Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 614
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
anisvd, зелето може би го хапват гъсеници. Аз се отказах да гледам зеле и карфиол, не става без пръскане. Браво за цвеклото и другите зеленчуци!

Утро, и при нас има змия, точно така нсхално си премина пред парадната порта. Аз нямам страх от змии, но съм гнуслива и не искам да я виждам, изтръпвам. Знам че вероятно няма да ме ухапе, но...

# 256
Утро, това най-вероятно е смок и е много полезно същество-аз бих искала да си завъдя от тези, но котките ги изяждат още като малки. Иначе живеят където има мишки и разни гризачи. Отдавна беше, имахме 3 години смок в градината и нямахме сляпо куче само тогава.

Нямаме мишки.

Имаме сляпо куче/къртик. Явно змиите не го ловят при нас....

Имаме доста птички наоколо. Даже там, където видях змиите, пролетта имаше гнезда на синигери. Не вярвам да са оцелели, но подозирам, че те са привлекли змиите.  newsm78

# 257
  • София
И при нас видях един змийчок метър- два, смок. Знам, че са полезни, ама като се сещам при строежа какви ги вадеха измежду тухлите, някак не съм убедена, че ще ми е гот да се развъждат свободно в двора. Направил си е дупка в дренажа около къщата- видях издайническо парче кожа. Една приятелка ми каза, че в Гърция се продавали някакви препарати, миришещи на нафталин, та за сега ще пробвам с директно наръсване около къщата. Дано си отиде с добро.

пп- Преди ги хващахме и ги занасяхме надалееееч, а те след няколко часа се завръщаха победоносно

# 258
Ние довечера ще разбутаме кухите тухли, където бяха гнездата на птиченцата и където видяхме змиите. Дано не са си "вкъщи" в този момент!!!

# 259
  • в здрача
Рорик, ТСВ - как се справяте с културите под найлон през лятото? Не се ли изпържват от горещина? Или имате възможност да отвивате и завивате?
За първа година ми съхнат нещата в оранжериите. Иначе те само от горе са с найлон, от 4-те страни са с прозорци, които използваме като врати и хем стоят постоянно отворени, ама ... но и такива големи жеги от толкова рано не са били.
Други години ги ползвахме за ранна и за късна реколта - да имаме още юни домати и краставици, а после сеехме "втора реколта" и от нея беряхме до ноември. Тази година първата реколта домати обаче изсъхна, а вече и краставиците изскубахме /е, хапнахме/ и засяхме за втора, пък ... каквото стане.

# 260
  • Варна
Едно бързо питане- с бордолезовия разтвор ли НЕ трябва да се пръскат цветове и млади листа ( за домати става въпрос)?
 Днес отскубнах един корен с подозрение за картофена мана и ми се иска да напръскам довечера.  Наоколо се оплакват съседи, че завръзът им е малко тази година. Аз никога не съм следила количеството, за да направя извод.

# 261
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ние довечера ще разбутаме кухите тухли, където бяха гнездата на птиченцата и където видяхме змиите. Дано не са си "вкъщи" в този момент!!!

разбутахте ли ги?

не мога да помогна със съвет  Confused според мен ако сте често там и шумите те сами ще се махнат, но ако сте като нас - съботно-неделни "дворяни" не знам как ще стане  Hug

попаднах на това не знам колко е ефикасно  Peace

# 262
Мацки, всичките домати в оранжерията са сдали багажа. В неделя ги колтучих и пръсках с бордолезов. Имаха петна тук-там. Днес всичко е черно и изсъхнало. Откъснах 4 узрели домата в неделя и това ще е явно.
Така и не разбрах мана ли беше. Доста бавно измряха. Първите петна се появиха преди 1-2 месеца.

# 263

разбутахте ли ги?

Разбутахме ги. Наредихме ги с кухите дупки навън, за да ги виждаме и да няма условия нещо да се спотайва. По време на манипулацията не се срещнаха влечуги.

Започвам малко по малко да си възвръщам спокойствието...

Четох за тия репеленти, но по-започнати казват, че не действат. Може и да пробваме все пак.
Съботно-неделни сме и ние. И аз предполагам, че ако има повече шум и живот на двора, няма да има такива "гости". Ще видим отпуската като сме там за по-дълго.

Мисля да си вземем две котки.  newsm78

# 264
Искам да се похваля, че все още имам свежи, крехки марули. Най-накрая им намерихме точното място, на сянка са, на влажно място.
Не ги изкоренявам, а отчупвам или отрязвам с нож близо до земята, коренът остава и от него изникват нови листенца, скоро ще бера втора реколта, новите са големи колкото дланта с пръстите. Тор не са виждали, нито пък други химикали.

# 265
  • на пъпа на Златията
Имам 4 смока.Един пред предната врата  на къщата , един пред задната врата. един пред вратата на гаража, един пред вратата на летната кухня.
Цяла зима подрънква под едно детско легло в хола ,дето съм оставила едни малки чинийки.
Като се затоплимуоставих отворена вратата та  се измъкна.
Това е положението.
Градината ми е като на Мананди.Къде се затриха с Бушката?
За разлика от неговата обаче вместо цветя и домати има , щир, тлъстиче , съвлък,паламида,....
Не мога да смогна да изчистя та да снимам.

# 266
Имам 4 смока.Един пред предната врата  на къщата , един пред задната врата. един пред вратата на гаража, един пред вратата на летната кухня.
Цяла зима подрънква под едно детско легло в хола ,дето съм оставила едни малки чинийки.
Като се затоплимуоставих отворена вратата та  се измъкна.

Shocked Rolling Eyes

# 267
За първи път градината ми не е био - пръсках част от доматите с ридомил голд и така успях да ги спася, бяха с почернели листа и част от стъблото също беше така. Но дали от препарата или от силното слънце, болестта спря да се развива и засега доматите са добре.
Цитат
Искам да се похваля, че все още имам свежи, крехки марули. Най-накрая им намерихме точното място, на сянка са, на влажно място.
Не ги изкоренявам, а отчупвам или отрязвам с нож близо до земята, коренът остава и от него изникват нови листенца, скоро ще бера втора реколта, новите са големи колкото дланта с пръстите.
Благодаря за идеята  bouquet, догодина ще пробвам и аз, само се чудя под ореха ли да ги гледам или под асмата. newsm78
Имам питане към тези, които са отглеждали пъпеши. Сложих 2 корена на мрежа, пуснаха много разклонения и в момента има много малки и няколко големи пъпешчета. Та питането ми е - да премахна ли част от тези разклонения, защото не съм сигурна, че тези 2 корена ще могат да изхранят 30-тина пъпеша.

# 268
Snake777, дали е подходящо на мрежа да са пъпешите? Като натежат няма ли да късат дръжките?

# 269
Малко красота

Пипера ми е много хубав  Heart Eyes

Брах босилек и си направих песто , после пак имам доста

Чубрицата ми почва да цъфти ...трябва ли да я обирам ? newsm78

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 23:07 от anisavd

Общи условия

Активация на акаунт