Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 118
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
  • гр. София
Здравейте! Моля ако може да ми каже някой какво се случва след като детето ми е прието на първо класиране за ясла, записано е отдавна вече и сега чакаме септември да тръгне да посещава, но от работата искат да ме освободят по взаимно съгласие и реално аз към тръгването му в градината няма да имам работодател, защото до тогава се налага да гледам детето. Могат ли от градината да откажат да го приемат в този случай и има ли значение как ми е прекратен трудовия договор (то аз не съм съгласна на взаимно съгласие, ама работодателят настоява, че иначе при съкращение трябвало да уведомява ИТ, че съм майка на дете до три години и т.н., за това съм питала в друга тема) Сега обаче ме притеснява как стои въпросът с детето.   Rolling Eyes

# 721
  • София
Здравейте! Моля ако може да ми каже някой какво се случва след като детето ми е прието на първо класиране за ясла, записано е отдавна вече и сега чакаме септември да тръгне да посещава, но от работата искат да ме освободят по взаимно съгласие и реално аз към тръгването му в градината няма да имам работодател, защото до тогава се налага да гледам детето. Могат ли от градината да откажат да го приемат в този случай и има ли значение как ми е прекратен трудовия договор (то аз не съм съгласна на взаимно съгласие, ама работодателят настоява, че иначе при съкращение трябвало да уведомява ИТ, че съм майка на дете до три години и т.н., за това съм питала в друга тема) Сега обаче ме притеснява как стои въпросът с детето.   Rolling Eyes

След като е прието детето никой, никъде повече не прави проверка дали работите още или сте сменили местоработата или сте без работа. Така, че няма проблем и няма как да Ви се откаже прием след като детето е прието и записано.

# 722
  • гр. София
Алекс, много ти благодаря за бързия отговор! Поне за малкия да съм спокойна, а пък как ще ме съкращава работодателя оставам да го мисля.

# 723
  • София
Вярно, че въпросът за това от кога се тръгва през септември е от доста време, но да кажа и на мен какво ми казаха в 178 ОДЗ "Сребърно копитце" в София. Синът ми не е посещавал ясла и е приет в първа група. Попитах директорката, от кога най-рано може да тръгне и тя ми каза 1ви септември. От първи до 15ти ще е в смесена група, а от 15ти - в групата, в която си е записан. Нямам търпение вече да дойде 1ви септември.

Всеки ден му говоря на малкия колко е готино в детската градина и колко много ще се забавлява, обяснявам му за различните неща, на които го записах. И резултатът до момента е , че само като чуе за детска градина и толкова много се радва, все едно му говоря за Коледа/море или шоколад. Няколко пъти го водих до детската градина, за да я види къде е и да я познава, за да не се стресне като го оставя там, а сам да иска да ходи. Надявам се така стресът да е по-малък за него и да му е наистина приятно да ходи.

# 724
  • Sofia
Имам един въпрос.
Синът ми в момента посещава яслена група в ОДЗ. Кандидатствахме за преместване в ЦДГ, която ни е по-близо. Класира се, записах го и директорката каза, че ни чака от средата на септември.
Той много трудно се адаптира в яслата, може би от части защото много боледуваше - казваха, че там изобщо не яде, плаче, страни от децата, не иска да участва в групови занимания, стоял залепен за някоя лелка и т.н. Но ето че сега, чак в края на годината той започна да се отпуска - прояде, заиграва се с дечицата, даже ми казаха, че той водил "бандата" Shocked И  започнах да изпитвам угризения, че ще го откъсна от познатата среда и ще се започне пак с кошмарната адаптация само защото другото ДЗ ми е по-удобно.
В ОДЗ-то сме до 31.08, след това ще трябва да го отпиша за да може да тръгне в новата ЦДГ.
Въпросът ми е следният - мога ли да се откажа от преместването (за сега все още искам да го преместя, но просто започнах да се колебая и искам да знам какви са вариантите), т.е. вместо да го отпиша от ОДЗ-то, да го отпиша от новата ЦДГ и да продължи да си посещава старото ДЗ ?

# 725
  • София
Имам един въпрос.
Синът ми в момента посещава яслена група в ОДЗ. Кандидатствахме за преместване в ЦДГ, която ни е по-близо. Класира се, записах го и директорката каза, че ни чака от средата на септември.
Той много трудно се адаптира в яслата, може би от части защото много боледуваше - казваха, че там изобщо не яде, плаче, страни от децата, не иска да участва в групови занимания, стоял залепен за някоя лелка и т.н. Но ето че сега, чак в края на годината той започна да се отпуска - прояде, заиграва се с дечицата, даже ми казаха, че той водил "бандата" Shocked И  започнах да изпитвам угризения, че ще го откъсна от познатата среда и ще се започне пак с кошмарната адаптация само защото другото ДЗ ми е по-удобно.
В ОДЗ-то сме до 31.08, след това ще трябва да го отпиша за да може да тръгне в новата ЦДГ.
Въпросът ми е следният - мога ли да се откажа от преместването (за сега все още искам да го преместя, но просто започнах да се колебая и искам да знам какви са вариантите), т.е. вместо да го отпиша от ОДЗ-то, да го отпиша от новата ЦДГ и да продължи да си посещава старото ДЗ ?

Защо до 31.08. ? Моето дете също е в ОДЗ и ще ходи там до 14.09. и от 15.09. в новото ЦДГ ще бъде.
За отписване - първо трябва да говорите с директорката на текущото Ви ОДЗ дали не е пуснала мястото и след това да отидете и да го отпишете от новото.

# 726
  • София
Имам един въпрос.
Мисля, че няма вариант за отказване. Най-вероятно Директорката вече е пуснала мястото му и то е заето. Единствено може да кандидатствате пак там по общия ред ако има място.

# 727
  • Sofia
Имам един въпрос.

Защо до 31.08. ? Моето дете също е в ОДЗ и ще ходи там до 14.09. и от 15.09. в новото ЦДГ ще бъде.
За отписване - първо трябва да говорите с директорката на текущото Ви ОДЗ дали не е пуснала мястото и след това да отидете и да го отпишете от новото.
До 31.08. защото когато попълвах молбата за посещение през летните месеци със сборните групи писах, че няма да посещава през септември.
Благодаря за отговора. И аз така си мислех, да говоря с директорката преди обявяването на свободните места за първото текущо класиране. Но като се има предвид,че той се класира на първо класиране и следователно беше вече записан преди второто, наистина има вероятност мястото му вече да е било обявено за свободно. НО, когато го записвах в новата ЦДГ, директорката ми каза, че септември ще трябва да го отпиша от сегашното му ОДЗ, иначе няма да може да тръгне при тях, защото ще се води записан на две места.Това ме навежда на мисълта, че щом още не съм го отписала, значи мястото си му е запазено (поне до 31.08. - до първото текущо класиране.)

Скрит текст:
Както и да е, най-вероятно ще трябва по-скоро да поработя върху себе си и да си кажа, че както се е адаптирал веднъж така ще го направи пак. В живота няма лесно и ще трябва да свиква с новите ситуации. Но ми е едно притеснено...

# 728
  • София

До 31.08. защото когато попълвах молбата за посещение през летните месеци със сборните групи писах, че няма да посещава през септември.
Благодаря за отговора. И аз така си мислех, да говоря с директорката преди обявяването на свободните места за първото текущо класиране. Но като се има предвид,че той се класира на първо класиране и следователно беше вече записан преди второто, наистина има вероятност мястото му вече да е било обявено за свободно. НО, когато го записвах в новата ЦДГ, директорката ми каза, че септември ще трябва да го отпиша от сегашното му ОДЗ, иначе няма да може да тръгне при тях, защото ще се води записан на две места.Това ме навежда на мисълта, че щом още не съм го отписала, значи мястото си му е запазено (поне до 31.08. - до първото текущо класиране.)

Ако не сте сигурна, че искате да сменяте с нова ДГ го оставете и го отпишете от новата.
Директорката на сегашната няма как да го пусне мястото преди Вие да сте го отписали, както сте се сетила сама. Така, че имате вариант да говорите с нея и да и кажете, че ще си останете.
НО наистина първо помислете в кой е "драмата" по скоро във Вас или в детето.....децата мога да Ви кажа, че са доста приспособими.
P.S. Моето дете смени 2 детски заведения. И проблема беше в началото като тръгна в първото докато свикне. След това не е имала проблем.
През септември и предстои пак да си смени детското заведение и съм сигурна, че пак няма да имаме проблем.

# 729
  • Sofia
...децата мога да Ви кажа, че са доста приспособими.
P.S. Моето дете смени 2 детски заведения. И проблема беше в началото като тръгна в първото докато свикне. След това не е имала проблем.
През септември и предстои пак да си смени детското заведение и съм сигурна, че пак няма да имаме проблем.
Звучи обнадеждаващо PraynigОще веднъж благодаря

# 730
Здравейте! Нашата баба я съкратиха от работа и иска да гледа детето. Той е приет на ясла. Искам да го отпиша. Нещо специфично има ли в нашия случай? Да отида при директорката нали? В 41 Ябълкова градина е...да знаете ще има едно свободно място от нас Simple Smile

# 731
  • София
Аз искам да питам нещо встрани от класиране/записване.
Сутрин, преди да заведете децата на ясла или градина, давате ли им закуска вкъщи?

# 732
  • София
Аз искам да питам нещо встрани от класиране/записване.
Сутрин, преди да заведете децата на ясла или градина, давате ли им закуска вкъщи?
Не. Само ако го водиш след часа за закуска, пише си го в правилника на всяка градина, трябва да я яло.

# 733
Аз им давам по нещо малко - просто защото ги будя в 6:30 и докато дойде време за закуската в градината, ще приритат от глад... Освен това малката не може да яде всичко заради дерматита, и следя менюто много внимателно. Ако ще има нещо, което не може да яде, си й давам нормална закуска. Според мен е до дете.

# 734
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
И моята дребна става сама в 6 ... Последните 2 месеца "преоткри" пиенето на мляко Simple Smile Изнамери си шишето от бебешките дни и ме кара да й кравя кисело мляко. Изпива по 300-400 мл. после хапва по 2-3 бисквити ... В яслата казват, че също се храни Simple Smile Та, така - според потребностите и навиците на детето се процедира.

Общи условия

Активация на акаунт