ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 125
  • 828
  •   1
Отговори
# 180
  • В полите на Пирин планина
Маце,прекрасно е при теб  Peace Подаръка е супер, много да те радва.
Да си жива и здрава,много късмет и любов  Heart Eyes

# 181
  • густо майна Филибето
matze , голяма красота при теб!Кучу възпитан ли е вече? Simple Smile
Розичката съвсем нова селекция, честито! По-червенка е на снимките.
http://www.kordes-rosen.com/gardenroses/floribunda-roses/gardenr … ;___from_store=de

# 182
Тцъ, кенгуру е, прескача над цветята tooth
Розичката е вчерашен подарък от мъжът ми и сега съм в чуденка къде да и намеря място.
Firebird се казва.
Всъщност косматото ми направило дупка за нея до портата, но мястото не ми допадна нещо Simple Smile

Joy

Мойто куче пък ми счупило едното клонче на една от катерещите рози. Тъкмо беше поотраснало.  #Cussing out

Уж го бях дресирала да не пипа, където не му е работа, но дойде на гости съседското куче и развали дисциплината...  #Cussing out

Клематисите ми от пролетта нещо много зле изглеждат. А дори цъфтяха. Но сега листата им започнаха да избледняват... Някакви идеи да ги реанимирам? Да ги подрежа ли? Да ги наторя? Май няма да ги бъде...  Thinking

# 183
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
обещаните снимки на "малката" роза  Blush

# 184
Ухаа, каква е тази малка роза, бе?!?!  Shocked Rolling Eyes

Хрумна ми да ви питам за една идея :

Насред градината ни има едно твърде грозно нещо, което се чудя как да замаскирам. Ето този железен "чадър". Намира се върху шахта.

Скрит текст:

Дали е възможно да наредя около основата на "чадъра" бетонови блокчета, за да се получи нещо като огромна саксия, да я напълня с пръст и да засадя нещо влечащо, та да скрие "чадъра"??? Въпроса е какво да е влечащото - роза, цъфтящо, нецъфтящо.... Искам да е многогодишно, та да не правя номера всяка година, но може да направя и компромис.

Дайте някакви предпожения! Ако е нещо бързо растящо ще е още по-добре!

# 185
голямо влачещо ще иска и дълбока саксия  Peace
в бетонови блокчета може да засадиш ипомеи, но даже за тях не съм сигурна, че ще е достатъчно пръстта и дълбочината  Thinking съдя по ипомеите в сандъчетата на балкона
а бетонното нещо не може ли да се разбие? да кажем 40/40см близо до дръжката на чадъра?
ако може ще е идеално място и за роза и за глициния и за орлов нокът  Hug

Blush точно такива чадъри исках в стария двор и да бодна глицинии.  Blush

а "малката" роза съм я обещала на любознателна, но май в друга тема е било  ooooh!

# 186
Не може да се разбие. То е върху шахта.

Еми мога да наредя няколко реда бетонни блокчета- примерно 2-3 едно върху друго и да стане по-дълбоко.

# 187
другият вариант без разбиване на бетона е да насадиш разни влачещи по желание около бетона и да ги пуснеш да се покатерят горе по тел. Хем ще има място за повече растения, хем не е добре да се катерят по желязната тръба направо / те розите няма и да могат де/, хем ще ти се получи една голяма купчина от цветя и няма да се задушават едно-друго. Ако имаш малки деца, може да оставиш от едната страна отворено и като палатка със стени от цветя да им оформиш, да се крият на сянка

# 188
Супер е идеята, обаче имам и куче и то няма да остави нищо да порасне отстрани бетона и да се повлече нагоре...  Confused

С бетоновите блокчета пък ще стане много тежко върху тая шахта.

Ей такова нещо ми трябва :

newsm78

# 189
другият вариант без разбиване на бетона е да насадиш разни влачещи по желание около бетона и да ги пуснеш да се покатерят горе по тел. Хем ще има място за повече растения, хем не е добре да се катерят по желязната тръба направо / те розите няма и да могат де/, хем ще ти се получи една голяма купчина от цветя и няма да се задушават едно-друго. Ако имаш малки деца, може да оставиш от едната страна отворено и като палатка със стени от цветя да им оформиш, да се крият на сянка

супер идея Simple Smile засади нещо като глициния, орлов нокът, лоза,  Thinking роза май няма да е най-подходящо заради бодлите, засенчи от три страни и ще си имате местенце за отдих Laughing

Скрит текст:

# 190
Глицинията става мощно растение и не е подходящо за там. Казват, че и къщи събаря.
Сещам се за вариант клематис, но от 1 група (clematis montana например), те не се подрязват, стигат и 7-8 метра, като още в първата година "ще облече" купола. А как цъфти пролетта... Цвят до цвят!  По разсадниците обаче рядко продават клематиси от тази група, може да се сдобиеш с такъв от форумна обща поръчка.

# 191
Кучето е проблем, но можеш да направиш бетоновото ограждение на 40 см от шахтата отвън и ще получиш леха за растенията,недостъпна за кучето. Не мога да преценя височината на този чадър, но ако е достатъчно висок, може да направиш отстрани и по-здрава конструкция и да си направиш супер ефект от този дефект. Може с дървени решетки за цветя от тези-те се водят пана за ограда но стават и пускай нещо отгоре.

Глицинията е много тежка и расте доста агресивно-може подобна конструкция да не я издържи, но аз бих комбинирала роза и клематис. Няма да пречат на розата бодлите, стига да не е рамблер-то има катерачки без бодли

# 192
То при всички случаи ще трябва да се насади в земята, не в сандък/кашпа.
Ако избираш клематис, трябва да му гледаш името, те са 3 групи и някои стават 60 см високи само, други могат и 20 метра да стигнат.
С розите са добра комбинация.

# 193
Ох, много ме размислихте!

Ще го имам предвид клематиса!

На мен пролетта ми подариха два клематиса, но сутринта ви писах, че нещо много зазляха... Май няма да оцелеят, пък и не вярвам да са от тази група. От масово продаваните по цветарските магазини са.

Може ли малко подсказка за общата форумна поръчка?!

Добре де, ако е някоя супер гиганска и дълбока кашпа, няма ли нещо все пак да е възможно да преживява?!? Искам да се катери по стълба и чак горе да прави обема. Планирала съм да зацветя изцяло с рози оградата в близост до тоз чадър и май няма да изглежда добре да ми скрива гледката, ако се получа нещо прекалено обемно по цялата дължина на чадъра. Чадъра е висок над 2 метра, не знам точно колко.

# 194
пусни едно търсене на клематис в гугъл и вземи първия резултат от форум хоби кафе- не ми дава да сложа линк тук. Там има картинки, систематизирани са и има съвети за отглеждане

Общи условия

Активация на акаунт