Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 445
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • София
% си зависи от агенцията и от случая.
Аз имам проблемен склад в провинцията.
Обявила съм го във всички възможни регионални агенции.
Условието е, ако намерят купувач им давам 10% комисионно, а при наемател - 2 наема са за тях.
Документ за даденото не желая,  не е нужно да го декларират.
Иначе % е около 3, понякога слагат и ДДС.

# 181
Може ,последно така ме информираха от агенцията. Mr. Green
Безсрамници! 5 - 10% има при ваканционните имоти, но за София.... нямам думи.

# 182
  • на последния етаж
Бихте ли споделили по колко процента комисионна взимат агенциите от продавача, когато продават имота му?
3% ми взеха за имот в София.

# 183
5% са много. По скоро е въпрос на споразумение. Разумно е от 3 надолу. Но не се надявайте да ви предлагат имота за без пари.

# 184
  • София
Аз не се надявам някой да ми предлага имота без пари, ама 5 процента ми се виждат множко...

# 185
Аз не се надявам някой да ми предлага имота без пари, ама 5 процента ми се виждат множко...
Множко са. Между 2 и 3% е разумно.

# 186
В какъв размер според вас е разумно да е стоп-капарото?   Процент от сделката,или произволна (символична) сума?  Брокер ми беше споменал 1000 €,но ми се струва много  newsm78

# 187
В какъв размер според вас е разумно да е стоп-капарото?   Процент от сделката,или произволна (символична) сума?  Брокер ми беше споменал 1000 €,но ми се струва много  newsm78

При мен е 10% от сделката.

2% е комисионата за посредника.

# 188
1000 евро е разумна сума, ако имаш в себе си по малко, пак става. Има агенции, които държат да е определен %, и минимална сума.

# 189
При мен от агенцията (една от големите) ми искаха 500Е и после ми ги приспаднаха от комисионното, което беше 3%.

# 190
При мен от агенцията (една от големите) ми искаха 500Е и после ми ги приспаднаха от комисионното, което беше 3%.
И при мен така, оставих капаро и после ми го приспаднаха от комисионната.

# 191
10%  са на предварителният,но сега не ми се дават 500-1000 евра,защото сделката ще мине без брокер,и не смея да дам толкова пари преди да проверя имота  :thinking

# 192
Документ за това капаро няма ли да има?

# 193
Ще има-свободен текст в 2 екземпляра,подписани и от 2те страни.Но не знам каква стойност би имало това листче при евентуален проблем.Надявам се да се договорим за по-символична сума,за мое спокойствие,докато си проверя нещата.

# 194

Ние дадохме 50 лв. (ММ каза, че има само толкова), но:

1. Играехме по ръба на бръснача, т.е. играта беше "двойна комисиона" и общият ни  брокер убеди продавача, че това е нормалната сума.
2. Имахме готовност да дадем 10% за предварителен договор още на другия ден - така че стопирането реално беше за една нощ;
3. Не е последните 5 години.

Общи условия

Активация на акаунт