Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 527
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ани!!!!!! Не съм те чел барем от три години.

То може и да си писала, ама ... Радвам се да те видя, пардон, прочета!

Тези изследвания по отела са факт, и забраните - също. Държа да отбележа, че ракията от отел няма никакви лоши съставки, стига да потребяваме умерено, разбира се. Щото инак основната съставка ни идва в повече.

Моят отел изпълнява три функции:

- осигурява опаковъчен материал за лозови сарми
- разнообразява ракиените суровини
- осигурява префектен микроклимат в къщата и предоставя едно мъничко-мъничко място за фън-шуй, дзен, рахат и густо. Всеки, присядал под асмалъка си да изпие сутрешното си кафе, или да хапне лек летен обяд, или да изпита някоя мътна като болшевишката история мастика - ще ме разбере.

Откакто имам долепен към къщата асмалък откъм югоизток-юг - у дома е прохладно дори и при 37 градуса ня сянка. Преди това у дома при подобни условия се дишаше трудно.

Мнозина казват, че сега е салатено-доматено време, но аз смятам, че грешат. Август по нашите места е времето на патладжаните. В Турция наричат горските пожари по това време: патладжан-пожар. Опечен, отцеден, смесен с наситнен магданоз и доматени кубчета (а ценителите не щадят ароматизиран с чесън аехтин) - за мен синият домат е символът на този период.

# 436
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Аз още си чакам доматите да узреят. Имаше за салата, но пък краставиците дето толкова пъти ги сяхме дават ли дават.
Ееех, Куркума, то като ода за патладжани стана, чак устата ми се напълни със слюнка.
Като говорите за лози. В града имаме една лоза, която пази сянка. Там си е от преди къщата да е построена, т.е. минимум на 60 г. Миналата година имаше не грозде, а стафидки, сладки, сладки... тази година гроздето изсъхна.

Последна редакция: чт, 04 авг 2016, 09:27 от Tsv

# 437
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
асмата в новата къща е по-дебела от ръката ми  Blush
такава стара и дебела съм виждала май само в един манастир, там Левски е седял под сянката и. Blush
ще ми се да знаех колко е стара, но май не са останали възрастни хора наоколо  Blush

# 438
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Старите лози, те направо си приличат на дърво. Нашата беше почти изсъхнала преди няколко години, но сама си се "съживи". Пък и аз се изказах - не че е изсъхнала, а гроздовете са се спаружили и изсъхнали . Малко не се вижда на снимката - черничките чепки.
Скрит текст:

Всичко плаче за вода, даже и цветята
Скрит текст:
земята е започнала да се цепи
Скрит текст:
на места /където не се полива/ дупките са толкова големи, че може да си заклещиш крака. Не че не се е случвало и предни години, де.

Ани - розов домат-чушка - обичам ги... прекрасни са.

# 439
  • Перник
  • Мнения: 5 072
...
Мнозина казват, че сега е салатено-доматено време, но аз смятам, че грешат. Август по нашите места е времето на патладжаните. В Турция наричат горските пожари по това време: патладжан-пожар. Опечен, отцеден, смесен с наситнен магданоз и доматени кубчета (а ценителите не щадят ароматизиран с чесън аехтин) - за мен синият домат е символът на този период.

Аз добавям и сиренце  Grinning

Баща ми упорито си прави вино от отел. То в повечето случаи не се получава и отива директно за ракия. Даваме му и нашето грозде, той ни го връща преработено  Wink
Иначе, листата са супер за сърмички, по-вкусни са ми от тези на Болгара.

# 440
  • Мнения: 3 305
Да се похваля с част от моята реколта  Grinning Такава дълга тиквичка отдавна не бяхме имали  Grinning Grinning

# 441
  • Перник
  • Мнения: 5 072
No me ames, браво!  Simple Smile Аз моите тиквички ги откъснах доста по-малки, ама нали първите 2 изсъхнаха на корена, та ме беше страх да не стане и със следващите така  Crazy Снощи ги изпекох - ами съвсем различен вкус от купените  Heart Eyes

# 442
  • Мнения: 3 305
И аз ги бера доста по-малки. Тези двете са специални фотомодели за снимката  hahaha Не съм ги видяла под големите листа и затова допуснах да станат толкова големи.

# 443
  • Мнения: 2 760
Аз вече правя сладко от тиквички, напълних фризера с тиквички и пак извират  Laughing
Домати само 5-6 сме откъснали, растенията по-високи от мен, доматите огромни - и съвсем зелени още. Миналата година ядяхме до пръсване домати, с краставици не случихме.
Лютите ми чушки се оказаха най-обикновен пипер  Laughing Laughing Laughing

Сушата е страшна, имаме пукнатини по два пръста широки, и сме на воден режим. Грехота е да се полива, като няма за пиене, иначе пък всичко ще загине, а дъжд не помня откога не е падал.

# 444
  • Мнения: 6 792
Вчера като загърмя се зарадвах , но не от април не е валяло, земята е нацепена и при нас.Поливам през ден от сондата.Всичко изсъхва .Краставиците ми - гергана вече все по малко раждат, тиквичките уж се закрепиха , но и фризера вече е пълен.Засях от късите краставички и тиквички  миналия месец вече са на по 4 листа краставичките а тиквичките цъфтят така че отново ще има .Доматите имат някакви черни буболечки , довечера ще снимам да покажа.
За лютите чушки какво да кажа не знам.Мъжа ми купил уж "черна шипка " ,оказаха се бяла.
Съседа се смее- това тук е черна , а това бяла - там където сочи черната е пипер и рибки , а бялата черна , та поне един вид има от купените .

# 445
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Пупупу, тази година почти не съм поливала. Може би 4-5 пъти общо, и то, докато бяха съвсем бебешки растенията. Във Виена цяло лято вали поне веднъж седмично, хубав напоителен дъжд. А дебелият слой мулч от сено запазва влагата много дни наред. Разликата между мулчираните и немулчираните лехи е очевидна от гледна точка на влагата. Не сложихме сено в лехите с бързите култури - репички, спанак, салати. И, честно казано, те най-зле се представят от всички. Догодина ще повторим процедурата и ще увеличим мулчираната площ. Добре, че намерихме откъде да се снабдяваме със сеното, че то и това не е лесно.

# 446
  • Мнения: 4 753
При нас като вали всичко се маньосва, а доматите се нацепват до семки... Предпочитам да поливам...

# 447
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Нов проблем във Варненско - цикада „Metcalfa pruinosa”. Помните ли като ви показах онази снимка на бяло пухкаво насекомо, което повече прилича на красиво конче, отколкото на вредител. Ами то такова се оказа. Още миналата година е имало каламитет, първо в района на Летния театър в града, а после в Цветния квартал. Тази година са на моята вила.
От Северна Америка първо се прехвърлят в Южна Европа, а вече и тук са стигнали. Нападат май, че всичко - при мен лозите, прасковите, бръшляна, къпините, дряна ... Както и миризливките досега не са ги смятали за икономически значим вредител, но май е дошло времето да им търсим цаката.
Това е нимфа.

Шантава работа с гроздето тази година. Лоза, дето бера октомври вече я преполових.
Най-вече се занимавам с красене на двора. Вързах с джувки високите астри, а довечера ще напръскам пътеките с фосфоресцираща боя, за да стане като това:

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 15:14 от amica1

# 448
  • Мнения: 12 902
В коя част на Варна е вилата ти amica1? Аз май не съм виждала таковУ животнУ в моят двор  newsm78 Каква е тази фосфоресцираща боя? Не съм чувала? Може ли малко инфо?

# 449
  • Мнения: 9 825
Аз пък да се оплача, че птиците са ни изяли гроздето...  Confused

То какви ли грижи не положихме за него тая година и откъснахме всичко на всичко 2 чепки.  Rolling Eyes

Не знам догодина какви трикове ще мислим. Мрежи ли, що ли? До гората сме и всички диви твари се хранят у нашия двор.  #Cussing out Същото се случи и с черешата.

amica1 , ако се получи номера с пътеките, ще се радвам да споделиш и дори и снимки да покажеш. Изглежда много готино, но дали наистина ще стане такова?!?!

Общи условия

Активация на акаунт