ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 081
  • 828
  •   1
Отговори
# 75
  • густо майна Филибето
От снимка е трудно да се ориентира човек, но ми идва наум да насадиш храсти и/или рози до мрежата. Може да са и плодни храсти - касис, арония... Малините пускат много издънки, иначе и те са вариант. Така като са близо до площадката, ще си похапвате Simple Smile Откакто преместихме нашите далеч, малко ги позабравяме.
Арката може да я направиш на пътеката.
Скрит текст:

С тухлите може да направите камина или барбекю :
Скрит текст:

А вие сядате ли там?

# 76
Хора да ви питам и в тази тема, сколопендри, живеят ли по вашите ширини. Вчера отидох до едно място да си купя нещо против бълхи и кърлежи да пръскам за всеки случай, защото домашният ни любимец му извадих оня ден кърлеж. Продавачката направо ме стресира за 10 мин - имало много кърлежи във Варна, змии - пепелянки на детските площадки, нашествие на тигровият комар и най-гадното според мен бързо развиващият се гад  сколопендра  Sick Разклати ми пред погледа един буркан с едно таковУ гадно нЯщу около 35 см и ми каза, че точно в нашия район където ни е къщата го има  Sick. Каза - от нищо не умира, БАН се мъчил от няколко години да измисли нещо да бъде умъртвявано, но за сега - няма.
Моля, споделете при вас има ли го и как се борите с него?

# 77
  • Варна
Хора да ви питам и в тази тема, сколопендри, живеят ли по вашите ширини. Вчера отидох до едно място да си купя нещо против бълхи и кърлежи да пръскам за всеки случай, защото домашният ни любимец му извадих оня ден кърлеж. Продавачката направо ме стресира за 10 мин - имало много кърлежи във Варна, змии - пепелянки на детските площадки, нашествие на тигровият комар и най-гадното според мен бързо развиващият се гад  сколопендра  Sick Разклати ми пред погледа един буркан с едно таковУ гадно нЯщу около 35 см и ми каза, че точно в нашия район където ни е къщата го има  Sick. Каза - от нищо не умира, БАН се мъчил от няколко години да измисли нещо да бъде умъртвявано, но за сега - няма.
Моля, споделете при вас има ли го и как се борите с него?
Има, има и само с Айкън ги морим. Но, важно е да е концентриран - едно шишенце в 4 л вода. Това е нашата рецепта. Аз съм в района на Галата, но имам близки на Добрева чешма, които имат много повече - донесоха им ги с камионите пръст за двора от Каварна. При тях обаче излизаха от контактите на къщата, на третия етаж. Та викнаха фирма, видяха този Айкън и оттогава сами си обработват двора всяка пролет и есен. Крият се най-вече под камъни.
Ти в кой район си?

# 78
виждала съм от малките - в Русе съм. Има ги дори в апартамента, хем и на 8 етаж- не знам от къде се домъкват. Всичките са отровни и наистина май нищо не ги хваща, освен да ги стъпчеш...ужасни са. Ние имаме от тия с дългите крака /скрипя/ и винаги сме имали, но те са от по-малките, достигат 10-12 см най-много.
иначе имаше тема тук за този проблем- не знам стигнаха ли до решение
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=594771;topicrefid=20

# 79
Тъкмо щях да питам какво пък е това за първи път го чувам и отворих гугъл. В Бургас съм го срещала в градината и мога да те уверя , че мре от айкън. Бяхме пръскали райграса с айкън, че мравките много ми събираха семената и един ден гледам това нещо умряло но го помислих за по голяма стоножка беше много красиво обаче. С черна броня и оранжеви крачета. Айкъна беше силно разреден , че ни беше останало малко а тази гад я видях умряла някъде 20 дни след като бяхме пръскали та от тогава айкъна съм го признала.

# 80
galenaa, аз съм Ален мак, Златни пясъци. Казаха ми, че тези гадини обичат бяло и мокро и са ги внесли едно време като са строели Шведтският хотел с дървен материал и от тогава - черноморието се е заразило.
Жената която продаваше препарати за гадини ми каза, че ако се накъса, всяко парче си заминавало само и не умира, а не дай си боже да умъртвим женска и е с яйца, яйцата се пръскали навсякъде и ............
Миналата година се сещам , че при внасяне в къщата на хавлиени кърпи видях едно толкова голямо и гадно, че реших да го изтръскам през терасата отколкото да правя опити да го убивам или да го изхвърлям в канала.

# 81
  • Варна
galenaa, аз съм Ален мак, Златни пясъци. Казаха ми, че тези гадини обичат бяло и мокро и са ги внесли едно време като са строели Шведтският хотел с дървен материал и от тогава - черноморието се е заразило.
Жената която продаваше препарати за гадини ми каза, че ако се накъса, всяко парче си заминавало само и не умира, а не дай си боже да умъртвим женска и е с яйца, яйцата се пръскали навсякъде и ............
Миналата година се сещам , че при внасяне в къщата на хавлиени кърпи видях едно толкова голямо и гадно, че реших да го изтръскам през терасата отколкото да правя опити да го убивам или да го изхвърлям в канала.

Нямам идея какво обичат тези гадини, само зная, че АЗ не ги обичам #2gunfire Преди дни видях една малка /5 см/, сколопендра в мивката в мазата, което ми говори, че може и от канала да е излязла ooooh! Моя близка замества този Айкън с български аналог - АйкъЛ, та разликата, според нея била само в цената. Ще пробвам, защото наистина е в пъти по-евтино. Предимството на тези препарати е, че не се влияят от дъждове и си действат. А сколопендрите не са безобидни, особено за бебета и малки деца - могат да предизвикат парализа на ухапания участък.

# 82
  • На брега
Благодаря за новата тема! Изпуснах ви...

Реа, шокира ме с тези склопендри. Дано се отървеш от тях. Не съм срещала такова у нас. Само скрипя.
Вчера котката домъкна от някъде змийче. Тя пък на ловец ми се прави. Утрепах го заради детето. Много гузно ми стана. Все си мисля, че вероятно е някакво смоче, но не ги познавам и не посмях да рискувам. 

От дъждовете и жегите имам проблеми с листни въшки и петна по растенията. Храстите и някои цветя са с кафяви петна. Имам една роза на оградата, която е с бял налеп, както и единият клематис до портата. Розата е същата, като на Любознатела- червена балерина.
Останалите по оградата цикламени, като тази до клематиса ми, както и някакви по-светло розови с много ситни и гъсти бодлички. По обясненията си личи, че не ги знам по видове  Laughing.
Скрит текст:

Божурите ми вече прецъфтяха. Останаха да цъфтят рози и разни дребосъци. Очаквам по-пищните лилиуми и гладиоли.

Имам още няколко такива цветни лехички пръснати из двора, както и два реда домати в долната му част Sunglasses.

# 83
NovaTema,надявам се, че нямаме у дома от таз гад, но като цяло го има навсякъде около нас. Споделих днес с комшийте и се оказа, че са ги срещали в дворовете си.           Много са ти хубави градинките!

# 84
  • густо майна Филибето
Много ти е хубава градината!
Учудва ме, че и червената балерина ти боледува, много издържлива роза е по принцип.
Има различни препарати, аз като пръскам овошки и зеленчук, не подминавам розите.  Трябва ти за брашнеста мана,за черни петна- фоликур чета, че върши работа и за двете. И някакъв инсектицид за въшките.

# 85
  • На брега
Благодаря! Вчера пръсках за въшки и с Айкън за комари, а следобед заваля #Cussing out. Преди седмица ми продадоха Байфидан за брашнеста мана. Много смешно име, но поне лесно се помни този Бай Фидан:)). Мислех да пръскам с Топсин, защото го имам наличен, но ако се наложи ще купя нещо по-силно за кафявите петна. Те са ми по-голям проблем. Имам храсти- параван пред къщата. Миналата година два от тях бяха тотално унищожени от листни въшки. Рязахме ги и сега на нищо не приличат с тези стърчащи рехави клонки. Сега на третия започнаха да му покафевеняват листата. Ириси, кученца, круша, някои чаени рози също страдат.
Имам лоша снимка на силно слънце на тази роза. Дано не бъркам. Мисля, че е същата, като твоята, Любознателна. Всяка година хваща такъв бял налеп по връхчетата, но при мен тя е навряна под ореха. Стари растения са. Другите, цикламените рози са под аризонските кипариси. ММ ги окастри доста есента и сега просто съм ги завързала за оградата без да им подреждам много клонките. Те само въшлясват.
Някой посипвал ли е син камък на почвата под доматите? Свекърва ми ме убеждава, че имало ефект от изпаренията. Тя не е отглеждала домати, обаче. Чула го от някого (от махленския форум Laughing).

# 86
  • густо майна Филибето
За съжаление розите много боледуват. При мен най- много страдат от черни петна. Пръскам с каквото имам, в момента Скор и Топсин. Ридомил голд също май беше за черни петна.
Напръскай и храста с кафевите листа, даже го полей с топсин. На мен ми умря така белия люляк - една година с кафеви листа, на другата си остана на пъпки. Не умря напълно, но го махнахме, нямаше шансове.

# 87
Аз пръсках с Дитан за кафявите петна по розата. Казаха ми го в аптеката.

# 88
Нищо няма , че си пръскала с айкън и е заваляло. Дъжда не го отмива колкото й да вали.

# 89
Здравейте, имам един проблем с едно от мушкатата - зимата не го отрязах и сега има листа и цвят, но е много голямо и стой като "пръчки" Rolling Eyes Дали ако го изрежа няма да стане по-буйно? Знам, че сега не е времето за рязане но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт