, че той по принцип не е по диетите и не е особено мотивиран.Ако почувства значително лишение и ограничение, нищо чудно бързо-бързо да се откаже.
Даден начин на хранене, различен от досегашния ни, се следва по-лесно и има по-голям шанс за успех, ако носи повече удоволствие, отколкото тормоз.   Simple Smile

# 250
Виж го ти как бързо се мотивира мъжът ти! Браво на него, честно казано, мислех, че няма да му се занимава. Успех и на двамата  Hug

# 251
Няма такова животно, което да носи удоволсвие и успехи Simple Smile
- искаш хубаво тяло - усилия.. и тва общо взето важи за всичко, иначе всички щяха да ходят с плочки и да карат с-класи Wink

Това хранене е мн ефективно, но само при 100% стриктност, 10 въглехидрата отгоре са достатъчни за да те извадят от кетоза, сиреч спираш да отслабваш.. и трябва да изгориш натрупаните въглехдрати в черният дроб и мускулите преди да продължиш. Може да прави захранващ ден 1 път на 2 седмици примерно, в 10 часа рамков прозоец да поеме кооолкото храна иска, после в следващите 2 седмици, първите 4-5 дена ще изчиства въглехидратите и после пак ще отслабва. Но тия зареждащи дни правят не малка пауза в отслабването, зависи колко се зареждаш.

Това хранене не е диета, а е нивик изхождащ от философията че всичко що вдига инсулина е вредно. Ако се научи да получава удоволствие от храна като месо, риба, морски дарове, салати, кашкавал, сирена, ядки (не повече от 100гр дневно), то не само ще отслабне, но и никога повече няма да е извън форма Simple Smile Мозъците обаче са ни пристрастени към въглехдиратите, щото са лесна енергия и носят удоволствие Wink лично не съм ял картофи, ориз, хляб, пици, бобови култури вече няколко години и грам не ми липсват.. винаги ще предпочета една тлъства свинска пържола със зеленчуци и винце ммм. Единствено сладкото ми липсва, но си взимам черен шоколад и по няколко блокчета дневно или в зареждащ ден изам 1 шоколад или 100 гр сладолед.. свиква се, като си препрограмираш мозъка какво да ядеш после ти става едно смешно как всички се тъпчат с джънк, въглехидрати и имат неконтрилируем глад.. определено храненето по този начин ти дава коренно-различно усещане в стомаха - лекота. Този начин е определено по-лесен за отслабване, щото е траен, другият с броене на калории и повечко спорт са ефективни докато спортуваш.. Simple Smile

п.с може да вкара и фастинг в комбинация, също е доста ефективен, но по-добре по-нататък да посвикне първо че ще му дойде мн зор Simple Smile И да отнчало боли глава и има спад в енергията докато тялото се адаптира.

# 252
JonSnow , пак ти казвам, принципно си прав.     Peace
Но хората сме различни, имаме различни цели, различни намерения...не всеки "гони" плочки на корема. Laughing
Също, ако човек трябва да полага неистови усилия, ако нещо неимоверно много го затормозява и изнервя, шанса да го зареже е почти 100 %.
Твоят начин е добър за силно мотивирани хора, които искат бързи и добри резултати, които са готови да жертват нещо, само и само по-бързо да постигнат целите си.
Мъжът на авторката не звучи като такъв човек.Може  и да е, но тя поне не го описва като такъв.
Затова дадох идеята, поне в началото да го карат по-леко.А като види резултат (а такъв ще има, дори при повечко въглехидрати, от картофи например), кой знае, може и той самият да се хареса и да се мотивира да е по-стриктен.
Защото, за да има ефект една промяна, в какъвто и да е аспект, то трябва човек да е вътрешно убеден и осъзнат, че е готов и иска промяната.Не става да му я наложиш отвън и да очакваш да му "насадиш" силната мотивация и желание за успех.

# 253
  • Sofia
Мозъците обаче са ни пристрастени към въглехдиратите, щото са лесна енергия и носят удоволствие Wink лично не съм ял картофи, ориз, хляб, пици, бобови култури вече няколко години и грам не ми липсват.. винаги ще предпочета една тлъства свинска пържола със зеленчуци и винце ммм. Единствено сладкото ми липсва, но си взимам черен шоколад и по няколко блокчета дневно или в зареждащ ден изам 1 шоколад или 100 гр сладолед.. свиква се, като си препрограмираш мозъка какво да ядеш после ти става едно смешно как всички се тъпчат с джънк, въглехидрати и имат неконтрилируем глад.. определено храненето по този начин ти дава коренно-различно усещане в стомаха - лекота.

С останалата част от поста ти съм съгласна, но с горния абзац (и по-специално удебелената част) – не. Можеш да се опиташ да си самовнушиш, че вредната храна не ти липсва, може да се ограничаваш и да си самоналагаш стриктен хранителен режим с години, но няма как да накараш мозъка си да възприема нездравословните вкусотии като нещо отблъскващо и не-вкусно. Говоря от личен опит – около година спазвах много полезен хранителен режим – споменатите зеленчуци, месо, риба, яйца, сутрин – плодове – и наистина влязох в страхотна форма. Истината е, обаче, че не беше минал и ден, в който устата ми да не се пълнеше със слюнка, при случайно лъхналата ме миризма на пържено от McDonald’s или пълна чиния с калорични спагетки, на сладки изкушения или мазна манджа с бяло препечено хлебче. Crazy Така че – за жалост, ако генетично си предразположен към складиране на мазнини, трябва да прецениш кое ти е по-важно – безупречната изкусителна фигура или това, поне няколко пъти седмично да си угаждаш с нездравословни кулинарни изкушения, за което да платиш с не толкова добре поддържан телесен статус. Peace

# 254
Естествено, че говорим за пренавиване - то е абсолютно същото като веганството, ставаш проповедник и непрестанно досаждаш на хората с твоя хранителен режим, защото ти се яде, та две не виждаш и имаш нужда да повтаряш непрекъснато как нищо не ти липсва, но не само че ти липсва, ами ти избива и злобичка от тези липси. Обсебените хора са най-неприятните събеседници.
На мен ми допада Румяна Илиева, защото е умерена, интелигентна и най-важното - с нея си тренираш вкъщи, не се налага да отделяш време в път до фитнеса.

Общи условия

Активация на акаунт