Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 093
  • 796
  •   1
Отговори
# 345
  • sofia
Нашата я взехме от тези: http://geotok-bg.com/HP_W_W.htm
Само термопомпата + монтаж. Така монтираха хидрофора, че мъжа ми им показа как се уплътнява, че да не текат връзките  Laughing Пък водата не стигала, за това не могли да я настроят, ама не можело да се направи преди да тръгне да не бълва вода 100 сек. напразно и куп простотии. Мъжа ми ги изгони и си оправи нещата. Може за 10 години да са се подобрили нещата.
Има и друго - техните термопомпи са с кожухотръбни топлообменници, които са с по-ниско кпд от пластинчатите топлообменници.

# 346
Засега сме се спряли на камина или котел на пелети, но ще трябва да проуча добре въпроса с термопомпите. Ние сме с малък дебит 400 гр/сек. Надявам се след години да не свърши тази вода. Може ли да ми опишете каква е топлината, може ли да се сравни с топлината от огъня?

# 347
  • sofia
Топлината зависи от инсталацията на парното. С какво ще ги подгряваш тез радиатори е все тая.
Плюс е поддържането на равномерна температура. Подобно нещо може да се постигне с пелети или газ.
Дърва, въглища и подобни слугуваш на котела и има изстиване и затопляне.
Аз лично, печка (камина или както искате го наречете) вътре не бих вкарала....даже и за кеф.
Камини, котели - в мазе, в пристройка, където се сетите, само не в основно жилищно помещение.
Тая топлина от огъня е съпроводена с дим, пепел и прочее мърсотия.
Преди бяхме с котел на твърдо, та от личен опит говоря.

# 348
Не знам дали ги има в бг-потърсих и не видях представителство, но мисля да им пиша...
Четох в др форуми, че дървената по нищо не се различава от ПВЦ, освен че не остарява грозно като ПВЦ-то. Също така дали ще духа, дали ще се свива зависи от материала-ако е чам е логично да се свива, но ако е твърда, добре изсушена дървесина -няма проблем, освен лакиране на 5 год. Затова питам тук, ако има хора с такава да споделят опит Simple Smile

# 349
  • София
Топлината зависи от инсталацията на парното. С какво ще ги подгряваш тез радиатори е все тая.
Плюс е поддържането на равномерна температура. Подобно нещо може да се постигне с пелети или газ.
Дърва, въглища и подобни слугуваш на котела и има изстиване и затопляне.
Аз лично, печка (камина или както искате го наречете) вътре не бих вкарала....даже и за кеф.
Камини, котели - в мазе, в пристройка, където се сетите, само не в основно жилищно помещение.
Тая топлина от огъня е съпроводена с дим, пепел и прочее мърсотия.

Преди бяхме с котел на твърдо, та от личен опит говоря.
Това в червеното го подкрепям на 100%
И ние по проект имахме камина в хола на ниво +1, ама като претеглихме плюсовете и минусите и изобщо не я направихме. Оставихме си само тая в механата, която се намира до гаража  Grinning

Снимката е отпреди два месеца
Скрит текст:

# 350
  • По света и у нас
     Здравейте! По въпросите за отопление и видовете дограма всеки си има предпочитание. Не е нужно да хабим енергия, за да убеждаваме другите, че сме прави. И за какво слугуване става дума тук? Ние с мъжът ми сме в къщи всеки Божи ден и ще бъде смешно да се оплакваме от липса на време и да не можем да си приготвим дърва за печката/камината. Не мисля, че слугувам на някого. Цепенето на дърва си е вид физическа дейност и е здравословно човек да си размърда задника, вместо да виси на компа с часове. Mr. Green В новата къща ще се отопляваме с 2-3 климатика, но за алтернатива ще ползваме и печка, и камина.  Живеем в провинцията, която не е газифицирана. Моя приятелка имат парно с пелети, но вече не са доволни и ще мислят друг вид отопление. Камината направихме по настояване на съпруга ми. Присъствах на всеки миг от иззиждането й  -беше удоволствие да наблюдаваме ентусиазма на майстора. В резултат се получи чудесна декорация в хола ни и работи много добре. Не съжалявам за тази инвестиция. Изказвам лично мнение и не бих се обидила, ако някой не е съгласен.

# 351
  • София
Разни хора, разни вкусове, разни предпочитания. Тук нали  сме да споделяме опит в крайна сметка . Ние например си взехме за селската къща пелетна суха камина за общото помещение и Адакс за двете спални. Ами доволни сме - за 15 минути вдига с 10 градуса температурата /все пак ние я палим само събота и неделя/. До 1 час стига зададената температура. Но все пак къщата е малка. Всичко е от значение.

И да се похваля: в събота спахме за първи път в новата къщурка. Много ни беше готино. Нямаме легла още, /спим на надуваемите, с които ходим на палатка/ , нямам кухня, не бяхме сложили и всички осветителни тела, но мерак, бе хора  Grinning
А най-хубавото е, че младежът-тийнейджър непрекъснато пита - ще си ходим ли на село? Направо ме изненадва - аз си мислех, че изобщо няма да иска да си идва с нас, а ще купонясва сам Mr. Green, а той ...

Ще празнуваме Нова година с приятели там и може да направя някоя снимка, въпреки че няма кой знае какво да покажа.

# 352
  • По света и у нас
harry10, действаш заразително Laughing Много се радвам на такива истории. Меракът е голяма работа. С времето ще се обзаведете, като начало може наистина да се спи на пода. Важното е, че и момчето ви харесва идеята за прекарване на уикендите на село. Пусни по-нататък някоя снимка.

# 353
  • sofia
Водолей, ама и ти казваш основно климатици, а другото чат-пат    Wink
Нека другото да е основно и пак ще си говорим.
А за вилата за уикенда няма нищо общо с постоянното обитаване и топлене на къща. Уикенда и да ми естудено в банята ще го преживея, ама всеки ден ще ми много кофти.

# 354
  • густо майна Филибето
vesi1 , наистина си е до хората и конкретните обстоятелства. Обикновено нещата стоят така:

Има пари/няма време , съответно отоплението е лесно за обслужване, но често пъти скъпо, поне като инвестиция.
 Няма пари/има време - отоплението изисква време за обслужване и е възможно да се направят и някои компромиси, но обикновено е евтино.
Случаят Няма пари/няма време наистина е неприятен, тогава топленето с дърва може и да дотежи, макар че пак си е въпрос на усещане и навици.

Обожавам мириса на запалена печка, обаче с камината тоя мирис не се получава, може би защото нашата е камера, за дим пък да не говорим. Има малко пепел, докато я изчистя, но не е толкова страшно. Да живееш на оживена улица е не по-малко мръсно.
За камина не се налага да се цепят дърва,носят ги едро нацепени и си влизат цели, може би само малко чам за разпалки.

# 355
  • sofia
Любознателна, това с нямането на пари и нямането на време ми е толкова познато  Simple Smile
И ние сме по схемата "направи си сам" и на "час по лъжичка, когато има пари", та абсолютно разбирам за какво ми говориш.
При нас високата подпочвена вода си каза думата и определено изпомването държи ниско нивото. Иначе щяхме да сме с климатици.

Както споменах, имаме и котел на твърдо. Когато го изграждаше, мъжа ми го направи така, че да влизат "метровици".

# 356
  • софия
Болна тема ми е отоплението, точно сега над него разсъждавам, защото вече е в дейсъвие парната инсталация и никак не съм очаровна. Вероятно има какво да се пипне по настройките, по- добре е от липсата на такова естествено, но не е това което очаквах Sad
 Ще пиша повече от компа после

# 357
  • По света и у нас
vesi1, аз само си мисля, че основно ще се топлим с климатици, а печката ще е като допълнение в много студени дни. Wink Само  че нямам опит с хамбара, който построихме -височината на тавана в основните помещения е 5,40м. Та може дървата да ни станат основен източник на топлина. Споделям мнението на Lyuboznatelna  за мириса на запалената печка.

# 358
  • София
vesi1, аз само си мисля, че основно ще се топлим с климатици, а печката ще е като допълнение в много студени дни. Wink Само  че нямам опит с хамбара, който построихме -височината на тавана в основните помещения е 5,40м. Та може дървата да ни станат основен източник на топлина. Споделям мнението на Lyuboznatelna  за мириса на запалената печка.
Малко е ниско за волейбол  Mr. Green
Сериозно - ако не живеете постоянно на такава височина никога няма да го отоплиш.
Климатиците също не са подходящи, ако са сложени горе, защото топлия въздух ще си остава там, а долу ще е 10 градуса по-студено...

# 359
  • София
Нашата я взехме от тези: http://geotok-bg.com/HP_W_W.htm
Само термопомпата + монтаж. Така монтираха хидрофора, че мъжа ми им показа как се уплътнява, че да не текат връзките  Laughing Пък водата не стигала, за това не могли да я настроят, ама не можело да се направи преди да тръгне да не бълва вода 100 сек. напразно и куп простотии. Мъжа ми ги изгони и си оправи нещата. Може за 10 години да са се подобрили нещата.
Има и друго - техните термопомпи са с кожухотръбни топлообменници, които са с по-ниско кпд от пластинчатите топлообменници.

Съжалявам за офтопика, но и ние сме с кожухотръбен и нашата също бълва 120 секунди вода, преди да се стартира компресора. Не е от Геоток, но това няма значение.
Питам, дали сте успели да оправите проблема, защото (както споменах) водния дебит ни е на ръба. Случвало се е да го изчерпаме и тогава минаваме ден на камина, за да се възстановят запасите.

Общи условия

Активация на акаунт