Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 504
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
откъснахме десетина домата  Laughing минаха съседки да ни видят как сме, всяка си взе по един два от нашите, че им се видяха интересни с тези чертички и райета, оставиха по един два домата от техните да видим какви са...
та стана като във вица Laughing въртим едни домати ...  Laughing
зелени има много, но ме наплашиха, че тук сезона свършва в началото/средата на септември  Confused на туршия ще ги ядем май  Confused
чушките са завързали, ще успеят ли да станат на чушки не знам, червеното цвекло е добре, краставичките се отчитат с по няколко краставички на ходене Simple Smile.
имаме и завръз от третото сеене на пъпешите - сега са с размер на едра слива  Laughing ще ги берем около нова година май Laughing

засях спанака, сложих и малка лехичка репички. по-нататък ще направя разсад за салата.

# 496
  • Перник
  • Мнения: 5 071
Рорик, това за лайката ще го запомня, ако остане време, може и да го приложа...догодина, засега ще си ядем гроздето усилено  Grinning Между другото, миналата година правих сладко от него - стана 1:1 със сладкото от бели череши  Simple Smile

Добри, не е задължително да правиш доматите на туршия - береш си ги зелени, подреждаш където ти е удобно и те си зреят - миналата година така имах домати до декември  Peace
Чушки аз даже брах веднъж - сега чакам следващите 5 броя да пораснат  Mr. Green
Краставиците са зле тази година - освен, че са криви, са и значително по-малко.
Това ми е реколтата от снощи

# 497
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз тази година се хванах да суша плодове и то успешно. Започнах с череши, после малко ябълки, а сега за втори път заложих сини сливи. Някой спомена за сушени смокини с дръжките нагоре - и това ще пробвам.
Вдругиден ще ходим в гората за бъз. За първа година ще правя сироп за имунната система. Ще ме водят и наставляват хора, които вече са го правили.

# 498
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
И аз съм намислила да берем бъз тази събота. Ако случайно ортаците на поляната пред къщи станат прекалено много знам и къде по поляните има. Пък и вече си пийвам шампанско от бъзак, но от цветовете. А плодовете - и тях за първи път ще правя тази година по рецептата на кумовете - те черпиха изминалата зима и ми допадна на вкус поне на мен, за децата ще изчакам.

И да, принципно ако плодовете не са узрели добре съдържат отровен токсин, но добре узрелите като ги бутнеш и падат лесно.
http://www.lekar.bg/2015/04/27/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D1%8A%D0%B7/
И дозите за децата са в чаени лъжички.

# 499
  • Мнения: 3 305
Преди две години майка ми прави сироп от черните плодчета на  бъза, но по каква рецепта не мога да кажа, а и тя не се сеща - чела я е в интернет. Държим го на тъмно и хладно място, в стъклени бутилки, но сиропа явно ферментира, защото сега има вкус на ликьор. Нали не е проблем да се пие?  Rolling Eyes

# 500
  • Мнения: 4 587
 Amica, защо в гората ще ходиш за бъз, да не го бъркаш с бъзуняк?

# 501
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Разликата между бъз и бъзак е в големината. За бъзака казват, че достига 1 метър на височина и е едно стъбло, а бъза е храст или ниско дърво достигащи до височина 5-8 метра. В някои краища на страната го наричат свирчовина. В този блог съм срещнала най-добрите снимки за сравнение между едното и другото.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/06/07/cheren-i-polski-b … zpoznavame.558085

Ето още http://www.infopharma-bg.eu/cheren-darvesen-buz/

No me ames след 3 седмици, в който измитите плодчета престояват със захарта се прецежда и съхранява в стъклени бутилки на хладно и тъмно. Марлята трябва да е плътна, за да не падне плода и да не ферментира. Прецедените плодчета се използват за приготвяне на вино.
Щом е ферментирал явно е останало от плодчето. Не трябва да се прекалява с консумацията му и е желателно да не се дава на децата дори и като лекарство заради алкохола. Иначе не би трябвало да има проблем.

Вълк - в гората, ако си нямаш в двора или пред двора /на който са се наортачили/.

А и още нещо се сетих като разлика, ама то сега няма как да се установи - в миризмата на цветовете, ама то е все пак и въпрос на вкус.

От цветовете на свирчовината/бъза правят и ракия. Вкусна е, да и ароматна.

# 502
  • Перник
  • Мнения: 5 071
...От цветовете на свирчовината/бъза правят и ракия. Вкусна е, да и ароматна.

Това не го знаех. Ние си правим сироп/сок.

# 503
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
 Blush бъзака си мирише яко. и листата и стъблата Peace

# 504
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Blush бъзака си мирише яко. и листата и стъблата Peace
И ако кравите са си похапнали от него млякото им горчи.

# 505
  • Мнения: X
И от мен копирано инфо http://media.framar.bg/любопитно/сок-от-черен-бъз-и-други-известни-рецепти-на-петър-димков
Миналата година брах плодчета и от дърво и от единични представители, но мисля, че при нас са едно и също. Тревистият бъз мирише много лошо, а тези при нас не миришат. И щом според лечителя бъзът е по-полезен, реших да не търся друго. После край пътя видях и от миришещия бъзак.
Започнах всяка сутрин да правя с робота сок от червено цвекло и моркови. Simple Smile Като няма плодове, има други витаминозни храни. А сиропът от касис ще е за зимата, както и сиропът от цветовете и плодчетата на бъза.

# 506
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Тая година  изпуснахвремето даправя сироп от бъз.
Гледам има почернели вече плодчета.
Дали от тях може да се направи нещо?

# 507
  • Мнения: X
Рорик, точно тях обсъждаме. Виж линка в предния ми пост.

# 508
  • София
  • Мнения: 247
Различни са растениятяа-от дървовидния бъз от цветовете правят сироп(става за кашлица и бели дробове), а от бурена бъз(бъзак) правят от плодчетата сироп за имунна система и против грип. Цъфтят и узряват също по различно време-дървовидния по-рано, храстовидния сега зрее.

# 509
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Брех какво стана тази година? Аз едва направих прощъпулник с 2 трилитрови буркана за ябълков оцет и ето го мъжа ми има поръчка още 3 да заложа, защото, разбирате ли, той щял да търси риба за мариноване, а там отива много оцет, който после се изхвърля. Wink

Общи условия

Активация на акаунт