Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 181
  • 796
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Здравейте, имам един въпрос. Някой знае ли каква е процедурата, ако се наложи разкопаване на прилежащ към сграда тротоар? Налага се да разкопаем тротоара до 60 см. вертикално и 3 м. хоризонтално, а проблема е, че това е в голям град и тротоара е току що ремонтиран и чисто нов. Та каква е процедурата, естествено е че после трябва да си го възстановим, но преди това какво се прави, знае ли някой?

# 241
  • София
Трябва проектът да ви е съгласуван с съответните ВиК, електроразпределителни и газоразпределителни дружества и съответната община. После сте длъжни да възстановите

# 242
Говорите за съхнене с месеци. Ние направихме замазките преди около 3 седмици, не сме сложили стъклопакет за да съхне но не не се чака чак месеци. Може би следващата седмица ще сложим стъкла и започват баните, ще оставим паркета да се темперира и смятаме да го слагаме след месец. Естествено ще мерим влага преди да предприемем каквото и да било.

# 243
  • По света и у нас
    За съхнене на циментови замазки съм чела, че 1 см съхне 1 месец. За ръчната варова мазилка -между 3-6 месеца. Източниците ми са няколко сайта Laughing. Строителите твърдят, че тези данни са пресилени. Преди години приятелката ми измазаха вътрешните стени през октомври, а през ноември се нанесоха. После цяла зима малката им дъщеря е боледувала от влагата. Ние не бързаме, защото не живеем под наем. Вярно е, че двама души+куче сме се сврели в стая от 15 кв.м., ама ще устискаме, докато дойде време да влезем. Mr. Green

# 244
Ние правихме замазките края на декември.През март от фирмата с ламината дойдоха,измериха влажността и отказаха категорично да го сложат.Тогава купихме електрически влагоуловител,който за няколко седмици събираше по 7-8 литра вода на денонощие.При второто  замерване нещата бяха наред и монтираха ламината.

# 245
  • София
Ако не е имало дограма при съфорумката е съвсем нормално за 1 месец да издуха всичко при хубаво време. Имали дограма и 6 месеца няма да изсъхне, просто влагата няма къде да отиде...

# 246
Извинявам се за въпроса, но колко ви излезе до ключ на квадрат без изхвърляне, стандартно качество?
Благодаря.

# 247
На мен грубия строеж ми излезе около 110-115 Е/кв. м. До ключ съм планирала още толкова (може и да не стигнат).

# 248
  • София
300 евро с готово електро, ВиК, ОВ, дограма, мазилки, шпакловки, замазки. Лошото е, че после настолките, отоплението и мебелите също не са евтини. За вертикалната планировка да не говоря. Ако сложа и цената на парцела и оградата ми треперят пръстите да напиша цифрата  Mr. Green

# 249
Ок, благодаря.

# 250
300 евро с готово електро, ВиК, ОВ, дограма, мазилки, шпакловки, замазки. Лошото е, че после настолките, отоплението и мебелите също не са евтини. За вертикалната планировка да не говоря. Ако сложа и цената на парцела и оградата ми треперят пръстите да напиша цифрата  Mr. Green
горе-долу е така. Коригирам се: дограма, груб строеж и изолация (до тук) 273 Е/кв.м.

# 251
  • По света и у нас
    Здравейте! В началото на ноември дойде малка бригада, която ще извърши всички довършителни работи. По-голяма част от вътрешната страна на къщата ни е вече покрита с варова мазилка. Дойде ред на проблемния комин на зиданата камина. За тези, които си спомнят, беше направен с тухли четворки, неизмазани отвътре, което щеше да ни докара проблеми. За броени часове групата го събори, а после им отне 3 дни построяването на нов с плътни тухли единички и измазани от вътрешната страна. Утре ще сложат каменна вата за изолация на частта над покрива и ще го измажат. Прилагам вчерашна снимка, когато коминът беше до билото.
http://www.prikachi.com/images.php?images/274/8968274P.jpg
  Бих искала да прочета и мнението ви за другия комин, който е в кухнята. Строителната бригада го построи според плана- с керамични коминни тела. Ние се радвахме, когато го вдигнаха за отрицателно време. Mr. Green Тогава нямах време да търся инфо за всички подробности, свързани с грубия строеж. Тези дни се порових за комините и разбрах, че въпросните тела са добри само за шахти и вентилации. Сегашните майстори ни казаха, че доста техни клиенти са се оплаквали от спукване на стените на коминните тела заради високата температура. Има и една важна подробност: в ъглите на тези керамични тела не са сложени метални пръчки за укрепване на целия комин. Той е висок до билото 5,47м и в средата се подпира от дървените греди на емпорето. Само едната половина на комина ще бъде за отоплителна печка на дърва, а другата е за абсорбатора. Мислим да го обградим с единични плътни тухли, ще стане двуслоен. Sunglasses В областта на гредореда ще се направи бетонен пояс и тогава ще продължим нагоре по същия начин. Другият вариант- събаряне на тези коминни тела и изграждане на нов комин ще ни излезе по-скъпо. И без това първият комин вече ни оскъпи проекта. Та въпросът ми е: добър ли е този начин относно сигурността и здравината на комина? Който е имал такива проблеми, моля да сподели. А може би има и други начини, за които не се сещаме? Знам, че допълнителната зидария ще "изяде" по 12 см около комина, но си затваряме очите в името на нашата безопасност.
http://www.prikachi.com/images.php?f=images/302/8968302l.jpg&sendlinks=1

# 252
Много неприятно, Водолей, а аз остнаха с впечатлението, че бригадата ти е от свестни и грамотни майстори. Керамиката, ако не е печена не ичдържа на високи температури наистина. Не зная как не са се съобразили с това просто правило.

# 253
  • По света и у нас
   mumbas, когато наемахме бригадата за груб строеж, тогава ни казаха, че са специалисти по покриви, но че имат и няколко построени къщи. Видяхме, че умеят да четат планове. По-интересното е, че за подписване на акт 14 присъстваха техничката, архитектът, един строителен инженер и негов колега, който ни направи плана за конструкцията. Как така никой не обърна внимание на комините? Задаваха предимно въпроси, свързани с гредите в подпокривната част. През август, когато дойде майсторът за камината, той ни отвори очите, че и двата комина ще ни отворят проблеми, ако не вземем мерки. Вчера казах на мъжа ми, че ако сега трябва да започнем да строим, вече знам на кое трябва да се наблегне и кои грешки да не се допускат.  Mr. Green При свършен факт спрях да се ядосвам. Просто ще се изръсим повече и нещата ще се позабавят, но пък грешките ще се поправят много преди да сме се нанесли. Simple Smile

# 254
Да, все пак по-добре сега да се корегират нещата. Всички сме така - все пак не сме строители и се учим в процеса на ремонти и строежи. Успех! Баба казваше : "Щом нещо се оправя с пари не е страшно."

Общи условия

Активация на акаунт