Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 196
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Между другото т.2.2.4 произлиза от чл. 21 на отменения Закон за народната просвета.
Цитат
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.
(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.
(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.
Сега действа Законът за училищното и предучилищното образование.
Цитат
Чл. 187. (1) Допълнителната подкрепа за личностно развитие включва:
1. работа с дете и ученик по конкретен случай;
2. психо-социална рехабилитация, рехабилитация на слуха и говора, зрителна рехабилитация, рехабилитация на комуникативните нарушения и при физически увреждания;
3. осигуряване на достъпна архитектурна, обща и специализирана подкрепяща среда, технически средства, специализирано оборудване, дидактически материали, методики и специалисти;
4. предоставяне на обучение по специалните учебни предмети за учениците със сензорни увреждания;
5. ресурсно подпомагане.
(2) Допълнителната подкрепа за личностно развитие се предоставя на деца и ученици:
1. със специални образователни потребности;
2. в риск;
3. с изявени дарби;
4. с хронични заболявания.
(3) Видът и формите на обучение, както и конкретните дейности за допълнителната подкрепа за личностно развитие се определят с план за подкрепа на детето или ученика. Планът за подкрепа за децата и учениците по ал. 2, т. 1 определя и часовете за ресурсно подпомагане.
(4) Допълнителната подкрепа за личностно развитие се осигурява от детските градини, от училищата, от центровете за подкрепа за личностно развитие и от специализирани обслужващи звена.
Цитат
29. "Ученик с хронични заболявания" е ученик със среднотежки, компенсирани и реконвалесцентни форми на съответното хронично заболяване.
Както виждате, законовото основание за т.2.2.4 такава, каквато е в момента, е отпаднало, и може да се помисли за някаква промяна. Не казвам да се преобърне всичко с главата надолу, но вече няма императивност за приемане на деца с хронични заболявания. Много повече е наблегнато на СОП.
Цитат
Чл. 10. (1) За осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците по чл. 9, ал. 2, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон.
(2) Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите.
(3) Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.
(4) Частните детски градини и частните училища, които са включени в системата на държавно финансиране, осигуряват възможност 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число деца и ученици с изявени дарби и/или със специални образователни потребности, да се обучават без заплащане на дейностите по ал. 3.
(5) Приемът на деца и ученици по реда на ал. 4 се извършва в началото на всяка учебна година - за детските градини, и в началото на всяка образователна степен - за училищата, при условия и по ред, определени в правилника на съответната институция.

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 15:20 от татко Ники

# 556
  • София
Анна, срамно е - съгласна съм, а освен това наистина злоупотребите са повече в областатта на 2.2.4. Но все пак за мен акцентът си остава върху общия брой на "социалните". В смисъл - за мен броят е несправедлив спрямо останалите.

# 557
Скрит текст:
Как може срокът между регистрацията в системата през февруари и първото класиране  през май да е тоооолкова дълъг, а срокът за реакция и пренареждане на кандидатурите между първо и второ класиране да едва един час и то в работен ден??? Това просто е нелепо, ами ако хората още са на работа?! Защо този срок не е от петък вечерта до събота в 18:00 и класирането да излиза в неделя, така или иначе записвания започват от понеделник?
Относно критериите.... аз също познавам семейства, в които бащата не признава детето си, за да се докопат до детска градина, знам и за какви ли не още схеми...  Възмущавам се, че трябва да паднем дотам, за да има шанс едно дете да влезне в ДЗ. Относно осиновените деца, пълна дискриминация е спрямо мен и детето ми, че осиновеното дете има повече права, при все, че има двама родители! Защо трябва да ме ощетяват, че съм решила да имам собствено дете?!
Потресаващо е, че безработните нямат никакво предимство детето им да влезне в ДЗ! Как по дяволите, родителят да си намери работа. ако няма къде да му гледат детето и очевидно няма пари за частна детска градина/детегледачка, защото е безработен?

Приеха сина ми на първо класиране в 1ва група, но поради проблем с документите, ни отказаха записване. Детската градина ми хареса, възможно ли е пак да кандидатства в нея на второ класиране, защото ми е неактивна в системата, т.к. е приет? Ще бъде ли отключена утре между 17 и 18:00?
Вероятно в момента сте в тази точка:
Цитат
2.2.15. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за конкретно детско заведение, не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада, като се губи правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.
т.е. ако представите необходимите документи преди утре 17 ч, могат да запишат детето, с други думи мисля, че все още не са въвели, че са Ви отказали записването по тази точка:
Цитат
2.3.5. Ако се установи, че родителят (настойникът) е използвал критерии, които са дали предимство на детето и за които не представи съответния документ, получава отказ за записване и може да кандидатства отново по общия ред за следващо класиране.
Можете да раздвижите нещата и да запазите точките си, ако заявите отказ от записване в детското заведение (и по възможност документирайте отказа за себе си, т.к. може директорката да не е наясно какво върши):
Цитат
3.2.3. (нова - Решение № 480 по Протокол № 46 от 12.09.2013 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за определено детско заведение, не желае да запише детето си в детското заведение, използваните точки по първо, второ и трето желание се запазват за поредното класиране, при условие, че родителят /настойникът/ заяви отказ от записване на детето на място в детското заведение.
Не съм много сигурен в това, което пиша, така че ще се радвам, ако някоя майка или татко от форума потвърдят.

P.S. Можете и да пишете на поддръжката на системата и да се надявате на адекватен отговор (такъв обиковено не се появява често, но все пак можете да опитате).

От личен опит с една самозабравила се директорка споделям - Абсолютно задължително искайте потвърждение, че детето не е записано по ваше желание, иначе няма да имате право да кандидатствате в тази градина тази година, а мисля, и че ще имате намаление на точките за поредност на желанието. Подайте заявление в ДЗ, че отказвате записване на детото и ги накарайте да висложат входящ номер. Напомнете на директорката, че заявен отказ на родителя за записване и неявяване за записване са две много различни неща с различни последици за следващите класирания.

П.С. В момента в който директорката въведе в системата отказ от записване, вие ще получите съобщение (или изписваше в профила на детето в системата) че записването е отказано от вас и това ви е гаранция че ще можете да кандидатствате отново с всички точки. Ако в профила на детето все още стои прието, но незаписано няма да можете да кандидатствате с пълни точки за поредност на желанието.

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 15:18 от Анчето

# 558
За социалната опашка се редят такива които не са си признали децата (познавам), както и такива с фалшиви телкове. Т.е опциите за злоупотреби съвсем не са малко.
И сметката е ясна - при прием на група от 25 деца, каквито са обикновенно - 10 са социални, 10 са по 2.2.4 и 15 "обикновени" - т.е общо 20 с някакво предимство срещу 15 без такова. От тези 15 има и някакъв процент с фалшиви документи и накрая каква стана?

# 559
  • София
Аз съм съгласна с разпределянето на квоти в първо класиране, но не съм съгласна във второ всички да нямат равен старт.В крайна сметка винаги децата по соц.критерии влизат в ясла/градина,дали на 1во или 2ро желание, а другите са си направо дискриминирани! А за тези с фалшиви документи...нямам думи!

# 560
  • София

От личен опит с една самозабравила се директорка споделям - Абсолютно задължително искайте потвърждение, че детето не е записано по ваше желание, иначе няма да имате право да кандидатствате в тази градина тази година, а мисля, и че ще имате намаление на точките за поредност на желанието. Подайте заявление в ДЗ, че отказвате записване на детото и ги накарайте да ви сложат входящ номер. Напомнете на директорката, че заявен отказ на родителя за записване и неявяване за записване са две много различни неща с различни последици за следващите класирания.

П.С. В момента в който директорката въведе в системата отказ от записване, вие ще получите съобщение (или изписваше в профила на детето в системата) че записването е отказано от вас и това ви е гаранция че ще можете да кандидатствате отново с всички точки. Ако в профила на детето все още стои прието, но незаписано няма да можете да кандидатствате с пълни точки за поредност на желанието.

Не разбрах, не махат ли само точки, които са използвани, ако детето е прието на първо второ или трето желание. Как могат да се махнат от точките за местоживеене или работа?

# 561
Скрит текст:

От личен опит с една самозабравила се директорка споделям - Абсолютно задължително искайте потвърждение, че детето не е записано по ваше желание, иначе няма да имате право да кандидатствате в тази градина тази година, а мисля, и че ще имате намаление на точките за поредност на желанието. Подайте заявление в ДЗ, че отказвате записване на детото и ги накарайте да ви сложат входящ номер. Напомнете на директорката, че заявен отказ на родителя за записване и неявяване за записване са две много различни неща с различни последици за следващите класирания.

Не разбрах, не махат ли само точки, които са използвани, ако детето е прието на първо второ или трето желание. Как могат да се махнат от точките за местоживеене или работа?
Махат точки само от точките за поредност на желанието. Ако трябва да махнете точки по критерии, които Вие сте заявили, Вие можете да го направите, като промените данните в профилите на родителите и децата така, че да съответстват на документите, които Вие можете да представите.
Надявам се, че съм разбрал правилно въпроса.

# 562
на следващите класирания получавате:
за първо желание  2т. вмест 3т.
за второ желание 1т. вместо 2т.
и за трето желание 0т. вместо 1т.

# 563
  • София
за първо желание  2т. вмест 3т.

Хайде преди да я стряскате да прочетете какво е написала. Детето е прието по 7 желание. Точки за поредност на желанията няма да и се отнемат.

# 564
Не става въпрос за стряскане  Peace
Ако директорката не отрази коректно отказа за записване, няма значение поредността на желанието по което е прието детето в съответната градина. Намаляването на точките за поредност на желанието се въведе миналата година с цел противоставяне на кандидатстването "за спорта", при което едни и същи деца, с точки по социални критерии, кандидатстваха всеки път, приемаха ги (всеки път), след което не се записваха и така до безкрай. 

# 565

за първо желание  2т. вмест 3т.
Хайде преди да я стряскате да прочетете какво е написала. Детето е прието по 7 желание. Точки за поредност на желанията няма да и се отнемат.

@7no6ti, извинявам се - пропуснал съм съобщението http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=922456.msg33173980#msg33173980

P.S. Благодаря Mrs Jan за поправката.

# 566
  • София
Много добре зная какво е прието миналата година
Цитат
2.2.15. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за конкретно детско заведение, не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада, като се губи правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.
И това е само ако не се направи отказ на място в ДЗ.

# 567
  • София
ММ отиде да пусне заявление за отказ от записване, но все пак е 16:12, дано да успее. Ако не  - да разбирам, че ще отнемат точки за поредност на желание за всяко следващо класиране, или няма да отнемат нищо, защото в момента сме на 7мо желание?

Пуснахме ООД с мъжа ми (на 16.05) и всички документи са редовни и актът за раждане ще излезне, а всичко останало е налице. Не би трябвало да имаме никакви проблеми с документи.

# 568
  • София
Ако не  - да разбирам, че ще отнемат точки за поредност на желание за всяко следващо класиране, или няма да отнемат нищо, защото в момента сме на 7мо желание?
В случая нямате използвани точки за поредност на желание и няма да ви отнемат нищо.
Само не съм сигурна дали ще можете да кандидатствате в същото ДЗ до следващата кампания.

# 569
  • София
Цитат
Получихме информация, че записването Ви е отказано поради следната причина:
Отказ от родители

подадено заявление  от родителите с вх.№ 495 /27.05.2016

jumpuu Успял е, отдъхнах си

Общи условия

Активация на акаунт