ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 112
  • 828
  •   1
Отговори
# 165
Разбрах го това за хоризонтирането. Но нали все пак трябва да се изкачи първо по оградата тази роза и чак най-горе да се хоризонтира?!?!  newsm78

# 166
  • густо майна Филибето
Тези от гол корен, които са еднократно цъфтящи катерещи, може би няма да цъфнат тази година.
Внимавайте шишовете да не са долу от подложката, тя обикновено е шипка. Декоративните рози се прихващат на подложка шипка, за да са по-устойчиви на студ, но това за нашите ширини всъщност няма значение. Може би има значение за производителите по някакви си причини, чисто търговски.
Та това дето излиза като шиш нагоре може да е шипка. Обикновено няма бодли, листата са различни от тези на розата  и цветът е не червеникав, както излизат повечето рози, а сивкаво зелен.
катерачите понякога изкарват дългите шишове на втората или дори третата година.
Аз си бях насадила до оградата една такава на Ирис дей, пишеше че е катерач. И три години после си мислех, че или те са объркали, или аз съм забравила какво съм садила, защото розата се държеше точно като чаен хибрид - клонеше се и цъфтеше по върха. Да ама после ако знаете какво чудовище стана.... Grinning

Утро , ако е на мрежата хоризонтирай още като тръгне да пуска шишове, защото някои сортове са с твърди шишове и ако не ги извиеш докато са млади, се чупят. Тази горе за която говоря е точно такава. Голям зор виждам Simple Smile

Ето нещо такова представлява хоризонтирането, стига тези клони да са на светло. Ако има плътна ограда долу и там не грее, започва се над плътната ограда.
http://www.rosebook.ru/components/comments/images/bb/prepared/567-85208-1.jpg
http://i58.tinypic.com/2427qqe.jpg

Намерих си снимка на въпросната роза, която 3г не знаех дали е катереща. Ето това успявам да направя с нея (под платното трябва да е зидария, там не извивам):
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 11:47 от Ljuboznatelna

# 167
Разбрах го това за хоризонтирането. Но нали все пак трябва да се изкачи първо по оградата тази роза и чак най-горе да се хоризонтира?!?!  newsm78

Да, но така ще цъфти само горе.

# 168
Аз не го знаех това за хоризонтирането. Благодаря! Тъкмо имам две от предишния собственик, които са изкарали мнооого дълги ластуни и не цъфтят. Ще ги хоризонтирам, да видим дали ще се наканят.

Имам и две рози от Хоуммакс, които са точно с листа на шипка.  Има ли шанс да покара и присадката?

# 169
Аха, схванах!
Благодаря за примерните снимки!

Ето я моята ограда - още има да отрасне розата до хоризонтиране така или иначе, но разбрах, че не трябва да чакам чак до най-горе. Добре, че ми го казахте - аз мислех, че най-горе.  Crazy

Скрит текст:

Ljuboznatelna , страхотна ти е розата!  Flutter

# 170
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако имаш повече израстъци можеш да си ги направиш на два реда Simple Smile като лозе на кордон  Peace

виждала съм глицинии така и много ми харесаха  Blush решила съм да пробвам с рози в новия двор  Blush

# 171
Здравейте

Имам няколко въпроса
1)Коледната ми звезда е много зле, паднаха и всички листа, а до скоро и бяха израснали нови. Сега изглежда като болна. Как да я спася?
2)Засадих босилек в саксия (пресадих по-скоро), има ли някакви особености, така че да дава "плод" и да не изсъхне и той?
3)Имаме 3 авокадота

Подобни на това, но с мноооого повече листа и нива на листата. Мисълта ми е че едното вече е много високо и ме е страх да не се прекърши, според мъжа ми трябва да се отрежат новите листенца най-отгоре, според мен не, какво да направим ?  bouquet

# 172
Момичета, днес получих няколко розички в контейнери. Имам си вече розова Алоха. Харесвам много оранжевата, но ме увериха, че розовата е по-здрава и цъфтежна. Поръчах си я от Оакплантс и дойде в перфектно състояние - голяма е колкото розите ми от есента от гол корен, дори и по-голяма. Има 4-5 цветни пъпки, на път да цъфнат. Изглежда мн жизнена.

От Бритрозако поръчах още 3 рози - едната пристигна с пречупено клонче.  Точно клончето с цветните пъпки.  Confused Изглеждат ми по-мърляви розите от този доставчик. Листата им са по-опърпани. Надявам се да се оправят.

Lana Del Rey , аводако сме имали и ние. Харесваше ми до едно време. Като счупихме връхчето и то се разклони. Саксията му омаля, а мен ме домързя да го пресадя и то лека-полека загина.  Embarassed

st. Dobri , глициния и уистерия едно и също ли е?! Някъде четох, че цъфтят след десетата година. Свекърва ми има вече повече от 10-годишна и не е цъфтяла нито веднъж. Някой знае ли на какво може да се дължи?! Иначе листа има и изглежда напълно в ред, но без цвят...  newsm78

# 173
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Момичета, днес получих няколко розички в контейнери. Имам си вече розова Алоха. Харесвам много оранжевата, но ме увериха, че розовата е по-здрава и цъфтежна. Поръчах си я от Оакплантс и дойде в перфектно състояние - голяма е колкото розите ми от есента от гол корен, дори и по-голяма. Има 4-5 цветни пъпки, на път да цъфнат. Изглежда мн жизнена.

От Бритрозако поръчах още 3 рози - едната пристигна с пречупено клонче.  Точно клончето с цветните пъпки.  Confused Изглеждат ми по-мърляви розите от този доставчик. Листата им са по-опърпани. Надявам се да се оправят.

Lana Del Rey , аводако сме имали и ние. Харесваше ми до едно време. Като счупихме връхчето и то се разклони. Саксията му омаля, а мен ме домързя да го пресадя и то лека-полека загина.  Embarassed

st. Dobri , глициния и уистерия едно и също ли е?! Някъде четох, че цъфтят след десетата година. Свекърва ми има вече повече от 10-годишна и не е цъфтяла нито веднъж. Някой знае ли на какво може да се дължи?! Иначе листа има и изглежда напълно в ред, но без цвят...  newsm78

да, едно и също цвете е  Peace
там, където го гледах на два реда, е на слънце и цъфти обилно.  Peace
аз лично не съм гледала такова и не мога да дам съвет  Hug

Скрит текст:

рускинята пише, че цъфти 3-4 години след засаждане на постоянното място  Peace

Цитат
В нашем климате лиана вытягивается на 6-8 метров, растёт довольно быстро - по 1,5-2 м в год. Цветение начинается на 3-4 год после посадки на постоянное место.
http://sagenec.by/sapling/5901

# 174
Аз съм поръчвала глициния, която си цъфтя веднага, още в саксията. Цвета и беше почти 1 метър дълъг, но и сорта и беше хубав. За това, че цъфтят късно се отнася когато е семеначе.
Иначе зависи от сорта и колко годишна е.

# 175
Наща е нещо повредена значи...  newsm78
Повече от 10-годишна е и не беше от семена, а си беше направо готово растетие.  newsm78

# 176
  • на село
Не ме шашкайте с тая глициния! Как след 10 години Tired. Аз имам две посадени от двете страни на портата . От тази пролет. Тъкмо се радвах, че догодина сигурно ще цъфнат Laughing Те, всъщност бяха три, ама понеже са от резник, едната съм я забучила с главата надолу Joy И се чудя, що не бута Laughing

# 177
  • DE
Здравей лято!

# 178
СТрахотни летни снимки!
Кучето го помислих за кон в първия момент!!!  Crazy

Розичките какви са?!?!

# 179
  • DE
Тцъ, кенгуру е, прескача над цветята tooth
Розичката е вчерашен подарък от мъжът ми и сега съм в чуденка къде да и намеря място.
Firebird се казва.
Всъщност косматото ми направило дупка за нея до портата, но мястото не ми допадна нещо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт