Отговори
# 375
Обадете се в ТЕЛКа  попитайте. На писмата винаги има телефони.

# 376
  • Другата България
Момичета, ще копирам и тук и двата си по-дълги поста от съседната тема с извинение, ако ви отегчавам и с молба огромна някой минал по този път да сподели или да ми даде съвет.
Скрит текст:
Ако има метастази в костите или прешлените, ще се видят ли на скенер?
На скенера, правен на малък таз заключението е за дегенеративни промени, той е с 3 дискови хернии и много увреден кръст и прешлени, плюс две сменени тазобедрени стави. На сцинтиграфията, направена днес именно там са били леко завишени стойностите, само там /не знам кои стойности, явно и тук има граница някаква/, и искат скенер. Но ние имаме скенер и там именно тези промени са описани...заключението е  "данни за суспектен мета процес" Sad...възможно ли е да са от уврежданията тези завишени стойности? Отишъл е после при онколожката с този разчет, тя пък казала, че няма нищо притеснително, в скенера това било описано...не знам какво да мисля вече.....
Пращам го пак при специалистът образна диагностика, който каза, че на панкреаса няма нищо и се оказа прав, да гледа пак този скенер, то там се виждат нещата, или поне той така казва....
Възможно ли е да има презастраховане при тези разчети на скенери и снимки, на сцинти и други графии? Та при нас както каза докторът нямаше основен процес, нямаше тумор, откъде метастази
Скрит текст:
Да, виждат се дегенеративно ставните промени, а не метастази или други огнища, това имах предвид.
Така...значи днес след сцинтиграфията против моето мнение /заради облъчването/ той е направил нов скенер и заключението от него е "състояние след ендопротезиране на двете тазобедрени стави, на този фон се откриват дифузни остеопоротични промени и изразени дегенеративни такива в костноставния апарат на таза и тораколумбалния сегмент.Няма данни за остеолитични или остеосклеротични огнища от първичен или вторичен произход."
Час време седяхме при лекаря, толкова подробни обяснения досега нито един такъв не ми е правил. Значи той сравни и трите скенера - един от март, един от юли и този - състоянието е едно и също. След това - мъжът ми е след радикална простатоктомия /ако така се пише/, от март няма простата, следователно няма тумор, тези разсейки от къде са!? Ако са били от преди операцията лекарят каза, че досега костите трябва да са целите в мета...При операцията капсулата /жлезата/се е извадила цялата, не е била нарушена целостта ѝ, както вече писах беше ПИН1, дори нямаше формиран тумор, след операцията пък в лимфи и семенни мехурчета нямаше разсейки - те са най - близо, откъде да дойдат тези метастази на лумбалните прешлени? Точно там, където са му промените и ДХ?Просто много е увреден тораколумбалния апарат при него, лекарят ми показва, ама аз тотално съм в шеста глуха, толкова притеснения днес, че и двамата гледаме като телета. Не знам....няма да изпадам в квалификации за качеството на медицинското обслужване във онкото във Враца, само ще кажа, че почти съм решила да се прехвърляме в София, трябва само да ви поразпитам как стават нещата, при положение, че вече има регистрация във Враца...как става регистрирането - с наличната документация отиваш...къде? Казаха ми, че трябва адресна регистрация в София, било задължително, вярно ли е? Ще съм благодарна на всякакви мнения, може да попитам и в другата тема. Но това тук противоречи на разбиранията ми за ...хуманност - едно хвърчащо листче със заключения при гранични проценти на натрупан изотоп, с препоръка за КТ и на негова база някаква онколожка предписва направо лъчетерапия???И защо? Ето, че може да се окаже ненужно, не трябва ли най-напред да е категорично потвърдено, че това са метастази и тогава да се предприема нещо?
Извинявам се за дългия пост и ако звуча неразбрано, но в определени моменти лекарите могат и да вредят. Та най - напред една онколожка във Враца на база предния скенер му заяви, че е с рак на панкреаса - изпотрошихме камара пари и нерви и ходене по лекари, за да кажат всички, че е киста. Сега това на костите....здрав да си, от стрес и нерви ще си излезеш болен, помня как при поставяне на диагнозата лекаря каза, че е съвсем в началото, че дори няма тумор формиран, че е хванато навреме, и след това се почна с ходенето по мъките, да не беше се регистрирал никъде май по-добре щеше да е.
Основните ми въпроси са два - на кое да вярваме повече - на сцинтиграфията или на скенера?
И второ - ако решим да се прехвърлим в София за проследяване как би могло да стане това? Къде в София да отидем?
Така ли никой няма да сподели мнение? Praynig
Поне споделете в кой диспансер се проследявате, за София.
В тази http://www.sbaloncology.bg/bg/contacts/contact-us.htmlболница може ли?

Последна редакция: сб, 13 авг 2016, 12:54 от Merri_An

# 377
В София добре да бъдете в Дървеница! Сцинтиграфия и скенер много точно показват всичко! Но скенерът, ако е с контраста, е по-зорък!

# 378
  • Другата България
И с контраст, и без контраст имаме. Показват едно и също - дегенеративни и остеопорозни промени.

# 379
И с контраст, и без контраст имаме. Показват едно и също - дегенеративни и остеопорозни промени.
НЯМА метастази! Когато има, те ясно пишат, че има метастази....Разбери сега за лъчетерапия...

# 380
Понякога правят прицелни рентгенови снимки ако ги съмнява за мета, но трябва докторът да е добър, също и лаборантите. Лъче на кости се прави срещу болка ако има мета.
Иве, как си?

# 381
Понякога правят прицелни рентгенови снимки ако ги съмнява за мета, но трябва докторът да е добър, също и лаборантите. Лъче на кости се прави срещу болка ако има мета.
Иве, как си?
Тя пише за лъчетерапията за рак на простата...., не е за костите!

# 382
  • Другата България
От разчета на сцинтиграфията са направили заключение за суспектен мета процес, и въз основа на това са изписали лъчетерапия за септември, но скенера не показва мета, това ще го уточняваме тепърва.
За простатата не са изписвали лъчетерапия, но сега една друга лекарка го е питала защо не е минал лъчетерапия....то всичко му беше в нормата, и ПСА беше 0.015, за какво тази лъчетерапия? Никой и не му е изписвал....а сега го питат защо не е .

# 383
Ох, Мери Ан, не съм наясно по тези въпроси, но се чудя какво лечение му предписаха след операцията, само хормони ли?

# 384
  • Другата България
Да, само хормони.
Които той не пи, заради страничните ефекти, но май ще ги почва защото тестостерона е доста висок.

# 385
Да, само хормони.
Които той не пи, заради страничните ефекти, но май ще ги почва защото тестостерона е доста висок.
При рак на гърдата някога по време на такива операции са отстранявали и всичко по женски та да няма естроген, а сега прилагат хормонотерапия, чрез която замразяват яйчници вместо да ги отстраняват оперативно! Така са ми спрели чрез хормонотерапията мензис, функцията на яйчниците! От там съм си напълняла с 25 кг...и прочее! Сменявали са ми 3 вида хормонално лекарство....

# 386
  • София
Моят гинеколог ми каза да обмисля идеята за премахване на яйчниците, този подход отново изживявал ренесанс при рак на гърдата. Преди са го практикували, после хормоналното лечение, сега обаче отново се връщали към премахване...

# 387
  • София
Записвам се да ви следя.  Peace Става дума за свекър ми, който е с рак на пикочен мехур (изцяло премахнат), а последния скенер даде лезии в черен дроб, предна коремна стена и дегенеративни промени в таза. Лошо е, че има адски нетърпими болки в крака и не знаем от къде идва. Имаме назначен ПЕТ скенер в СИТИ КЛИНИК за понеделник..., да видим какво ще покаже и да се назначи лечение.
Успех на всички и много вяра! bouquet

# 388
Моят гинеколог ми каза да обмисля идеята за премахване на яйчниците, този подход отново изживявал ренесанс при рак на гърдата. Преди са го практикували, после хормоналното лечение, сега обаче отново се връщали към премахване...

Да, това е най-доброто нещо при рак, защото самите тези хормонални хапчета предизвикват разни проблеми и се пият 5 г. А операцията става за 2 часа. По-сигурно е премахване на яйчниците!

# 389
Може би, не е съвсем уместно, но ще ви попитам - това също е важно щом сме живи хора! Оперирали са ме от рак на гърдата и са ми я махнали! Не съм имала от тогава приятел! От операцията са изминали вече 5 години, а аз съм си все сама! Не смея да имам връзка с мъж заради това, че нямам гърда. Не знам, как да кажа на един мъж това и как той може да реагира....Моля жените в подобно на моето положение да напишат за отношенията им с мъже, как те реагират на такъв недъг! Имам страшен комплекс и много съм самотна! Все ми се струва, че всеки един мъж ще се отдръпне от мен, ще се оплаши, когато види жена без една гърда....Моля да споделите горчивия си опит!

Общи условия

Активация на акаунт