Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 563
  • 748
  •   2
Отговори
# 345
  • Мнения: 2 208
Подреждаш си корнишонките в буркани, аз в тези с капачки винт. Слагам си копър черен пипер зърна, лук малко и копър, Пълня с вода, но един пръст под ръба. Изливам водата и в нея разтварям половин чаша сол и една малка горчица, това на 3 кг краставички. Разбърквам,то не може да се разтвори де и ги заливам , оставям на видно място за около 15, 20 дни и ги разклащам от време на време, после прибирам и стоят една година. Повечето буркани се стерилизират сами, то започва една ферментация и сока е един мътен, но са несравними, на мен лично малко са ми соленки, мисля да намаля малко солта тази година. Защото миналата като ги отворя измивам и кисна около ден два и тогава ги ядем, но аз ям много безсолно. Та се чудя дали не ги държи солта, ама ще пробвам , няма да купувам краставичките я , от моята градина са  Joy

# 346
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Той и бидона е от пластмаса.
И не е еднократна, а двукратна употреба.


Бидоните са от специална пластмаса.Не са като бутилките от минерална вода.

Да се доверим на производителите че спазват БДС  от соца.Щото имам спомен че на самите бидони си пишеше за "кисео зее" Иначе връзки с вносителите на маслини от гръцко.Въпрос на доверие. Защото ми се вижда на пръв поглед че пластмасите са  различни.
Гръцките ми се виждат повече полистиролни.
Амика дакаже. 

# 347
  • Мнения: 210
alys, не знам дали без да искаш или просто си много опитна, но позна, че имам проблем с преполиването:)
точно този корен обаче е в едно пластмасово кошче с много тънки стени и точно той само успява да клепне и се посвлече в най-горещите дни докато се върна вечер след работа. и го поливам най-много, но иначе не издържа на жегите.
предишните 2 години гледах по 2-3 корена на балкона и доста доматчета изядохме. май си повярвах прекалено и тази година сложих доста повече корени. наблъскани са много близо един до друг, изобщо не успявам да видя суха пръстта в саксиите, винаги е малко влажна, но когато хвана в шепа и стисна - не остава топка както трябва да е при влажна пръст, а се разсипва. изобщо май всичко съм оплескала.
а зад първия ред, който все пак се напича от слънцето /югозападно изложение/ имам още 3 саксии, в които пък растенията се издължиха ужасно в опита си да достигнат слънчевата светлина и едва сега имат по някое и друго цветче. абе кошмар, даже ме е срам да го пиша това, а пък да показвам снимки не смея никак:)
единственото ми успокоение е, че знам, че отглеждането на домати в саксии във всички случаи е по-сложно от отглеждането в градина.
и да докладвам, че вчера преди да пръскам с английската сол оставих едно доматче със започващо загниване , за да проследя какво ще стане и тази вечер го намерих в същото състояние.
поне така мисля.
е, не съм го снимала, за да сравнявам, но на предишните плодчета за 7-8 часа загнилото петно се увеличаваше тройно, така че - може и да съм стопирала проблема засега.
знам, че възможна причина за върховото гниене /ако е такъв моят проблем/ освен рязката смяна на температурата и неправилния режим на поливане може да е неусвояването на калция, затова си купих калциев двухлорид от комплекта за приготвяне на сирене:)
утре ще разучавам в каква концентрация мога да пръскам с него. направо вече на себе си съм досадна с тия домати Wink





Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 03:21 от Elone

# 348
  • Мнения: X
Elone, моите сърца в оранжерията имат върхово гниене. Завързаха добре на първа китка. Обаче всичко следващо (почти) е с петно. При нас, подозирам, проблемът е преторяване. Теренът ни е с много голям наклон и ММ предпочете да насипва и почвата е различна. От едната страна е възможно да има много тор. Но това е предположение. Другите сортове (с дребни изключения) нямат това гниене. В описанието на сърцата си пише, че често имат този проблем. Сподели за калциевия двухлорид.
Майка гледа един домат миналото лято на балкона и също много се издължи. И тя го преполиваше, но явно сортът (Лабрадор) е устойчив. Имаше си доматки, узряха си. Темата е да си споделяме. В градината имам малко завързали домати и започвам да се притеснявам дали изобщо ще успеят до края на сезона.

# 349
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
То навремето шишетата за бебета бяха все от пластмаса, че и ни учеха да ги стерилизираме като ги изваряване в тенджера с вряща вода и едва последните години се разбра, че е изключително вредно. Не, друго, а именно загряването. За това и ползваме именно фикс, че не е необходимо допълнително "запечатване".
За предпочитане е да си приготвяме зимнината в стъкло. На който не му стига стъкларията за всичко като мен (компоти, сладка, гювеч, салати и сие) се спасява както може. Нямам намерение да споря.

# 350
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
То навремето шишетата за бебета бяха все от пластмаса, че и ни учеха да ги стерилизираме като ги изваряване в тенджера с вряща вода и едва последните години се разбра, че е изключително вредно. Не, друго, а именно загряването. За това и ползваме именно фикс, че не е необходимо допълнително "запечатване".
За предпочитане е да си приготвяме зимнината в стъкло. На който не му стига стъкларията за всичко като мен (компоти, сладка, гювеч, салати и сие) се спасява както може. Нямам намерение да споря.

навремето бяха стъклени. варила съм ги до омекване на тенджерата, да ме питаш защо  Crazy

краставичките слагаме в бутилки от минерална вода. краставички, подправки по желание, сол по три лъжици на литър вода. за консервант клонки и листа от вишня или хрян на пръчици. хряна леко сменя вкуса, но е приятно  Peace

горчицата е консервант Simple Smile нали от хрян се прави, но и без сол не може  Peace

който иска да прочете повече за пластмасите  Peace

мен лично повече ме плашат готовите фиксове от всякакъв тип  Confused

# 351
  • Мнения: X
Сиси, благодаря за рецептата!
В моята рецепта солта е 8 г на буркан 0,7 лна винт. А това преизчислено е 30 г сол на литър вода. Но слагам аспирин и заливам с вряла марината. Simple Smile
В мерките за чаена и суп. л. пише, че 1 ч.л. е 8 г, а 1 с.л. е 15 г сол.

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 09:50 от Анонимен

# 352
  • Мнения: 2 208
За готовите фиксове съм с две ръце против. Аз съм много чувствителна, ям ли такава туршия веднага се подувам, от кренвирши също. Имам много тикви листа, ама тикви много не , е не е без хич , ама друга година по-рядко ще садя. Хубав ден на всички Hug

# 353
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976

В моята рецепта солта е 8 г на буркан 0,7 лна винт. А това преизчислено е 30 г сол на литър вода. Но слагам аспирин и заливам с вряла марината. Simple Smile
В мерките за чаена и суп. л. пише, че 1 ч.л. е 8 г, а 1 с.л. е 15 г сол.


 Blush няма грешка. в буркана от 0,7л, като сложиш краставичките я остава място за  300 мл вода , я не, на практика 8 грама сол са ти за 200-300 мл вода Blush

# 354
  • Мнения: X
На един буркан се падат 270 мл вода. И слагам само 30 мл оцет. Този път е домашен, голям кеф! Идеята беше да преценя три супени лъжици сол дали ще са много на литър вода. Simple Smile

# 355
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
подсети ме  Hug някой беше пуснал рецепта за домашен ябълков оцет. може ли пак да я пуснете?  Blush
тази година се очертава реколта от ябълки, които не изглежда да са нещо особено като сорт, не знам дали ще издържат на дълго съхранение, но поне за оцет може да станат.

# 356
  • Мнения: X
http://pep-4o.blogspot.bg/2010/04/blog-post_11.html - по тази рецепта направих доста оцет. Добре се получи. Ябълките падаха и трябваше да се използват. А тази година по дърветата няма плодове, няма орехи. Сланата си каза думата в края на април.

# 357
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
много ти благодаря  Hug
хем съм "абонирана" за блога на Пеп-4о, а не съм видяла тая рецепта  ooooh!

# 358
  • Варна-София
  • Мнения: 428
И аз тази година ще имам много ябълки и непременно ще търся рецепта за ябълков оцет.

Зимнина в пластмаса за еднократна употреба не бих пробвала. Тя е разчетена за изхвърляне. Друг е въпросът, че все се опитваме да прилагаме трите "R" на съвременния ЕКОист - Reduce - Reuse - Recycle. В което няма нищо лошо, стига да го правим информирано.

# 359
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Не мога да продължа предния пост.
Ако по костилковите имате смолотечение трябва да вземете мерки. Най-спешно е при прасковите, защото ... направо си загиват. Махнете смолното топче и дезинфекцирайте мястото с 1%-ен разтвор на син камък. Като просъхне поставете овощарска замазка.
Ще ми се това да го знаех преди няколко години, когато от смолотечение загинаха наведнъж 2 праскови от сорт Лоадел. Добре, че успях да прехвърля сорта чрез хашладисване на друго място.

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 09:09 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт