Отговори
# 300
...... защо е необходимо да ми искат от ТЕЛК-а консултация с онколог, след като в наредбата е казано, че за жени с рак на гърдата, след петата година,  се дават пожизнено 50% инвалидност? ...
Не знаех за такава наредба  Shocked не мога да повярвам, че няма значение в какво състояние си и с какви увреждания и операции и ще си все с 50% след 5 години, звучи ми невероятно, да не би да има някаква грешка?
А относно "простотиите на НОИ" - аз се убедих, че за такива незначителни заболявания, които нямат шанс да повишат %-а инвалидност въобще не е дори нужно да се представят документи. Ако ме питат в ТЕЛКа казвам, че вече нямам проблеми с щитовидната жлеза и край. За какво са ти тия изследвания...

# 301
  • София
Изобщо няма грешка! Наредбата която съм цитирала е наредбата за медицинската експертиза и в нея като приложение 1 са изброени всички заболявания за които дават % инвалидност. А 50 % е за тези които нямат усложнения след пет години (става въпрос за рака на гърдата). Те в ТЕЛК-а това и чакат, само да им кажеш, че няма проблеми, ако може изобщо да не се явяваме на комисия. То дори в старата наредба след петата година от операцията ги нямаше тези 50 %. Това го промениха преди 2-3 години. И то забележката така са я сбутали след основния текст, че трудно се забелязва.

# 302
Супер, значи ако нямаш усложнения и проблеми си взимаш за ТЕЛКа само "консултацията"с онколог и изследванията от контролния преглед там и нищо друго, казваш че си здрава и си тръгваш с 50%, не виждам никакъв проблем.

# 303
  • София
Добре звучи, но  "контролния преглед" всяка една от нас знае какво означава - имам предвид колко изследвания обхваща. И аз като баба имам още няколко заболявания за които трябва да платя изследванията..... Няма да продължавам повече. Всъщност аз не се оплаквам. Явявам се на ТЕЛК за N-пореден път, свикнала съм, просто си мрънкам. Още повече, че тази година имах неблагоразумието да си направя контролните изследвания при д-р Кръстева в диспансера в Младост в началото на годината, а пък за ТЕЛК-а някои от изследванията важат само един месец и хайде пак отново, само че с тази малка разлика, че всичко вече е платено, защото след петата година имаме право само на един безплатен контролен преглед за календарна година.
Спирам, защото пак започнах да мрънкам, ама нали съм бабичка ми е простено Laughing

# 304
Мисълта ми беше, че ако знаеш, че процента ТЕЛК няма да ти се вдигне от някое от твоите конкретни проблеми то не е необходимо въобще да се преглеждаш за него и да носиш документи на ТЕЛК комисията.
Знам, че в писмото пише че искат много неща - изследвания и прегледи от хирург, АГ, ендо, невролог и какво ли още не - защото личните ни лекари са описали в протокола за пращане на ТЕЛК всичките ни заболявания без значение дали са леки или тежки. Аз тази година на комисията не носих документи за гушата, въпреки че съм оперирана, защото мин. година на комисията ми писаха 0% за това. Не представих сега и документи са остеопорозата, защото не го отразиха миналата година.

А за плащането на прегледи и изследвания - всички си плащаме, споко, не се ядосвай  Laughing За да ида на контролен преглед в онкото в Младост трябва да съм там в 8ч. за да си взема час, т.е. да тръгна от нас преди 7ч. сутринта и да стана много по-рано  Sick и да вися с часове докато ми дойде реда. И въобще не ме прглеждат реално, всичко е съвсем формално. За две години и половина имам само едно УЗД и то некачествено - лекарят дремеше (а може би си е некадърен...) и не ми видя нито кистите нито хемангиома докато не го питах има ли нещо такова. Не съм получила от там нито едно направление нито за скенер нито за сцинти, нито за мамолог от тях, само си губя времето с това Онко...

# 305
  • София
На последния ТЕЛК за рака ми дадоха 70 %, за исхемичната болест на сърцето 1 % и за коксартроза, остеопороза и артроза 1 %.

# 306
  • София
Абе мисля, че ако ходиш в 8.00 ч в онкото, вече е много късно. Започват да работят от 7.30 ч. (аз не знаех), в 6.45 бях на регистратурата, пред мен имаше 15-тина човека, получих № 10 за д-р Кръстева и...като започна едно чакане пред кабинета, благополучно влязох в12.00 ч, за кръвните изследвания бях вече закъсняла, хайде още едно ходене до диспансера, още едно ходене за сцинтиграфия, защото записваха за след един месец, д-р Кръстева обаче отказа да ме приеме след сцинтиграфията, защото съм облъчена, трето ходене при д-р Кръстева, обаче се изхитрих, станах в 5.30 и в 6.15 бях пред гишето на регистратурата, този път си извоювах № 3 и до 10.00 бях готова. Както вече се оплаках обаче за ТЕЛК-а етапната епикриза от онколога трябва да е в рамките на един месец и пак (за четвърти път) при докторката. А как да знам какво мисли комисията по въпроса за многобройните ми допълнителни болести - искат изследвания, но какво ще бъде заключението не се знае. Важното е, че вече почти ги събрах документите, останаха още две етапни епикризи - от кардиолога и ендокринолога, но се надявам това да не ми отнеме много време, тъй като ЕКГ и хормони съм направила! Но знае ли човек? newsm78

# 307
Момичета, при кой гинеколог ходите на онкопрофилактика в София? Интересува ме къде мерят дебелината на    ендометриума и правят колпоскопия.

# 308
  • В царството на игрите:)
Момичета, при кой гинеколог ходите на онкопрофилактика в София? Интересува ме къде мерят дебелината на    ендометриума и правят колпоскопия.
Аз ходя при моя гинеколог от 12 години и сега на 6 месеца ми мери ендометриума с вагинален ехограф. 1 път годишно и цитонамазка. Казва се Наско Гиздов.

# 309
  • пловдив
margi4 не, че това ще ти донесе спокойствие, но... и в Пловдив е същото, утре мама пак е в онкото... четвърти ден.... и този път се надяваме все пак да минем през комисията, че да и дадат документа за лекарствата, пред всеки кабенет си висим минимум три- четири часа и все изтърваваме следващия , та докато съберем документажа що нови приятели насъбираме, с този да се запознаеш, с онзи да изпушиш чигара, другия да ти разкаже за козичката, другия за внучето и.... само за ракия избягваме да говорим, да не дъхаме много после на комисията Wink

# 310
  • София

аз лично ходя при проф.Божидар Славчев.Само че там цито+преглед+колпоскпия е 160 лв Wink Множко е ,но вече предпочитам да дам пари на някой който знае и е инвестирал в техника .Защото преди ходих в поликлиниката  с идеята,че всеки може да направи цитонамазка и там добре ми изкарах акъла .
Този лекар е препоръчан от момичетата от подобна на нашата тема,но за гинекологични проблеми

Поздрави на всички  bouquet

# 311
Благодаря Simple Smile

# 312
Хора, вчера бях на сцинти във ВМА и съм в потрес. Не знам как е на другите места, но ще ви кажа как беше в Италия. След като те инжектират, стоиш 2 часа в стая изолирана с олово, в която има бутон за спешни случаи, иначе никой не влиза. После влизаш в друга стая, лягаш на едно легло , вкарват те в една тръба и снимат цялото тяло. Казват ти да легнеш и излизат. Накрая те изкарват през заден вход за да не контактуваш с други и си отиваш с колата.
Вчера ме инжектираха и ми казаха "отиди се разходи, пий кафе и ела след 2 ч." Sick Навсякъде има разяснения, как радиацията не е вредна и т.н., обаче пред единия кабинет пише "не стойте пред вратата, защото смущавате уредите" Joy Апарата беше като рентген, през цялото време трябваше някой да влиза и да ми казва на къде да застана и да намества апарата . Резултата е 8 снимки на различни части от тялото, но няма крака и ръце например. Накрая излизаш през кафенето и се качваш на ГТ (държа да отбележа, че през цялото време в автобуса гледах да седя до някой циганин hahaha)

# 313
  • София
Да не си помислиш, че сцинтито при Диспансера е по-различно  Mr. Green
На мен ми казаха само да не прегръщам малки деца известно време, за мъже не споменаха  Laughing

# 314
  • София
Мислех да коментирам. Отказвам се.

Общи условия

Активация на акаунт