ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 082
  • 828
  •   1
Отговори
# 90
Zoz,  режи смело, защо да не е момента? Остави му 3-4 коленца, ще избие от там и ще се сгъсти.
Мушкатата не се режат зимата, а пролетта. Но и сега не е късно. В края на лятото ще цъфти обилно вече.

# 91
  • густо майна Филибето
Аз имам вечен спор със съпружеството за пустото рязане - не дава! Simple Smile Мушкатата не са ми орязани, бяха пръчки, но обилно торих и повечето сгъстиха, много големи са и не са преставали да цъфтят откакто ги изкарах. Все още рехави са ми едно в малка керамична саксия, което повече пресъхва, и едно сорт Калиопе, което е кръстоска между едро и висящо мушкато. То има още за наваксване докато сгъсти, защото е огромно, но въпреки това цъфти непрекъснато.

# 92
Здравейте, имам един проблем с едно от мушкатата - зимата не го отрязах и сега има листа и цвят, но е много голямо и стой като "пръчки" Rolling Eyes Дали ако го изрежа няма да стане по-буйно? Знам, че сега не е времето за рязане но все пак...
Не ги режи! Натори, поливай редовно ще се оправят!
Мен много ми свиди да ги изхвърлям есента и наред с новите ми са и тези, почти до кръст високи. Ами цъфтят си. Успокоих се  като видях и в няколко магазина за цветя такива високи. Не съм само аз любител на големите мушката значи.

# 93
Ljuboznatelna , много благодаря за предложението за градината ми! Ще го обмисля! Вчера сутринта седнах да си пия кафето и един час оглеждах къде какво слънце има - евентуално да преценя за розите. Реших да си дам време до есента и хубаво да си преценя нещата!

Вчера най-накрая видях една змиичка - беше се скрила в тухлите, с които сме заградили циментовата площадка - нали са кухи и още неиззидани. Вътре има гнезденца на синигери и най-вероятно заради това. Беше много тъмна на цвят и едноцветна - казаха, че е смок.

Сколопендра видях точно онзи ден. За пръв път виждам такова жУвотно. Сега разбрах, че така се казва.  Rolling Eyes

Казах ли ви, че горските птици са ни изяли всичките череши. Такова огромно дърво. Нямахме търпение да го опитаме, защото миналата година като купихме къщата, черешата вече беше преминала. И докато чакаме да узреят, нищо не останало. Ама буквално. Едва откъснахме 2 шепи.  Crossing Arms Догодина ще мислим как да я опазим. Как не ни хрумна, че като сме точно до гората може да се случи нещо подобно?!?!

Мушкатата ми тази година редовно ги торя и са хубави - пу-пу-пу!!! Миналото лято цъфнаха два пъти и бяха супер опърпани.  Rolling Eyes

# 94
Кога изрязвате стъблата на божурите или ги оставяте така?
Моите съседи са на противоположно мнение, та не знам кое е правилното.
Едните ги изрязаха, другите никога не ги режели newsm78

# 95
И мене ме интересува това за божурите, казвайте, вече прецъфтяха и много ме дразнят, ама много. Заемат толкова място, че може и да заминат догодина Peace

# 96
Кога изрязвате стъблата на божурите или ги оставяте така?
Моите съседи са на противоположно мнение, та не знам кое е правилното.
Едните ги изрязаха, другите никога не ги режели newsm78

Аз имам божури, обикновени и дървесни - така купихме имота
Доста четох и го правя според прочетеното
Обикновените божури ги режа март-април, те са в една леха с други подобни многогодишни, пише че оставените клони зимата предпазват растението от измръзване, тези клонки изсъхват, от тях нищо не пораства пролетта, така че ще стои грозно ако не се махнат напролет, ше изглежда неподдържано
Там всичко режа пролетта, това ми помага също така да видя кое е бурен и да го махам
Дървесния не го режа, въпреки че се вижда че е бил рязан, но според прочетеното ставал на голям храст и мисля да го оставя

# 97
Аааа, на който не му трябват божури - моля да ми ги прати! Обожавам ги!  Heart Eyes

# 98
Здравейте, имам един проблем с едно от мушкатата - зимата не го отрязах и сега има листа и цвят, но е много голямо и стой като "пръчки" Rolling Eyes Дали ако го изрежа няма да стане по-буйно? Знам, че сега не е времето за рязане но все пак...
Не ги режи! Натори, поливай редовно ще се оправят!
Мен много ми свиди да ги изхвърлям есента и наред с новите ми са и тези, почти до кръст високи. Ами цъфтят си. Успокоих се  като видях и в няколко магазина за цветя такива високи. Не съм само аз любител на големите мушката значи.

Защо да не го реже? Иначе ще пусне едно-две разклонения само.
Не се ли подреже, няма да се оформи само.
А бабешкото мушкато вместо да го хвърляш зимата, пробвай така: изваждаш от пръстта, отръскваш добре корените, не режеш нищо. Намираш едно местенце (гараж, мазе, таван), в което температурите не падат под нулата и го закачаш да виси с корените нагоре до пролетта. После засаждаш, подрязваш и то тръгва. Бабите ни така са правили, споделям и от мой опит също.
Пролетта изглеждат напълно умрели, но се възстановяват.

За божурите-изрязват се само семенните кутийки. Ако го изрежете до дъно има риск да не цъфти следващата година. Сега листата хранят корените. На есен може да се подрежат на около 10 см над почвата.

# 99
Мушкатото може да се изчупи/ изреже сега. Няма да му е проблем , но може и да  си седи така високо има мушката оформени като дървета и стават мн красиви.
Божурите все още не ми пречат аз съм ги вързала за да не ми се разпиляват. Миналата година ги изрязан обаче , че много ме дразнеха и пречеха на другите цветя , но сега около тях няма други цветя,а райграс та ще ги оставя.

# 100
  • Бургас
Сколопендри има и при нас - на 30 км от Бургас. Аз си мислех, че е защото сме близо до гората, но явно са навсякъде. В събота вечерта една ми се разхождаше по средата на хола и като я разсякох с лопатата частите продължиха да си вървят - мноооооооого гадно.

# 101
А наистина ли са отровни, както пише в Уикипедия?!?!?! Доста притеснително.
Аз чак такъв голям звяр не бях виждала - към 10-12см.  Не ми допада вероятността да ми влезе вкъщи.  Rolling Eyes

# 102
Аааа, на който не му трябват божури - моля да ми ги прати! Обожавам ги!  Heart Eyes
Напомни по нататък ще ти изпратя.

# 103
Напомни по нататък ще ти изпратя.
Според леля ми, която е видна градинарка и аз много я слушам, божур се пресажда между двете Богородици, т.е. в края на август, началото на септември. Пиши ми по това време и ще ти изпратя и от моя. А ако тръгнат добре, след някоя и друга година, ще има и диви божури.

# 104
ако някъде не расте нищо значи ли че има заровено злато

Общи условия

Активация на акаунт