Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 610
  • 748
  •   1
Отговори
# 270

Пролетен дъждец   Много  гадно  това с доматите
Аз не разбирам много , ама как така мана в оранжерията  newsm78
 Мойте в оранжерията ги поливам и с водата от басейна като го източваме , за сега са си добре  Rolling Eyes
Да не им стане пък нещо , знам ли  newsm78

# 271
Ани,не знам с какво поддържате басейна, но преди две готини така си изгорих райграса като го поливах с водата от басейна.Тъй като в него слагаме хлорни таблети/дозирани/ мисля, че хлорта го изгори,тъй ,че имай едно наум с поливането с водата от басейна Peace

# 272
  • Варна-София
Ани, я пак пробвай да качиш снимката на пестото от босилека. Много ми е на сърце.

Колко топло става в оранжериите по това време на годината? Да не са прегряли доматите?

От 2 години насам, точно като започнат високите температури аз наблюдавам меко бактериално гниене по доматите. То е ново за България, можете да четете за него с ключови думи Bacterial soft rot. Има цяла статия в Уикипедия.
Не е изключена появата на нови болести.

# 273
През годините сме ползвали какво ли не за тоя басейн и все се скапава водата за една седмица и ми писна да го източваме -то таблетики , мерене на PH та чудесий ,  помпа , филтри  -нищо не помага , във водата има много желязо и прави реакция бързо - това са 23 кубика вода  #Crazy
Последните 2 години слагаме само  2 лъжици син камък и толкова -пълним го 2 пъти в месеца
Амика не иска да я качи нещо  , сега видех , че я няма снимката

# 274
Изскубах всичко. Оставих само няколко корена на ниско стъбло. Извън оранжерията също бяха поразени.
Чудя се може ли да е от пръскане с бордолезов. В неделя ги колтучих, имаха доста разклонения, защото две седмици не можах да отида на вилата. Имаше и болни листа като мана, които махах внимателно. Такива имаше отдавна, но бавно се заразяваха. После ги напръскахме с бордолезов и в четвъртък вече бяха тотално почернели.
И друг път сме пръскали с бордолезов и не знам какво може да се в объркало.

Сега имам една голяма щайга зелени домати. Четох в нета за сладко от тях и май ще пробвам.

# 275
Голяма е вероятността да е от бордолезовия. Мислех да пръскам и аз профилактично преди 2 седмици, но ме посъветваха да не го правя защото ще ги изгоря.

През 7-10 дена пръскам с отвара от полски хвощ и добре им се отразява.

# 276
А хвоща купуваш или береш?

# 277
  • София
През годините сме ползвали какво ли не за тоя басейн и все се скапава водата за една седмица и ми писна да го източваме -то таблетики , мерене на PH та чудесий ,  помпа , филтри  -нищо не помага , във водата има много желязо и прави реакция бързо - това са 23 кубика вода  #Crazy
Последните 2 години слагаме само  2 лъжици син камък и толкова -пълним го 2 пъти в месеца
Амика не иска да я качи нещо  , сега видех , че я няма снимката

Може ли да помоля за рецепта за босилеково песто, аккто и начина  и времето на съхранение....  bouquet

# 278
Как и кога се вади хрянът? Най-вероятно, когато потрябва, но какво да направя, за да имам и за по-нататък, притеснявам се да не го извадя и да остана без хрян? Така се притеснявах и за земната ябълка, но тя се оказа "плевел", т.е. поникна си без бой.

# 279
  • Перник
Земната ябълка наистина е "плевел" - у нас тази година поникна в противоположния край на двора, където никога не е расла до сега.
Хрян имаме, но не го ползваме и мъжът ми все мрънка да го махнем. Ама може да потрябва някой ден  Crazy

Да се похваля, снощи откъснах първата краставица от градината. Калоян си изяде неговата част и казва "Искам още" отговорих му "утре, като порасне другата"  Laughing
Доматите ми са малко по-едри от грахчета, ама някой ден и те ще станат  Laughing

# 280

Д0Д0    Няма точни пропорций ....както се шегуваме" Цоко мери на око " зависи от количеството набран босилек

Смилам си босилека в блендера със зехтин , сол и чесън
Отделно се смилат кедровите ядки , но сега нямах и  го направих с орехи , също става много хубаво
След това изсипвам босилека  в купа и  прибавям ядките докато се получи по гъста и хубава смес
Това е ..насипвам в бурканчета и в хладилника издържа доста , пармезана  го слагам после отделно когато реша да го ползвам  ,така издържа повече отколкото ако сложа пармезана сега , но ако сте много на зори и няма пармезан пак  си е много хубаво  Laughing После добавям и малко суха маточина и става фантазия chef

# 281
Как и кога се вади хрянът? Най-вероятно, когато потрябва, но какво да направя, за да имам и за по-нататък, притеснявам се да не го извадя и да остана без хрян? Така се притеснявах и за земната ябълка, но тя се оказа "плевел", т.е. поникна си без бой.

Вади смело, такава напаст трудно се изкоренява  Laughing. Аз водя битка да го огранича само в рамките на 15-тина квадрата, не го ползвам за нищо, защото е близо до септичната яма. Само си расте и заплашва да превземе градината. Обича вода.

# 282
Благодаря, Аннабел! Много се надявах да е така. Сега расте при касиса, разбират се. Wink Поливам от време на време с капково. Листата изглеждат добре.

# 283
Прекрасна тема, благодаря ви много!
нямам овощна градинка, имам малък двор, но в саксии си посаждам домати. Чудех се какви са ми точно проблемите - и ето, прочетох тук и разбрах веднага Wink))

За проблема с охлювите съм далеч по информирана, но продължавам да патя. Имам и голи охлюви и от градинските... Нито гранули, нито капани с бира, нито вар или стърготини ги спряха! едно единствено лято нямах толкова много, защото намерих горска крастава жаба в двора... Но вече я няма, или не е издържала зимата, или е потърсила по-хубава градинка...

Не зная какво да правя, четох къде ли не, пробвах всякакви препарати и нищо - просто е много влажно при нас и няма спасение... Заради охлювите нямам цъфтящи цветя - изхрускват ги до стъбло...

Поздрави и успех с градинките!

# 284
  • София
Голяма е вероятността да е от бордолезовия. Мислех да пръскам и аз профилактично преди 2 седмици, но ме посъветваха да не го правя защото ще ги изгоря.

През 7-10 дена пръскам с отвара от полски хвощ и добре им се отразява.
Няма причина да е от бордолезовия- това е син камък и по- миналата година, когато пак вилня маната при нас, тези които обливаха с него, спасиха доматите.
Останалите ревахме и скубахме.
Тази година успях да спра маната, за сега, пу- пу, с много късане на болни листа и много пръскане с разтвор от сода и йод.
На 7 дни продължавам да пръскам профилактично.

Общи условия

Активация на акаунт