Въвеждането на нови храни в диетата на бебето винаги е процес на проба и грешка. Един ден Зрънчо е голям хит, на следващия е пъпеш или оризови сладки. Макар и разширяването на менюто на бебето да е важна част от подпомагането на неговото развитие, има някои храни, за които всеки родител трябва да внимава —понякога заради опасност от задавяне, понякога заради алергии. Това е пътеводител за храните, които трябва да се избягват.
Храни, които да се избягват на 0-6 месеца
Всички! Американската асоциация на педиатрите препоръчва да храните бебето си само с кърма или адаптирано мляко през първите шест месеца. Не всеки изчаква толкова дълго, но все пак е препоръчително да се опитате.
Храни, които да се избягват на 6-12 месеца
Жито (пшеница) и житни продукти — Житото е един от най-разпространените зърнени алергени, и трябва да изчакате с въвеждането му докато бебето ви е на 6 до 8 месеца, и може да се справя с ориз и овес.
Мед — В меда може да има спори на Clostridium botulinum (ботулизъм), които могат да се развият и да произведат животозастрашаващи токсини в чрвения тракт на вашето бебе.
Пълномаслено мляко — Ранното въвеждане на краве мляко може да предизвика детски алергии. И бебето ви не се нуждае от него — през първата година се придържайте към майчино мляко и адаптирано мляко.
Яйчен белтък — Можете да давате жълтъци на 9-месечното бебе, но изчакайте да навърши година, преди да му дадете богатите на протеин белтъци.
Цитруси — Консултирайте се с педиатър, преди да дадете на бебето цитрусови сокове; те понякога причиняват алергии.
Фъстъчено масло — Фъстъците или фъстъченото масло могат да предизвикат бурни алергични реакции и не трябва да се дават на деца под 3 години.
Храни, които да се избягват на 1-2 години
Нискомаслено мляко — Малките деца под 2 години се нуждаят от мазнините в пълномасленото мляко. Щом навършат 2, можете да започнете да им давате нискомаслено мляко.
Фъстъци — Фъстъците могат да предизвикат бурни алергични реакции. Също така те са достатъчно големи, за да може детето да се задави с тях. За да сте сигурни, не хранете детето с фъстъци (или фъстъчено масло) докато не навърши 3, особено ако някой от родителите има алергия към фъстъци.
Хот-дог — Малките деца могат лесно да се задавят с хапки хот-дог, освен ако не го разрежете по дължина, а след това на малки хапки.
Грозде — Нарежете гроздето на четвъртинки, преди да го поднесете; цялото зърно може да преседне в детското гърло.
Сурови моркови — Морковите трябва да са настъргани или сготвени, така че да не заседнат в малкото гърло.
Парчета кашкавал — Задължително настържете кашкавала на детето; не го режете на бучки.
Твърди бомбони, ядки, пуканки, близалки, стафиди — Всички тези храни представляват потенциална опасност от задавяне. Ако не можете да го нарежете на малки парченца, не го поднасяйте.
Храни, които да избягвате на 2-3 години
Фъстъци — Фъстъците могат да предизвикат бурни алергични реакции. Те представляват и опасност от задавяне. За да сте сигурни, не хранете детето с фъстъци (или фъстъчено масло) докато не навърши 3, особено ако някой от родителите има алергия към фъстъци.
Хот-дог — Малките деца могат лесно да се задавят с хапки хот-дог, освен ако не го разрежете по дължина, а след това на малки хапки.
Грозде — Нарежете гроздето на четвъртинки, преди да го поднесете; цялото зърно може да преседне в детското гърло.
Твърди бомбони, ядки, пуканки, близалки, стафиди — Всички тези храни представляват потенциална опасност от задавяне. Ако не можете да го нарежете на малки парченца, не го поднасяйте.
(по www.babycenter.com)

За съжаление!
Много ми харесва тази тема,още повече че научих много нови неща