Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 176
  • 796
  •   1
Отговори
# 255
  • софия
мда Simple Smile
'Когато имаш проблем, който може да се оправи с пари, всъщност имаш разход, не проблем"

Водолей, нашите комини (два) са от коминни тела - онези като тухла. Вече две зими си ползваме камината, напуквания не съм забелязала. Външната част на комина е с изолация, вътрешната е добре измазана. Много приятно топли спалнята ( минава през нея на втория етаж).

Вторият комин, който е почти изцяло външен, е едва от месец. Това е комина на пелетното котле, казват, че от котлето не била висока температурата и комина си бил чудесен. (парндажията идваше да казва какво иска за комина)

Ние, сме почти на финалната права.
Парното вече работи. Не мога да повярвам, че цялата къща е топла. По изчисления ще ни струва около 300 лв на месец. Не е малко, но това са три етажа и голям бойлер. Освен това аз обичам да ми е топло, та поддържаме температури по-високи от стандартите. А подовото е един от най-добрите ни ходове.

Двете бани скоро ще са готови, но аз не ги броя толкова за работа, просто защото за една седмица ще са наистина готови. Всички неща по тях са ясни, въпроса е кога ще извикаме човек да ги започне.

Днес ни докараха контейнер, с който ще изнесем и последните строителни отпадъци (натрупвани боклуци) от двора. Вече имаме поливна система и чудесна зелена тревичка- като килимче е красива.

А преди няколко дни закачих и малко коледни лампички по навеса. Него пък преди месец го боядисахме в бяло.Доста се чудих и малко ме беше страх от решението, но сега съм направо щастлива  - много добре се получи.

Виждам нови лица в темата, на които искам да пожелая здрави нерви,много вдъхновение и наистина успешна работа!
Сега се връщам да чета, всичко което съм пропуснала.

# 256
  • По света и у нас
  Амели, много се радвам, че вашите комини са направени читаво. Коминните ни тела изобщо не са измазани отвътре, виждат се пролуките между двата комина. Ще бъде ужасно, ако се наложи след година-две да правим ремонт и вдигаме прахоляк при положение, че вече живеем в къщата. Та искаме да се застраховаме.
   В цялата къща ли сте сложили подово отопление или само в отделни стаи? Ние мислим да сложим в банята. Би ли ни показала снимки от украсата ти на навеса? Описанието звучи интересно и ми се иска да надникна у вас. Simple Smile Благодаря! Със здраве да ползвате новия си дом!!!

# 257
  • густо майна Филибето
Илюстрирайте, моля, с картинки Praynig Ще бъде полезно за тези, които тепърва ще се сблъскват с това.

Ето ТУК има коминни тела .

Ние имахме едно смешно неизмазано външно коминче от керамичните, направено уж временно. Там димът излизаше вече почти охладен и не мога да преценя как му се е отразила температурата. Но не беше измазан и на третата година връзките с разтвора (варов Laughing) се разпаднаха от една буря и коминчето се намери на земята. Телата въпреки атмосферните условия и конденза, си бяха добре. Така като го гледам, не виждам причина да не издържи температурата, но ако отвора е  тесен,трябва да се чисти всяка година, ако не и по два пъти.

За камината се подсигурихме с  коминните тела на Шийдел, като купихме само керамичните, а коминът е иззидан с тухли единички , и кухините са запълнени с вата. Съответно и шапката е традиционна.Стана широк,но излезе доста по-евтино.
Телата са гладки и не задържат сажди. В блока, в който живеехме преди, се запалиха саждите от печката на втория етаж, и на четвъртия етаж се запали вградения гардероб, в който се намираше комина. Аз си бях в къщи и го отворих веднага (гардероба), и два дни температурата в коридора беше поне 25-30 градуса.  Не знам дали знаете, но саждите развиват температура на горене 800-1000 градуса и много трудно могат да бъдат угасени. Затова е важно коминът да е сигурен, и чист, защото може той да стане причина за пожар.

Последна редакция: сб, 26 ное 2016, 14:03 от Ljuboznatelna

# 258
Здравейте,
Предполагам доста от вас използват индивидуални пречиствателни станции... Бихте ли споделили какви са, какви консумативи/препарати-прах за пране, веро, доместос... / може да се използват в домакинството, и изобщо доближават ли се до нормална канализация?

# 259
Ние сме с такава, само олио не се хвърля в мивката, всичко друго е ок

# 260
Амели, подовото ти отопление електрическо ли е или водно?

# 261
Водолей,нашият комин е от такива блокчета.И на нас ни казаха майсторите,че се пукат.Поразпитахме познати с такива комини и ни посъветваха да търсим гръцки тела,с тях нямало проблем.В действителност ни направи впечатление още на борсите,че другите бяха поначупени,а гръцките си бяха здрави.Иначе нашият комин(частта,която излиза над покрива) го покриха с каменна вата и след това измазаха..Ползваме камината само събота и неделя,иначе сме на климатици,но като гледам каква температура се развива и няма спукано,не мисля,че би имало проблем и занапред.

# 262
  • По света и у нас
     Lyuboznatelna и lasi15, благодаря ви за споделения опит. Simple Smile Цял следобед спорих с мъжа ми относно комина в кухнята. Той настоява да го оставим така, защото вече е построен. А за отоплителната печка иска да купим двустенни иноксови изолирани тръби. Днес не успявам да кача директно тук снимка от prikachi.com, та се налага да пускам линкове. Въпросните тръби се водят и коминни тела, парче с дължина 1м върви над 100 лв/все пак зависи от диаметъра/. Тези тръби от печката вървят чак до тавана и после трябва да пробием дупка на покрива, за да излязат над него. Така ще се развали външният вид на къщата, защото в единия край на покрива ще се вижда тухленият комин на камината, а на другия- ще стърчи неръждаема тръба. Съпругът ми твърди, че е живял 15 г в къща с такъв комин за печката, а за отворената камина е бил зидан с тухли. Ще пусна снимка и на къщата му /собственикът й сега е друг/.
http://prikachi.com/images.php?images/219/8969219A.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/254/8969254m.jpg
     Ето ви и снимка от нета от хола на къща с такъв вид тръби. -http://prikachi.com/images.php?images/264/8969264p.jpg.

Все още не знам кой вариант е най-изгоден - и като цена, и като трайност. newsm78 Ще умуваме още малко в близките няколко дни.

# 263
Chuby, вашата пречиствателна каква е? Имате ли някаква работа по нея-почистване, поддръжка?

# 264
Полска е, ползваме я от шест месеца, само годишна профилактика има, от самата фирма

# 265
  • София
Здравейте,
Предполагам доста от вас използват индивидуални пречиствателни станции... Бихте ли споделили какви са, какви консумативи/препарати-прах за пране, веро, доместос... / може да се използват в домакинството, и изобщо доближават ли се до нормална канализация?
Чешка - 4.5 бона. Водата после си е годна за поливане. Накараха ни да сложим по проект. По каталог няма никаква поддръжка. В действителност ще видим  Mr. Green

# 266
  • sofia
Здравейте отново, не съм писала от половин година, сигурно вече не ме и помните Grinning Когато се включих в темата тепърва правехме изкоп, сега мога да се похваля , че вече сме готови с грубия строеж, покрива и се надяваме до средата на декември да сложим и дограмата. Искаше ни се и изолацията да сме направили, но ще остане за пролет.
По темата за комина - при нас ще слагат от тези металните двустенни тръби. ОВ и архитекта ни казаха, че e най-добре - идват направо с изолация- ватата между двата цилиндъра, напълно гладки отвътре, няма къде да се задържат сажди и следователно е безопасно от гледна точка на майсторски грешки, които лъсват, чак като заживеем там и от които после ние си патим.. Водолей54, може би мъжът ти има право да настоява за такъв комин  Wink
Да ви питам за камък за външна облицовка - искахме графитено сиво-черно на малки парчета, нещо такова http://www.houzz.com/photos/1063673/Realstone-Systems-Charcoal-S … wstone-home-decor . Някакви насоки къде да търсим? Има едни испански, но са по 270лв м2  ooooh!
И един въпрос към по-напредналите строители- кога започнахте да планирате кухни, бани и т.н.? В детайли имам предвид, на какъв етап от строежа започнахте да избирате ел. уреди, санитария, батерии?

# 267
  • густо майна Филибето
На уредите им тече гаранция, така че колкото по-късно се купят, толкова по-добре според мен. Иначе планирането кое къде можеш още на проект да си го правиш Simple Smile

# 268
Здравейте! Водолей, нашият комин за камината е с бетонни коминни тела, измазани отвътре и отвън, след това сме сложили каменна вата и единични тухли, а за котлето сме сложили от тези гръцки керамични коминни тела и отвън с каменна вата 4 см. Във вашия случай имате изграден комин, само трябва да се сложат тръби вътре ще е по-лесния вариант, все пак зависи какво ще ви струва.

# 269
  • По света и у нас
   ragazza84, вашият план е бил по-грамотно направен, както и сте случили на по-опитни строители, та от самото начало сте иззидали комините според правилата. Simple Smile Вчера майсторът ни предложи вариант с по-малко главоболие- коминът да се огради с тухли-единички- от основата до средата на второто ниво на етажа. До тавана и над покрива ще продължи с армирана мазилка и каменна вата+ силиконова мазилка в стърчащата навън част. Не знам дали е възможно без събаряне на телата да се монтират тръби в тях. Смятаме, че в обновен вид няма как да се сгромоляса над главите ни Laughing. Като приключим с него, ще направя нови снимки.

Общи условия

Активация на акаунт