Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна

• 79 124
  • 733
  •   1
Отговори
# 675
  И мен ме заинтригуваха тези книжки, ще ги проверя. Малката говори много хубав БГ, без акцент, но си има думи, които и липсват, което е нормално. Предполагам и като порасне, ще дръпне назад, но и на това ниво да остане ще е много добре, тя си говори перфектно за възрастта. Не сме правили нищо специално, просто и двамата сме БГ и е доста по лесно. А и тя има някъкв срам от малка, не сме го наслагвали ние, с нас не говори на англ. и се сърди, ако и кажа нещо.

# 676
  • Bristol
Ох, моята е обратно, прави ми забележка, ако сме в компания на не българоговорещи и аз говоря на български. Веднъж баща й звънна на телефона, бях с местни приятели в кола, пътувахме и съответно с мъжът говорихме на български. Тя супер възмутена ми направи забележка, как може на български пред хора, които не го разбират, да съм говорила  Rolling Eyes

# 677
  • Манчестър
В къщи само и задължително на български. В присъствие на другоговорящи на английки, но дори и възпитанието ми не ме спира когато трябва да изсъскам на български.

# 678
  Аз пред англоговорящи и говоря на англ., но тя си ми отговаря на БГ. Обеснявам и, че трябва на англ., но не много успешно...Понякога го повтаря на двата езика.

# 679
  • постоянно
Моят син не говори Български. Когато тръгна на детска градина беше само на 7 месеца и вечер имахме само 3-4 часа заедно преди да легне да спи. От няколко години се опитвам да поправя грешката си и му говоря колкото може повече , но му е трудно. Разбира повече ,но говори много малко. Знае обаче кога майка му е ядосана , защото започвам да се " карам " на Български  Mr. Green

Спомням си детето на моя приятелка и беше казал ( може би беше на 8-9 години ) " И като ме оставяш пред училище , моля те говори с няй-добрият си Английски "   Crazy И досега се смеем с нея като се сетим за това.

Срам ме  е да ви питам предвид времето , което съм живяла тук , но не ми се е налагало преди, та затова не съм запозната. Продава ли се в аптеките спирт - ментолов например . Синът ми се поти през деня и му излизат пъпки под мишниците. Спирта помага , но ми остана много малко.

# 680
  Her мисля, че няма спирт в аптеките тук. От полски магазини съм купувала, там има много видове.

# 681
Здравейте, приемате ли нови попълнения. Ние вече сме на Шотландска земя.Имам леки притеснения за детето, защото не иска да излиза,или ако излезем не иска  на площадката при децата.
Явно не се чувства комфортно от това,че не разбира какво и говорят.
Аз подадох документите за НИН и другата седмица съм на интервю.Подадох и за смяна на шофьорската книжка с тукашна.Сега се чудя как да се запишем за личен лекар,трябва ли да имам нин или може само с договора за наем?
И исках да попитам някой дали знае,къде мога да се запиша на безплатни курсове по английски или платени на по-ниски цени?
Още не сме записали детето на училище,казали са  на мъжа ми на 11.08,че отварят и  тогава да отидем. Не знам след като започват на 15.08 дали ще успеем да се подготвим за първият учебен ден.
Ние сме разпределени в едно училище,което не ни харесва и искаме друго,но от училището са казали,че трябва да се запишем и после да подадем документи за преместване в другото.Дали ще ни вземат в желаното  след като сме се записали вече?
Стана много дълго,но имам хиляди въпроси в главата и не знам от къде да започна!

# 682
  • Манчестър
Моят син не говори Български. Когато тръгна на детска градина беше само на 7 месеца и вечер имахме само 3-4 часа заедно преди да легне да спи. От няколко години се опитвам да поправя грешката си и му говоря колкото може повече , но му е трудно. Разбира повече ,но говори много малко. Знае обаче кога майка му е ядосана , защото започвам да се " карам " на Български  Mr. Green

Спомням си детето на моя приятелка и беше казал ( може би беше на 8-9 години ) " И като ме оставяш пред училище , моля те говори с няй-добрият си Английски "   Crazy И досега се смеем с нея като се сетим за това.

Срам ме  е да ви питам предвид времето , което съм живяла тук , но не ми се е налагало преди, та затова не съм запозната. Продава ли се в аптеките спирт - ментолов например . Синът ми се поти през деня и му излизат пъпки под мишниците. Спирта помага , но ми остана много малко.

Смесен брак ли имаш? И моя от 5 месечен на фул тайм градина , но и двамата сме българи и българския е закон в къщи.

Децата от класа му буквално му завиждат,че може да говори чужд език.

# 683
  • Варна
Моите не се притесняват да говорят на български навън, но си е усилие и от страна на родителите и от страна на децата/което определено си заслужава Wink/. Май и друг път съм писал за едно детенце от класа на сина - литовче. На 4 години говореше 3 езика - литовски, руски и английски. С майката и бащата говореше само на литовски, бабата бивша учителка комуникираше с него само на руски и в училище на английски. Направо шапка и свалям на бабата. Тя се грижеше за детето когато родителите бяха на работа и определено беше свършила страхотна работа с руският. Детето с лекота минаваше от английски на руски и съвсем добре се изразяваше и на двата езика. Литовски не съм го чувала, но предполагам и с него се справя добре все пак му е майчин. Та каквото зависи от нас ще го направим да им поддържаме и развиваме българският.
За книгите погледнах тези препоръчани от Мърмораната определено ще и харесат на щерката. Опитвам се да си спомня какво четях на нейната възраст и мисля да я пробвам с Винету това лято. Миналото лято и дадох Чичо Томовата колиба. Не я хареса особенно. Много емоционална и дошла  Laughing

biberona може би са имали в предвид да започнете в училището което има места, а в желаното да се запишете в листа на чакащите Wink

# 684
  • UK
Аве, колко е голямо твоето дете?

Биберона, добре дошли и успех. Има разлики на някои неща в Шотландия от Англия и аз не мога да ти помогна. Моят съвет е да запишете детето, пък после да го местите, не е приятно местене, но ако сте в район с недостиг на места, може да отнеме месеци местенето. Нека ходи през това време. Къде сте в Шотландия, аз имам много мили спомени от там.  Heart Eyes
За личен лекар тук искат доказателство за адрес, сметка или шоф. книжка, само договор не става, но може да звъннеш спокойно и да попиташ какво точно искат и да се подготвите. Успех с шотландския език. Mr. Green
За курса по английски търси в интернет, при нас безплатни има само за хора на бенефити. Има esol курсове към колежите, виж къде има във в вашия район и чети в сайтовете им.

# 685
  • UK
Борикс, аз на 11 и 12 четях много Агата Кристи Simple Smile

# 686
  • Bristol
Ако има човек, който да се грижи в къщи за детето и говори български, това е от голяма полза. На моя приятелка децата бяха много зле с българския, въпреки че двамата родители са българи, но те работеха много и си бяха наели нани англичанка. Когато двете деца тръгнаха на училище си взеха жена българка да живее при тях и помага, която не говореше английски, да видите дечурлигата как го проговориха българския  Laughing
Иначе около мен англичаните цъкат с език колко български знаят моите, но това е защото те самите нищо не знаят от езика  Laughing Като сме в България, там веднага ги хващат, че живеят в чужбина  Wink
Синът много обича да си приказва на български с непознати, веднага се обажда, ако обслужва клиенти българи в ресторанта или засече студенти българи в университета. Той ми е казвал, че понякога го гледат много странно, като се обади, не знам дали е до човека или от акцента му се шашкат. А на сметките винаги пишел Благодаря на български  Laughing

# 687
  • постоянно
Аве ,
 да съпругът ми е Англичанин . Трудно е когато имахме буквално от 18.00-20.00 часа заедно да прекараме като семейство.

Нищо , ще го запиша на два допълнителни езика в училище - ако е схватлив като майка си и запомнящ като баща си  няма да има проблем с научаването Mr. Green

Hug

# 688
  • Манчестър
Аве, колко е голямо твоето дете?

Биберона, добре дошли и успех. Има разлики на някои неща в Шотландия от Англия и аз не мога да ти помогна. Моят съвет е да запишете детето, пък после да го местите, не е приятно местене, но ако сте в район с недостиг на места, може да отнеме месеци местенето. Нека ходи през това време. Къде сте в Шотландия, аз имам много мили спомени от там.  Heart Eyes
За личен лекар тук искат доказателство за адрес, сметка или шоф. книжка, само договор не става, но може да звъннеш спокойно и да попиташ какво точно искат и да се подготвите. Успех с шотландския език. Mr. Green
За курса по английски търси в интернет, при нас безплатни има само за хора на бенефити. Има esol курсове към колежите, виж къде има във в вашия район и чети в сайтовете им.

Моето дете е на 11 години.

# 689
  • Манчестър
Аве ,
 да съпругът ми е Англичанин . Трудно е когато имахме буквално от 18.00-20.00 часа заедно да прекараме като семейство.

Нищо , ще го запиша на два допълнителни езика в училище - ако е схватлив като майка си и запомнящ като баща си  няма да има проблем с научаването Mr. Green

Hug

Е, при вас е трудно , то кой език да говори детето по напред.

Общи условия

Активация на акаунт