Неапол (Кампания) и Бари (Пулия) – Красивата Южна Италия – 2

• 113 793
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте група!

Ще съм ви благодарна за малко помощ и препоръки.

Октомври месец ще ходя за 4 дни в Пулия.

От Лондон летя до Бари и съм набелязала някои градове/места, които бих искала да посетя - Бари, Алберобело, Лече, Матера, Полиняно а Маре и евентуално пещерата Кастеряна.

Мислите ли, че има възможност да се видят горе изброените за това време?

Чудя се и за спането, за сега идеята ми е 3 дена да се спи в Бари, тъй като е отправна точка и 1 в Лече.
Без кола съм, ще пътувам с градски транспорт.

# 601
Може да направиш
1 ден Матера от Бари
2 ден Алберобело от Бари
3 ден Полиняно с нощувка там и  ако искаш разходка и до Монополи
 4 ден Лече

Полиняно, Монополи и Лече са на разположени на един маршрут на влака

За пещерата не знам, но май трудно ще я вместиш в това време

# 602
  • София (Възраждане)
Ние комбинирахме Лече с Монополи при нощувка в Бари. И Арбелобело с Полиняно. Имахме достатъчно време.

# 603
Може да направиш
1 ден Матера от Бари
2 ден Алберобело от Бари
3 ден Полиняно с нощувка там и  ако искаш разходка и до Монополи
 4 ден Лече

Полиняно, Монополи и Лече са на разположени на един маршрут на влака

За пещерата не знам, но май трудно ще я вместиш в това време

Много благодаря за отговора.

По принцип аз мислех, първия ден да се спи в Бари, защото не се знае как ще са нещата с полетите, ако има закъснение може да няма достатъчно време.
След това сутринта на другия ден да се отиде до Лече, да се спи там и на 3-ия ден да се върна към Бари и от там да се хване влак за Алберобело и Полиняно а Маре, защото от другите места няма директен и удобен транспорт.
След това се връщам към Бари (последния ден, който се пада неделя, трябва да съм там, защото знам, че транспорта е доста нередовен особено уикенда, а аз неделя вечерта летя).

Това как ви се струва?

# 604
Може и така, да
До Матера има директен влак и според мен не трябва да се пропуска.

# 605
Аз го мислих доста, но на този етап мисля, че Лече ще отпадне.
Просто няма да има време и ще се фокусирам върху частта около Бари и останалите места/градове дето изброихме по-горе.

# 606
Привет пак, вече имаме резервация за Неапол, сега имам няколко въпроса, че мъдря програмата...
От там до Соренто как препоръчвате да се отиде, като бихме искали да виждаме хубавата гледка по пътя? В интернет ми излиза metro и автобус, но метрото изглежда надземно. Над земята ли е влакчето? Поне това излезна и като най-евтино, че ще сме и голяма група...
Друго - от Соренто ми се иска да отидем до още един град по крайбрежието - кой ще препоръчате като най-удобен за транспорт? Самият град Амалфи, Равело, Позитано? Иска ми се нещо от красивите гледки, с които е известно Амалфийското крайбрежие да видим..

# 607
Здравейте група!

Ще съм ви благодарна за малко помощ и препоръки.

Октомври месец ще ходя за 4 дни в Пулия.

От Лондон летя до Бари и съм набелязала някои градове/места, които бих искала да посетя - Бари, Алберобело, Лече, Матера, Полиняно а Маре и евентуално пещерата Кастеряна.

Мислите ли, че има възможност да се видят горе изброените за това време?

Чудя се и за спането, за сега идеята ми е 3 дена да се спи в Бари, тъй като е отправна точка и 1 в Лече.
Без кола съм, ще пътувам с градски транспорт.

Здрасти,
по-назад бях писал как съм разпределил времето за 4 дни в Пулия, като ние бяхме там за 14-ти февруари. Абсолютно безпроблемно е придвижването с влак, като имаш 4 различни посоки на движение
- към Лече (с Полиняно, Монополи и Остуни)
- към Матера (с Алтамура)
- Към Мартина Франка (с Алберобело)
- към Атрани

Всички тези посоки са с отправна точка Бари и влаковете тръгват от една и съща гара, просто трябва да си намерите пероните, които понякога са досра объркани. До Матера и Мартина Франка пътуват местни компании (до Матера има и автобус, но аз не съм го ползвал), а до Лече е Трениталия. Местните компании не работят в неделя, Трениталия си работи по всяко време. Аз лично не бих променял ношувките си от Бари и бих останал само в Бари за ношуване, освен ако нямате проблем с мъкненето на багажа. Много коментари имаше за спането в каменните жилища и нощна Матера, както и за спането в труло в Алберобело, така че е въпрос на желание и вкус. Ако мога д апомогна с нещо - питай Simple Smile

# 608
Привет пак, вече имаме резервация за Неапол, сега имам няколко въпроса, че мъдря програмата...
От там до Соренто как препоръчвате да се отиде, като бихме искали да виждаме хубавата гледка по пътя? В интернет ми излиза metro и автобус, но метрото изглежда надземно. Над земята ли е влакчето? Поне това излезна и като най-евтино, че ще сме и голяма група...
Друго - от Соренто ми се иска да отидем до още един град по крайбрежието - кой ще препоръчате като най-удобен за транспорт? Самият град Амалфи, Равело, Позитано? Иска ми се нещо от красивите гледки, с които е известно Амалфийското крайбрежие да видим..
От Неапол не е никакво метро, а Циркумвезувиана, което е местен влак, не е на Трениталия, те може и да си го наричат метро, тяхна си работа. Не пътува под земята. Влак или бус - всеки си избира сам, аз бих предпочел влак. Без да съм ходил дотам, но като изчел и двете теми, плюс още инфо и гледал картата, то е видно, че най-близкия град до Соренто от Амалфийското крайбрежие е Позитано, а най-далечен, от избороените от теб  - Равело Simple Smile Стига се по 3 начина:
-- с ферибот (20 евро на посока)  - има 2 ферибота дневно, доколкото видях правилно
- с градския транспорт (май беше 12 евро дневната карта, а билетчето в една посока - 3 евро, по спомени) - било голяма блъсканица и не е за предпочитане, но е най-евтино
- с бустуристик (сайтсиинг бус) - 10 евро до Позитано и Амалфи, 15 евро до Равело

За красиви гледки, доколкото изчетох правилно нещата, трябва да отидеш или да Равело, който е на високото и можеш да гледаш крайбрежието, или да се качиш на ферибот и да погледнеш градчетата откъм морето. Другото, поне за мен, е компромис са снимаш нещо от буса, но всеки си преценява сам, да не обидя някого Simple Smile

# 609
Неапол  много ми харесва и на мене, но въпрос на вкус

Катеренето на Везувий нищо не е като катерене, виж до кратера на Етна да се качите от лифта, ще ви призная Smile
Е, качвали сме го с жената Simple Smile Всъшност малко баири у нас не съм качвал, пък и където ми се е удало възможнност по света, затова и Везувий е Must see, ако е хубаво времето. Ако не е, ще се ограничим с Херкулан и Помпей + местната храна, която е една от причините да обичам Италия и да съм я изръшнал цялата Simple Smile

Колкото до Уиз и техните полети, почти сигурно (доколкото може да има нещо сигурно при нискобюджетните) ще направят линията до Неапол сезонна и няма да пътуват през студените месеци (ноември-март). Полети до Сардиния има от Букурещ до Алгеро - правихме го този трик преди 4 години - с колата до Русе и оттам такси до тяхното летище. Има опции и за прекачване през някое летище в Италия (много опции), така че е въпрос на желание. Е, не е като директен полет от София, но пак става

# 610
Соренто е сравнително безинтересно.
Гледката от вилата в Равело е най-популярната, заради статуите на терасата, надвиснала над морето
Иначе гледки има навсякъде където и да се се слезне от автобуса, защото пътищата са доста високо над морето.

Дори от кея на Амалфи има хубава гледка.

# 611

Колкото до Уиз и техните полети, почти сигурно (доколкото може да има нещо сигурно при нискобюджетните) ще направят линията до Неапол сезонна и няма да пътуват през студените месеци (ноември-март). Полети до Сардиния има от Букурещ до Алгеро - правихме го този трик преди 4 години - с колата до Русе и оттам такси до тяхното летище. Има опции и за прекачване през някое летище в Италия (много опции), така че е въпрос на желание. Е, не е като директен полет от София, но пак става

Вече съм ходил през Бергамо, кацане в Каляри и връщане от Алгеро, но няма да е зле да имаме директен полет. С удоволствие ще се върна

# 612
new one, благодаря за мнението! А този Циркумвезувиана хваща ли се от Гарибалди?
Явно ще е най-удобно от Соренто да отскочим до Позитано, искам да съчетая всичко в един ден, с едно "слизане" натам.

# 613
new one, благодаря за мнението! А този Циркумвезувиана хваща ли се от Гарибалди?
Явно ще е най-удобно от Соренто да отскочим до Позитано, искам да съчетая всичко в един ден, с едно "слизане" натам.
Моля, споделям това, което съм прочел от другите Simple Smile
Ето ти линиите на Циркувезувиана - спират на Гарибалди, но не е точно на гарата на Трениталиа, а до тях, тъй като е местна линия  - едва ли ще се объркаш, но е малко встрани от централната гара на Неапол, на която спират влаковете от Рим
https://en.wikipedia.org/wiki/Circumvesuviana#/media/File:Circum … esuviana_maps.png

# 614
Здравейте и от мен,
От много отдавна обмислям тази почивка в тази част на Италия и най - после дойде времето за нея.Ще пътуваме от Пловдив до Милано и от Милано до Неапол - това намерих като най добър и евтин вариант за дати 21-22 Септември отиване и след това връщане Рим - София на 01.10 сутринта рано.Избрах ги, така че да имам пълни дни от едната събота до другата неделя, защото знам че и тези дни ще са ми малко за тази част на Италия.

Та така след проучвания и снимки в инстаграм на които попаднах и открих Procida и Ischia като много привлекателни места за посещение и тъй като ми се иска нищо да не пропускам споделям програмата по дни горе долу и моля за хората които са били там вече и дори такива, които може би са правили същия маршрут да дадат съвети и препоръки.Също така ще се радвам да ми препоръчате хотели или апартаменти, заведения - даже ще се радвам ако не са типично туристически а просто с вкусна италианска храна и готина атмосфера. Обожавам Италия и всичко в нея.

Та програмата ми е следната .
на 22 кацане в Неапол сутринта в 8:30 - от там се чудя дали първо островчетата Procida и Ischia или надолу към Соренто и малките градчета.
Да начертаем все пак примерен и вече може да кажете и вие как наистина ще е най добре и удобно.

22.Неапол пристигане - взимаме ферибот и към остров Ischia. Пристигаме , настаняваме се и се разхождаме.
23.Разходка на острова по възможност със скутер(ако знаете някоя фирма моля да я споделите) - обожаваме разходките със скутери
24.Тръгваме към остров Procida разходка и от там към Неапол
24.От Неапол отиваме към Соренто и се настаняваме евентуално там си мислех да запазя за 2-3 колкото дни преценя.
25.Везувий и Помпей
26.От Соренто към Амалфи , Равело, Атрани и нз дали ще може и някое друго градче - мислех си отново за скутер тъй като така ще може да спираме където поискаме и да не се съобразяваме с разписания , а и може би ще има къде да се паркира със скутер (ако знаете някоя фирма моля да я споделите)
27.От Соренто до Позитано (може би целия ден там)
28.Капри цял ден
29.Един ден Соренто и може би някое градче около него
30.Неапол и потегляне към Рим за нощувка и самолет

Моля ви помогнете да начертая най - удобния и ползотворен план, така че да можем да видим всичко и да не висим само по спирки и чакаме транспорт.
Мислех си за рент а кар, но след толко лоши отзиви се сетих за скутер защото мъжа ми обича да кара скутер и сме фенове на това, че можем да си правим каквото и когато искаме.Моля да споделите за лодките и феритата как е въпроса и дали има сайт да видя разписания и цени.А и се сетих да кажа, че нас не ни притеснява ранно ставане и ходене по 10-12 км на ден. На всяка екскурзия сме така.

Благодаря на всички които ще се отзоват...!!!!

Общи условия

Активация на акаунт