Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 185
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Имаше нещо за удостоверение за семейно състояние - кой за кого е бил женен като са го придобивали.
И съответно всички собственици при изповядване на сделката. нотариусът ще каже какво е точно.
Ако е надлдено - удост. за наследници.
Тежести и ипотеки ако е имало.

# 706
Браво, хепи, поздравления  bouquet
Пиши повече подробности, като минете сделката. Heart Eyes

# 707
  • In the shadows of my mind
Май всичко зависи от това дали ще го купуваш с кредит или готови пари? Ако са готови пари - избираш нотариус и директно той ти дава списък за документи от твоя страна и от страна на продавача. Ако си с банка - банката също ще ти даде списък (доста по-голям  Laughing ).
Скрит текст:
Ние купувахме с кредит, от инвеститор и банката ни искаше следната папка (буквално папка) с документи:
-   Нотариален акт за учредяване на право на строеж
-   Разрешение за строеж
-   Акт за приемане на конструкцията /Акт образец №14/
-   Констативен акт за установяване годността за приемане на строеж /Акт образец №15/
-   Kонстативен акт за въвеждане в експлоатация /Акт образец №16/
-   Скица и виза за проучване и проектиране
-   Удостоверение издадено от АГКК за липса / наличие на одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на район Х
-   Одобрен архитектурен проект от главния архитект на район Х
-   Таблица за площообразуване на ид.части от сграда, право на строеж и дворно място
-   Извлечение от ТР към АВ за актуално състояние на продавача
-   Учредителен акт на търговското дружество Х
-   Протокол от решение на едноличния собственик / съдружници на капитала за продажба на имота
-   Данъчна оценка
-   Тежести (УВТ)
-   Удостоверение по чл.87 за липса на задължения от НАП

+ цялата история на имота (тъй като е имало ипотеки от банката искаха всички документи за вписани и след това вдигнати тежести - цялата история)

От нас, като купувачи:

- Да платим за пазарна оценка на имота (на техен оценител) или да донесем такава, извършена от друг лицензиран оценител
- Удостоверение за семейно положение (купувачът е ММ, нямаме брак)
- Удостоверение по чл.87 за липса на задължения от НАП
- Служебна бележка за доход

# 708
Ще пиша, Лъки, нека да съм сигурна! Hug

Мерси, Айша, не е наследствен, приживе беше приписан с покупко-продажба.
Те са ми съседи, на етажа. Дядото почина и сега синът му го продава.
Синът е собственик.

Josellyn, без кредит, кеш.

Значи да се свързвам с нотариуса. Peace

Благодаря ви, пак! bouquet

# 709
Предварителен договор разваля ли се?Нали точно така се запазва имота?!С предварителен договор и капаро GrinningИли греша Grinning

# 710
+1 И аз мислех,че така го запазваш един вид. Иначе за какво ми е този договор и капарото ..  newsm78

# 711
  • София
Естествено че се разваля.
В моите договори винаги е записано, че се развалят като виновната страна връща капарото в двоен размер.
Ако някой трети  много го иска да си платият дяволиите.
В момента имам 1 парцел, вече втори кандидати развалят договора и връща удвоено капаро. Аз доволен, чакам третия балък.

+1 И аз мислех,че така го запазваш един вид. Иначе за какво ми е този договор и капарото ..  newsm78
Запазва се за известно време със стоп-капаро. Това е минимална сума - 400/500Е. Като отидеш на оглед и нещо спонтанно ти хареса - даваш я и си пишете договор ако ще и на салфетка. Ако в опредерен срок не се разберете окончателно или нещо не ви хареса в документите се пистъпа към предварителен договор и плащане на 10% от цената.В него се описва подробно всичко по сделката.
После който се откаже връща на другия двойно капаро.

# 712
  • София
Една разваля договори, друга търси балъци... hahaha

# 713
  • София
Всеки си гледа сметката, нищо смешно не виждам.

# 714
Тези кандидати са дали само стоп капаро - 500 лв.
Предварителния договор щеше да е днес, но след моето предложение не се случи.
В случая никой не губи. Собствениците ще получат 2000€ повече, предните кандидати + 500 лв., а аз ще имам жилище по мои предпочитания, на доста по-ниска от актуалната, за такъв тип жилища, цена.
Всеки си гледа интереса.
Интересното е, че продавачите явно не следят пазара, но пък имат двама сина, би трябвало да проверят как вървят подобни имоти.
Направо на безценица щяха да го дадат! ooooh!

# 715
Не знам, ако е така - това със стоп капарото е пълна измишльотина.
Ако се появи някой, който дава да речем 1000/2000 +, при всички положения съм аут ,така ли ?
В този случай, продавача казва ли,че се е появил някой с по-добро предложение ?

П.С. Дева, да не е бил един апартамент в Гоце Делчев  Shocked Тамън мислехме да отидем на оглед и обявата изчезна  Laughing

# 716
Не, за този не е имало обява.
Иначе щях да знам по-рано.
В Пловдив е.

# 717
Ясноооооо  bowuu

# 718
Яснооо Grinning
Явно трябва предварителния договор да се напише веднага, за да се запази имота.

# 719
имам един въпрос и не мога да се ориентирам в следната ситуация. Съсобственик съм на земеделска земя с още две страни. Една от тях продава своята идеална част без мое знание. Продавачът в нарушение ли е? И как мога аз да оспоря тази сделка, с която не съм съгласна?

Общи условия

Активация на акаунт