ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 872
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • София, Люлин-8
Аз съм давала от Божинова на ръка нашата ТЕЛК комисия го прие.  Peace

# 136
Благодаря ви!

# 137
Здравейте!
Не съм писала от дълго време в групата,но често ви чета за да съм в час с нещата.Детето ми е на 3,5год.с диагноза хидроцефалия.Освидетелстван с ТЕЛК.Веднъж е преосвидетелстван,през декември ще се пробваме пак.Искам да ви попитам,според вас имаме ли шанс да го преосвидетелстват за втори път с тази диагноза?Първото решение беше 80% за 1година,сега сме за две години с 50%.Детето се развива нормално.Има имплантирана клапа в тялото,но тя не му създава трудности.Говорих с майка на деца с ТЕЛК и ми казаха,че най-вероятно процентът ще падне под 50% при следващото подновяване.Казаха,че имало деца с ДЦП,на които отказват да дадът повече от 50%,та какво остава за нас...Много се притесних,защото не работя и разчитам на тези пари.Отделно не плащам и такса за яслата.А сега...Така или иначе ще подам документи през ноември за преосвидвтелстване,но исках да ви попитам дали да се надявам да му дадът отново 50%...Благодаря Ви!   P.S.Да спомена ,че съм от Пловдив и все още парички нямам за м.май(Fibank).

# 138
Ако ТЕЛК-а Ви изтича декември месец, си подайте документите за преосвидетелстване три месеца напред, т.е. септември  Peace

# 139
Здравейте, знам че трябва да отида до социалните за да разбера кои хотели са включени в техния списък във връзка с добавката за балнеолечение и рехабилитация, но моля тези които са се възползвали да споделят с няколко думи впечатления. Все пак да имам в предвид какви са условията. За аура прочетох много добри отзиви.

Предварително благодаря

# 140
  • София
Социалните не ги знаят.
Ето списъка на хотелите. Нека някой го сложи и закове на първа страница, ако не е вече.
http://www.nssi.bg/benefits/rehabilitation/981-izplpro

Обаче е тъпо, че няма линкове и не се казва кой хотел за какво лечение е подходящ.

# 141
  • в полите на Балкана
Социалните не ги знаят.
Ето списъка на хотелите. Нека някой го сложи и закове на първа страница, ако не е вече.
http://www.nssi.bg/benefits/rehabilitation/981-izplpro

Обаче е тъпо, че няма линкове и не се казва кой хотел за какво лечение е подходящ.

Това може да го направи само модератор вече! На първа страница никой не чете инфото...... за пореден път се уверих..... Не го сложих, поискаха няколко човека до го сложа, помолих модератор, напарви го и се започна едно питане, което можеше да се спести, ако се  четеше..........

По темата за балнеология, соц. изплащат от всички СБР без проблем, както и от всички почивни станции на НОИ.  Тук обаче се пита за хотели и нещата стават груби......... В социалните има списък на медицинските центрове които отговарят на наредба 30 мисля беше. Та фактура от мед. център, които не отговаря на наредбата не се изплаща. Все пак балнеология и рехабилитация е  добавка за хора които се лекуват, а не за такива отишли на почивка!

http://www.bgholiday.com/index.xsp?page=D62D93E8BA9A8943C2257C66004B7709 тук има линкоме към почиВните бази на НОИ.
http://nkrehabilitation.bg/ ето и голяма част от СБР.

# 142
А защо да не е "за отишли на почивка"? Нали социалните са решили, че има нужда, и затова я отпускат. В моя случай е терапевтична самата смяна на обстановката, климатолечението също.

# 143
  • в полите на Балкана
А защо да не е "за отишли на почивка"? Нали социалните са решили, че има нужда, и затова я отпускат. В моя случай е терапевтична самата смяна на обстановката, климатолечението също.

Защото в СО не пише добавка за почивка, а за балнеология и рехабилитация Peace
По презумция  добавката е за подпомагане профилактиката на заболяването довело до инвалидизация, а не за да осигури почивка в лъскав хотел.

Не ме разбирайте погрешно, но всеки е длъжен да си осигури почивката сам, държавата не е длъжна на никого. Дори на децата с увреждания. На тях както и на ХУ дължи други неща, но е абдикирала......

Последна редакция: пт, 24 юни 2016, 16:54 от мамаРаче

# 144
  • густо майна Филибето
Хубаво е да е на първа страница, за да може ако някой попита, да го пратим веднага там. То и за нас е добре за справка, поне знаем къде го има.
Може да се добави в първата страница на следващата тема.

# 145

По презумция  добавката е за подпомагане профилактиката на заболяването довело до инвалидизация, а не за да осигури почивка в лъскав хотел.

Не ме разбирайте погрешно, но всеки е длъжен да си осигури почивката сам, държавата не е длъжна на никого. Дори на децата с увреждания. На тях както и на ХУ дължи други неща, но е абдикирала......

По презумция  добавката е за подпомагане профилактиката на заболяването довело до инвалидизация, а не за да осигури почивка в лъскав хотел.

Ами нали те са решили, че има нужда от тази добавка. А при нас няма каква рехабилитация да се прави полезно му е да е на чист въздух например и да се къпе в басейн, т.е. "балнеология". А не са му отпуснали за обучение! Така че ще си я ползвам за почивката.

# 146
  • в полите на Балкана
Балнеологията не е къпане в басейн. Тя съвкупност от природни лечебни процедури като минерална вода,лечебна кал, луга, инхалации и др. Та затова има списък с мед.центрове в които  да се правят процедури. Там е ключа.
На въпроса защо има детето одобрена балнеология, а не се нуждае от нея, а няма обучение,което е важно за него се обърнете към социалните.  Hug

# 147
Това не е въпрос, само казвам, че е нелогично.От Социалните ми казаха, че нито едно дете не получава за обучение, но всички имат за балнеолечение.И смятам да ползвам добавката, щом му е отпусната - за него ще е полезно да отидем на почивка.Няма нужда от кал и пр., самата почивка е терапевтична.

Знам какво е балнеология, сложила съм кавички Grinning

# 148
Не бих искала да обиждам никого но е много неетично като се правят разни заключения. Детето е със 100% инвалидност. На четири години не може да седи само, да не говорим за ходене или самостоятелно обслужване.

Та казах хотел, защото има добри отзиви за хотел аура във велинград. Обадих им се лично и наистина дават фактури, които се признават от социалните. Не знам дали е къпане в басейн , но мисля че почти всички тук са се убедили в ползите от плуването. Та не виждам нищо лошо в това да се къпем в минералния басейн и да плуваме. А дали има разлика между къпането на басейн на спартак или къпането в басейн на велинград нека всеки сам си преценява.

И бих помолила за повече толерантност. Едва ли има тук пишещи, които биха злоупотребявали със здравето на детето си, за да им плати някой 200лв за отиване на почивка.

# 149
  • в полите на Балкана
Фея, кавичките не съм видяла, явно съм дремала снощи.
Логично нещо свързано със социалните няма, но наистина потърси правото му за обучение, няма как да не дават ........ едно време отпускаха добавката на всички, т.е. пишеха я в СО, но реално я отпускаха само на тези, които имат нужда от допълнително обучение и искаха фактура.
Никога не съм взимала тази добавка, точно защото не е имал нужда от логопед и допълнително обучение.

За балнеологията е същото, но явно аз не мога да го обясня. Има я във всяка СО на децата, но я отпускат по тяхна преценка, ако увреждането, заболяването или там каквото го наричате се повлиява от това.

smihnelka, когато е за здравето на детето не разпитваш за хотели а се съобразяваш с това, което е разрешено. Толкова много пъти писах, че не е важен хотела в които ще спи човек, а фактурата от медицинския център в които ще се ползва балнеологията.
От балнео курортите се изплащат фактури за нощувка от всяко едно място. Дори от частна квартира. Важен е мед. център!
За плуването всеки знае колко е полезно или не за състоянието на детето си и не разчита на десетте дни от СО за да го заведе на плуване в СПА хотел. Лично мнение.

Последна редакция: сб, 25 юни 2016, 15:20 от мамаРаче

Общи условия

Активация на акаунт