Сравнявах цените между Спиди, Еконт и Бг пощи на куриерските услуги на територията на България. Ползвала съм на Еконт и на Спиди многократно.
Спиди:
Плюс: Имат услугата градски куриер и в рамките на същия град излизат над 2 лева по-евтино от Еконт, ако си я пуснал пратката в офис, да си я получи пратката по куриер, тъй като имат отстъпка 15% при доставка "офис-врата". Предлагат безплатни найлонови опаковки.
Минус: Мисля, че не предлагат услугите "преглед и/или тест, преди да платиш". Ако греша, да каже някой.
Плюс/Минус: Правят по-голяма диференциация на теглото на малките пратки, отколкото при Еконт, така че може би при пратки с тегло под 0.5 кг. излиза по-евтино.
Еконт:
Плюс: Предлагат преглед и тест. Предлагат безплатни найлонови опаковки.
Минус: Нямат по-евтини цени за градски куриери. Не съм сигурна дали, ако си викнеш куриер да ти вземе пратката от вас, за да я достави на получател пак до врата, не се начислява допълнителна такса за това, вместо, както при Спиди да дават по подразбиране куриерска услуга от врата до врата и оттам да правят отстъпка, ако си я занесеш в офис.
Булпост куриер (Български пощи):
Плюс: Не могат да им бият цените нито Еконт, нито Спиди, особено за малки и леки пратки:
http://www.bgpost.bg/?cid=208&NewsId=363#03
Имат услуга за градски куриер, която е по-евтина.
Плюс/Минус: Те правят най-голяма диференциация в теглото на малките пратки, сравнени със Спиди и Еконт. Има значение дали ще е до 0,250 гр. или нагоре. Имат отстъпка 15% при доставка на пратката от подателя в офис.
Минус: Много са им евтини куриерските услуги, а пък не съм чувала да ги използват много, аз също не съм ги ползвала. Каква е причината? Имат високи изисквания за опаковане? За обикновени пощенски пратки са ми се заяждали. Не предлагат безплатни опаковки? Доставят бавно? Нещо друго?