ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 210
  • 828
  •   1
Отговори
# 210
Нова тема, глициния и текома са различни растения. Щом пишеш тромпетчета, значи сигурно текома имаш предвид.
Около нас има няколко текоми, стандартните оранжеви, цъфтят, но не са чак цвят до цвят. За да цъфти гъсто предполагам всяка година трябва малко да се кастрят, рано пролетта, преди да тръгнат соковете, те и без това късно се разлистват.
Аз съм засадила жълта, но е бебе и още не ми е цъфтяла.

Снимката не мога да видя добре, че телефона ми вади едни сплескани снимки (всъщност не е в ред май мобилната версия на форума, както и да е), ако е глициния/вистерия със сигурност след някоя и друга година ще размести керемидите. В един цветарски форум една дама беше разказвала, че са я пуснали до къщата над един навес, но я поддържат с яко кастрене всяка година.

Иначе ако гледаме законово, съседът ти няма право да сади по-високи от 3 метра растения на по-малко от 3 метра от оградата. Вистерията освен че има мощни клонаци, които първите години изглеждат невинни, то и прави големи коренища.

# 211
  • На брега
Тромпетът ми е до пергола на друга ограда. Расте на храст и има само няколко цвята
Скрит текст:
Това зад къщата е точно лилава глициния.

# 212
Ами и аз ще потвърдя със сигурност ,че няма това право да захваща за вашия покрив растението.Едно на ръка,че когато е над 3 м височина има определени отстояния.И също зависи с какво изложение е къщата и растението.Та потърсете си правата или го предупредете да си я поддържа на определена височина.Ние също имахме проблем със съседа и сега си кастри лавровишните,защото станаха доста високи,а са от  южната страна  и засенчват,а нашата къща пада по -ниско. За да нямате проблеми по -късно вземайте мерки на време.Вярно красиво растение е  глицинията ама все пак. Naughtyлдам
А като гледам снимката дори е във вашия двор . newsm78

# 213
  • На брега
Благодаря! Предполагам, че ги е закачил за покрива ни от незнание за последствията от това растение, а не за да ни събори Thinking. Ще накарам ММ да ги окастри малко под стрехата, щом е толкова агресивно и има риск. Наистина много бързо израснаха Shocked. Ако не се лъжа, преди две години ги засади.

# 214
Здравейте на всички които следят тази тема.Обръщам се към Вас  с молба за помощ. Не разбирам много от градинарство и не знам какво да направя.Та на въпроса : Как да поправя прорасналата трева в двора? Случи се така , че доста дълго време нямах възможност да я окося и тя направи стебълца за семе и сега като я окосих вместо тревичка остана предимно стебълца на тревата и коренища. Поправимо ли е и как  става.Благодаря предварително.

# 215
Аууу хора, аз преди 1 месец си засадих 3 глицинии/вистерии. Сякаш се захванаха, бях гледала снимки на това цвете и много го бях харесала, но сега ще имам предвид, че е "грубиян". Около оградата ми са надявам се да им видя цветовете след няколко години. Купих си бяла, розова и лилава.

Тази година смятам нищо да не засаждам повече, за да мога да се отдам на зеленчуковата си градина.

Оказа се, че имаме проблем нощно време. От някъде идват улични кучета и по цяла нощ лаят. Имам чувството, че са пред вратата ни. Спим на отворени прозорци.......много е гадно.....Дали ще свърши работа куче-гон или нещо такова? Ние имаме домашно куче, но ако трябва ще го върнем в апартамента докато ги научим да не идват около нашата къща.....Не съм спала от 2 седмици откакто се преместихме  smile3516
Сутрин пък комшиите ни: баба и дядо от ранни зори викат и крещат......., но те не са ми такъв проблем както кучетата...
С мъжа ми си говорим, че в апартамента ни е по тихо......уж, къща уж, усамотение......уж, няма много хора около нас, а то лудница бе....... ooooh!

# 216
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте на всички които следят тази тема.Обръщам се към Вас  с молба за помощ. Не разбирам много от градинарство и не знам какво да направя.Та на въпроса : Как да поправя прорасналата трева в двора? Случи се така , че доста дълго време нямах възможност да я окося и тя направи стебълца за семе и сега като я окосих вместо тревичка остана предимно стебълца на тревата и коренища. Поправимо ли е и как  става.Благодаря предварително.

не се притеснявай, поливай, подхранвай и коси по-редовно (колкото може де) и тя ще се сгъсти  Peace
както казват ингилизите: зора е пъвите 200-300 години, после всичко си идва на мястото  Whistling

реа, свиквай  Laughing на старите хора им трябва малко сън, а и не чуват добре  Laughing
за кучетата не мога да те посъветвам, тези устройства май ги възпират да влязат, не ги гонят до съседните улици  Thinking

# 217
 Реа , това все едно аз съм го писала.  Hug
На вилата един съсед си взе кученце обаче изобщо не го гледа и то постоянно бяга от него  и идва при нас. Ние сме с голдън ретривър.
В началото ни беше забавно, но в събота и ние не успяхме да мигнем цяла нощ. То буквално живее в нашия двор и съответно и нощем е там. Като се разлая това кутре към 3 през нощта с един писклив глас...  ooooh! ooooh! А ретривъра изобщо не лае, такава му е породата. Но за сметка на това кутрето лае за трима.  ooooh!

Лоша работа - съседа целия му двор има дупки в оградата, а нашата порта е с решетки и онова си влиза и излиза, когато си поиска.  ooooh!

Вие сте с една идея по-добре - не може ли по някакъв начин да ги подплашите тия улични кучета? Викове, крясъци, бомбички?!

както казват ингилизите: зора е пъвите 200-300 години, после всичко си идва на мястото  Whistling

Твърде успокоително, бих казала!!!

Нашата трева и тя не изглежда мн добре в жегите - май трябва повечко да я поливаме...  newsm78

# 218
st. Dobri, знам за старите хора, но все си мисля, че ако им направя забележка, няма да е така. Аз още не съм го направила, но някак си се успокоявам: Хора, са ще се разберем!

Кучетата са ми по големият проблем.....

utro77, има 2 кучета който живеят на улицата ни пред други къщи. През деня спят и ни гък ни мък. Не са агресивни и не ми пречат, но пусто вечер като се активират и може би от другите къщи ако някое е избягало и се започват в хор от 7-8 кучета да лаят и вият. Има едно дето на пълнолуние вие - било хъски!!!! Моето домашно не лае - то е пинчер Simple Smile
Сега се интересувах от кучегон, ако са глухи не им действало. Как да разбера дали са глухи  Joy Joy Joy

# 219
Здравейте на всички които следят тази тема.Обръщам се към Вас  с молба за помощ. Не разбирам много от градинарство и не знам какво да направя.Та на въпроса : Как да поправя прорасналата трева в двора? Случи се така , че доста дълго време нямах възможност да я окося и тя направи стебълца за семе и сега като я окосих вместо тревичка остана предимно стебълца на тревата и коренища. Поправимо ли е и как  става.Благодаря предварително.

не се притеснявай, поливай, подхранвай и коси по-редовно (колкото може де) и тя ще се сгъсти  Peace
както казват ингилизите: зора е пъвите 200-300 години, после всичко си идва на мястото  Whistling

Благодаря за бързия отговор. И още нещо да питам. Редно ли е да я окося поне веднъж по нисичко?  Как да го  обясня по ясно ...Косейки я остават само стъбълца, листенца няма.след като никнат и дойде време за косене след косенето остават пак само стеблата без грам листенца.

# 220

Благодаря за бързия отговор. И още нещо да питам. Редно ли е да я окося поне веднъж по нисичко?  Как да го  обясня по ясно ...Косейки я остават само стъбълца, листенца няма.след като никнат и дойде време за косене след косенето остават пак само стеблата без грам листенца.
Няма проблем. Даже много добре ѝ се отразява, Само поливай повечко и около седмица след косенето ще видиш поникнали млади зелени листенца. Ползвай косачка, която надробява на ситно окосената трева. Махай коша и остави окосената трева да се разпръсне. По този начин тревата се подхранва и расте все по-хубава.

# 221
  • София
А, с този съвет не съм съгласна. Косачката не може да наситни толкова остатъка, вследствие на което може да се получи "задушаване" на тревата. При висока трева, косенето се прави на етапи, за да се предотврати допълнителното ѝ изтощаване (хранителните вещества са главно в стръковете и при рязкото им орязване те се губят).
При проблема на liubeto- поливане и подхранване (напр. с NPK)... и по- редовно косене (поне първите 200-300 години Simple Smile

# 222
  • На брега
И аз имам участък с млада трева. Много е хилава. Има доста изсъхнали тревички в коренчетата. Пръсках е веднъж с водоразтрорима комбинирана тор. Не посмях да подхранван с грабули за да не я изгоря. На съседа дадоха препарати с желязо за неговата трева, защото жълтее и гние на места. Единият е пакет с зелен камък на прах, а разтворимите са 2- кристалон и железен сулфат с комбинация с нещо си (мисля калии). Не знам дали да не подхраня и с желязо.

# 223
Моливче, моята косачка е от тези, които се бутат като бебешки колички и тя раздробява тревата буквално парченца по няколко милиметра. Не реже цели стръкове, които могат да задушат тревата, а разпръсква окосеното като облак прах. Много е гадна операцията, защото трябва защитна екипировка, особено за лицето, но после тревата се повлиява много добре.

# 224
  • на село
Косачка за мулчиране.  Peace
 Иначе с обикновена не става - задушава се тревата и става по - зле.

Общи условия

Активация на акаунт