СЕДМИ клас - 7 - Успех!/30.05. - 5.06.2016 г./

• 215 942
  • 1 482
  •   1
Отговори
# 735
  • столицата
Значи вече със сигурност Баба Илийца се явява грешен отговор newsm78 Е,не.

# 736
Ще ме извините, ако вече е говорено.... но
http://news.bnt.bg/bg/a/koi-sa-nay-chestite-greshki-v-maturite-za-7-mi-klas
Белобрадият чичак по телевизията беше отвратителен. Децатата са се объркали, има бисери - иди дойди, и аз се смея. Човек на 50 години активно се е6ава с деца на 14. Герой!

Няма нужда. Ако попълването "Баба Илийца" (единствен текст в клетка от таблица) е такъв проблем, нека колегата намери 8те хипотенузи от 20 зад по Мат.
Ако се окаже, че не е специалист по математика за 7ми клас (за разлика от този форум), нека ми намери, плащам 100 лв. на час, правило за попълване на таблица, изучавано от 5 до 7 клас, включително. И нека обясни защо то не е заложено в конспекта; ей така, допълнително. И да каже защо Вазов започва IV част на "Една българка" с "Баба Илийца" и/или защо точно тази Баба не се включва в разглеждането на произведението - тя Баба Меца ли е, какв е? Като казвам 50 лв. на час, имам предвид снимам и качвам с линк към форума. Офертата ми е сериозна.

И нека добави, ако не той, поне педагозите, които следят форума, къде в учебниците пише, че е добре да подиграваме грешките пред строя, защото така децата научават най-добре. Не съм педагог, питам, не знам!.

И нека ме обори, че неговото не е непрофесионализъм. Нека каже, защо системата, за която работи, пуска такива деца. Родителите? Учиетилте? Системата?

(гневът ми не е заради нашите оценки. Нашият е попълнил каквото трябва, както трябва. Гневът ми е... аххххххх, няма да продължавам)

П.П. Любимият ми бисер от седмокласник е "По жицата имаше толкова сиви лястовички, че направо ти идва да хванеш една и да я боядисаш бяла". Едни от най-красивите думи в българксата литературна критика изобщо  Grinning

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 23:14 от Чефо

# 737
  • София
Дидева, сигурно щеше да каже, че Бай Ганьо си е Бай Ганьо и е като Хитър Петър, за когото децата са учили в началното училище.
galimar, да. Бяха показани изпитни работи, в които беше поправено.

# 738
  • столицата
Не съм гледала репортажа,но от отзивите ви разбирам,че е поредния комплексар,спуснат на топло чиновническо местенце. Интересно как ли щеше той да се справи с въпросите?
За мен на този спорен въпрос е важно да познаеш героя,а не дали се пише с главна или малка буква. Отговорът на въпрос започва с главна като ново изречение. С тези стандарти на МОН за оценяване...

# 739

Аз мога ли вече да помоля за ключа от пощата? Към кого трябва да се обърна Praynig

От тук нататък не мисля, че ще ти е полезна пощата с нещо. Изпитите минаха.

Супер отговор! love001 Това според правилата ли е?

В пощата се качват пробни изпити  от различни школи и материали за седмокласници. Децата завършват  вече.  
И защо реши, че не искам паролата, за да кача всичко, с което разполагам аз от изминалата година, за да съм в помощ. И въобще какво разсъждаваш трябва ли ми или не, след като има правила, които неведнъж сте споменавали какви са. Смешно, ама много смешно.. сигурна съм, че го осъзнаваш.
Здраве да има само.
Нека утре дечицата ни да са много усмихнати. Хайде мами, малко остана  newsm10

# 740
Дидева, сигурно щеше да каже, че Бай Ганьо си е Бай Ганьо и е като Хитър Петър, за когото децата са учили в началното училище.
Ами, аз понеже не съм тъй запозната с материала, като въпросния господин, направих справка. И в книжното, и в електронното издание, които имаме " бай" си е с малка буква.

# 741
  • София
В пощата се качват пробни изпити  от различни школи и материали за седмокласници. Децата завършват  вече.  
[/quote]
На мен информацията би ми била полезна, защото имам още едно дете след това . Вече два месеца участвам тук, повече от три теми мисля, че станаха, но никой за сега не ми е дал достъп до пощата. Отначало ми бяха обяснени правилата, а след като ги изпълних - глас в пустиня. Ако наистина някой спазва тези правила, моля да бъде така добър, да ми позволи достъп. Мерси!

# 742
  • София
Ами...Понеже ме заинтригувахте и го изгледах, ще си позволя да коментирам точно тази част. То и герой Бай Ганьо с главна буква няма ( справка - произведението), ама го признават за верен отговор.

А с малка признават ли го? Защото, ако да - обяснението върши работа и за този герой. Иначе моето мнение е, че за тази задача, предвид начина по който е зададена, не би трябвало да санкционират за малка/главна буква. Още повече щом признават за правилен отговор Бай Ганьо, но в крайна сметка не съм специалист по оценяване на тестове от БЕЛ.

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 23:28 от lilfi

# 743
  • Варна
Просто помолете-на ЛС някой за пощата,вместо-да се препирате. А и никой не е длъжен-да-следи кой в-колко теми е писал,че да се-сети-да-ви я прати!  Peace

# 744
  • София
Дидева, доколкото разбрах за Бай Ганьо от темата (в репортажа не видях нищо за него) се приема за правилно и изписано с малка буква (както е в авторовия текст). А понеже Бай Ганьо се е превърнало в прозвище, може да се напише и с главна (или голяма - как е правилно?) буква.
Та, общо взето, авторовата "собственост" върху името на героя се възприема според ситуацията.

# 745
мюмла, на мен становището на екпертите ми е ясно. Но, след като се хващат за критериите, да си ги спазват докрай. В тях " баба" е само с  малка буква, " Бай" - само с главна. Да са посочили и двата варианта като верни, като са такива педанти. 

# 746

Спокойно. Не се навивай. Така си говори човекът. В крайна сметка каквото за един, такова и за всички.

Точно. Чичакът се е6ава с всички. Това включва твоето дете и моето.
От позицията на човек с 30 сек слава пред камерата.

Недопустимо е! Малко или много, представлява институцията/работодателя си.

Нека всички си представим как ни хваща камерата и лъчезарно обобщаваме "клиентите са ни 6ахти идиотите". И се оглеждаме за овации.

# 747
Току-що и аз изгледах репортажа с чичкото...Защо му е забавно, не разбирам... Трябва да го е срам! Тези резултати са следствие на работата на колегите му! "Доша" и "обива"...Да сме брагодарни,че поне могат да четат! Sad

# 748
  • София
Ами, да - ключовете и критериите (поне по БЕЛ, и склонна съм да вярвам - и по другите хуманитарни предмети) всъщност се превръщат в безсмислени административни формули. Когато говорехме за баба Илийца, и аз попитах за бай Ганю дали се приема.

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 23:35 от мюмла

# 749
Интересно от къде можем да разберем кое име се е превърнало в прозвище. От регистъра на прозвищата  Mr. Green
Значи, да запомним, Баба Тонка - прозвище, Илийца - не.
Всъшност това за Баба Тонка сигурно ли е? Някой, запознат с прозвищата го каза в миналата тема, но аз го намирам употребено и по двата начина.

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 23:44 от unna

Общи условия

Активация на акаунт