Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 049
  • 796
  •   1
Отговори
# 435
  • Перник
"ПУСО" не знам какво е  Embarassed
- План за управление на строителни отпадъци. В периода 2012 -2016 г. (ако не греша годините ) беше задължителна част от проектната документация за строителни обект с РЗП > 200 м2.

Ние сме с РЗП 165,47 кв.м. Ето защо нямаме такава папка.

# 436
Не бях съвсем точна преди малко:
НАРЕДБА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ ОТПАДЪЦИ И ЗА ВЛАГАНЕ НА Р … ОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ
Чл. 4. (В сила от 01.01.2014 г.) (1) Преди започване на СМР и/или премахване на строеж възложителят е отговорен за изготвянето на план за управление на СО по чл. 11, ал. 1 ЗУО.
(2) Изискванията на ал. 1 не се прилагат за:
1. премахване на сгради с разгъната застроена площ (РЗП), по-малка от 100 кв. м;
2. реконструкция и основен ремонт на строежи с РЗП, по-малка от 500 кв. м;
3. промяна предназначението на строежи с РЗП, по-малка от 500 кв. м;
4. строеж на сгради с РЗП, по-малка от 300 кв. м;
5. премахване на негодни за ползване или застрашаващи безопасността строежи, когато е наредено по спешност от компетентен орган;
6. всички текущи ремонти.
Някои явно сте изтеглили "късата клечка" м-у 2014- 2016 г. А, че са ви  изисквали ПУСО при РЗП < 300 м2 вероятно си е някаква форма на изнудване.

# 437
  • густо майна Филибето
Има приети промени в ЗУТ. Някой запознат може ли да каже до каква степен засягат в момента строящите? http://gradat.bg/news/2017/01/27/2907729_vajnite_akcenti_ot_prie … mp;rubrname=news/

# 438
Принципно, заварените положения се въвеждат в експлоатация по законовите изисквания, които са били в сила към датата на издаване на разрешение за строеж. С изключение на случаите, когато разрешението за строеж е изгубило действието си и не е било презаверено (справка чл. 153 ЗУТ).

# 439
Разрешението ни за строеж беше от 2007 или 2008. построихме до 2010 а узаконихме ( Разр. за ползване) през 2012 или 2013. За да се случи, ни върнаха за две неща - план за Енергийна ефективност и ПБЗ.
Не е било изобщо изтекло разрешението за строеж, още по-малко е било презаверявано. Единственото "усложнение" бе представянето на екзекутиви, така че явно си четат закона като дявола евангелието.
Платихме си за ПБЗ-то  и за енергийния сертификат и ги представихме, нищо че специално ПБЗ предписва неща за строежа, които отдавна са се случили вече - от сорта как да се обезопаси и копае дупката и къде да застане бетоновоза за да не падне в нея....
Всичко е възможно...

# 440
явно си четат закона като дявола евангелието. Всичко е възможно...
За това си абсолютно прав. Отдавна съм установила, че  всеки град, а в по - големите градове всеки район си има специфични (често неподкрепени с никави нормативи) изисквания, които не е лесно да удовлетвори човек Simple Smile. Да не говорим, че и законовите ни изисквания се менят по - често от модните тенденции... И често човек е склонен да си заплати завсичко което му поискат, само да се приключи със сагата.

# 441
  • Перник
явно си четат закона като дявола евангелието. Всичко е възможно...
За това си абсолютно прав. Отдавна съм установила, че  всеки град, а в по - големите градове всеки район си има специфични (често неподкрепени с никави нормативи) изисквания, които не е лесно да удовлетвори човек Simple Smile. Да не говорим, че и законовите ни изисквания се менят по - често от модните тенденции... И често човек е склонен да си заплати завсичко което му поискат, само да се приключи със сагата.

Ааа, няма такива филми. Не плащам нищо, което не дължа по закон. В общината ходя с разпечатана частта от ЗУТ, по която ще подавам документи. Като им цитирам 2-3 члена, бързо се съгласяват с мен  Twisted Evil Небрежно им напомням и че еди кое си изискване противоречи или поне не отговаря на закона.
Вярно, че аз съм професионално (и персонално) деформирана - работя с документи и живея с адвокат  Crazy По едно време така бях накълвала ЗУТ, че чак минавах за строителен инженер  Laughing

# 442
  • София
Тъй като темата е "Строеж - къде, как колко" да докладвам за разходите.
Към момента сме положили настилки навсякъде, кухня и санотария готови, боядисано и сме купили някои мебели, та днес преминахме една психолигическа граница.
Къщата е 250м2 РЗП, на 15 км от София, без оградите, парцела, към момента подминахме цена 400 евро/м2. Това включва проект, строеж, довършителни и всякакви инсталации. Отделно наляхме над 20 хиляди за вертикалната планировка и още над 5 хиляди за огради.
Първоначално си правихме сметка да завършим всичко за около 150 000 лева, добавихме още 50 000 за всеки случай, а със сигурност ще минем 250 000 лева.  Tired
Остава ни оградата отпред поне още 4 хиляди с мотора за портата и обзавеждане.
Освен отоплителната инсталация и камъка по стълбища и коридори не сме се изхвърляли с нищо.
Извод: Като сметнете колко ще ви излезне всичко, сложете си още 50% аванс  Crazy
И все пак всичко вложено досега е на цената на един тристаен продаден апартамент в едно от най-мръсните кътчета на София  Mr. Green

# 443
На 100% съм съгласен с горния процент аванс - минимум 50 трябва да е. И то за проектираното , за стрителството. Екстрите отделно...
Радвайте му се, но да знаете, че тепърва започвате.
Е, по-приятната част, но са си разходи.
Не можете да си представите колко неща ще Ви хрумнат.
Озеленяване, поливна система, стремеж за почти всички растителни видове в градината, земеделски инструменти, моторна косачка, инструменти за плевене, вертикур, пръскачка за асмата и доматките в градината, овошките.. три вида белове...моторен трион и брадва за дървата за камината, навес, че да може да си ги съхраняваш сухи, като ги нарежеш и нацепиш..., моторен трион за живия плет... и това само за градината.
А сутерена, работилничката, котелното, фитнеса с редите, сауната... ?
Човек се стреми да си направи дома наистина къща, не апартамент - там само ходиш да спиш.
Но кефа цена няма...
Само да има време човек да му се наслади, на мен почти не ми остава...
Успех!

# 444
  • София
Стефане, ще се караме с теб  Tired
Задръж си идеите ooooh!

Шегувам се. Peace
 Какво е вертикур?
Иначе никаква градина, защото лятото отсъстваме на големи периоди. Всичко ще е на трева, тръбите за поливната система са в готовност, вързали сме и вода на байпас от сондата. И там ни чакат още поне 3хиляди  ooooh!
Имам един въпрос - тъй като сондажът е стар и не е известен на никой, нито е отбелязан да го декларираме ли? Каква е цената на водата от собствен водоизточник?

# 445
В общината призовават да се декларира всичко - искала Басейнова дирекция, иначе не се дължало нищо, ама да си ги имали. Питах, защото имам кладенец и така ми отговориха. казах добре другия път и дотам. Днес не се дължи, утре може и да се задължи. А кладенеца ми е просто хваната отточна вода от стрехите, не е нещо с някакъв истински дебит, беше , ама поправиха ВИК тръбите по улицата и "дебита" секна, добре че не послушах един умник, дето ме зрибяваше за термопомпа - с тоя дебит една вода-вода щяла да дойде то1чно по мярка...
Та на въпроса - аз поне не зная да има определена цена от собствен водоизточник. Може и да има....
А тревата е най-досадното нещо на света.
Дето вика един приятел - що не сложиш плочки по двора, няма да влизаш в прикл'чения...
Пролетта се започва с торене, вертикулиране (именно с вертикура), подсяване, където се налага, после косене пролетта до 2 пъти седмично, всеки месец селитра, плевене или обработка с хербицид за широколистни и бурени, но най-добре на ръка плевене, есента пак вертикулиране, последно косене , торене и зазимяване.
Но е красиво.
Нали питали англичанина какво се иска за хубава ливада... Отговорил вода, косене, торене и така 100 години.

# 446
  • София
Няма да правим футболен терен. Поддържаме други 400м2 на морето и само косене и торене. Тревата си се сгъстява от самосебе си. Не искаме суперзелен райграс, защото знаем какво ще ни струва.
Обикновена тревица с детелина, по 3м3 на декар лятото при суша (т.е. за нашите 500м2 около 1.5м3) и каквото стане.
Сега като се стопли почваме пътеките и беседката с барбекю. Мъжът ми с негов приятел ще си ги правят  Peace
Ето така ще ги правим, бетонът ще е земновлажен директно от възела Simple Smile

# 447
  • Перник
... А кладенеца ми е просто хваната отточна вода от стрехите, не е нещо с някакъв истински дебит, беше , ама поправиха ВИК тръбите по улицата и "дебита" секна, ...
И ние имаме точно такъв кладенец. Обаче веднъж поливахме от него за завист на съседите - с безплатна вОда  Laughing

С тия работи, дето ги пишеш за лопатите и косачките, ще уплашиш само някой, който досега е живял в апартамент. Ние всичкото инструменти и машини си ги имаме - нали и досега поддържахме същия двор. От тази година и листосъбирач ми помпа сметката за тока  Rolling Eyes

chiana2003, моят мъж пък с подобни формички ще си прави облицовката за цокъла -

# 448
Здравейте, бих искала да попитам по-опитните от вас за препоръки за интериорни бои. Разглеждала съм каталози на Benjamin Moore и много ги харесвам, но не знам дали на тоя етап ще можем да си ги позволим. Иска ми се да се нанесем по-бързо, а има още много работа при ограничен бюджет.

# 449
Здравейте, бих искала да попитам по-опитните от вас за препоръки за интериорни бои. Разглеждала съм каталози на Benjamin Moore и много ги харесвам, но не знам дали на тоя етап ще можем да си ги позволим. Иска ми се да се нанесем по-бързо, а има още много работа при ограничен бюджет.
Това е фабрика, където произвеждат боя http://biznes-bulgaria.com/firma/27038-artekolor-ood-sofiya. Качествена, лесно се разтила, цветове каквито си избереш по каталог. Лесно се боядисва и боята след това държи добре, няма нищо общо с тези, които се бъркат по магазините. Най-важното не е скъпа, аз с нея си боядисах цялата къща - доволен съм.

Общи условия

Активация на акаунт