Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 392
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Да, те не ги обясняват тези неща по документите, затова се учудих, че вас го е пишело. Просто се знае, че щом е за еди коя си година, квадратурата е образувана по закона, който е действал тогава, но не пише 1/4 балкони, 40% или изцяло.

# 496
Ххаа, ще умра просто.. как съм изпуснала нагорещения спор за първия етаж, който ме касае пряко. Купихме жилище на ..познайте ...първи етаж (по-голямо от сегашното ни и в по-хубав уж район, но на кофти етаж). На огледа уж ми хареса, след финализиране на сделката реших, че аз на първи етаж няма да живея  Joy Предстои да разберем Simple Smile Сега живея на висок етаж с прекрасна гледка - поне от хола. Защо го купихме ли - ами за толкова имахме пари. За справка жилището над над нас (втори етаж) е продадено с 33 хиляди евро отгоре или с около 40% по-скъпо. Предстои да разберем колко сме се "манали"  Joy Но ако трябва да избирате - локация или етажност?  Party Вече няколко кандидат купувача имам, ако размисля  Laughing - позната брокерка каза, че в това каре, освен ако не е под земята - сделката е чудесна.
Засега като най-голям минус отчитам действително липсата на гледка - спалните гледат към двора, което е сносно. За тъмно - пак спалните са по-тъмни сравнително, дневното помещение е доста светло, защото нищо не спира отпред светлината (няма дървета и близки сгради).

П.С. Влизането във владение и плащането на брокерските комисионни...Оказа се, че влизането във владение действително ни изнерви, защото сме чакали агенцията по вписвания три седмици. Единствено ме е яд, че платих комисион при изповядване на сделката - вече ще настоявам за плащане на брокерски комисион при влизане във владение  Joy

# 497
Не разбрах - брокерът не е взел нещата от Агенцията по вписванията по-рано ли?

# 498
За мен отделната кухня е за предпочитане. Не е нужно да е голяма, ако има място за маса е ОК. Но да не е заедно с хола.

И за мен беше така десетилетия наред Grinning Ама лека полека свикнах с идеята за кухньохол, а и както писах по-горе се оказа, че не си ползваме кухнята много много. Също така и не готвим толкова често, нито пък разни миризливи неща като шкембе чорба или зеле например. Едно време се готвеше непрекъснато, но сега много често ядем салатки и други леки неща, поне веднъж седмично излизаме да хапнем навън и се оказва, че не е толкова страшно с миризмите.

Иначе най-много харесвам апартаменти с "кръгово движение" в дневния тракт - от антрето се влиза в кухнята, през друга врата на кухнята се влиза в трапезарията, която е полуотделена от хола с портал (ако се отвори порталът стават едно цяло, ако се затвори са отделно). Да, ама това може да се намери само в много големи апартаменти от по 150-200 квадрата или в стари кооперации. Ако човек иска оптимизирано и компактно ново строителство няма как да стане и тогава кухньохолът съвсем не е толкова лоша алтернатива.

# 499
Попитах за терасите и квадратурата , защото имам намерение да продавам. Разбира се , че по обява се дава квадратурата по нотариален акт, но все пак да знам какво да казвам и изтъквам като предимство (според мен) Меренето поне на мен не ми се отдава , все не ми излиза нещо. Моят е 110 кв.м  не знам с или без тераса , която е доста голяма почти си е една стая 4.60 дълга 2.10 м широка (само една е) Мерейки стаите хич не ми излизат обаче сумарно (по-малко ми се струва)
Разбира се , че изложение, разпределение и каквото там се интересувате трябва да се гледа и е важно. Всеки си има разбиране и вкус. Старите апартаменти (като моя) имат отделна кухня с преходна врата към хола и трапезарията (те са общи и светли в Г буква) Кухнята вярно не е за голямо семейство -тънка и дълга дето се казва ,но ми събира всичко необходимо включително и маса за трима(за нас достатъчно) Много ми липсваше в началото диванчето да се изтягам докато готвя, ама няма пълно щастие. Телевизор си имаме там и хола ми е за празници, за по-голяма трапеза (чинии и др)
Банята пък ми е малка за такова жилище и ми е проблем (( Когато преди продавах хората държаха много на банята си спомням да е голяма (старата ми беше такава и пак се виждаше недостатъчна)
Важна е квадратурата , защото по различен начин човек може да си я усвои и подреди. Също и по обяви да се ориентира какво да очаква. Избените и таванските помещения не се включват в квадратурата на жилището , както и прилежащите общи части- преди малко си гледах нотариалните актове .
Не знам как мерите, но няма начин да ви излиза по нотариален акт полезната площ. Така и се купува и плаща съответно (това оскъпява доста ). На новото строителство и стаите отдавна са едни тънки и дълги като кухнята ми предимно. Ми трябва доста пари да имаш да си купиш нормално по големина жилище. То наблъскали всичко вътре в тази квадратура, ако е мебелирано жилището и сравнително ново съвсем гледаш неразбиращо къде са тези метри, но от години вече е така. Срещала съм някъде обявени жилища и пише по БДС или не помня нещо такова . Да не говорим, че на новото трябва и височината да гледате. Някъде спестяват и от това строителите.
Аз се ориентирам спрямо парите които имам и тръгвайки да купувам гледам почти всичко 3 или 4 стайни без значение (така направих преди) Етажи също не ме спират , въпреки че си имам претенции -фен съм на високото. Над мен има тавански и никой не живее , но изобщо не може да се каже, че е студен апартамента та чак седалката на 00 да ми е хладна(( Да не говорим , че е с три външни стени и съм свалила радиаторите. Вярно саниран, но това не знам да дава чак такова предимство. Под мен също не са много хора и не отопляват цялото жилище. В хола дори си е топло(той е вътрешен), а съм зиморничава. Та и това не е фактор, не знам защо някъде е така студено , при това вътрешни жилища, може би е и до изложение.
Та като и ако продавам боксониерата ще изтъквам, че е 29кв.м , но без терасата (тя е добра и може и печка, хладилник -външна кухня да се направи , май е лоджия или ..не знам има стена от едната страна, от другата е до половината) Някак по-утешаващо ми звучи , не че ще го разтегна но...

# 500
...Да, ама това може да се намери само в много големи апартаменти от по 150-200 квадрата или в стари кооперации.
В Слатина в блок 27 живеех в такъв 2-ст. ЕПК Peace не помня точните квадрати, но около или под 70. В Хиподрума също. И в други от този тип строителство го има това кръгово при 2-ст.

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 17:37 от Не се сърди, човече

# 501

Иначе най-много харесвам апартаменти с "кръгово движение" в дневния тракт - от антрето се влиза в кухнята, през друга врата на кухнята се влиза в трапезарията, която е полуотделена от хола с портал (ако се отвори порталът стават едно цяло, ако се затвори са отделно). Да, ама това може да се намери само в много големи апартаменти от по 150-200 квадрата или в стари кооперации. Ако човек иска оптимизирано и компактно ново строителство няма как да стане и тогава кухньохолът съвсем не е толкова лоша алтернатива.
Не е така съвсем. Има такива и то ЕПК и с по-малка квадратура. Моят е такъв , но не е тухлен. Намират се и такива на пазара , а старите са повечето с тъмни вестибюли май се казваше и това доста неприятно (няма светлина, прозорци и си е като антре голямо) Може и да има , но аз не съм виждала от старите такова кръгово там, пък имам чувството, че на половин София огледах жилищата(((

# 502
Не е така съвсем. Има такива и то ЕПК и с по-малка квадратура. Моят е такъв , но не е тухлен. Намират се и такива на пазара , а старите са повечето с тъмни вестибюли май се казваше и това доста неприятно (няма светлина, прозорци и си е като антре голямо) Може и да има , но аз не съм виждала от старите такова кръгово там, пък имам чувството, че на половин София огледах жилищата(((

OK, може да има ЕПК или панел, ама това не съвпада с моите приоритети. И аз затова написах

Цитат
Ако човек иска оптимизирано и компактно ново строителство няма как да стане

При новото строителство такива екстри има само при ненужно големи жилища.

# 503
Мен пък ме озадачават тези портали. Особено в къщи с много стаи. newsm78
На братовчедка ми спалнята е с портал към хола, при положение, че си имат самостоятелни врати от антрето.

# 504

Кръговото си е хубаво, но ... много често се преустройва (най-често трапезарията става детска стая).
Примери за стари кооперации:
- кръгово + 2 спални = 100 кв. м. (тухла 1964 г.) по нот. акт е било двустаен, по сегашните критерии е 4 стаен.
- кръгово + 1 спалня = 78 кв. м. (ЕПК от 80 г) - при строежа е бил едностаен, сега е тристаен.

# 505
Хората понякога имат голямо въображение наистина и всякакви " подобрения" правени , че няма как и да се оправят лесно. Няма обаче много такива кръгови от старите , предимно  стандартно строителство и кухните на старите не са толкова малки. Дори ги преустрояват на детски стаи , а терасите на кухни съм виждала.((
Много сме изобретателни наистина , но ако човек има възможности най-добре е ново строителство , да си каже къде и какво иска на място , да му поставят каквото му харесва и направо да си се нанася с мерак. Но, всеки не може да си го позволи, затова гледаме и се надяваме да попаднем на нещо близко до вкусовете и ценово да се впишем. Колкото и да гледаме за дефекти в старите  няма как да се видят, а понякога  са прикрити умело и  после излизат наяве.

# 506
... ако човек има възможности най-добре е ново строителство , да си каже къде и какво иска на място , да му поставят каквото му харесва и направо да си се нанася с мерак.

Именно, открай време защитавам тази теза. Новото строителство дава най-много възможности. Но като казвам "ново" имам предвид нещо, което сега се строи и наистина е ново, а не нещо строено преди 10-15 години. Ако вземеш нещо в строеж ще ти го направят както искаш, ще видиш как е зидано и с какво, какви са плочите, как се изолира, ще поискаш някои дребни промени по свой вкус и т.н. А и днешните стандарти, както и днешните материали и технологии, са доста по-добри. Старите стандарти например изискваха тухла четворка с 5 см стиропор, днес се искат 10 см стиропор (8 см, ако се зида с Поротерм), Днешните силиконови мазилки са много устойчиви и добри. И днешните дограми са по-добри - вече тройният стъклопакет не е екзотика и лукс, а масово явление. Обаче няма как да си поръчаш троен стъклопакет, ако купуваш вече построен апартамент и строителят не е предвидил такъв (най-често не го правят по план).

# 507
...да си каже къде и какво иска на място , да му поставят каквото му харесва и направо да си се нанася с мерак...
Не бих живяла в нова сграда. Предпочитам по-старо строителство. Така че този вариант не е вариант за всички.
А и не можеш съвсем всичко да направиш по твой вкус, защото се съобразяваш как са подредили спалните съседите. Не можеш да местиш и баните.
Къща е единствения вариант, при който можеш да направиш всичко по твой вкус, но там пък има други недостатъци.
Така или иначе на пазара вече има всякакви варианти, така е не е токова трудно да се намери нещо, което да сравнително близо до изискванията ни  Simple Smile

# 508
  • оттам, откъдето започва България
Обожавам си кухнята /панел 1986/ и с удоволствие ви пиша точно от нея. Това е моето любимо място, в което естествено не се готви, тъй като реално кухнята е изнесена на терасата. Според мен всяка стая трябва да си е отделна. Като малка /това е било преди демокрацията, съм живяла в стара кооперация /60-те години/, преходни стаи 3 бр. с портална врата, което за мен е абсолютна глупост. Освен това беше и на първи етаж. Е, сега и родителите ми като идват у дома се чудят как е по-топло у нас /през зимата/ отколкото при тях, при положение че те са в тухлен апартамент, а ние в панел. В тази връзка, като си помисля, през целия си живот съм живяла само на първи, втори и пети етаж /никога не съм искала повече от втори/, но наистина височината си има значение откъм светлина и простор. Препоръчвам на тези, които се двоумят за височина и строителство. За по-високи етажи не искам да споделям мнение, тъй като не съм живяла на такива. Вярно, въпрос на вкус е и на усещане. От сърце желая успешни сделки на тези, които искат да си купят дом за живеене, защото си мисля, че който само инвестира в имот не вкарва толкова емоция. Важно е и за мен, че мога да посрещна децата и семействата им в двустаен панелен апартамент и всеки да си е в отделна стая. За ново строителство не ми се коментира. Чета ви и виждам, че има и хубаво.

# 509
...да си каже къде и какво иска на място , да му поставят каквото му харесва и направо да си се нанася с мерак...

А и не можеш съвсем всичко да направиш по твой вкус, защото се съобразяваш как са подредили спалните съседите. Не можеш да местиш и баните.

За баните да кажа , че може колкото и странно да е при самия строеж. Вероятно има някакви изисквания , които се спазват, но е факт. Живях няколко месеца в такъв блок, когато продадох два апартамента и чаках да се построи уж моя. Блокът беше пред предаване на акт16 , но нямаше такъв още и това ми спаси парите. Строителят почваше нов строеж до тази сграда и ние така да се каже го спонсорирахме. Видях апартаментите, дори живеехме там докато се слагаха фаянс, боядисваше, подови настилки.довършителните работи. Ателието беше направено и уж под наем бяхме там докато станат нашите жилища, тъкмо да си наглеждаме строителството. Та..от 4 етажа жилищни по апартамент на етаж-големи доста и просторни, отдолу имаше офиси направени , нито един от четирите апартамента на приличаше на другия , не е за вярване но...На единия банята беше свързан от едната страна на жилището , другите бяха от другата една под друга. Та беше яхнал метлата строителят , но изпълни исканията. На блока му издадоха акт 16 , но моят блок беше почнат, прекъснат и после завършен от други. Ако не си бяхме взели парите, щяхме да изгорим напълно.
Колкото до качеството обаче, страшно се краде от самите майстори. Пример, преливам цветето , пода е с дюшеме, и прокапва тавана отдолу. Човекът тича и гледа, при нас няма и локва. Беше свързан със строителството по професия и наясно, направо онемя от качеството , не ми се сърди изобщо, но аз стоях виновно и мигах щото така се развика за някакви материали и чудеса , че онемях. После разбрах нещо не било по изисквания сигурно, не можело такъв теч при толкова малко вода и т.н. Та винаги сме минати както и да го гледаме де, въпросът е да е по-малко и за старо , и за ново жилище. Мда...там височината на стените не бяха по стандарт, а по-малки. Старата ми секция почти стигаше тавана. Оказа се , че е спестил от височината на етажите по-малко, нарушил някакви указания и платил минимална глоба, но направил полуетаж допълнително, което пък му дава още приход при продажба. То аз му продадох и ателието, трябваше да си взема парите някак.

Общи условия

Активация на акаунт