Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 449
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
  • дядовата ръкавичка
Домати имаме и ние мнооого, онзи ден правих зимнина.
На асмите им окапаха листата, сигурно е някаква болест  Confused?

# 571
  • в здрача
Тикви и тиквички не могат да се съхраняват безкрайно. Кратути могат сто и повече години.

Кратуни? Все се чудех как им беше името на декоративните тиквички - ако не се счупят, т.е. физически да ги нараниш като например да ги пуснеш от над метър височина върху камък докато са частично пълни с някаква течност те са безкрайни. Шишета, чаши, черпаци ... някога са си ги отглеждали.
А водата в тези шишета ако е налята студена и в най-горещите дни си запазва температурата по-добре от най-добрия термос.

# 572
Здравейте!
Да ви попитам - искаме да си засадим ябълка. Много харесвам сорт Флорина. Четох, че ябълките задължително трябвало да се засаждат поне по 2 дръвчета и различни сортове, за да се опрашват взаимно. Наистина ли е така? И какъв сорт ще  енай-подходящ за опрашване с Флорина?  newsm78
Опрашители: Мелроуз, Грени Смит, Прима, Айдaред и сортовете от групата на Златна и Червена превъзходна.

# 573
  • Варна-София
За сортовете на ябълки, праскови, сливи, череши .... има една книга в два тома на български език. Аз съм я вземала от библиотека. Определянето не става само по картинка. Плодът се реже, гледа се месото - консистенция, цвят, семенници, гънки и чупки на формата - сто неща, като се почне от видът на пъпките, цветчетата, листата, плода ... и каквото се сетиш, и така се определя сорта.
Започни с Джонатан.

# 574
Вълчо, една година писа, че ягодите ще ги разредиш с правата лопата (или подобно). Кога е добре да го направя и да сменям ли мястото? Две години са на едно и също място, само се разраснаха и тревясаха ужасно.

# 575
Скрит текст:
Здравейте!
Да ви попитам - искаме да си засадим ябълка. Много харесвам сорт Флорина. Четох, че ябълките задължително трябвало да се засаждат поне по 2 дръвчета и различни сортове, за да се опрашват взаимно. Наистина ли е така? И какъв сорт ще  е най-подходящ за опрашване с Флорина?  newsm78
Опрашители: Мелроуз, Грени Смит, Прима, Айдaред и сортовете от групата на Златна и Червена превъзходна.

Благодаря!

# 576
  • София
Имам хубава ябълка и искам да си посадя от нея, защото вече е доста изкорубена.
В основата ѝ има различна височина прорасли от семки " фиданки".
Мога ли да изкореня и да засадя? newsm78

# 577
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имам хубава ябълка и искам да си посадя от нея, защото вече е доста изкорубена.
В основата ѝ има различна височина прорасли от семки " фиданки".
Мога ли да изкореня и да засадя? newsm78

най-вероятно няма да са като майчиното дърво.  Peace така предупредиха мен, така пиша и аз. нямам личен опит  Hug

може да намерите майстор-овощар да ви присади калем от хубавата ябълка на тези издънки  Peace

# 578
  • Варна-София
Ако са от семки е едно, но най-вероятно това са издънки от подложката. Винаги, когато горната част на дървото страда от подложката избиват издънки. За да ги местите на друго място технологията включва високо загрибване и като пуснат хубави корени едва тогава (след година) се отделят от майчиното растение и се местят. Така се сдобих от съсед с млади подложки, които засадихме на постоянно място и като се прихванаха на още по-следващата година, в ранна пролет, баща ми ги хашладиса всяко с различен сорт. Много хубаво преживяване, време на планове и нови надежди.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 20:17 от amica1

# 579
  • София
Ако са от семки е едно, но най-вероятно това са издънки от подложката. Винаги, когато горната част на дървото страда от подложката избиват издънки. За да ги местите на друго място технологията включва високо загрибване и като пуснат хубави корени едва тогава (след година) се отделят от майчиното растение и се местят. Така се сдобих от съсед с млади подложки, които засадихме на постоянно място и като се прихванаха на още по-следващата година, в ранна пролет, баща ми ги хашладиса всяко с различен сорт. Много хубаво преживяване, време на планове и нови надежди.
Ще призная, че малко разбрах от написаното. Blush
Ябълката е стара, с коруба, обгаряна заради стършели.
Има израсли " фиданчици" и на метър от стъблото, затова си мисля, че са от семките на изгнилите паднали ябълки.
Ако едно такова фиданче изкореня и засадя по- далеко, би имало същите качества като майчините, или не?
И ако реша да пробвам, сега ли да го направя?
И ако ми обясниш какво е " високо загрибване", ще съм благодарна. bouquet

# 580
  • Варна-София
Щом е на метър от стъблото, може и да е от семка. Тогава изчакай листопада и премести. Ако си в по-топъл район сигурно наесен по-добре ще се прихване. А-а-а - София - при вас напролет се прави саденето на дървета.
Загрибване е зариване с пръст.

# 581
Здравейте            ,
позагубих се малко , но ви чета от време на време  Embarassed
Вчера ходих до градинката ....
Луфата ми  Laughing

Брюкселско зеле

Тия жълтите тиквички и патисонките нямат обиране ..цяло лято , и много вкусни и още връзват ..баси newsm78

Брах цвекло , зеле , артишока Heart Eyes

Кейла се оказа много вкусно нещо и той , цяло лято си расте  и се бере

Помните ли банана ми ....е не , това нещо просто прекали ...вижте го

Домати и пипер  много мама слага зимнина и се гордее с мен  Joy
Хубава вечер

# 582
  Абсурт, абсурдно е порасналите фиданки около ябълката да са поникнали семки. Ако разровиш надолу около тях, ще се убедиш, че са поникнали от корени на старата ябълка. Ако старата е с ценни качества и желаеш да я запазиш, то трябва някой овощар да ти облагороди дръвче от нея - от пъпка, от листо или от калемче.
  Сега на село, покрай старите ми кайсии избиват сливи, което идва да рече, че кайсиите на времето са били ашладисвани на подложки сливи. Изкореняването на старато дърво и тоя сливак изисква голямо ровене и вадене на корени наоколо, въобще хуйовина.

# 583
  • София
  Абсурт, абсурдно е порасналите фиданки около ябълката да са поникнали семки. Ако разровиш надолу около тях, ще се убедиш, че са поникнали от корени на старата ябълка. Ако старата е с ценни качества и желаеш да я запазиш, то трябва някой овощар да ти облагороди дръвче от нея - от пъпка, от листо или от калемче.
  Сега на село, покрай старите ми кайсии избиват сливи, което идва да рече, че кайсиите на времето са били ашладисвани на подложки сливи. Изкореняването на старато дърво и тоя сливак изисква голямо ровене и вадене на корени наоколо, въобще хуйовина.
Да разбирам ли, че изникналите около дървото, че и на 1-2 метра от него, фиданки, са дивачки- подложки?
И че ако оставя една от тях да расте, ще трябва върху нея да се присади от старото? new,sm78
А, ако посадя семка, ще поникне ли фиданка с качествата на майка си?
ПП. Съжалявам за глупавите въпроси, но ми е много мътна материята. Peace

# 584
  Ако знаеш какъв сорт е дървото, си купи от разсадник облагородена фиданка, ще си спестиш две-три години. Ако ставаше от семки и костилки, нямаше да има разсадници.
  От някои костилки стават сносни праскови, орехи.

Общи условия

Активация на акаунт