Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 144
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
Я кажете - направила съм една тъпа грешка ... - не съм си актуализирала профила на родител, и вместо да пиша къде работя (защото вече не съм майчинство), съм оставила стария профил от детската ясла и се водя по майчинство в системата.  ooooh!
Ще имам ли проблем?
Да пиша ли до някого?
Разлика в броя на точките няма - дали по майчинство, или работеща - все са едни точките... ама...
Има има много голяма вероятност директорката да се заяде, особено ако от време на време им правят проверки. Добре е да си покажете (добре е да си носите разпечатки на критериите за кандидатурите и на класирането; директорката може да провери в системата, но е добре да сте подготвени), че за всичките кандидатури оставянето на стария профил не Ви е донесло точки, и да се надявате да няма проблеми. Не се сърдете на директорката, ако Ви отреже - на нея работата ѝ е да проверява документите.

Ако срещнете проблеми, можете да пишете на Дирекция "Образование" на Столична Община и/или до Работната група (също чрез Дирекция "Образование") - чрез деловодството на Столична община на ул. Московска или чрез контактния център call.sofia.bg -> Писма, жалби и др. Позовете се на същото - че за всичките кандидатури оставянето на стария профил не Ви е донесло точки. Преди имаше начин през основния портал на Столична община sofia.bg, но сега не го открих. Срещите на Работната група са доста редки, а има и време за придвижване на молбата. Също няма гаранция, че ще вземат решение във Ваша полза.

Като заключение искам да кажа, че не ми се иска да Ви давам напразни надежди, още повече, че е трябвало да следите профилът Ви да е актуален. Все пак хората се различават от машините по това, че не се отказват и в наглед безнадеждни ситуации.

# 61
Здравейте! Сега видях, че в поле Трудов статус по невнимание съм  избрала , че съм работеща по трудово правоотношение . Трябвало е да избера , че съм в отпуск за гледане на дете защото съм по майчинство. Системата ми позволи да коригирам, актуализира  се информацията в Необходими документи, но не и в Заявлението за записване. Ще ми направят ли проблем? Sad

# 62
  • София
Я кажете - направила съм една тъпа грешка ... - не съм си актуализирала профила на родител, и вместо да пиша къде работя (защото вече не съм майчинство), съм оставила стария профил от детската ясла и се водя по майчинство в системата.  ooooh!
Ще имам ли проблем?
Да пиша ли до някого?
Разлика в броя на точките няма - дали по майчинство, или работеща - все са едни точките... ама...

Статутът, който си посочила при кандидатстването изисква да представиш служебна бележка, в която пише че си в отпуск за гледане на дете, тъй като това ще е информацията, с която разполагат служителите в градината, при които ще записваш детето. Те също работят със системата и разпечатват твоето заявление от там и за тях е видно какви документи следва да представиш. Представи си сега, че ти им носиш различна бележка, на която пише друго. А това, че различният статут носи същи точките не е въпрос от тяхната компетенция и не би следвало те да го разрешават. От тях се изисква само прецизност при следване на правилата и ако не поискат доказването на всички заявени обстоятелства по начина, по който са заявени, самите те стават нарушители.

Затова най-добре пиши на ИСОДЗ с обяснение на ситуацията, изчакай техния отговор и когато отидеш в градината, го носи с теб. Ако нещата се закучат и от градината ви откажат записване, вероятно може да помолиш работодателят да издаде бележка, че си в отпуск за гледане на дете и дори ако се налага, да излезеш 5 дни в отпуск по чл. 167а от КТ, за да се съгласи работодателят да издаде такава бележка.

Най-лесно ще е, ако от ИСОДЗ се съгласят да ти променят статуса ръчно в системата, макар че класирането е минало, но ми се струва, че това граничи с невъзможното на този етап.  Peace

# 63
  • София
Здравейте! Сега видях, че в поле Трудов статус по невнимание съм  избрала , че съм работеща по трудово правоотношение . Трябвало е да избера , че съм в отпуск за гледане на дете защото съм по майчинство. Системата ми позволи да коригирам, актуализира  се информацията в Необходими документи, но не и в Заявлението за записване. Ще ми направят ли проблем? Sad

gal___  , случаят е аналогичен с този, описан от Marisha* - виж предните отговори. Дано не ти направят проблем при записването. Peace

# 64
В края на краищата отпускът за гледане на дете не изключва трудовото правоотношение - това е лично мое мнение. В една от предишните теми на въпрос коя от двете възможности да се избере, бяха отговорили нещо от сорта "каквато сл. бележка ще издаде работователят Ви". Все пак си оставете време за реакция, ако издаването на нова сл. бележка ще Ви спести време за доказване на тезата.

# 65
Здравейте. Имате ли отзиви от 24 ОДЗ "Надежда"? Тук във форума има отзиви, но са доста стари. Благодаря предварително Simple Smile

# 66
  • София
Здравейте, моят син беше приет в ясла, но мъжът ми се обяви твърдо против да го пускаме  Tired В размисли съм какво да направя.
Ако го запиша все пак и наесен решим да не го пуснем и да освободим мястото, май месец ще можем ли да кандидатстваме за градина другата есен с подновен брой точки за желания? (Без точката ,която дават ако е ходил на ясла)
Доколкото разбрах, ако все пак тръгне на ясла, за да получи бонус точката, трябва да е ходил поне 6 месеца преди класирането. Баща му е склонен да го пуснем, колкото може по-близо до 2г., а той е роден Декември. От началото на Декември до Май са точно 6м. .
Ако не ги съберем тези 6м., според вас с 8.1 възможно ли е да влезем сравнитено лесно в градина?
Страх ме е да не изпуснем възможността. Сега наистина не ни е спешно и имаме възможност да го гледаме до 3г., но другата година със сигурност ще трябва да тръгне на градина.

# 67
  • София
Здравейте, моят син беше приет в ясла, но мъжът ми се обяви твърдо против да го пускаме  Tired В размисли съм какво да направя.
Ако го запиша все пак и наесен решим да не го пуснем и да освободим мястото, май месец ще можем ли да кандидатстваме за градина другата есен с подновен брой точки за желания? (Без точката ,която дават ако е ходил на ясла)
Доколкото разбрах, ако все пак тръгне на ясла, за да получи бонус точката, трябва да е ходил поне 6 месеца преди класирането. Баща му е склонен да го пуснем, колкото може по-близо до 2г., а той е роден Декември. От началото на Декември до Май са точно 6м. .
Ако не ги съберем тези 6м., според вас с 8.1 възможно ли е да влезем сравнитено лесно в градина?
Страх ме е да не изпуснем възможността. Сега наистина не ни е спешно и имаме възможност да го гледаме до 3г., но другата година със сигурност ще трябва да тръгне на градина.

Ще се подновят за класирането през май.
Но за влизане с 8.1 много зависи в кой район живеете. Зависи и от наплива.

# 68
  • София
Честито на всички приети и благодаря за прекрасната тема, много научих от вас!
Все пак да попитам:
1. На заявлението за записване и двамата родители ли трябва да се подпишат, щом е от името и на двамата?
2. До колкото разбирам ЛЛ на детето трябва да даде здравно-профилактична карта на детето + имунизационен паспорт сега, а септември - здравен картон? И казвате, че някои лекари разпечатват всичката информация на 1 лист и това е и за здравн-профилактична карта, и за имунизационен паспорт, вместо да взимаме от книжарницата за попълване на ръка. Така ли?

В сайта на нашата градина се сещам, че пишеше, че трябва да има записана и дата кога е отчетен положителен резултат от БЦЖ ваксината. Почти съм сигурна, че нашата лекарка не е отбелязвала такова нещо.

# 69
Татко Ники, благодаря за темата!

Радея, за втория ти въпрос - нашата педиатърка иска ЗПК, на която аз попълвам повечето неща и оставям тя да довърши "лекарската" част (спестявам й време) + копие на първите страници на картона на детето, на което тя слага печати и подписи, и пише "Вярно с оригинала". Има лекари, които предпочитат да принтират всичко. Въпрос на предпочитание.

Ирайн, приемането наистина зависи от наплива. В нашия квартал тази година има градина, където с под 9.1 точки няма влезли деца (даже едно е отпаднало при томболата), има и такива, в които са приели с по 3-4 точки, и пак има свободни места... та въпрос на късмет е.

# 70
  • София
Да, въпрос на наплив. В Триадица за набор 2014 местата бяха 2 пъти по-малко отколкото тези за 2015, а кандидатите 3 пъти повече.

# 71
  • София
Ирайн, моето дете сега го приеха в ясла (СДЯ) в Триадица, като през септември ще бъде на 2г. и 2 м. Не само таткото, но и аз нямам особено желание той да посещава ясла, но ще посещава, за да има допълнителна точка при канидатстването в 1-ва група догогина. В нашия случай конкретно няма друга причина, поради която той да посещава яслата.

С 8.1 точки шансът за прием в малкото ЦДГ в Триадица е направо нищожен. Разгледай на сайта на ИСОДЗ точките, с които са приемали ЦДГ във вашия район и внимателно преценете шансовете за догодина. bouquet

# 72
Ох тази Триадица.... Не ни приеха, ще ходи на далеч на ясла. Но дано тази точка спаси положението другата година, че искам да ходи при сестричката си на градина. Сега ще е голямо разнасяне по ясли и градини....дано да си струва поне.

# 73
какъв картон ще трябва този от бебе ли който се води?
Подобен, но е нов и в него се попълват някои измервания, изследвания, заболявания, които са правени/настъпили по време на посещението в ДЗ и стои там. Другият си остава във вас.
как да разбера какъв е снимка може ли за да мога да отидя да я запиша

# 74
  • София
какъв картон ще трябва този от бебе ли който се води?
Подобен, но е нов и в него се попълват някои измервания, изследвания, заболявания, които са правени/настъпили по време на посещението в ДЗ и стои там. Другият си остава във вас.
как да разбера какъв е снимка може ли за да мога да отидя да я запиша

Вижте на първа страница в скритите изображения. Картонът прилича на този от лл, но са само 2 корици. Заедно с паспорта е 1лв и ги има във всяка книжарница. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт