Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 114
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Преди даваха само на родените януари да се прехвърлят с преден набор. Сега дават и на децата с други месеци да се прехвърлят. Но пък го има условието - да няма чакащи от основния набор. Което при яслени групи просто не може да се случи. Вече при градинските групи се случва. И прехвърлянето се разрешава чак есента за текущите класирания.

Plamito, не пречи да следиш за места в системата. Но е малко възможно да стане. Места за най-малките се пускат за голямото основно класиране. Но ако е важно преди 09.2017 да тръгне детето на ясла - по-скоро мисли за няколко месеца вариант за частна ясла и после, ако сте приети, продължавате с държавна.

# 676
  • София
Моите са януари и места пуснаха едва сега на голямото класиране. Което всъщност не е зле, защото ще тръгнат на една прилична възраст. Нито прекалено малки, нито прекалено големи. Ние също мислим да ги изтеглим с набор 2014, но чак за 1ви клас. Така няма да се налага да карат година-две с едни деца и учителки, а после с други. Просто ще ги дръпна от градината 1 година по-рано.

# 677
  • София
Моите са януари и места пуснаха едва сега на голямото класиране. Което всъщност не е зле, защото ще тръгнат на една прилична възраст. Нито прекалено малки, нито прекалено големи. Ние също мислим да ги изтеглим с набор 2014, но чак за 1ви клас. Така няма да се налага да карат година-две с едни деца и учителки, а после с други. Просто ще ги дръпна от градината 1 година по-рано.

Не разбрах - мислиш да не карат 4-та група ли? В смисъл да карат 3-та и после да минат в първи клас?

# 678
  • София
Сега оставам с впечатлението от децата покрай мен, че има 2 предучилищни групи. Ако е така, едната ще я пропуснем. Или директно ще я карат в училище, ако има такава. Има време, може 1000 неща да се променят за 5 години Simple Smile

# 679
  • София
Ивето, не е по темата, но и двете предучилищни групи имат материал, който трябва да се преподаде на децата. Тряба да вземете 4-та група в училище като предучилищен клас, ако не я вземете в градината.

# 680
Здравейте!
Не знам колко сме по темата, но съм в дилема.
Моля ви за мнение!
Цяла година прекарахме в яслата на ОДЗ 139 "Панорама"Люлин 9  и не съм особено доволна. Главно забележките ми са относно госпожите в яслата.
Сега сме приети в ОДЗ 86 "Асен Босев" Люлин 10 за първа група и не зная дали да прехвърля детенце.
Не зная и в едната и в другата градина какви биха били госпожите в 1-ва група. Може би и на двете места са добри, знам ли!?

Благодаря Ви предварително!!!!

# 681
Здравейте,
имам нужда от съвет, случват се някакви паранормални неща Laughing
Синът ми откакто е на градина, посещава частна. Миналата година беше приет в една държавна, където НЕ го записахме и съответно си продължи в частната. Сега от частната ме информират, че в системата детето се води записано във въпросната държавна вече цяла година, при положение че беяхме елиминирани и наказани с отнемане на точки, защото Не го записахме!
Как мислите, как да постъпя? Искам да ги накажа, това си е измама, източват си държавни субсидии на гърба на моето дете! Някой имал ли е подобен случай?
Другото, което ми минава през ума, е да се възползвам от ситуацията и да карам да ми съдействат за преместване на детето в държавна градина която аз искам, щом така или иначе е вътре, а аз не знам...

# 682
А в профила на детето в системата какво пише?
От частната ясла не би трябвало да могат да влязат в профила му и да проверят - значи остава въпросът от къде имат тази информация!!!

# 683
От частната ясла не би трябвало да могат да влязат в профила му и да проверят - значи остава въпросът от къде имат тази информация!!!

В системата, която виждаме ние, си пише че е елиминиран. От частната влизат с някакъв код на детските заведения и могат да проверяват други неща - там са видяли. От държавната също ми потвърдиха. че се води при тях.

# 684
В такъв случай, според мен, би трябвало да пуснете жалба до Столична община, и да попитате, как стават тези неща.

# 685
  • София
И според мен подайте сигнал към СО. Има контакти на 1-ва страница на темата. Дано да пуснат проверка и дир-ката да се постресне поне малко...

# 686
Може просто да става въпрос за съвпадение на имената с имената на друго дете, а от частната детска градина да са видели списъка на приетите деца, който е публичен.

Все пак проверете случая - най-добре с Дирекция "Образование" - защото ако детето се води прието по т.2.2.4., няма да има публичен запис, може би и в профила на детето в ИСОДЗ да не е отразено. Може и директорката на държавната детска градина да води записано Вашето дете, а вместо него градината да посещава друго дете. Добре е да разпитате малко по-подробно частната детска градина откъде имат информацията - предполагам, че ще Ви съдействат, и случаят просто да е недоразумение.

Преди година ми се наложи да се свържа с Дирекция "Образование"  - използвайте контактите от страницата "За нас" http://www.sofia-obrazovanie.bg/index.php?load=zanas или отидете на място - не отговарят на формата в "Контакти". Входът е откъм пряката на ул. Оборище ул. Проф Джовани Горини, въпреки, че адресът е л. Оборище 44. Сградата, ако не са я обновили, е малко невзрачна, без голям надпис https://www.google.bg/maps/@42.6935321,23.3484524,3a,86.9y,262.8 … 656!6m1!1e1?hl=en

# 687
  • София

Лицензираните детски градини имат достъп до единна система на детските заведения и имат инфо за всяко едно тяхно дете къде и кога е било прието - дали е записано и т.н. Така и те разбират дали дадено дете, което ходи при тях се води и другаде и уведомяват родителя или се свързват с него за да разберат дали детето ще посещава при тях детска ясла/градина и дали да го отписват при тях.

Най добре наистина да отидете до СО и да проверят случая. Това грам не е ОК за Вас.

# 688
  • София
от 1 или от 15 септември започва  годината в градините?
гледам в градината, в която се записахме, че стои съобщението за миналата година, че новоприетите започват на 1 септември.

# 689
Мисля, че от 1 септември са сборни групи. Официално учебната година започва на 15 септември.

Общи условия

Активация на акаунт