Какво мислите за куриерските услуги на Български пощи (Булпост куриер)?

• 9 347
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте. Темата е за услугите на бг пощи, тъй като точно с тях не съм запозната, ще кажа за другите две основни куриерски фирми. Ако може някой да каже плюсове и минуси за Булпост.

Сравнявах цените между Спиди, Еконт и Бг пощи на куриерските услуги на територията на България. Ползвала съм на Еконт и на Спиди многократно.

Спиди:

Плюс: Имат услугата градски куриер и в рамките на същия град излизат над 2 лева по-евтино от Еконт, ако си я пуснал пратката в офис, да си я получи пратката по куриер, тъй като имат отстъпка 15% при доставка "офис-врата". Предлагат безплатни найлонови опаковки.

Минус: Мисля, че не предлагат услугите "преглед и/или тест, преди да платиш". Ако греша, да каже някой.

Плюс/Минус: Правят по-голяма диференциация на теглото на малките пратки, отколкото при Еконт, така че може би при пратки с тегло под 0.5 кг. излиза по-евтино.

Еконт:

Плюс: Предлагат преглед и тест. Предлагат безплатни найлонови опаковки.

Минус: Нямат по-евтини цени за градски куриери. Не съм сигурна дали, ако си викнеш куриер да ти вземе пратката от вас, за да я достави на получател пак до врата, не се начислява допълнителна такса за това, вместо, както при Спиди да дават по подразбиране куриерска услуга от врата до врата и оттам да правят отстъпка, ако си я занесеш в офис.

Булпост куриер (Български пощи):

Плюс: Не могат да им бият цените нито Еконт, нито Спиди, особено за малки и леки пратки:
http://www.bgpost.bg/?cid=208&NewsId=363#03

Имат услуга за градски куриер, която е по-евтина.

Плюс/Минус: Те правят най-голяма диференциация в теглото на малките пратки, сравнени със Спиди и Еконт. Има значение дали ще е до 0,250 гр. или нагоре. Имат отстъпка 15% при доставка на пратката от подателя в офис.

Минус: Много са им евтини куриерските услуги, а пък не съм чувала да ги използват много, аз също не съм ги ползвала. Каква е причината? Имат високи изисквания за опаковане? За обикновени пощенски пратки са ми се заяждали. Не предлагат безплатни опаковки? Доставят бавно? Нещо друго?

# 1
  • София
Само хубавото им мисля на Бул пост.
Ползвала съм ги няколко пъти, всичко е наред. Доставят до адреса в определено време, без забележки.
С другите куриери имам проблем - техни представители са по 2 -3 пъти дневно в работата ми. Но като пробвам да поръчам куриер за лична пратка и телефонистките им блокират. Не могат да смелят как от определен адрес трябва да потърсят друг човек и той да им даде друг пакет, да си го плати отделно от фактурата на фирмата.
Затова като имам нещо за пращане - с колепчето под мишка се разхождам до пощата и го мятам на Булпоста.
Сега, че нещо било с 1 -2 лв. по-евтино за мене не е проблем. Плащам си и не го мисля, нали след няколко часа ще го донесат в къщи при получателя.
Да добвя без да са ме питали - ползвам Български пощи за колети в чужбина и нямам забележки.
Дъщеря ми е извън страната от 2 год. За най-много 5 дни са доставяли пратки до Англия и до друга европейска държава. Колетчето е с ненарушена обвивка, всичко си е в опаковката. На място го доставят до адреса на получателя. Нямам забележки.

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 20:07 от Aisha

# 2
Само, че не е 1-2 лева. Малка пратка до 250 гр. с наложен платеж 50 лева в рамките на същото населено място, пратена от офис/поща по куриер на адрес, излиза по Еконт 7 лева и нещо, по Спиди излиза 5 лева и малко, а по Булпост излиза 2 лева и нещо. Къде е уловката? Защо тогава например интернет-магазините не ползват Булпост?

# 3
  • София
според мене масовото мнение за Бълг. пощи е отрицателно - служителки-лелки викат по клиентите, компютрите им забиват, цялата обстановка в салона е много соц. Та затова ползват другите куриери. Не, че офиса на Еконт и Спиди е по-луксозен и чист, ама ...

# 4
Никога не съм ползвала Булпост, защото не ми е удобен. Имаха изискване за фиксиран час за доставка и точно това ме спира да ползвам услугите им.
За най-евтин вариант ползвам Еконт – офис – офис. Хубавото е, че имат много офиси в по-големите градове и човек може да си получи пратката в удобно за него време. Който е висял да чака куриер цял ден, знае за какво говоря.
Ако искам да получа пратката вкъщи, ползвам Еконт, Спиди или Рапидо – според това кой куриер е по-удобен на подателя. Доволна съм като цяло. Ако изпращам от вкъщи – пак някой от тези трите. Но понеже имам наблизо офис на Еконт, най-често нося там.
Български пощи ползвам главно за пратки в чужбина. Понякога пращам и писма/картички за страната, но някои от тях изчезват безследно, а и срокът за получаване е много разтеглен във времето. Без значение дали е с приоритет, ще се получи, когато пощенските служители благоволят. Ако пратя три картички за един и същ град, едната ще я получат на третия ден, втората – на петия, а третата може изобщо да не я получат.
С куриерските служби може да е по-скъпо, но човекът си го получава още на другия ден. Със сигурност го получава.

# 5
  • София
Минус: Много са им евтини куриерските услуги, а пък не съм чувала да ги използват много, аз също не съм ги ползвала. Каква е причината? Имат високи изисквания за опаковане? За обикновени пощенски пратки са ми се заяждали. Не предлагат безплатни опаковки? Доставят бавно? Нещо друго?

Предполагам, че не се ползват от незнание. И аз до скоро не знаех колко е изгодно да ползваш куриерски услуги на БП и се набутвах със Спииди и Еконт. Да, не прадлагат опаковки, сама трябва да си опаковаш пратката и да си напишеш адреса. Не доставят бавно и имат опция за проследяване на пратката на сайта им.

# 6
  • Бургас
По принцип Булпост(Български пощи) до сега не са ми губили пратка,но тъкмо вчера ходих да си търся една,за която не бях получила известие,че е пристигнала.Оказа се,че няма как да получа,защото пощальонката е объркала номера на блока.Случва ми се за трети път.Ако изпращате и ползвате услугите им моят съвет е да пускате препоръчани писма или пратки,защото ви дават квитанция с номера на пратката и можете да следите пратката в техния сайт.
Относно опаковането-те си имат удобни пликове с балонирано фолио отвътре,имат и стабилни кутии,цените им са около 90 стотинки.Не много тежки препоръчани пратки ми излизат от 2.50 до 3 лева(като е включен плик или кутия).Не е много по-евтино от Еконт,при Еконт услугата от офис до офис е 3.20,пратката още на другия ден е в желания офис,а бг пощите много забавят пратките.Въпросната пратка,която вчера търсих ми е била пусната миналия четвъртък.

# 7
Моят опит с Булпост е само позитивен.Куриерска услуга използвах 2-3пъти до щатите.За лека пратка,документи.Всичко беше точно.Малки пратки пак до там не с куриер,пак никакви оплаквания.Винаги препоръчани.Следях си ги.Същата нощ заминаваха.Знаех кога са проверени,кога са в нещо си и .т.н.В Европа-нищо,без инфо.После в Сащ пак в колко часа са пристигнали и отлежаваха в НЙ според/зависи.като тръгнат пак описание стъпка по стъпка.Имала съм две закъснения поради лоши метеорологични условия извън Б-я.Никакви оплаквания от служителите в централна поща София.Виж като опрях до кварталният пощ.клон ми се зъбеха и навикваха някакви лелки и се стигна до жалба и разговор с началничката.

# 8
  • София
Нещо май бъркате понятията - Булпост е пратки до адрес амо  в страната.
За чужбина е ЕМС.

# 9
Аз от пощите имам различни впечатления, в зависимост от клона, за пощенските им услуги, за куриерските сега научавам, че и в чужбина доставят с куриер. Отивам тук в най-близкия пощенски клон, един роднина в Англия ме беше помолил да му пратя паста за зъби от България, че само такава ползвал, пощенската служителка отказа да ми вземе пратката, защото можела да гръмне пастата за зъби, пък и как да била сигурна, че не съм сложила някакви вещества (наркотици и пр.) вътре, праща ме да съм ходела на митницата да я пращам. Реших обаче преди да ходя на митницата, да пробвам в пощенския клон на Плиска, там никакви проблеми. Нямаха пликове с балончета, опакова ми пастата с фолио с балончета (безплатно), за да не се повреди, накара ме да попълня някаква бланка, че пращам паста за зъби и готово. Непрепоръчана, не може да се проследи, но за 2-3 лева доставят. Получи се безпроблемно, въпреки чувството за несигурност, че не може да се проследи.  После пак съм пращала други неща в Европа, препоръчани, с проследяващ номер, с опаковката по-малко от 10 лева дойде. Иначе за по-големи неща използвам Спиди/ДПД,   идваха по-евтино. Само че тук в квартала въобще нямаме Спиди и трябва да ходя в друг квартал, ако искам от офис да ги пратя. Ясно е, че ако искам преглед и тест и не държа да ми я доставят с куриер, най-добре за България идва с Еконт.

# 10
  • София
А като свърши пастата какво става, нова тубичка ли му пращаш?
То да беше само пастата, вероятно е пристрастен към цяла камара бг продукти. Тях кой му го доставя?

# 11
В пощенския клон до нас, откакто подмениха персонала с нов, не мога да се оплача от отношението на служителките. Тихи, любезни, няма викове, няма обиди като преди. Но са все така бавни и неефективни. За компютрите им да не говорим... Срамота е в 21 век да работят с толкова бавна и неефективна техника.
Това, което най-много ме дразни е, че и на двете гишета при нас се извършват всевъзможни плащания (слава богу, поне пенсиите дават на трето) и за да си купиш марка или плик, трябва да чакаш дълго време, докато 4-5 човека преди теб платят сметките на куп близки и съседи.
Отделно, че винаги нещо нямат – я пликове, я кутии, каквито ти трябват, я марки. Изобщо не обичат да лепят марки, удрят печатите и толкова. Пък че писмото отива в чужбина, че хората събират марки, че като цяло пощенската марка е вид реклама на страната... Много важно! То не и че имаме кой знае какво разнообразие от марки, де. Повечето са много грозни, да не кажа ужасни, и може би затова служителите не желаят да ги поставят.
Изобщо, нашите пощи се превърнаха в място, където можеш да си платиш куп битови сметки, а пощенските услуги са някаква странична и неохотно вършена дейност, между другото. Може марки, пликове и кутии за колети да нямат, но пък билетчета за търкане – каквито щеш. Плюс още куп глупости за продаване.
Плюс е, че им оправиха работното време и на обед не почиват едновременно, а стъпаловидно и така клонът работи през целия ден.

# 12
А като свърши пастата какво става, нова тубичка ли му пращаш?
То да беше само пастата, вероятно е пристрастен към цяла камара бг продукти. Тях кой му го доставя?

Не знам, не е поискал пак да му пращам, може някой друг да е накарал. Иначе за определени хранителни продукти от България казваше, че имало някакво магазинче, от което си ги купувал.

Куриерите на Булпост отделни куриери ли са, или пощальоните извършват тези услуги? Защото на мен са ми доставяли в родния ми град обикновени пощенски пратки, малки и леки, пощальонът ги е носел у нас, но е по-скоро услуга от негова страна, защото се познаваме. Иначе знам, че на пощальоните не им осигуряват превоз, а си имат определен район, в който доставят писма, вестници, списания, брошури и пр., пеша.

# 13
Да, куриерските услуги (Булпост) си ги извършва куриер, който идва с бус на адреса. Пощальоните си извършват само пощенските услуги (Български пощи). Две различни неща са. Вече в пощенските клонове могат да се носят и взимат както пощенски, така и куриерски пратки. Принципът е същия като при останалите куриери. Като цяло, цените на Булпост са по-добри. Друг плюс е, че нямат услуга за двудневна доставка, всичко пристига на следващия ден. И съм с отлични впечатления от куриера, който обслужва нашия район. Трябваше да ми донесе две пратки, но в депото му дали само едната. Той в товарителницата вижда, че са две и ме пита дали ми е спешно или да я донесе на следващия ден. Като му казах, че ми трябва за настоящия ден, човекът се обади на колега да му поеме вземането на някаква пратка от друг адрес и той самият се върна до депото, което е извън града, да ми вземе липсващия пакет. Определено мога само да ги препоръчам (отново да отбележа, че става дума за Булпост, което е отделна услуга от тази на Български пощи, макар и двете да са собственост на една компания).

# 14
Благодаря за информацията, da_ra!  bouquet

п.с. Да се коригирам - към момента на пускането на темата Спиди не предлагаха по-евтина услуга като пощенска пратка и Еконт действително бяха по-евтиният вариант, но наскоро като ходих в офиса на Спиди, ми дадоха брошура, че сега имали нова услуга за пратки от офис до офис  с преглед и тест, на по-евтина цена, която зависи предимно от размера, а не от теглото.

Общи условия

Активация на акаунт