Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 346
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Не се сърди човече, ще го кажа на теб, че си брокер, пък може да е и за някой друг интересно. Казусът е следният - ние си платихме комисион на брокерите - от него 50% при предварителен договор и 50% при изповядване на сделката. Но реално ние получаваме ключове от апартамента почти пълен календарен месец след изповядване на сделката - най-вече заради бавенето на вписването и след това с банката преведохме сумата на продава три дена след представяне на НА, а последният не искаше да ни даде ключовете докато не види парите в своята сметка - международен превод 3 дена чакане. Резултата е - ние сме платили на всички, включително продавач, брокер, банка и т.н., а дефакто месец след изповядване на сделката не можем да влезем в имота. Най-малкото в случая ме е яд, че не се разбрахме с брокерите да им платим не при нотариуса - както направихме, а едва когато влезем във владение. Има ли такива случаи?

П.С. По отношение на кухните - при нас ще се получи почти това, което описва Черна Станция - строителството е старо и го позволява - ако искаме с портална врата ще отделяме хола от трапезарията и кухнята. Ако е отделна кухнята трябва да е поне 12 квадрата - харесахме едно такова жилище панел, но не се споразумяхме за цената и се отказахме.

# 511
Някой може ли да ми обясни за санирането на блоковете.Искам да купя апартамент ,на който му предстои саниране на блока. newsm78

# 512
Някой може ли да ми обясни за санирането на блоковете.Искам да купя апартамент ,на който му предстои саниране на блока. newsm78
Аз не съм наясно, нашият блок се отказа да кандидатства и това ме радва (може и да не съм права но..)
Четох различни статии за и против. Но има нещо важно за продажба, защото те са сключили общ договор и не знам как стоят юридически нещата
Има тук една тема , може и там да питаш -за етажната собственост и домоуправителите(там може и да знаят)
давам ти линк, ако желаеш погледни и питай и там
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=853268.690

# 513
И аз съм в търсене и забелязвам, е цените вървят нагоре, вчера гледахме един за 42000 двустаен панелен и вече е продаден. Хареса ми,но ме спря етажа - 5ти, искаме на по-ниско, а и цената ни е над бюджета. Имаше дограма в спалнята и 4 нови интериорни врати и  го купиха за отрицателно време.  ooooh! За сравнение миналата есен ни предлагаха за 32000, но тогава бях в майчински и не можех да тегля кредит.  Какво се случва на този пазар наистина?!?
Наехме си брокерка, но нещо ме дразни, опитва се да ме мотае. Днес ме води на оглед за 44000, а знае, че ни е скъпо. Отделно като я питах от коя година е блока не знаеше и блъфира. И друг път съм я хващала да не е сигурна и да си нагажда. Това ме дразни, нали ще и платя за професионализъм.
От Варна съм, ако можете да ми препоръчате читав брокер. Peace

# 514
Alexiana, разбирам недоволството ти, но от описаното оставам с впечатление, че всичко, което е било включено в задълженията на брокера е било изпълнено коректно, без забавяне.
Недоволна си от сроковете на Агенцията по вписванията и правилата на банките (и съм съгласна с теб). Те обаче са отделна страна в отношенията, с техни си правила. Брокерът може да ти намери имоти и да подготви документите, но за останалото си има компетентни органи и той няма думата там нито може да носи отговорност за действията им. За нивото на сделката, до което сте били стигнали вече си има правила и закони и всяка страна (продавач, купувач) си носи отговорност спрямо тях. Имам предвид, че ако вие или ги нарушите по някакъв начин, си носите лично отговорност, няма как брокерът да я понесе. Затова не мисля, че е редно да бъде санкциониран по някакъв начин.
Другият вариант е да се договорите в началото и да си го допълните във Договора с него, че ако някой от вас, Нотариус или някоя служба допусне грешка той ще понесе отговорността. Съмнявам се обаче, че е възможно, дори чисто законово Rolling Eyes

Скрит текст:
Не съм брокер Peace

# 515
О, явно съм се заблудила, извинявай, Не се сърди човече! Не не търся отговорност, не съм писала такова нещо. Пиша дали има практика комисиона на брокера да се плаща не при изповядване на сделката, а при влизане във владение. То брокерът отговорност не носи по никакъв начин никога  Laughing

# 516
Но каква е идеята да не му се плати, докато Агенцията по вписване не си изпълни задълженията?
По принцип е както се договорите, обикновено на Предварителния договор или изповядването.
За по-късно не знам ще има ли съгласни. В общи линии разменят ли координати двете страни много често отсвирват брокера, затова не смеят да рискуват.
При Нотариуса също се плаща веднага...

...То брокерът отговорност не носи по никакъв начин никога  Laughing
Защото не е страна по сделката, не може да носи отговорност за действията на трети лица, само посредник е м/у тях.

# 517
  • София
О, явно съм се заблудила, извинявай, Не се сърди човече! Не не търся отговорност, не съм писала такова нещо. Пиша дали има практика комисиона на брокера да се плаща не при изповядване на сделката, а при влизане във владение. То брокерът отговорност не носи по никакъв начин никога  Laughing

Има  Peace

На моята брокерка и платих комисионните не след влизането във владение, а след като сменихме партидите на всичко. Не е било по мое настояване, още в началото ми каза, че така работи.

# 518
А случайна ли беше или чрез познат я намерихте?

# 519
Човече, предлагам да си напишеш професията под аватара, така няма да те бъркат. Laughing

# 520
  • София, Bulgaria
Относно плащането на комисиона на брокер/агент, посредник/ зависи, кой как тълкува професията като права и задължения. Някой смятат, че е търсене и намиране на имот и после общо взето се оправят сами страните. Или че работата е да снимат и да пускат обяви в интернет и да чакат да дойде купувачът, след което играят роля да предават съобщения и по никакъв начин не успяват, а не искат да играят по-важна роля в целия процес. За други да си брокер е да носиш много повече отговорности. Брокерът да е човекът, който контролира целия процес,  дава адекватни съвети в полза на клиента си, използва познанията си контактите си, за да консултира, да предпазва клиента си от грешки, малки или големи....Да му помага в преговорите да се водят така, че наистина да успеят... Той да е човекът, които да застане в центъра и да управлява и организира всички участници в сделката...продавачи, купувачи, брокери на другата страна, адвокати, банки... и т.н. с една дума и медиатор и търговец и човекът, който те пази и напътства в цялата лудница.
Но и наистина има детайли, които не се контролират от никой... системата е такава и просто трябва да се вземат предвид и да се съобразяваме с тях.
В 90% от случаите, когато има недоволни клиенти/ без значение от бранша/ , то е защото просто не са били чути, не е имало комуникация...Хората не искат много, а само разбиране и да имат някой насреща си, който да мисли, да разсъждава, какво прави за тях. Но ние хората сме толкова вглъбени в себе си, повече мислим за това как ние се представяме, как изглеждаме...колко сме велики... и по-малко за това... от какво всъщност има нужда човекът срещу нас.

Ааааа....забравих да добавя в другите 10% просто ти се качват на главата и спекулират с думата "клиент". Клиентът бил ЦАР, но забравят, че роби отдаван няма.

Последна редакция: пт, 03 юни 2016, 07:09 от tomeva

# 521
Нищо няма да излезе от това саниране! Всичко е прах в очите на хората и политически хвалби на Лилянчето. За целия досегашен 7 год. период почти нищо не са санирали. Ако се разрови човек ще види, че за цяла България я има 10 блока, я не, като част от тя  на цигани, позвайте защо!!! По новата оперативна програма Регионално развитие се очаква ЕВЕНТУАЛНО едва през 2017 да има сключени първи договори за финансиране, после да се изберат фирми от МРРБ или от общините за изготвяне на технически  паспорти на блоковете, фирми за проектиране и за строителство. Ако няма обжалване на общ. поръчки, а то винаги има, търгуване минимум 6  месеца до 1 година. Стана 2018. След това ще започне конструктивното  обследване на блоковете, изготвяне на т. паспорт с препоръки и на базата на тях, ще се извърши проектиране, което следва да бъде одобрено от различни инстанции, че издаване на разрешително за строеж или друго и едва тогава строителство и ремонти. После идват финансовите проблеми - избраните фирми получават до 10% аванс от общата финансова помощ и започват да изпълняват обекта, издават междинни фактури и чрез блока-бенефициент ги предават в Оперативната програма за верификация и плащане.Да, ама от там, като не признаят всички разходи, плащат само част от парите, съответно строителите се дърпат, като това се повтори и работата спира. Някъде бях чела, че в кв. Надежда, още си чакат парите и стоят с извадени стари дограми по етажите, без да са сложени нови. Т.е. към 2020 - 2021 може и да има готов някой блок, а може и да няма. А самите средства не са чак толкова, че да финансират всички желаещи. Целта е едни консултантски фирми да лапнат едни пари за управление на проектите, тези за обследване и т. паспорт, а я се случи строетелство, я не - изобщо не ги вълнува. Ще на равят 2 блока като сега и ще ги откриват и режат ленти по няколко пъти, за да ги показват като мечки, да видят хората колко много и как се прави по оперативните програми със средства от братския ЕС!!!! Да вметна, че се занимавам с подобни проекти и до болка са ми ясни тези балони. Никой нямаше доблестта да излезе и да каже на софиянци, а после и на други големи градове защо билетчето за транспорт става 1.60 - ами защото в направеният анализ разходи ползи за метрото, за купените нови автобуси, тролеи, за изграждане на самото метро е изчислено, че за осигуряване на покриване на вноските  за ползваните заеми от ЕИБ или други банки от общините, с цел допълване на собственият им принос към проектите, трябва всяка година цената на билетите да се качва с определен процент. Т.к. мярката е непопулярна окола изборите 2015 г. това не се направи и сега се наложи голям скок от веднъж. Това чака -Пловдив, Плевен, Бургас,  Варна, Стара Загора, Русе, Габрово, Велико Търново и   изобщо градове, в които са купени нови превозни средства за градския транспорт. Няма такова нещо като изцяло безвъзмездна финансова помощ от ЕС. 15% дава България и отделно от 8 до 15 % всяка една община, получила такава помощ от ЕС. Същото ни чака с цената на водата, заради изградените нови ВиК мрежи и пречиствателни станции и изградените депа за отпадъци - цената на боклука пред данъка на жилищата ни!!!Както се казва да ни е честито. Така, че санирането е по-скоро химера и нов балон, дъвка за политиците. Сори за отклонението, но като ги слушам и.гледам от екрана ми иде вече да ги хващам за гушите за това , че.безугледно лъжат хората.

# 522
Марипоса, ето че имало и добри практики! Така се получава - продавачът си чака пълната сума пари – като е с кредит особено, купувачът си чака влизането във владение, само на брокера всичко е платено  Laughing Не виждам логика в това!
Просто не знаех, че е чак толкова бавно вписването в София сега - преди няколко години си купихме вила - пак изповядване в София и тогава не си спомням да съм чакала толкова, най-много в рамките на седмица е било вписването. Иначе щях да настоявам да дам комисона при влизане във владение.

# 523
  • София
На мен днес ми предстои да ходя в Агенцията по вписвания, че не си заличих ипотеката преди 4 години и сега не знам дали няма да ми направят проблем.

# 524
Никой нямаше доблестта да излезе и да каже на софиянци, а после и на други големи градове защо билетчето за транспорт става 1.60 - ами защото в направеният анализ разходи ползи за метрото, за купените нови автобуси, тролеи, за изграждане на самото метро е изчислено, че за осигуряване на покриване на вноските  за ползваните заеми от ЕИБ или други банки от общините, с цел допълване на собственият им принос към проектите, трябва всяка година цената на билетите да се качва с определен процент. Т.к. мярката е непопулярна окола изборите 2015 г. това не се направи и сега се наложи голям скок от веднъж. Това чака -Пловдив, Плевен, Бургас,  Варна, Стара Загора, Русе, Габрово, Велико Търново и   изобщо градове, в които са купени нови превозни средства за градския транспорт. Няма такова нещо като изцяло безвъзмездна финансова помощ от ЕС. 15% дава България и отделно от 8 до 15 % всяка една община, получила такава помощ от ЕС. Същото ни чака с цената на водата, заради изградените нови ВиК мрежи и пречиствателни станции и изградените депа за отпадъци - цената на боклука пред данъка на жилищата ни!!!Както се казва да ни е честито.

Тук нещо загубих нишката на праведния ти гняв newsm78
Значи си против българските общини да поемат 15 до 30 процента от стойността, след като останалите 85-70 са наистина подарък?
Или си против да се строи метро и да се купуват нови автобуси и метровагони?

Ясно е, че като се прави нещо то струва пари. Ясно е също, че автобусите и изобщо проектите са на цена близо до европейската. Е тогава как да се изплатят с българска цена на билета? Алтернативите са да не се прави нищо, да стоим с евтино билетче докато се скапят нещата и после да ликвидираме градския транспорт. А също и ВиК, и ЕРП и всичко, така ли?

Със санирането е същото от гледна точка на обитателите на панелките - някой им поема част от масрафа. Пък те да си решат и ако не им харесва, че не им го поемат целия, да не се санират. Май не е задължително, нали?

Общи условия

Активация на акаунт