ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 452
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • в полите на Балкана
Може ли линк към този бюджет? Интересува ме заложено ли е промяна в пенсиите на вече порасналите деца и какво става с инвалидите по рождение.

# 391
  • Пловдив
Даа, semelyna, права си - ще ни орежат от детските ...

# 392
# 393
  • София
 Предвижда се за всички деца с трайни увреждания помощта да се предоставя за задоволяване на основните и специфичните поради увреждането потребности. За децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, които се отглеждат от своите родители /осиновители/, се предвижда помощта да бъде в по-висок размер, за да може за тези деца да се осигури грижа и подкрепа в домашна и семейна среда.

Дали ще предвидят или да им сметна колко ми излизат така или иначе минималните посещения,  които можем едвам да си позволим при логопед,  ерготерапевт ( не включвам психолог,  водна терапия,  конна езда, защото за тях пари не остават) и ще започнем от сумата 500 лв.,която конкретно на моето дете му е нужна). Пълен смях е тая държава. Да видим след Нова година...

# 394
  • в полите на Балкана
Благодаря, semelyna  bouquet

# 395
  • Sofia
Ами и аз това имах впредвид.Детето ми /което с 60% ТЕЛК/ не може да ходи само на всички терапии,от които има нужда.Преди време се опитах да го спра от посещенията при психолог и всички други места,които посещава ,за да започна работа,че и аз да нося някакви доходи в семейството,защото 350 лева не са доходи,да не говорим пък за липсата на всякакви осигуровки и как на стари години ще гоним социална пенсия.Еми не се получи,защото спирането от терапии ,доведе до влошаване на състоянието на сина ми.
Но така или иначе нищо не можем да направим по въпроса,за това просто си мрънкам.Simple Smile
Да са ни живи дечицата и да си ги обичаме ,а пък доходите ....

# 396
  • в полите на Балкана
Най-важното е да са ни живи и здрави, без значение увреждането и проблемите им....... Тягостно е когато си напуснал работа за да се грижиш за живота на едно дете, държавата да те подритва, а когато това дете стане възрастен с увреждане по рождения тя съвсем да абдикира. Тогава не само порасналото дете, но и родителя отдал се на грижи за него е в немилост.

# 397
  • София
Чудя се това какво означава:

Същевременно отпуснатите преди 31 декември 2016 г. месечни добавки по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, месечни помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца и месечни добавки за социална интеграция за деца с трайни увреждания по чл. 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания, ще се прекратят от 1 януари 2017 г. 

Че спират 100 те лева?

И спират онези по 9.20?

# 398
  • София
Нищо не става ясно. Доходите,  но именно от тях зависи колко ще се разгърне потенциала на едно дете с увреждания, впредвид че в България всичко плащаме ние. А потенциал всяко има. Нали правим разлика от това детето да посещава ежедневно логопед например и да посещава два пъти в седмицата...  И така нататък.  Просто пример...

# 399
  • в полите на Балкана
Чудя се това какво означава:

Същевременно отпуснатите преди 31 декември 2016 г. месечни добавки по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, месечни помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца и месечни добавки за социална интеграция за деца с трайни увреждания по чл. 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания, ще се прекратят от 1 януари 2017 г. 

Че спират 100 те лева?

И спират онези по 9.20?

Аз разбирам, че двойните детски /100лв/ и интеграционните добавки ще отпаднат.
Ще остане само новата сума според процента в ЕР.
 Няма да се подават наново документи.

Ще видите след няколко месеца. НГ е близо вече.

Лучия, много сте парва.  Финансите движат всички процедури, апарати, обучение и лечение при хората с увреждания.

Не открих нищо заложено за хората с увреждане. Явно при плащанията за тях няма да има промени от НГ.

# 400
Аз мисля че така заложените промени отново създават предпоставки за конфликти между хората. И отново водещ принцип е разделяй и владей. Защото всички деца имат нужда от терапии. А цената на терапевта не е според процента инвалидност. Дали детето е със 100% или 40%  всеки плаща по 30лв на час за една терапия.
И тия пари за какво ги дават. Да покриват нуждите на детето или да не ходи майката на работа.
А и като се замислиш ще почне такъв натиск към телковите комисии. От една страна  висшестоящите ще ги натискат да дават по нисък проценн че държавата няма пари, а от друга страна родителите които са в крайна беззизходица.
Направо нямам думи. Иначе на мигрантите им даваме и жилище и ги обучаваме и пари за дневни...............а за децата и порастналите деца  нали има там едни кухи лейки да се грижат за тях.........
Безкрайно съм възмутена, не знам . Да вземем и ние да станем мигранти и да искаме здравен статут  за децата си някъде в европа.

# 401
  • Sofia
Именно ,и аз това имам впредвид.Познавам деца с много по-големи увреждания от моето и майките им познавам и много добре знам в какво положение са.Някой да не си помисли,че умаловажавам техните проблеми.Но в крайна сметка протестът постигна успех само за една част от протестиращите.А пък ние пак ще намираме начин да помагаме на децата си с или без помоща на държавата.

# 402
Знаете ли дали от следващата година влиза закона за интеграция и ще закрият помощните у-ща като такива и ще ги превърнат в ресурсен център. Дочух разговор на тази тема... Та ми е чудно къде ще отидат децата ни от помощните училища?

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 21:37 от Newly_

# 403
  • пловдив
Чета,чета и нещо не разбрах....С 80% без чужда помощ,за 2 години.Подадох миналата седмица -каква ще е сумата,която ще получава и какви детски (близнак е,досега взимах 75лв)

# 404
  • в полите на Балкана
До края на годината 240лв /чл.8д/ +100лв/детски/ + интеграционни добавки /според това, което са записали В социалната оценка и за което сте подали молба/

След НГ, според бюджета това:

(12) Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл. 8д, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2017 г. е, както следва:
1. за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 930 лв.;
2. за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 450 лв.;
3. за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 350 лв.

Няма промяна и в размера наеднократната  помощ за дете с увреждания до 2г.
(7) Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца за 2017 г. е 100 лв.

Общи условия

Активация на акаунт