Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 70 851
  • 599
  •   1
Отговори
# 420
А как се свързваш с продавача, Нана?
Нали брокера те води на оглед?

# 421
  • София
А как се свързваш с продавача, Нана?
Нали брокера те води на оглед?

Е? Нали продавачът е там обикновено.

# 422
Там е. Но ти няма как да го познаваш, брокера те е представил, нали?
Ако обявата е от собственик, ОК, съгласна съм. Но ако е от агенция как няма да платиш на брокер?
Аз съм купувала и съм платила, за продавача не знам дали е плащал.

# 423
И на мен ми е чудно как ще прескочиш брокера като всички обяви са пуснати от брокери. И не е вярно, че само на нает брокер се плаща. Заведе ли те брокер на огледа подписваш документ за комисионната. Има и изключения, без комисионна от купувача, но това са изключения и са за по-скъпи непродаваеми имоти. Освен това брокерите извършват цялата процедура по покупко-продажбата, което си е тичане. Не ги защитавам, но такава е реалността. Без брокер става чрез познати. Аз също смятам, че комисионната е нереално висока и че реално работата им не струва толкова. Дори бях се срещнала с един който ми искаше 3,6% с ДДС. Викам му не искам фактура, може ли да се намали, а той не шефката на офиса не била съгласна. Става въпрос на офис на Ремакс, те са на франчайз и са си независими.
Относно прескачането на брокер, мои познати така се опитаха да го прескочат и ги изловиха и щяха да се съдят, но в крайна сметка се отказаха от имота, защото имаше нещо гнило. Случаят беше, че по време на огледа собственика пъхнал бележка с телефона си на познатите ми. След което се чули и подавача настоявал да избегнат брокера. Накрая се оказа, че нещо не е наред, а вече бяха дали сумати и пари за да изкарат един куп документи. През това време брокера ги излови. И за капак продавача нещо шикалкавел и проточвал сделката. Накрая се отказа, след това си намериха друго жилище и си платиха на брокера и нямаха главоболия.
Нана разкажи по-подробно за твоя случай.

# 424
Нана, освен огледа какво друго направи брокера?
При мен свърши всичко.
Как няма да платя?

# 425
  • София
Най-много съжалявам при покупката на сегашният ни апартамент, че платихме комисионната на брокера. Защото първо апартамента беше в  блок близо до нас, където имах познати, които предложиха да ме свържат със собстваника, но мъжът ми отказа. Бяхме разпознали блока по самата обява. Второ брокера ни заведе точно веднъж и след като се съгласихме да го купим повече не се включваше с нищо. Имаше проблеми с документите с които лично собственика се справи, комуникирахме си с него ежедневно. Накрая само с него ходихме и прехвърляхме документите. Брокера дори му благодари на собственика, че е успял да изкара нужните документи, които касаеха целият блок реално, защото и той имал апартамент в него и по-късно щяло да му е от полза. Самият той не си мръдна пръста за абсолютно нищо, но си получи комисионната. След края на този фарс дори и мъжът ми си призна, че това са абсолютно хвърлени на вятъра пари, които определено можеше да си спестим.
Предполагам, че не всички сделки се развиват по този начин, но при нас се получи така навремето.

# 426
  • София
Нана, освен огледа какво друго направи брокера?
При мен свърши всичко.
Как няма да платя?

Виж сега, ако ти си си наела брокер изрично, за да ти търси апартамент, да ти вади документи и т.н, плащай му.

Аз коментирах друг случай. А именно - намирам си обява в сайт, звъня. Искам оглед. С искането на оглед аз НЕ наемам брокера. Той вече е бил нает от продавача, който му е предоставил жилището си за продажба.
И като отида на оглед и харесам жилището, поради каква причина ще платя на чуждия брокер комисионна?
Той нито ми е намерил имота, нито ми е вадил документи, защото аз като купувач няма какво да вадя.
Той вади документи на продавача и затова си получава пари от него.
Освен това - като отида на оглед и продавачът е там, какво точно ми пречи да му кажа, че искам жилището, но няма да плащам комисионни на брокер, който не съм наела?
Да не говорим, че нищо не ми пречи ден по-късно да се върна отново там и да си говоря с продавача без брокера.

Като продавач също не виждам никакъв смисъл да ползвам брокер.
Абсолютно ясно е какви документи се вадят за продажба на имот.
Абсолютно ясно е и какви са стъпките за сделка.
Преди да си направя ремонта бях пуснала апартамента за продажба сама в сайтовете. Изобщо не ми трябват брокери. После го свалих, защото си смених концепцията.
Но така или иначе всеки средноинтелигентен човек изобщо няма нужда от посредничество при подобна сделка.

# 427
  • София
Като стана въпрос има ли място на което купувач може да публикува обява лично за търсене на апартамент за покупка?

# 428
  • Beyond the stars
Като стана въпрос има ли място на което купувач може да публикува обява лично за търсене на апартамент за покупка?
Мисля, че във всички популярни сайтове има опция -imot.bg примерно   Wink Вероятно резултатът пак ще е атака от брокери  Peace

# 429
  • София

Естествено, че има.
Във всички сайтове за имоти.

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=2&rub=3
http://forum.imoti.net/list.php?20

Плюс "Позвънете", Продавалник, "Без посредник" и т.н.

# 430
Мисля, че не е редно след като брокер ми е показал имота, после да се срещам тайно със собственика.
Освен това в моя случай аз дори не знаех, т.е. не бях видяла конкретната обява, защото всъщност исках оглед на друго жилище. Обаче като си обясних критериите, жената ми предложи това, което впоследствие купих. Обявата беше на друга агенция, защото на сделката имаше и брокер на продавача.

# 431
  • София
Мисля, че не е редно след като брокер ми е показал имота, после да се срещам тайно със собственика.
Освен това в моя случай аз дори не знаех, т.е. не бях видяла конкретната обява, защото всъщност исках оглед на друго жилище. Обаче като си обясних критериите, жената ми предложи това, което впоследствие купих. Обявата беше на друга агенция, защото на сделката имаше и брокер на продавача.

Всеки сам си преценява, парите са си негови.

# 432
Нана аз не разбрах как точно сте купили без брокер или продали и това не разбрах.

# 433
  • София
Едно и също нещо се дъвче от сума ти време. Новото строителство е много хубаво, няма спор, но ще им излезе златно. В Пловдив е едно, в София съвсем друго.
Пак да напиша -3 отделни стаи ново строителство отива към 80000 евро. Отделно ремонта. Затова хората се принуждават да търсят панел и да го преустройват.

Аз брокер не бих прескачала в този смисъл. А като идея ми идва на ум да се разлепят по входовете из Надежда (поне са се спряли на квартал) обяви- търся апартамент еди какъв си от собственик. Така няма да се прескача никой. Също да се разпитват съседи, познати и т.н.

И не знам какви са тия съвети сама да си оправя документите. Според мен най-добре е поне адвокат да се заеме с всичко, за няма проблеми. А доколкото помня едно време на нас това ни струваше 500-600 лв(за адвокат), а не 40 лв консултация, както някой писа.

# 434
Заобикалянето на брокер не е операция за новобранци.Аз след 3 сделки все още ме е страх да заобиколя брокер.

Общи условия

Активация на акаунт