ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 291
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Габрово
Аз сега изпратих запиване в Министерството и ще чакам отговор Shocked

# 571
  • в полите на Балкана
След НГ не се знае дали ще изплащат със задна дата. Някъде мисля, че го четох, на не се сещам сега къде. Ако го открия ще пиша.

# 572
  • Габрово
а от 1 януари 2017 г. Чрез
предлаганите промени в Закона за семейни помощи за деца се регламентират целта и
предназначението на помощта, правоимащите лица и критериите, въз основа на които
се определят нейните размери. Предвижда се за всички деца с трайни увреждания
помощта да се предоставя за задоволяване на основните и специфичните поради
увреждането потребности. За децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на
увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, които се отглеждат от
своите родители /осиновители/, се предвижда помощта да бъде в по-висок размер, за да
може за тези деца да се осигури грижа и подкрепа в домашна и семейна среда.
АКТУАЛИЗИРАНА СРЕДНОСРОЧНА БЮДЖЕТНА ПРОГНОЗА ЗА ПЕРИОДА 2017–2019 Г.
60
III.
Семействата, при които са настанени деца с трайни увреждания по чл. 26 от Закона за
закрила на детето, също ще имат право на новата помощ, но за тях тя няма да включва
средства за грижа в домашна среда.
Помощта ще се предоставя независимо от доходите на семействата, като те по своя
преценка ще управляват тези средства и ще решават дали лично да полагат грижите за
своите деца или да наемат асистент. Новият вид помощ ще се предоставя от 1 януари
2017 г. за над 26 000 деца. Семействата, на които към 31 декември 2016 г. са отпуснати
месечни добавки по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, няма да подават нови
заявления за отпускане на новата помощ. Дирекции „Социално подпомагане“ служебно
ще я отпуснат на тези семейства в съответствие с размерите, определени в ЗДБРБ за
2017 г., за срок от 1 януари 2017 г. до изтичане на срока, за който е била отпусната
месечната добавка. Същевременно отпуснатите преди 31 декември 2016 г. месечни
добавки по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, месечни помощи за деца с
трайни увреждания по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца и месечни добавки за
социална интеграция за деца с трайни увреждания по чл. 42 от Закона за интеграция на
хората с увреждания, ще се прекратят от 1 януари 2017 г.
Новата помощ ще се изплаща до изтичане на срока на експертното решение на
ТЕЛК/НЕЛК, като в определени случаи ще може да се изплаща със задна дата, но не
повече от една година назад от подаване на заявлението за отпускането й. Размерът на
помощта за периода преди подаването на заявлението-декларация да бъде 50 на сто от
размера на помощта, определен за съответната година.
Въз основа на заложените в ЗСПД критерии за определяне на размерите на помощта в
зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност
и в съответствие с предназначението й, в проекта на ЗДБРБ за 2017 г. са предложени
диференцирани размери на помощта, като за децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане помощта е с най-висок размер (930 лева), а за децата с 50 до 70
на сто определена степен на увреждане – най-нисък (350 лева). Високият размер на
помощта за децата с най-тежки увреждания отчита, че техните родители имат много по-
сериозни разходи и потребности в сравнение с другите семейства. Те имат и по-
сериозни ангажименти в грижите за децата, много често водещи до невъзможност да
работят и да получават доходи от труд. Диференцираните размери ще гарантират по-
голяма справедливост и по-добра целенасоченост на подкрепата за децата с трайни
увреждания.

# 573
Относно промените от Януари нещо на мен не ми е ясно- децата с телк 100%, който обхваща месеци от 2016та и 2017та, от кога ще започнат да взимат по 930лв? Януари взимаме за Декември,но тогава ще преведат 340лв(сегашните пари) или по новия закон 930лв?

# 574
Според мен детските би трябвало да са отделно,но все пак сме българия и пак са го измислили в ущръб на децата и родителите

# 575
  • в полите на Балкана
Според мен детските би трябвало да са отделно,но все пак сме българия и пак са го измислили в ущръб на децата и родителите
A какво да кажат родителите на вече навършилите пълнолетие деца т.е ХУ, които трябва да живеят с мизерна пенсия от 140лв+20лв интеграционни добавки.

# 576
МамаРаче на там сме се запътили всички.

# 577
  • в полите на Балкана
Дано за вашите деца дойдат по добри времена.........

# 578
На 7.12.2016г. от 11ч. до 16ч. ще има протест на хората с увреждания.
Площад Народно събрание, 1000 София, България
Който иска нещо да промени или да се погрижи за бъдещето на свои близки да заповяда там!

# 579
  • Sofia
И какво ще променим след приемането на бюджета? Протестът ми се струва малко позакъснял. Нищо няма да се постигне с него.

# 580
  • София
Целият бюджет е - взимат от единия джоб и слагат в другия.

# 581
Това което може да се промени е в заплащането на вече порасналите деца...Закон за личната помощ,гарантиращ достоен живот живот на всеки човек с увреждане и семейството му!
https://www.facebook.com/events/1600872626885884/

# 582
Здравейте,може би многократно е обсъждано,но можете ли да ми кажете как точно се обжалва пред НЕЛК ТЕЛК решение,при положение,че съм от Бургас? Благодаря предварително!

# 583
Без значение от кой край на България си, обжалването пред НЕЛК става, като си подадеш жалбата и молбата /едно и също е/ там, където си подавала документи за освидетелстване/преосвидетелстване /картотеката на инвалида/ в 14-дневен срок от получаване на Решението  Peace.
Иначе ако въпросът ти е, къде се извършва обжалването, то то е в София или ако комисията на НЕЛК прецени, връща документите ви за преразглеждане на комисията на ТЕЛК  Confused.

# 584
Започна ли подаване на документи за винетки?

Общи условия

Активация на акаунт