Барселона - тема 7

• 118 025
  • 779
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, скоро тръгваме и исках да питам някой има ли тези дни завърнал се или да е там сега да каже как е времето, сутрин...вечер....става ли за плаж?
И още нещо.... колко бързо става това закупуване на онлайн билетите за саграда фамилия и парк гюел, тъй като искаме да отидем в деня на пристигането, но ме притеснява да няма закъснение полета и да изпуснем часа. Мислех евентуално на летището като видя че всичко е наред с полета да пробвам ако има  свободни часове да купя тогава билети....дали е възможно....До колко време ви ги изпращат? newsm78

# 256
  • София
Автобусите задължително ли спират на всяка спирка, която им е по разписание, или ние трябва да спрем автобуса?
И дори да не спират, има ли все пак вътре в автобусите електронни табла, които показват коя е следващата спирка?
Единият ни вариант е с автобус 46 и после N1 (за този автобус също се притеснявам дали ще показва спирките). А другия ни вариант е с метрото.

Шофьорите до колко са отзивчиви да помагат на заблудени туристи Grinning

Трябва да вдигнете ръка или някой вътре в автобуса да натисне бутона, за да спре. Иначе автобусът подминава. Качването е само от първата врата.
В автобуса има табло, на което изписват името на следващата спирка.
Отзивчиви са, но не очаквай всички да знаят чужди езици. Simple Smile

# 257
  • София
Най-после успях да подредя един не дотам кратък разказ за нашите осем дни в Барселона.
Слагам го в скрит текст, защото си е направо дълъг. Simple Smile

Скрит текст:
Ден първи
Летяхме с "България Еър" в напълно човешки час и кацнахме на терминал 2 на летище Ел Прат в ранния следобяд.
От летището се качихме на влак R2 до спирка El Clot - Arago, където на метростанция Clot се прекачихме на метро до Саграда Фамилия. Благодарение на отговорите, които получих в тази тема, нямахме никакви затруднения при първата среща с барселонския транспорт.
След първото "Ах!" при вида на Саграда Фамилия се настанихме в апартамента - https://my.housetrip.com/en/rentals/332566?auth_token=9a0e596dabad8e5b3a32 . Побързахме да тръгнем към Monumental Bulring of Barcelona - http://www.barcelonalowdown.com/monumental-bullring-bulfighting-museum/ - защото нямаше време за повече, защото беше наблизо и защото е встрани от всичко останало, но не успяхме да го видим отворен. Нищо, отидохме пак в един от следващите дни. Simple Smile
На връщане се разходихме спокойно из квартала и попаднахме на няколко детски площадки, училищен двор и спортно игрище, където деца и млади хора играеха и спортуваха, вместо да търсят покемони.

Ден втори
Сутринта в 9,30 имахме билети за Casa Milà. Минахме пеша по Carrer de Mallorca, видяхме Casa Thomas на Carrer de Mallorca, 291, след това-Palau Montaner. След Casa Milà продължихме към Casa Batlló – там билетите ни бяха за 11,00 часа. Пътьом погледнахме към сградата на Fundació Antoni Tàpies. След това видяхме отвън Casa Amatller, Casa Mulleras, Casa Lleó Morera, Cases Pons I Pascual и всички останали красиви сгради по пътя ни и стигнахме до площад Каталуня.
Не си задавам въпроса коя къща - Casa Milà или Casa Batlló - ми е харесала повече. На няколко пъти попадах на този въпрос из темите. Не бих могла да отговоря. Всяка е забележителна. Не търсех думи да описвам това, което виждам. Очите ми се пълнеха с красота, душата – с възторг. Това е.
През цялото време, докато вървяхме по улиците, подсещах сина си да не си гледа в краката, а да разглежда прекрасните фасади на сградите наоколо  Simple Smile – къде иначе да го заведа, че да види толкова красота на едно място.
От прощад Каталуня с метро продължихме до Камп Ноу – за радост на 13-годишния ни фен на Барса и Меси. Нямахме късмет през нашите дни да има домакински мач на Барса, но самото стъпване на стадиона, разглеждането на музея, целият тур го направиха наистина щастлив. Купихме пълен екип за новия сезон – с номер 10, разбира се, получи снимка с Меси и след 4-часова обиколка не остана нищо невидяно. След това имахме сили само да отидем до старата Ла Масия, но тя е оградена и не може да се стигне до самата къща. Поне я видяхме. Още една радост за нашия фен.
Преди да се приберем за първи път разгледахме Саграда Фамилия отвън. Тя беше първото нещо, което виждахме сутрин, и последното – вечер. На всеки кръгъл час, когато бяхме в апартамента, слушахме как бият камбаните й. Близостта до сградата и после – разглеждането отвътре, изкачването на кулата (и слизането!!) са едно от най-силните ми усещания от целия ни престой в Барселона.

Ден трети
Денят ни започна в Palau Macaya – видяхме вътрешното дворче и разкошното стълбище – и с метрото продължихме към Museu Maritim. С билета от музея след това се качихме на един малък платноходен кораб (не помня името му), който е акостирал в пристанището.
Разгледахме Mirador de Colom отвън, пристанището, минахме по Rambla de Mar до мола в морето и се върнахме обратно, за да прекосим целия булевард Ла Рамбла. Не успяхме да влезем в Palau Guell – видяхме го само отвън. След това се отбихме в дясно до красивия Placa Reial. След Gran Teatre del Liceu, Plaça de la Boqueria и Casa Bruno Quadros завихме надясно по Carrer del Cardenal Casañas и стигнахме до Basílica de Santa Maria del Pi. На площада пред базиликата имаше щандове с традиционни каталунски продукти, а площадът в ляво беше изпълнен от художници, които бяха изложили картините си. Взехме си джелато от магазинчето на ъгъла и се върнахме на Ла Рамбла. Знаех, че трябва да се оглеждам за сградата на La Rambla, 77 - Casa del dr. Genové, и след това за магазинчето с красивите мозайки - Antigua Casa Figueras. Пазарът La Boqueria не успяхме да си го причиним. Имаше ужасно много хора.
Видяхме Palau de la Virreina, Parròquia de la Mare de Déu de Betlem, Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona и след това се отклонихме по Carrer de la Portaferrissa. Точно на самия ъгъл, веднага в дясно, е Font de la Portaferrissa.
Продължихме, полутахме се из малките тесни улички и по някое време пак се върнахме на Ла Рамбла, за да стигнем до култовия за всеки фен на Барса Font de Canaletes. Синът ми се наплиска обилно с водата му – за да се върне отново в Барселона. Все пак, има да гледа мач на Барса. Някой ден.  Simple Smile
Пак стигнахме до площад Каталуня, качихме се на последния етаж на El Corte Inglés, за да го видим и от високо, и от там продължихме по Avinguda del Portal de l'Àngel. Завихме наляво по Carrer de Montsio, за да стигнем до Къща Марти с ресторанта „Четирите котки”. Очарователно място! Както прочетох в някой от пътеводителите - Пабло Пикасо е направил корицата на менюто на “Четирите котки” през 1899 г. Тук е и първото място, където е излагал картините си.
Продължихме да се лутаме из малките улички, защото имахме достатъчно време до 17ч., когато трябваше да бъдем в Palau de la Musica. Имахме билети за guided visit на английски език и мини концерт на орган. Това е мястото, което предизвика второто ми „Ах!” в Барселона. Сградата – и отвътре, и отвън - е разкошна и земна, едновременно. Концертът, макар и мини, беше вълнуващ. Доста се колебаех дали да избера мини концерт през деня или вечерно представление, но все пак реших да отидем там през деня – за да видим как светлината влиза през прекрасния стъклен купол и през витражите на прозорците.
След това отидохме до Триумфалната арка, малко по красивия Passeig de Lluís Companys в посока Парк Цитадела, и след това продължихме пеша до апартамента – за да гледаме красиви фасади.  Simple Smile

Ден четвърти
Предиобядът беше времето за първия ни плаж в Барселона. Волно или не, опънахме хавлии на плажа Bogatel. Нито съм очарована, нито разочарована. Чист пясък, без нито едно камъче или боклуче, чиста, прозрачна вода (по-хладна, отколкото се надявах да е в края на август), но не е моят плаж. Синът ми не излезе от водата, но на него море му дай.  Simple Smile Два шезлонга и чадър – 30 евро. Над очакванията ми, така да се каже…..
Привечер най-после влязохме в Саграда Фамилия. Третото ми и най-дълбоко „Ах!”. Не мога да сравня с нея никоя друга катедрала или църква, в която съм била. Макар да бях в храм на Бога, се чувствах и като в храм на Природата и на човешкия порив. Бяхме там в 18,15ч. и светлината влизаше от всички страни с най-невероятни цветове. В 18,45ч. се качихме на кулата на Nativity facade. Качването е неусетно – с асансьор. Слизането обаче….. „любимите” ми спираловидни тесни стълби. Някъде из темите прочетох, че „вече” има парапет. И слава Богу! Не мога да си представя как се е слизало преди по тази тясна спирала БЕЗ парапет. Сигурно щях да си остана горе завинаги.
След слизането от кулата останахме вътре в храма още дълго. Не ми се тръгваше оттам.
Вечерта решихме да видим Magic Fountain show. Нямах никаква представа, че там ще има такова огромно количество народ. Огромно! Блъсканицата беше направо неприятна. Допълнително ми вгорчи вечерта намирането на подхвърленото портмоне на някаква жена – парите бяха взети, оставили бяха само документите за самоличност. Един мъж го взе и каза, че ще го предаде в полицията. Тръгнахме си и гледахме фонтаните отдалече, но без да чуваме музиката.

Ден пети
С метрото стигнахме до станция Ciutadella | Vila Olímpica, за да видим зелените трамвайни релси и парк Ciutadella. Покрай Castell dels Tres Dragons тръгнахме по Carrer de la Princessa до Carrer de Montcada. Минахме покрай музея на Пикасо и макар да не бяхме планували да го посещаваме, се надявах да видим поне дворчето. Беше затворен. След това влязохме в базиликата Santa Maria del Mar, на Plaça del Fossar de les Moreres отстрани видяхме вечния огън в памет на героите, загинали при обсадата на Барселона през 1714г. Повъртяхме се в малките улички и тръгнахме към Аквариума – за радост на сина ни, който нямаше търпение да го види. След това се върнахме обратно към Via Laietana, после по успоредната Carrer del Sots – Tinent Navarro минахме покрай римската стена, през Plaça de Ramon Berenguer el Gran и продължихме до Катедралата на Барселона. След като я разгледахме, минахме между двете римски кули и продължихме по Carrer del Bisbe. Минахме покрай Plaça de Garriga i Bachs с паметника на героите от 1809, след него кривнахме в една малка уличка, за да стигнем до Plaça de Sant Felip Neri, върнахме се обратно на Carrer del Bisbe и минахме под неоготическия мост. Там някъде в района бяха и останките от Храма на Август, но точно в този момент не събрах сили да ги търся из уличките. Стигнахме до Plaça Sant Jaume и видяхме Двореца на каталунската автономна власт и Кметството, и после пак по малките улички стигнахме някак до Plaça del Rei и Museu d'Història de Barcelona, минахме покрай затворения Музей Frederic Marès, така че не си сбъднах желанието да пия кафе в Cafè d'Estiu –видяхме дворчето само през един прозорец в стената.
Да не пропусна да отбележа едно друго очарователно дворче – в сградата между Катедралата и Plaça del Rei. Не съм готова да се закълна коя е сградата – в google maps е отбелязана като Arxiu de la Corona d'Aragó.
След чутовни въртележки из уличките в района стигнахме отново до Триумфалната арка, където най-после се качихме на автобус – уж да се приберем в апартамента. Обаче като се видях малко седнала събрах сили и се понесохме към Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Моето четвърто „Ах!” в Барселона. Не съм очаквала, че такова място съществува изобщо. Заварихме само една група китайски туристи, които си тръгнаха скоро, и освен нас имаше само 2-3 двойки посетители. Беше нереално спокойно и се чувствах така, сякаш съм попаднала в декор на филм – приказка. Вероятно мястото е подминавано от повечето туристи, а е много красиво и силно препоръчвам да не го пропускате.

Ден шести
Денят, в който посетихме Парк Güell. Много пъти срещах из темите препоръки как да се стигне до там, но не попаднах на варианта, който избрах аз – посочен ми от Google.  Simple Smile
С жълтата линия на метрото L4 слязохме на Joanic. Зад ъгъла – от спирка Escorial-Sant Lluís взехме автобус 116 (това е първата му спирка и автобусът беше там и ни чакаше  ) пътувахме до спирка Olot-Marianao, където е парадният вход на парка. От него, всъщност, не се влиза, но ни насочиха към най-близкия вход вдясно. Имахме билети за 10ч.
След като разгледахме и неплатената част тръгнахме към Космокаиша. С автобус 92 пътувахме до последната му спирка на Av. Tibidabo. Можеше да вземем друг автобус за 1-2 спирки, но неуморният ми мъж ни поведе нагоре по хълма и не съжалявам изобщо, защото видяхме поредния очарователен, различен, падреден, чист квартал на Барселона – с красиви къщи и зелени дворове. В Космокаиша изкарахме поне 5 часа. Сега бих пропуснала двете прожекции в планетариума – очаквах нещо съвсем различно. Синът ми от малък е завладян от темата за Космоса и е изчел маса енциклопедии и книги, изгледал е десетки научнопопулярни филми и вече сам може да пише книги за Космоса. Това, което гледахме в планетариума, бяха просто два филма за Космоса, при това – гледали сме къде-къде по-добри. Хубавото от цялата работа беше, че разбрах, че английският на сина ми е на доста добро ниво.
Иначе – всичко останало в Космокаиша беше невероятно интересно. Ако сте с деца – не пропускайте.
Решихме да се приберем с метрото и се разходихме надолу до Av. Tibidabo, но по други улици, и така попаднахме на Monestir de Valldonzella. Не знам как се казва тази част на Барселона, но много, много ми хареса.
Никога не бих гледала корида, но си бях навила на пръста, че искам да видя арената, така че пак отидохме до Monumental Bullring of Barcelona и този път успяхме да влезем вътре. Бяхме единствените туристи.  Simple Smile Вечерта се разходихме до осветената Tore Agbar и бях очарована от спокойствието на нощна Барселона - от младите хора, които до късно играеха тенис на маса в пешеходната част на булевард Диагонал, от седналите на пейките млади семейства със спящи в количките малки дечица.

Ден седми
Започнахме деня с разходка по бул. Диагонал в посока Passeig de Gracia.
Разгледахме отвън Casa Terrades (Casa de les Punxes) – от скоро има възможност да се разгледа и вътре, в сайта на къщата пише колко струват билетите. Продължихме до Casa Comalat и видяхме двете й фасади – откъм Диагонал и откъм Карер де Корсега. Прекосихме булеварда и отидохме да видим Palau del Baró de Quadras, за която си бях записала отнякъде: “Да не се пропускат вестибюлът,  стълбището и благородническият етаж - свободен достъп.” Напълно вярно – да се не се пропускат. Само че достъпът вече е срещу заплащане.  Simple Smile
Следващата ни цел беше крепостта на хълма Монтжуик. Много се колебаех дали да се качим дотам с въжените линии, но в крайна сметка реших да отидем до пл. Еспаня и оттам да вземем автобус 150. След панорамното разглеждане и великото снимане на Барселона, пак с автобус 150 отидохме до Испанското село. Чела съм противоречиви отзиви за него, но ще си кажа, че на мен много ми хареса. Бутафорно е толкова, колкото и Етъра, но ние Етъра си го харесваме. Е – по същия начин ми хареса и Испанското село, само дето е доста по-голямо.  Simple Smile
След това минахме покрай неработещите фонтани до пл. Еспаня, прибрахме се в апартамента и като се видяхме със свободен следобяд, направихме втория си плаж в Барселона.

Ден осми
Полетът ни с България Еър беше в 16,30ч., така че имахме достатъчно време да си съберем багажа и да освободим апартамента в 11ч.
В апартамента намерихме информация за един локър до пл. Еспаня. Писах за него, но ще го спомена пак - https://d3fw6fkxql67mc.cloudfront.net/photos/images/9457430/large.jpg?1463508454 . Намира се на Carrer de Llança, 13 -  https://www.google.bg/maps/place/Carrer+de+Llan%C3%A7a,+13,+08015+Barcelona,+Spain/@41.375836,2.1487577,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x12a4a27bf38bb389:0x6bb5ef180e52f19!8m2!3d41.375832!4d2.1509464 .
Оставихме си багажа там, пак разгледахме площада, качихме се с асансьора на покрива на Arenas de Barcelon и после се помотахме из самия мол. След това си взехме куфарите и с автобус 46 от пл. Еспаня стигнахме до летището. Оказа се, че пътуването с автобуса е много по-бързо и спокойно, отколкото очаквах.

Имам неизползвани три талона за отстъпка (3 х -3 евро) за Teleferic de Montjuic и един за отстъпка 8 евро за Fundacio Joan Miro. Подарявам ги - ако някой ги иска, нека ми пише ЛС.

# 258
Vivi, много въодушевен разказ, от който лъха очарованието за Барселона. Такава е тя- магнетична и красива. И пак казвам- въпрос на темперамент. Чудя се на някои като кажат- Какво толкова за Барселона-, една цигания. Тези хора нямат чувства и усещания. Те не са пътешественици, а консуматори. За мен Барселона си остава един прекрасен и магнетичен град. Радвам се, че ти е харесала. Simple Smile

# 259
  • София
Iki70,  Hug
Аз дори се постарах да изчистя разказа от емоции. Влюбена съм в Барселона.  Heart Eyes

# 260
Vivi, страхотен разказ.

Съвпадат ни АХ- канията.

Много ми беше приятно да те прочета, да се върна по местата, които сте разгледали и вие/ вие повече сте ходили/, лекичко да ти завидя и да се замисля за кога да си организирам следващото ходене.

# 261
Тъй като пристигаме вечерта (с полета на Wizzair) съм леко притеснена относно придвижването ни до хотела.
Автобусите задължително ли спират на всяка спирка, която им е по разписание, или ние трябва да спрем автобуса?
И дори да не спират, има ли все пак вътре в автобусите електронни табла, които показват коя е следващата спирка?
Единият ни вариант е с автобус 46 и после N1 (за този автобус също се притеснявам дали ще показва спирките). А другия ни вариант е с метрото.

Шофьорите до колко са отзивчиви да помагат на заблудени туристи Grinning
Както и Виви ти е писала - ако си на спирката, трябва да вдигнеш ръка; ако си вътре и искаш да слезеш - натискаш един от бутоните, които са разположени вътре в автобуса. Има и ел.табла, да. Но според мен не винаги можеш да разчиташ изцяло на тях. Ние пристигнахме късно през нощта - около полунощ и трябваше да се придвижим с автобус, тъй като бяхме настанени извън Барселона, а по това време нямаше друг транспорт натам. Таблото в нашия автобус пропускаше някои от спирките (бях си разпечатала разписание и маршрут на "нашата" линия и ги сравнявах с тези, които се изписваха на таблото) и в някакъв момент му изпуснах края съвсем. Шофьора не говореше английски. Помогна ни от части един младеж в автобуса - явно не беше местен също, но ни помогна да се разберем някак си с шофьора. И в крайна сметка пак не слязохме на точната спирка  Crazy Аз лично предпочитам метрото и влака - ако имате възможност да се придвижите с някой от този тип транспорт, изберете него пред автобус - изключително организиран и няма как да не се оправите  Peace

# 262
Здравейте, в момента правя планове за пътуването ни до Барселона 03-07,10, много полезни неща научих от вас Simple Smile
Въпроса ми е следния - всяка вечер ли работят фонтаните, понеже мярнах някъде в интернет,
че от октомври програма има само петък и събота

# 263
  • София
Това са дните и часовете, в които работят фонтаните - от тук - http://w110.bcn.cat/portal/site/FontMagica/menuitem.f40c52caf996 … RD&lang=en_GB

Magic Fountain Show Times - Calendar
DAYS AND TIMES
AUTUMM - WINTER
From November to March
Fridays and Saturdays, 7 pm - 8.30 pm.
The shows start at 7, 7:30, and 8 pm.

SPRING - SUMMER
From April to October
April - May - October
Fridays and Saturdays, 9 pm - 10.30 pm.
The shows start at 9, 9:30 and 10 pm.

June - July - August - September
Thursday to Sunday, 9.30 pm - 11 pm.
The shows start at 9:30, 10 and 10:30 pm.

Note: Any changes in this schedule will be duly communicated

# 264
Еее, жалко. Така ми се искаше да ги видя.
В Рим Треви беше затворен за ремонт, сега и този ...Sad

# 265
А ако няма програма работят ли си фонтаните?

В сайта на парка не разбрах каква е разликата между двата билета
Access to the Monumental Zone Park Güell 7Е и
Entry to the Monumental Zone Park Güell 14Е

моля за малко разяснение

Билети за къщата на Гауди отделно тр да се купуват, нали? По 5,5 Е ги гледах

# 266
За къщата на Гауди се купуват отделно, тя е отстрани на зоната, с каскадата, терасата и къщичките за портиерите.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2016, 17:00 от Bastet

# 267
  • София
Доколкото аз разбрах, билетът от 14€ е за обиколка с екскурзовод, а този от 7€ - без.

# 268
Доколкото аз разбрах, билетът от 14€ е за обиколка с екскурзовод, а този от 7€ - без.

С екскурзовод е трети вариант от 39Е
Ето това е линка
https://www.parkguellonline.cat/muslink/venda/activitats.jsp?lan … 666223.1474009774

# 269
  • София
Точно там гледам и аз. За 39€ обиколката е с персонален екскурзовод за малки групи (2-4 човека).

Общи условия

Активация на акаунт