Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 123
  • 796
  •   1
Отговори
# 315
  • София
 Heart Eyes
Как я карате, къщурковци златни? Laughing

# 316
  • софия
Наистина безсмислена работа. От общината да си оправдаят парите. Сега в нашия блок ще бутат другия вход. Община плаща и после ще иска парите от собствениците.
Как така ще бутат входа!?!?!?  Crazy

# 317
  • София
Нали и аз това пиша - ние с отстоянията нямаме проблем - единия съсед не ги е спазвал. Холът му буквално граничи с улицата. Другото, което ни направи впечатление като гледаме нашата скица, нали се виждат и съседните парцели, тази къща изобщо я няма и нанесена. А е поне на 7-8 години. Масово къщи не се взима разрешение за ползване, за да не се плащат данъци. Ще кажете, че карат на строителен ток - има и за това вратичка. Това, че вие действате законно не означава, че и другите правят така.  Wink
Хиана странно разсъждаваш, за да я няма сградата в скицата, има вариант скицата, с която разполагате да не е актуална, т.е. сградата да е законно нанесена, но скицата да е изкарана преди постройката да е отразена в плана. Отделно от това си има срок в който трябва да информираш за достигнати коти, да не говорим, че вече и чиновниците знаят за googleadwords и много лесно могат да направят справка дадена постройка от кога е построена. Аз имам къща в селата около София и трябва да ти кажа, че контрола от общината го има, идват и проверяват как строиш, къде строиш, пишат предписание, ако не са съгласни с нещо, първо глобяват, след това събарят. Само, че събарянето е процес, който трае години - както Амели писа по-горе 7-8 години. Даже на съседката, къщата, която е на 30 години е нанесена в скиците с пътеките, че даже и с бараката за инструменти, да верно преди няколко години беше по-свободно и тези, който строили тогава бяха в заварено положение и им озакониха постройките стига да не са в грубо нарушение, като примерно отстояние или височина на зид.
Това, че твоите комшии си правят каквото си поискат си е техен проблем, утре ще се присетят я от общината, я от РДНСК да направят проверка и ще ги накарат не само да бутат, но и глоби да плащат затова, че са го построили без разрешение. Възможно е не във всички общини да са напълно стриктни и да се скатават, но само едно оплакване някой да напише и тогава на твоите комшии ще им се случи случка. Освен от съсед, както ти казах минават периодично, гл. архитекти и строителния надзор в общината са длъжности, които се сменят периодично и ако сега някой е мързелив, то след 2 години ще дойде друг, който ще си гледа съвестно работата. Ако сте се разбрали със съседа за някакво отстояние, но нямате проект и писмено негово съгласие и ако съседа си продаде парцела, то новия ще се оплаче и пак изпадаш в този филм.
Значи, повтарям за трети път. Не е проблема при нас в отстоянията. Ние това, което не спазихме и не презаверявахме с ел.инсталацията - места на контакти и ВиК вътрешната - отделихме си още една тоалетна на партер. Съседът срещу нас стената на хола на къщата му граничи с улицата - буквално. Ясно си личи, че е разширено при строежа, защото вторият етаж си е на 3 метра в неговото място. На нас не ни пречи. Скицата о визата са ни актуални, защото в момента ние строим. На тази скица ясно се вижда неговия парцел, който си седи празен, няма как да не е нанесен, има си кадастър и всичко е заснето - при нас на скицата дори я има едновремешната къща от 30м2. Съседът от северната страна си е оградил цялото място със плътна вуметрова ограда. От нас никога не е търсил съгласие. Също нямаме нищо напротив. Ние се опитахме да внесем проект за оградата от към улицата да е плътна, не ни позволиха. Сега я направихме 60см, нагоре прозрачна метална. Впоследствие като вземем разрешение за ползване ще вършем от зелените непрозрачни прегради, имитиращи листа. Ситуацията е, че някои са по-равни от други.
А заобщината колко са съвестни не ми се говори - набутаха ни тяхна геодизическа фирма за доклада - взеха ни тройно повече от нормалната цена. Сложихме си пречиствателна станция, както е вече по закон, на което бяхме застреляни със въпроса "защо преди да внесете проекта не минахте да оправим въпроса да се вържете директно в отводняването". И те така те... Mr. Green

# 318
  • София
Вместо да ни санират блока ,както санират блоковете,но понеже няма общински апартаменти и няма интерес по добре е да бутне блока,защото земята е обшинска.Няма блок няма проблем, а след време продава терена и там се прави друг блок. Това е за Надежда блок 208.Блока е частна собственост и собствениците са длъжни да поддържат блока.

# 319
  • Перник
Вместо да ни санират блока ,както санират блоковете,но понеже няма общински апартаменти и няма интерес по добре е да бутне блока,защото земята е обшинска.Няма блок няма проблем, а след време продава терена и там се прави друг блок. Това е за Надежда блок 208.Блока е частна собственост и собствениците са длъжни да поддържат блока.

Shocked Това ми звучи малко странно. Не съм навътре в програмата за саниране, но по доколкото знам не се санират само блокове, в които има общински апартаменти. Та в 1 блок има n броя собственици - нали всеки апартамент е на различен собственик, нали затова са сдруженията помежду им. Ако блокът си е законен, как ще го съборят? Ами собствениците на жилища в него?  Rolling Eyes

По отношение на документацията - от самото начало държах всичко да е изрядно. Това, че в момента "прецакваш" системата или че някой го е направил и му се  е разминало, не означава, че винаги ще е така. Предпочитам да съм "балама", но да спя спокойно, а не под напрежение, че утре на съседа може да му скимне да пусне жалба в общината и да ме накарат да си съборя къщата  Naughty А цялата ни държава е в състоянието, в което е, защото твърде много тарикати живеят на територията и. Спирам, да не спамя темата  Peace

# 320
Здравейте!
Искам да ви попитам за информация относно отоплението с терпопомпа. Има ли между вас такива, които да се топлят и охлаждат по този начин? Имам много въпроси и ако  някой се отзове и е съгласен, ще го бомбандирам на лични Grinning

# 321
  • София
Ние сме с термопомпа Дайкин, солари и два бойлера. Конфектору вода-въздух. Питай

# 322
Здравейте,
Можете ли да споделите фирма за качествена дървена дограма?

# 323
  • София
Освен ако не е заради реставрация или естетически нужди по-добре се насочете към ПВЦ дограма. Сравнение вече няма как да се прави и след време ще съжалявате, ако сложите дървена.

# 324
  • По света и у нас
chiana2003, защо ще съжалява, ако сложи дървена дограма? Аз съм с твърдото намерение да си поръчам такава догодина и не мисля, че ще съжалявам. Наистина, двата материала са несравними -дървото диша, а пластмасата -не. И естетически дървото си е по-красиво.

# 325
  • София
Това "диша" е много широко понятие. Ако имате предвид по-ниските топлоизолационни качества е така. Цената е друг недостатък. Поддръжката на дървената дограма изисква ежегодни усилия, а след години материала са свива и изметва. Всеки си преценява, но накрая давате 300-400 лева за м2, без да имате някакво съществено предимство, освен обичайната заучена реплика "естествен материал, който диша".

Самоцитирам се:
Освен ако не е заради реставрация или естетически нужди по-добре се насочете към ПВЦ дограма. Сравнение вече няма как да се прави и след време ще съжалявате, ако сложите дървена.

# 326
  • густо майна Филибето
И двата вида имат своите минуси и плюсове. Ние сега сме с дървена дограма, някога е била нова, но дълго стояла по мазета и тавани. Взехме я за никакви пари. В нашия случай определящи бяха цената и външния вид, защото къщата ни има възрожденски вид и ПВЦ би стояла нелепо.
Независимо, че дървото не е мокро, топлината от камината допринесе за "свиването", не само на прозорци, но и на врати. Дори и вратичките на кухненските шкафчета се "свиха". При прозорците проблемът се решава с  гумени уплътнения, за съжаление са скъпички. (Е, не чак толкова - лев, лев и нещо метъра) На евтините не им лепи лепилото.
Поддръжката си е поддръжка, нужни са качествени импрегнатори и лакове с ув защити, за да не се напукват и да не се налага често боядисване.
В дневната повечето прозорци не са ни уплътнени, което не се оказа никакъв проблем, защото камината развива достатъчно висока температура, за да не усетя хлад. Дори си мисля, че ако имах херметизация, щеше да е прекалено топло. Не знам как би било с друг вид отопление обаче.
Друго, което ми е важно за камината, е свежият въздух, който така или иначе все влиза от някоя цепка на прозорците. Нямам проблем с кислорода, нито пък с влагата.
 Именно заради влагата са и тия специални клапи, които имат някои ПВЦ дограми, в моя случай си ги имам фабрично Laughing

# 327
  • София
Ще обясня и за конденза, защото има всякакви митове  Mr. Green
Конденз се получава, когато влажен топъл въздух се "допре" до силно студена повърхност. В едно жилище през зимата това винаги са прозорците/стъклопакета. Ако имате да кажем четворен стъклопакет, конденз няма да има, защото вътрешния пакет няма да е толкова по-студен от температурата на помещението.
При дървената дограма кондензът е в пъти по-редки случаи по простата причина, че тя не може да "уплътни" толкова добре помещението в сравнение с добре поставена ПВЦ дограма. В много случаи дървената дограма си има и естествена вентилация, разбирайте си духа силно от нея.  Mr. Green
Отворите за конденз на ПВЦ дограмата са от външната страна и са за премахване на влагата в стъклопакетите, нямат общо с конденза, който се образува от вътрешната страна на дограмата. От него ви спасяват три неща - проветряване за изкарване на влажния въздух, уред за изсушаване (климатик или абсорбатор) или поддържане на по-ниска температура в помещението.

# 328
  • густо майна Филибето
Аз нищо по- различно не написах Wink Но чак пък да духа силно от прозорците, не духа.
Друго, което пропуснах, е звукоизолацията. Не изолира. За повечето е недостатък, в моя случай е предимство, имам необходимост да чувам какво се случва наоколо. Имала съм и ПВЦ, прекрасно изолира външния шум.

# 329
  • София
Любознателна, постът ми не е насочен към теб лично  bouquet
Просто поясних, защото има много "народни поверия", че кондензът бил проблем - напротив - показва, че дограмата е качествена!
Шумоизолацията на дадена дограма в пряко свързана с топлоизолацията й  Wink

Общи условия

Активация на акаунт