Да теглим ли жилищен кредит?Тема 2

• 70 846
  • 599
  •   1
Отговори
# 435
  • София
За мене брокера продава информацията и за това трябва да му се плати.
Не ми е ясно какви документи ви вади брокера. Данъчна оценка и подобни се издават на собственика.
Или трябва да се упълномощи брокера с нотар. заверено пълномощно. Но за мене е едно и също - дали ще си взема 1 ден отпуска за данъчното или за нотариуса.
Продажбата е лесна, там нищо не рискуваш и може да се пробваш сам.
Разсъждавам си, но си държа на моята брокерка при сделка. Аз си и плащам уговореното, другата страна не ме интересува.
Като продавах прословутия гаден апартамент в Лозенец  един купувач ми цъфна в деня след огледа да се уговорим и да спестим комисионно.
Ами директно го изгоних, пуснах му дружелюбния си домашен любимец насреща.

# 436
  • София
Аз наистина не мога да разбера за какво заобикаляне говорите.
Когато купуваш нещо и НЕ си наел брокер, а сам си намираш обявата, поради каква точно причина искате да плащате?!
А и какво страшно се случва, та чак смелост се изисква?

Freyda кое наистина не разбра?

Когато си купувач от теб нищо не се иска, освен да имаш пари. За какво ти е точно брокер? Каква услуга ти извършва той? Тегленето на кредит от банката си вършиш ти.

Когато си продавач - в интернет има десетки сайтове, включително този на Агенция по вписванията, в които е описано много подробно какви документи се изискват.
Вадят се, пуска се обява в сайт, вестник и т.н. и това е. Като ти се обадят от агенция им казваш - водете си клиентите, ако искате - аз комисионна не плащам. Ваш избор. Да ти кажа десетки огледи имах, въпреки категоричният ми отказ да им давам пари.

А и какво сложно има в цялото нещо, че го оценявате на няколко хиляди евро, които щедро искате да платите на брокер?

Аз лично предпочитам да действам според поговорката "На вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата".

# 437
  • София
Когато съм купувач не се искат само пари. Парите са лесни, но за да ги дам трябва да имам пълно проучване на имота. Не работя с банкови кредити и няма как юристите на банката да проверят всичко. Сама не мога да си го направя и затова плащам на брокерката ми.
Пример - харесах гарсониера със 7 последователни ипотеки + дадена на заложна къща и уж всички искания погасени.
Нямаше шанс аз да проследя документите. Брокерката го направи вместо мене, сутринта преди нотариуса също проверява по някакви вторични пътища кое - как.

# 438
  • София
Същото ще го направи адвокат за далеч по-малък хонорар от няколко хиляди евро. Да не говорим, че голяма част от брокерите нито имат нужното образование, нито имат нужните знания и опит. От години куцо, кьораво и сакато се опитва да си вади хляба като "брокер".

# 439
  • София
От юридическа гледна точка е много по-добре един юрист да направи това проучване за тежести, но в бг сякаш и това е сбъркано и го правят явно някои брокери. Аз за целта ползвах адвокат и не съжалявам  Simple Smile
На брокер не съм плащала, защото купихме от познат, затова и нямам опит какво точно извършват брокерите, освен да намерят имота.

nana77, повечето брокери заведат ли те на оглед(дори ти да си им звъннал), те карат да подпишеш документ, мисля,че е за ексклузивни права ако не ме лъже паметта, т.е. искат си комисион и от купувача.  

# 440
  • София
От юридическа гледна точка е много по-добре един юрист да направи това проучване за тежести, но в бг сякаш и това е сбъркано и го правят явно някои брокери. Аз за целта ползвах адвокат и не съжалявам  Simple Smile
На брокер не съм плащала, защото купихме от познат, затова и нямам опит какво точно извършват брокерите, освен да намерят имота.

nana77, повечето брокери заведат ли те на оглед(дори ти да си им звъннал), те карат да подпишеш документ, мисля,че е за ексклузивни права ако не ме лъже паметта, т.е. искат си комисион и от купувача.  

Разбирам. Явно това е новост. Само че насила няма как да ме накарат да подпиша каквото и да било. Камо ли да им дам пари за оглед. И устата ми не е залепена, продавачът е там, да си водя аз преговори както знам.

# 441
повечето брокери заведат ли те на оглед(дори ти да си им звъннал), те карат да подпишеш документ, мисля,че е за ексклузивни права ако не ме лъже паметта, т.е. искат си комисион и от купувача.  

Попълват се едни формуляри, че дадения имот го купуваш с тази агенция, и дължиш 3%. Стандартна процерура, и често срещана.

# 442
  • София
повечето брокери заведат ли те на оглед(дори ти да си им звъннал), те карат да подпишеш документ, мисля,че е за ексклузивни права ако не ме лъже паметта, т.е. искат си комисион и от купувача.  

Попълват се едни формуляри, че дадения имот го купуваш с тази агенция, и дължиш 3%. Стандартна процерура, и често срещана.

Никакъв шанс да подпиша такова нещо. Нито да им платя. Просто ще намеря начин да се свържа със собственика или още там на място ще му кажа, че съм готова да купувам, но няма да платя комисионна. Няма собственик, който да не иска да си вземе парите, вместо да разчита на евентуални бъдещи купувачи.

# 443
Нана, ти си  ми идол, да знаеш. Laughing

# 444
  • София
Добре, ама Нана наистина е права. Що пък трябва и купувача да им плаща, при положение,че сам си е намерил имота и е звъннал, ще си наеме и адвокат за документите, ще си уреди и сам кредита. Много нагло! ooooh!

# 445
...

Разбирам. Явно това е новост. Само че насила няма как да ме накарат да подпиша каквото и да било. Камо ли да им дам пари за оглед. И устата ми не е залепена, продавачът е там, да си водя аз преговори както знам.

Това се прави обикновено преди да те заведат при продавача, а не след това, тоест, не пред него. Няма насилие, просто не те водят, ако не го подпишеш. А има и продавачи с доверени брокери, които не желаят да ги прескачат, защото им се доверяват. Всякакви случаи има.

Между другото, когато брокерите не са сигурни в продавача (че няма да ги прескочи), слагат снимките така, че да не се разпознае жилището.

# 446
Вие явно не сте звъняли по обяви от нета.
Пример:
-Добър ден, във връзка с ваша обява в имот.бг, за двустаен на лятно тракия.
-Да кажете.Коя цена е?
-44 000 евро.
-Аха, ами кажете какво ви интересува?
-Квадратурата еди колко си ли е, статута какъв е, етажа първи реален или първи жилищен е, изложението изцяло ли е запад, паркомясто открито или подземно.
-Вие знаете за нашите бланки нали?
-Моля?
-Ами бланките, че ставате наш клиент, ако гледате с наш брокер посочения имот.
-Не, не знаех.
-Носете лична карта при оглед.
-Ама ...

Последна редакция: сб, 28 май 2016, 00:30 от So Lucky*

# 447
Добре, ама Нана наистина е права. Що пък трябва и купувача да им плаща, при положение,че сам си е намерил имота и е звъннал, ще си наеме и адвокат за документите, ще си уреди и сам кредита. Много нагло! ooooh!
Не го е намерил сам. Агенцията е направила така, че да му бъде предложен. По телефона, лично, чрез обява, няма значение.
Също така един клиент не може да има никакви претенции за отношенията на агенцията с други нейни клиенти. Може да е договорила и редовната комисионна с продавача, може да е по-малко, може и да е 0. Това са си отношения м/у тях. Аз ако не искам да работя с агенция не се свързвам с нея.

Разводнявате излишно темата на жената, има изписано достатъчно по въпроса, тук въпросът е друг.

# 448
  • София
Не го е намерил сам. Агенцията е направила така, че да му бъде предложен. По телефона, лично, чрез обява, няма значение.
Също така един клиент не може да има никакви претенции за отношенията на агенцията с други нейни клиенти. Може да е договорила и редовната комисионна с продавача, може да е по-малко, може и да е 0. Това са си отношения м/у тях. Аз ако не искам да работя с агенция не се свързвам с нея.

Разводнявате излишно темата на жената, има изписано достатъчно по въпроса, тук въпросът е друг.

Напротив. Въпросът е точно по темата.
Жената може да си спести тези пари за алчни брокери.
Аз, ако за една написана новина, взимах 2000 евро, милионерка щях да стана досега.

Да не говорим, че това че брокерът "продавал" информация е пълна глупост. Нает е от продавач да му продаде жилище. Не продава никакви информации. Продава апартамент, нива, плевня и т.н.
Но затова че е качил пет снимки в нета на ЧУЖД имот, не означава, че трудът му струва няколко хиляди лева.

Освен това Човече, твърдението ти, че който не искал да работи с агенция, да не се занимава с тях е смехотворно. Извинявай.
Това е същото, когато двама души се съдят - ти да ми твърдиш, че е редно и напълно нормално да си вземат един адвокат. Е, този адвокат как точно ще защити интереса и на двамата?
Ерго брокерът как точно ще ми защити моят интерес като купувач, за да си заслужи комисионната, като е брокер и на продавача?

# 449
Вие явно не сте звъняли по обяви от нета.
...

Извиване на ръце. Тези бланки каква юридическа стойност имат реално?

Общи условия

Активация на акаунт