Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 120
  • 796
  •   1
Отговори
# 330
Вие всичката дървена дограма ли визирате, като казвате, че не топлоизолира и не шумоизолира, или само старата?

# 331
Предполагам в поста се визира дървената дограма по БДС в панелките, всичкото описано по-горе не важи за нова качествена дървена дограма. Проблема на дървената е - че в пъти по скъпа от PVC-то, и че наистина си иска поддръжка във времето.

# 332
  • Перник
... има много "народни поверия", че кондензът бил проблем - напротив - показва, че дограмата е качествена!
...

Абе, не знам  Thinking Преди 15 години дядо ми (Бог да го прости) смени дограмата на къщата от стара дървена с алуминиева. Въпросната алуминиева дограма генерираше такъв конденз, че реки течаха около прозорците, започна да се образува и мухъл. Може и да е била качествена дограмата, но създаваше дискомфорт.  Peace

# 333
  • Русе
chiana2003, абсолютно не съм съгласна, че тези неща се отнасят за новата, хубава дървена дограма и не можеш да ме убедиш в обратното. Преди повече от 10 г сложихме в апартамента  тройно слепена, без чепове и стъклопакети и .... От 5 г в къщата сме със същата дограма и мога само хубави неща да кажа и най-вече - въобще не духа от никъде (явно не сте виждали нова дограма), изолира перфектно, конденз общо взето няма никакъв.

# 334
Meggysan, сигурно има огромна разлика в едновремешната дървена дограма и новото производство, но сподели как я поддържаш. Иначе така е - тя е по-красива и по-дълготрайна сравнена с пластмасата, освен това къщата диша с нея, но слугинажът около нея е убийствен, а това е нещо, което определено ме прави почитател на алуминия или ПВЦ-то.

# 335
  • софия
За мен единственият проблем на дървената дограма в цената!
 Сещам се за велуксите ( като общо за покривните прозорци).  Изцяло от дърво.

# 336
  • София
Имам чувството, че като ми четете коментарите се опитвате да извадите негативното от контекста. Party
1. Никъде не казвам, че новата, качествена и поддържана, дървена дограма е лоша. Казвам, че е скъпа и изисква поддръжка.
2. Най-качествената дървена дограма има много добри топлоизолационни качества, ако е с хубав пакет, но не може да достигне топлоизолационните качества на добрите ПВЦ дограми.
3. Писах че е походяща за естетически нужди или реставрация, което е строго индивидуално. Някой ако е избрал дървена дограма мога дамо да го поздравя - създава уют, който само естествен материал може да го направи. Но пак се повтарям - това си има своята цена.
Успех  bouquet

# 337
  • густо майна Филибето
Здравейте,
Можете ли да споделите фирма за качествена дървена дограма?
Аз припознах старата дървена дограма, примерно двукатна. И май не само аз. Мир! Simple Smile Имам си и няколко прозореца дъбова слепена стъклопакет, всичко е ок с качеството. Но си иска поддръжка.А за реставрация на къща не става, няма нищо общо със старата дограма.

# 338
Здравейте!
Искам да ви попитам за информация относно отоплението с терпопомпа. Има ли между вас такива, които да се топлят и охлаждат по този начин? Имам много въпроси и ако  някой се отзове и е съгласен, ще го бомбандирам на лични Grinning
Бих се радвала информацията (въпросите и отговорите) да са в темата, защото и аз се интересувам, а смятам и други хора. Мислим върху вариантите за отопление, като най-много сме се хванали за термопомпа отопление и охлаждане. Проблемът е, че няма много отзиви като че ли и не мога да си направя реална равносметка. Мерси!

# 339
  • София
Ще си копирам отговора, който изпратих на лични на друга потребителка от тези дни - явно темата е актуална.

Цитат

Здравейте,
предполагам знаете - термопомпите са различни видове. Нашата е вода-вода, тоест, работи със сондажна вода и подово отопление/конвектори. Този ни е третият сезон, така че от сърце мога да кажа че сме изключително доволни. Системата е изцяло автоматизирана и позволява задаване на различни температури в стаите. Отоплението от подово е много приятно и равномерно. Разходът за ток също е много нисък.
Единствено се надяваме да не ни свърши водата от сондажа, защото дебитът ни е на границата за нашите нужди. Но дори и да стане ще сменим термопомпата с въздух-вода и ще продължим да ползваме сегашната система.

Ще добавя само, че термопомпата ни не поддържа охлаждане.

# 340
  • Русе
Здравейте,
Можете ли да споделите фирма за качествена дървена дограма?
Аз припознах старата дървена дограма, примерно двукатна. И май не само аз. Мир! Simple Smile Имам си и няколко прозореца дъбова слепена стъклопакет, всичко е ок с качеството. Но си иска поддръжка.А за реставрация на къща не става, няма нищо общо със старата дограма.

Абсолютно припознах старата дървена, особено с това духане, че не изолира шум и ....

mumbas, честно казано нито старата в апартамента - 10 г там нито 5 г тази нещо сме я правили. Лакирана е някакви нанолакове или нещо такова беше, няма промяна в нея. Единствено на западната страна, където я грее ужасно много и няма нищо за сянка е избеляла малко. Но мога да кажа, че едно ПВЦ също много избелява, ако е цветно или пожълтява, ако е бяло. Така че честно казано не мисля, че скоро ще има нужда от някакъв ремонт.

# 341
# 342
Meggysan, къде си поръчвахте дограмата за къщата?
kate, тези имат ли представителство в БГ?

# 343
  • sofia
И нашата термопомпа е вода-вода. С подово и с обикновени радиатори. Не я ползваме за охлаждане. За да може да изпълнява тази функция трябва да има конвектори (а когато изграждахме инсталацията един конвектор струваше колкото три алуминиеви радиатора).
Ако нямате сравнително висока подпочвена вода със стабилен дебит, не си заслужават дълбоките сондажи.
С Асос сме си сравнявали сметките, моята е доста по-висока, но това се дължи на липсата на изолация на къщата и начина на изграждане на самата отоплителна инсталация. Всъщност ни излиза колкото отоплението с твърдо гориво, но без хамалогията.
За 10 години е сменена една платка на хидрофора, нещо дребно по електрониката на самата термопомпа.

# 344
Assos  и Vesi1, бихте ли споделили на личната поща кои са фирмиътр, които ви ги проектираха и изградиха?

Общи условия

Активация на акаунт