ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 436
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
След НГ, според бюджета това:

(12) Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл. 8д, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2017 г. е, както следва:
1. за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 930 лв.

ТЕЛК решението ни изтича на 12ти Януари,имаме 100% инвалидност. Това означава ли,че за Януари ще получим 930лв? Преди няколко дни подадох документи за преосвидетелстване и най-вероятно процента рязко ще падне...

# 406
От 1-ви януари догодина държавата премахва месечните добавки за деца с трайни увреждания и ги заменя с месечна помощ в размер от 350 до 930 лева, в зависимост от вида и степента на увреждане на детето.

Тези промени в Закона за семейните помощи и в Закона за интеграция на хората с увреждания са заложени в проекта на закона за държавния бюджет за 2017 година, публикуван от Министерството на финансите. Всички останали видове семейни помощи се запазват в досегашните си размери.

Ако през тази година родителите на дете с ТЕЛК получават месечна добавка от 240 лева и още около 50 лева за социална интеграция, от началото на следващата година държавата ще се съобразява със степента на увреждане на детето при изчисляването на полагащата му се месечна помощ.

Вижте мотивите на министър Русинова

Така семейството на дете със степен на увреждане 90 и повече процента ще има право на 930 лева месечно. Ако степента е между 70 и 90 процента, размерът на подпомагането ще бъде 450 лева, а между 50 и 70 процента, родителите ще получават по 350 лева. Това диференциране беше предложено през септември от социалния министър Зорница Русинова и отхвърлено от протестиращи родители на деца с увреждания.

От Нова година минималната работна заплата става 460 лева

Ако дете с увреждане бъде настанено в семейство на роднини или в приемно семейство, размерът на помощта ще се намалява - за децата с най-тежки увреждания ще се полагат по 490 лева месечно, а при степен от 70 до 90 процента помощта става 420 лева.

Без промяна остават всички останали видове семейни помощи - детските добавки, които започват от 37 лева за едно дете, еднократните помощи при раждане, помощите за близнаци в размер на 1200 лева за всяко от децата, помощта за майките-студентки в редовна форма на обучение, която отново ще бъде 2880 лева.

# 407
Здравейте, моля да ме насочите къде точно да прочета за заболяванията или вродените аномалии, на деца до 18г които подлежат или могат да се явят на ТЕЛК. Имам дъщеря с вродена аномалия / двоен уретер на единия бъбрек и проблем в пикочния мехур/откриха го преди 1год, просто до сега не е имало урологични проблеми. Правихме операция и за сега е добре. Според личната ни лекарка щом проблема е решен и сега не прави инфекции, няма нужда да ходи на ТЕЛК. Благодаря !

# 408
  • София
Благодаря за разяснението, Веди и Раче.
Но това означава, че леко ще порежат децата от 50 до 70%.
Защото, ако досега са взимали 240 плюс 100 детски плюс 30-40 лв интегр., сега ще ги загубят тези 30-40 лв.

# 409
Здравейте, моля да ме насочите къде точно да прочета за заболяванията или вродените аномалии, на деца до 18г които подлежат или могат да се явят на ТЕЛК. Имам дъщеря с вродена аномалия / двоен уретер на единия бъбрек и проблем в пикочния мехур/откриха го преди 1год, просто до сега не е имало урологични проблеми. Правихме операция и за сега е добре. Според личната ни лекарка щом проблема е решен и сега не прави инфекции, няма нужда да ходи на ТЕЛК. Благодаря !

Не слушайте ЛЛ и подайте документи за ТЕЛК. Щом има операция на детето,ще ви дадат % инвалидност поне за 1 година. Пробвайте,нищо не губите!

# 410
  • в полите на Балкана

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=733282;topicrefid=19
Тук има наредбата за медицинската експертиза. Тя ще ви даде отговор какъв % евентуално ще ви даде ТЕЛК. Според мен си заслужава да опитате.

# 411
Отпадат двойните детски и интеграционните,така ли?

# 412
  • София
Отпадат двойните детски и интеграционните,така ли?

Всъщност да. И тези деца, с до 70%, всъщност няма да получат увеличение. Тъпо.
А аз си мислех, че просто от 240 ще ги вдигнат на 350 и всико друго ше си остане. Обаче не е така.

# 413
А когато е точно 70%, колко е помощта - 350 лв или 450 лв?

# 414
  • София
А когато е точно 70%, колко е помощта - 350 лв или 450 лв?

Надявам се да е 450.

# 415
  • София
От 50% до 70 % ще е 350 лв. От 71 % до 90% 450 лв. Мисля,  че така ще е.

# 416
От 50% до 70 % ще е 350 лв. От 71 % до 90% 450 лв. Мисля,  че така ще е.

Да, и аз подозирам, че ще е така. Грешно са си задали процентите в текста. Благодаря!

# 417
Всичко, което сте писали ме навежда на мисълта, че в такъв случай ще имаме и детски отделно, макар и по каналния ред  newsm78 Греша ли?

# 418
  • София
Мисля,  че грешите... Confused

# 419
  • София
Спокойно, хора. Още нищо не е гласувано и спуснато на социалните. Има време и нищо не е окончателно.

Общи условия

Активация на акаунт