Как да мотивирам мъжа ми да се вземе в ръце

• 28 590
  • 367
  •   1
Отговори
# 270
Тва че ядеш зърно, не значи че от хомо-сапиенс си станала зърно-сапиенс или там каквото си мислиш. Както организма ти функционира сега, така е функционирал по абсолютно същият начин преди 200 хил.години - модела  е един същ Wink И не, те не са имали възможност да косумират въглихидрати по различни от плодове - едно от опростените обяснения защо болшинството не реагират добре на въглехидрати, защото просто не са присъствали в такова количество НИКОГА.

Проблема не е в 30-те въглехидрата (средно) в 100 гр сладолед, а в закуската с хляб, преди обяда със сладко, талителите на обяд или боба с хляб, вечерята пак с въглехидрат. Т.е в тоталният прием на въглехидрати, който на световно ниво е 63% , интресното е че колкото е по-развита държавата толкова по-малко въглехдрати консумира населението, ето ти статистика  http://chartsbin.com/view/1154
Преди агро революцията въглехидратите със сигурност са били в много ниски граници от порядъка 10-20%, освен ако някой не е лапал банани до припадък.  Връщането на въглехидратите в 10-15% води до моментална загуба на тегло , дори първоначално да приемаш повече калории, отколкото изгаряш. Един жокер - много е трудно да преядеш с мазнини, просто глада "изчезва", заради бавната и равномерната енергия която получаваш и всъщност в тялото си идва всичко на място. "о чудо" Wink
Има и пряка зависимост м/ж консумацията на въглехидрати с диабет 2 и синдром Х , ето ти друго кратко проучване http://ajcn.nutrition.org/content/79/5/774.full

И говорим за нормалните хора, дето дебелеят, не за онзи малък % х-мен мутанти дет правят храната зян Mr. Green

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 02:28 от JonSnow

# 271
Jonsnow, доста не съм съгласна с повечето неща, които пишеш. Човешкото тяло е устроено към плодояден начин на хранене, всичко друго, което ядем е защото сме страшно адаптивни. Тея с въглехидратната непоносимост не карат само на плодове, а пещерняк с вафла в ръка не съм видяла. Майкъл Фелпс я да легне на дивана всеки ден с по 8к калории да видим дали ще го познаеш след няколко месеца. Много спортисти са се отпускали до неузнаваемост след края на спортната си кариера. А 8-10к калории мен ще ме изкарат седмица дет се вика GrinningVery Happy:D Късметлийка съм, че приличам на ектоморф, но не защото тялото ми не може да пълнее, а защото порциите са ми толкова. Смятала съм, трудно ми е да имам излишъци. Не се ограничавам от нищо, но 3 хранения на ден са ми предостатъчни, евентуално някой плод между тях.

Нямам вълчи апетит, нямам и копнежи към джънк. Блазни ме единствено сладкото. Преди си купувах сладко на месеца веднъж, сега живея с пристрастен и ям веднъж седмично джънк сладко. Останалото сладко ми е предимно от свежи плодове, 2-3 фурми на ден и от време на време кафе с бая захар.

Между другото съм чела, че копнежите към вредни храни често са породени от липсата на ценни витамини и минерали в организма. От една страна организмът се привлича от калорични храни при минимум усилие, от друга търси повече храна, когато има дефицити. Но ако те блазнят храни с празни калории и никакви полезни вещества (тип чипс, газирано, вафли), ми се струва нормално.

# 272
  • България-Швейцария
Аз питам един прост въпрос.. В цял свят се рекламира че мазнините са вредни, в същото време хората никога не са били толкова дебели и болни като в последните 60-70 год. Пита се къде е грешката в уравението, щот някъде някой по веригата греши и резултатите са катострафални Wink Също как така раковите болести и сърдечните са най-малко срещани при ескимосите, менюто им е 70% мазнини.
В промишленото отглеждане на месото е 'грешката', там няма как да се следват естествените процеси на развитие на животните.
Ускорява им се растежът с хормони (което е най-опасно, според мен), угояват се по бързата процедура с всякакъв вид фуражи и смески със съмнителен състав и т.н. (не може да не ви се е случвало пилето да мирише на риба). Изобщо не е било ясно в дългосрочен план как ще се отрази на хората този процес, сега му берем 'плодовете'. Няма и как да се върнем назад изцяло, защото на фона на цялото затлъстяване има и един доста голям брой човеци по света, които гладуват.
В края на 19-ти и началото на 20-ти век месото със сигурност не е било пълно с хормони, поне аз на ретро снимки дебел каубой Wink не съм виждала, да не говорим за морбидно затлъстял. Дори Coca Colа-та не е била вредна, обаче онази оригиналната, не сегашното подобие, подсладено вместо със захар със сироп от генномодифицирана царевица Stop

# 273
интресното е че колкото е по-развита държавата толкова по-малко въглехдрати консумира населението, ето ти статистика  http://chartsbin.com/view/1154

И каква е логиката? В САЩ хората живеят в развита страна, ядат малко въглехидрати, но въпреки това водят класациите по затлъстяване. Стремежа им да изпържат всичко, без значение какво е, няма да коментирам. Те са супер нездравословна нация, британците също дебелеят, изобщо това затлъстяване покрай полуфабрикатите и бързото хранене се е превърнало в зараза. А ако видиш португалка (52%) да си размразява замразена супа от супера, точно за здравословно хранене ще се сетиш.

# 274
  • Sofia
И каква е логиката? В САЩ хората живеят в развита страна, ядат малко въглехидрати, но въпреки това водят класациите по затлъстяване. Стремежа им да изпържат всичко, без значение какво е, няма да коментирам. Те са супер нездравословна нация, британците също дебелеят, изобщо това затлъстяване покрай полуфабрикатите и бързото хранене се е превърнало в зараза. А ако видиш португалка (52%) да си размразява замразена супа от супера, точно за здравословно хранене ще се сетиш.

И аз намирам тази класация за, хм, доста съмнителна... newsm78

# 275
http://www.insidermonkey.com/blog/11-countries-that-consume-the- … the-world-348963/
Ето една класация за консумацията на захар. В топ 10 са само развити страни, начело са САЩ разбира се.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_food_energy_intake
Държавите с най - силно енергийна консумация. Отново на чело са само развити страни, САЩ пак номер едно и тук.

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/which-countries-co … t-amount-calories

# 276
Клетките в организма ни използват АТФ за енергия (аденозинтрифосфат) , набавят си ги като преработват мазнини, въглехидрати или протеини. При 50, 60, или 70% консумация на дневни въглехидрати, за клетките няма никакво значение, те ще правят АТФ от въглехидрати. За да започнат клетките да правят АТФ от мазнини, въглехидратите трябва да са 10-15%, т.е клетките да потърсят друга суровина за създаване на енергия. Ако клетктие предпочитаха въглехидрати за АТФ, защо тялото безпощадно ги превръща в мазнини. Защо главният ни енергиен склад е от мазнини и няма таван, а за въглехидратите имаме ограничено количество в черният дроб и мускулите? Защо въглехидратите в кръвта и последвалата секреция на инсулин се опитват да премахнат “горивото” от кръвта след като са толкова важни? Защо няма незаменими въглехидрати? Тялото може да си ги набави от протеини и мазнини, но не може да си синтезира незаменимите аминокиселини и мазнини.

Когато нямаме в тялото инсулин (липса на въглехидрати), всички мастни депа запчоват да освобождават мазнини под формата на свободни мастни киселини (отслабване). Това няма как да стане ако инсулина не го е хванала липсата Wink Другото интресно е че всякаква интензивна физическа дейност увеличава ензимите, които разграждат мазнини, а не въглехидрати, което отново посочва клетките какво предпочитат за енергия. При 10-15% въглехидрати, складовете с мазнини винаги са отворени и "гребем" от 1 кладенец, използваш мазнини и съхраняваш мазнини. Консумацията на въглехидрати "затваря" складовете с достъпната енергия от мазнини, поради производството на различни ензими. Но споровете са излишни, който има зор да отсалбва да пробва за седмица,две  10% въглехидрати, 65% мазнини и 25% протеини и пак ще си говорим Wink

Относно че сме устроени плодоядни един цитат
Вилхялмур Стефансон - Исландец по рождение, физик и антрополог. Стефансон прекарва 15 години на кон и на шейни изучавайки ескимосите в Канада. Той живее, облича се и яде като ескимосите. Стефансон забелязва, че освен спорадичните горски плодове, съхранявани в китова мас, ескимосите се хранели само с животински храни. Въпреки "странното" си съществуване на животинска храна, ескимосите не страдали от нито една от болестите на "цивилизацията". Ескимосите не знаели какво е това повишено кръвно налягане, инфаркт, удари, рак. Това което смаяло Стефансон е, че ескимосите не страдали от наднормено тегло, въпреки че хапвали предимно мазнини. Жените ескимоски не страдали от типичните женски проблеми: трудно раждане с усложнения или проблеми с кърменето. Стефансон отдал част от откритията си на отдалечеността на ескимосите от цивилизацията. След като се връща в Щатите Стефансон публикува откритията си в книгите The friendly Arctic, Not by Bread Alone и The Fat of the Land. В последната си книга Cancer, Disease of Civilization Стефансон споделя наблюденията си, че Ескимосите никога не страдали от рак, преди досега им с цивилизацията и въглехидратите. Цивилизованите ескимоси в наши времена страдат от всичко от което не са страдали: повишено кръвно налягане, инфаркт, удари, рак. Като антрополог Стефансон отбелязва, че преди Ледената Ера хората са живяли изцяло на животински храни.
Реакцията към книгите на Стефансон са доста смесени. Великите умове на тогавашното време са се заели със задачата да докажат ролята на витамините и атакуват Стефансон, че не може да се живее здравословно без пресни плодове и зеленчуци. За да отговори на критиките Стефансон и партньорът му в пътешествията Карстен Андерсън решават да подложат себе си на експеримент. Андерсън, който по рано приключва с пътешествията и се заселва във ферма във Флорида е току що яко надебелял от типична високовъгл. диета. Двамата са приети в болницата Белувил в Ню Йорк през 1928 под ръководството на тогавашно светило на метаболизма д-р. Юджин Дюбоа. Експериментът се състои от диета на месо без нищо друго. Експериментът се наблюдава от група учени от Европа, които случайно са били в Ню Йорк за някаква конференция. Те остават още няколко седмици в Ню Йорк, защото са сигурни, че двамата "пациенти" ще развият симптоми на авитаминоза заради липсата на плодове и зеленчуци в диетата.

В следващите няколко месеца само на месо никой от двамата не развива никакви симптоми на каквато и да е болест или здравни проблеми. Стефансон от време на време излиза от болницата, но се придържа към диетата, докато Андерсън е закотвен в болицата под зоркия поглед на д-р. Дюбоа. Андерсън прекарва 1 година само на месо, и вместо да се разболее, се чувства страхотно добре и загубва дебелия слой подкожни мазнини. След края на експеримента Дюбоа казва: "Най-забележителното, което се случи по време на експеримента, е че нищо забележително не се случи".

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 09:57 от JonSnow

# 277
От къде почна темата, в какво се превърна Rolling Eyes Все така ли става тъдява? newsm78

# 278
Лелеле, накъде е забила темата  Whistling

ДжонСноу, имам подобно виждане за храненето, но не мисля, че това е мястото за дискусия. Не се хаби изобщо

# 279
  • Sofia
От къде почна темата, в какво се превърна Rolling Eyes Все така ли става тъдява? newsm78

В този форум това е обичайното развитие на всяка тема. Mr. Green Laughing

# 280
Именно, защо се извърта така темата. Щом ти харесва начинът, по който се храниш, много се радвам за теб. Но на мен не ми допада по етични и по много други причини. Ако търсиш опровержение на фактите си, потърси информация и изследвания на другата гледна точка, не е тук мястото.

Човешкото тяло, при нормални условия на хранене, движение и среда, самó регулира апетита си. При мен е така. Когато съм задоволена откъм разнообразна храна, не сънувам шоколади и килограми сладолед. Теорията ти, че трябва да разграждам мазнини, мен не ме устройва. Моето тяло няма склад, защото се взех в ръце при първото, отказало се да се закопчее, копче. Аз разчитам на въглехидратите, за да получа леснодостъпна енергия и тялото ми я разпределя така, че да не огладнявам на 2 часа, а 3 пъти на ден.

И защо, ако имаш излишни килограми и ги свалиш по твоя начин, трябва да продължаваш доживот? Ядеш толкова, от колкото тялото ти се нуждае. Така излишъци няма и не се прави нов склад. Ама не може и кило сладолед, и да няма склад... Затова е по-лесно да намериш начин на хранене, с който апетитът ти да се нагоди към нуждите на тялото, а не да се въздържаш цял месец и 2 дни да се тъпчеш на макс.

# 281
Пак ти казам че това хранене е ефективно за хора които са дебели или склонни към надебеляване без да ядат по 1 кг сладолед Simple Smile темата не се е извъртяла, обясних подробно какво ще помогне на мъжа на авторката и защо. Имам гаден ендоморфски метаболизъм и съм пробвал и изчел тонове информация, за да справя с моите кг и това е единственото хранене което даде траен резултат. НВД (ниско въглехидтна диета) също работи, но е в пъти по-трудна за спазване, а е и вредна.

Ясно е че ако си слаб и с добър метаболизъм не е нужно да ядеш като неандерталец или ескимос Wink Ако си 150 кг обаче си доста далече от "праймъл" корените си и трябва някак да накараш мазнинтие да излезнат от клетките, като почти всички начини водят до задънена улица.. освен ако не правиш всеки ден 90 мин в залата или по 10 обиколки на стадиона Wink и пак не спреш хляб, торти и т.н. Всъщностт тичането е изключително ефективно и преди да се храня така, отслабнах с тичане, после пак качих като спрях, но доста раздвижва метаболизма, особено табата (спринтове).

Не ми е идея да се правя тука на някакво светило, осевн ако няма готини милфки  Laughing
В това хранене ме въведи един познат, който е генетик и работи в лабаротия в NYC, та знае за какво иде реч. Същият ми е пращал и проучвания как пръскат ябълки и др плодове с вещества, които са канцерогенни. Не че местото , особено пилешкото не го пълнят с антибиотици и хормони, та с безвредната храна е зор.   Иначе да като поддържам кг съм на около 100 гр въглехидрати и вкарвам по някой друг плод/сладко, та автора ако успее да остлабне после ще му е по-лесно. Но, както казах, всеки сам си решава, не ми се спори повече Wink

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 11:58 от JonSnow

# 282
Скрит текст:
Именно, защо се извърта така темата. Щом ти харесва начинът, по който се храниш, много се радвам за теб. Но на мен не ми допада по етични и по много други причини. Ако търсиш опровержение на фактите си, потърси информация и изследвания на другата гледна точка, не е тук мястото.

Човешкото тяло, при нормални условия на хранене, движение и среда, самó регулира апетита си.
Скрит текст:
При мен е така. Когато съм задоволена откъм разнообразна храна, не сънувам шоколади и килограми сладолед. Теорията ти, че трябва да разграждам мазнини, мен не ме устройва. Моето тяло няма склад, защото се взех в ръце при първото, отказало се да се закопчее, копче. Аз разчитам на въглехидратите, за да получа леснодостъпна енергия и тялото ми я разпределя така, че да не огладнявам на 2 часа, а 3 пъти на ден.

И защо, ако имаш излишни килограми и ги свалиш по твоя начин, трябва да продължаваш доживот? Ядеш толкова, от колкото тялото ти се нуждае. Така излишъци няма и не се прави нов склад. Ама не може и кило сладолед, и да няма склад... Затова е по-лесно да намериш начин на хранене, с който апетитът ти да се нагоди към нуждите на тялото, а не да се въздържаш цял месец и 2 дни да се тъпчеш на макс.

Ако това беше универсална истина, тази тема нямаше да я има.    Laughing

Проблемът с въглехидратите не е с въглехидратите    Laughing  , а с техния вид и количество.И че са на всяка крачка, навсякъде....
Ако се храниш нормално и разумно, не е проблем, че ше ядеш отвреме-навреме боб, ориз, картофи, някоя и друга сладка....Проблемът е, че с въглехидратите се започва от сутринта и се ядат до лягане:
сандвич с хляб за закуска
кроасан с кафето в 10 часа
картофи, хляб с храната на обяд
бисквитки/шоколадче/вафла с кафето следобяд
паста за вечеря+сладолед/друго сладко за десерт
И ето ти един ден, "посветен" на въглехидрати.Ако човек се храни така ден след ден, все в един момент метаболизма му ще даде "фира" и ще започне да дебелее.След колко години, след 5 или 15 зависи от генното наследство на отделния индивид.
Но са абсолютни единици тези, които се хранят така и умират слаби.
А масовият хомосапиенс се храни като гореизброеното.Тялото просто няма нужда от толкова много енергия и е нормално да я превръща в мазнини и да я складира.
Една вафла на седмица, едно парче торта по повод, един плод на ден няма да направят никого дебел.Ежедневното им ядене на корем обаче, гарантирано.

# 283

Все Simple Smile

# 284
Доста добре казано Wink

Проблема с въглехидрата че неговората роля е да даде малко и бърза енергия за мозъка, която бързо изчезва. "Премиум" гориво чиято роля не е да зарежда цялото тяло с енергия, има 4 калории, мазнинината има 9 калории, та природата се е произнесла отдавна кое да използваме като енергоизточник. Но хората им харесва да ги лъжат и да са болни.

Общи условия

Активация на акаунт