СЕДМИ клас - 7 - Успех!/30.05. - 5.06.2016 г./

• 215 863
  • 1 482
  •   1
Отговори
# 750
А какво се случи с правилата за попълване на текст в таблица? Нали според двете издания на БАН се започва с главна буква, както писа тук една съфорумка и дори ги цитира! Признавам, не съм го проверила и не зная това правило, но ако действително го има, то не е ли вече гавра изказването на този господин относно "Бабата"? Не е ли гавра ощетяването точно на този въпрос? Не трябва ли да направим нещо заедно, за да няма подобни гаври и догодина? Ако не предприемем нещо точно ние, точно тук, където са струпани толкова много заинтересовани родители, от кого очаквате катализатор на промяна към по-добро?  

# 751

Справка:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0_%D0%98%D0 … D0%B9%D1%86%D0%B0

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0 … D0%BE%D0%B2%D0%B0

Но съм съгласна за правилата за попълване на таблица, ако има такива.

# 752
А какво се случи с правилата за попълване на текст в таблица? Нали според двете издания на БАН се започва с главна буква, както писа тук една съфорумка и дори ги цитира!

Малко или много, представлява институцията/работодателя си.

Нека всички си представим как ни хваща камерата и лъчезарно обобщаваме "клиентите са ни 6ахти идиотите". И се оглеждаме за овации.

Няма нужда. Ако попълването "Баба Илийца" (единствен текст в клетка от таблица) е такъв проблем, нека колегата намери 8те хипотенузи от 20 зад по Мат.
[...] нека ми намери, плащам 100 лв. на час, правило за попълване на таблица, изучавано от 5 до 7 клас, включително. И нека обясни защо то не е заложено в конспекта; ей така, допълнително. И да каже защо Вазов започва IV част на "Една българка" с "Баба Илийца" и/или защо точно тази Баба не се включва в разглеждането на произведението - тя Баба Меца ли е, какв е? Като казвам 50 лв. на час, имам предвид снимам и качвам с линк към форума. Офертата ми е сериозна.

Делфин, предлагам на човека 100 лв. на час. Да се доизложи. Подкрепям думите ти изцяло, казала си го перфектно!

Бонус точки, ако обясни как заплюването на резултатите от усилията на системата ще я подобрят.

# 753
  • София
А в бисерите няма нищо лошо - именно в чувството за хумор се крие разковничето.
На мен ми беше много забавно това: "Бедни, бедни Македонски, каза Македонски, след като умря."
Но господинът не се забавляваше, той изразяваше превъзходство (тук е моментът на хумора, който липсваше в изказването и в поведението му).

# 754
Пазя поста, но за съжаление не мога да цитирам ника на автора, беше доста назад в темите/:Според двете издания на БАН- "Правописен речник на българския език" и "Правопис и пунктуация на българския език" от 2013 г. " текстът в колоните и редовете на таблиците започва с ГЛАВНА буква и завършва без препинателен знак". Изключения не са посочени.
А ето и условието:
В първата колона на таблицата запишете буквата, след която са представени думи на герои от изучени в VІІ клас творби, а във втората колона – името на съответния литературен герой, който произнася тези думи.
 Как да се попълни таблицата според правилата на българския език?

# 755
  • София
А на какво е прозвище Баба Тонка? Защото, ако тя се е превърнала в прозвище, би трябвало и баба Илийца да е такова.
А има ли вариант, въпреки че в репортажа го посочват като грешка, да не са отнемани точки, заради отговор с главна буква в този случай? На мен нашите госпожи ми обясняваха, че се спазват критериите за оценяване и когато има съмнение се решава в полза на ученика.
Делфин, това което се сещам на прима виста е да се отиде на пресконференцията утре и ако има възможност да се повдигне въпроса. Макар че ...май всяка година има някакъв подобен проблем, за който се шуми и всяка година по-добре не става. 

# 756
Не става, защото тук само се пенявим, но никой нищо не предприема! Можем да се организираме, да направим публичен дебат, да сезираме медии, да изискваме отговори от МОН, да направим подписка и да я внесем с входящ номер в МОН /всяко ведомство се ужасява от тези преписки/...може много неща, стига да има воля за някаква организация. Смятам, че достатъчно се нагледахме на мърльовщина за сметка на децата ни

# 757
"С главна буква започва текстът в колоните и редовете в таблици."
Трябваше ключът им да допуска главна буква за баба   Whistling
За Баба Тонка:
"В повечето случаи ние мислим тези имена като цялост: Стефан Караджа, Патриарх Евтимий, Баба Тонка, Йоан Екзарх, Отец Паисий, защото често това са исторически личности нашата история."

# 758
В контекста на припомненото то Делфин отново става актуален въпросът : наясно ли са т.н. „експерти” (като самовлюбения екземпляр от видеото) с правилата на българския език ?
И още :  по каква логика правят извода, че ако едно дете е написало в таблицата Баба Илийца, то това дете е неграмотно и не знае, че в средата на изречение трябва да напише баба Илийца ? Не разбират ли, че това е нечестно и несправедливо към децата ?
Въпросите, разбира се, са риторични... Това са чиновници, бездушни бюрократи - тяхното правилно място е на улицата, а не в министерството да решават бъдещето на децата.
Кунева да вземе спешни мерки, защото идват избори.

# 759
  • София
Делфин, съгласна съм с теб.
lilfi, няма съмнение.

# 760
  • София
...
Делфин, това което се сещам на прима виста е да се отиде на пресконференцията утре и ако има възможност да се повдигне въпроса. Макар че ...май всяка година има някакъв подобен проблем, за който се шуми и всяка година по-добре не става.  

има ли хора, които сега имат по-малки деца?
Вие сте  задължени, всеки един от вас, да сте на тази пресконференция! и да попитате!
Ще ги притесните яко! Само това е шанса ви/ни - чрез медии!
А защо всеки един от вас?
Защото сега трябва да приемете, че никой родител няма да отиде, затова.

Моето дете е написало с малка буква горката баба Илийца, но съм супер бясна от гаврите на псевдо експертите!

А пък дебелокожият чичка е с ниско самочувствие, ниско възпитание и нисък морал. Намерил той противник... 13-годишни деца!
Сигурно и експерт не е.

Гнус ме е от ситуацията.

Да припомня, защото тук сега има много нови потребители:

МОН  тайно подмениха верния отговор по БЕЛ на 14-та задача и ако вашето дете е от проверените най-напред и е с верен отговор, ще му вземат точка!

Другите проблеми по БЕЛ са свързани със задачите в началото - няма единствен верен отговор, всъщност въобще няма отговор! (тези неща ги цитирам от съпруга ми и други близки, аз нямам нерви да им чета глупостите)

За мен е обидно да се гаврят с децата, с историята и литературата ни!
И да получават заплати и хонорари за това, а пък чичката и медийна слава!

ПП Не съм съгласна , че за да се запомни завинаги как се пише баба Илийца  е супер като се сравни с Баба Меца и Баба Яга. Изключително принизяващо е! Механично и гадно.

Нека господинчото го запомним с неговото уволнение, мисля , че и той ще го запомни завинаги...

Последна редакция: пт, 03 юни 2016, 01:03 от ЗаСлон

# 761
  • Варна

МОН  тайно подмениха верния отговор по БЕЛ на 14-та задача и ако вашето дете е от проверените най-напред и е с верен отговор, ще му вземат точка!

НЯМАМ ДУМИ! Не бях обърнала внимание, но сега и аз видях!  #Cussing out

# 762
  • София
Всъщност биха могли да се върнат назад и да поправят,но съм сигурна, че не са го направили.

Изкушавам се да напиша, че аз ще отида утре на пресконференцията. Но не разчитайте на мен и на никого! И хиляда човека да напишат тук, че ще отидат, знайте, че ще сте само вие! (това е реален опит по десетки каузи с разни организирания...)

Ето това съм получила на мейла си от школа Междучасие, много ми стана мило! За пръв път усетих носталгия по отминалия седми клас  Simple Smile

На Вашето внимание предлагаме няколко важни момента от кампанията за записване, които ще Ви помогнат при подаването на документи за класирането.
ДВАТА ОСНОВНИ ПРИНЦИПА при подредба на желанията Ви за УЧИЛИЩА!
1. На Първо място сложете НАЙ-ЖЕЛАНОТО от вас училище и ги подредете така по реда на желанията си надолу, като обмислите особено внимателно мястото на училищата (или паралелките) с бал от миналата година, близък до вашия. Ако сте приети по Първо желание, не остава нищо друго, освен да се запишете.
2. В случай, че Вашето Първо желание не е удовлетворено търпеливо изчакайте и Второ класиране! При него компютърът може да Ви премести само напред, т.е. да се качите в класацията към по-предно желание или да запази мястото ви от Първо класиране, така че нищо не губите! Запишете се след Второ класиране.
Третото класиране не Ви пази постигнатото място. За него трябва отново да подредите желанията си.

# 763
  • София
Добро да бъде утрото ни,  лек,  успешен и спокоен да е денят ни, момичета и момчета!
Нека всеки от нас днес бъде зарадван от това, което ще види на заветния сайт.
Обичаме децата си независимо от постигнатото на НВО,  нали?

# 764
  • софия
Добро утро и от мен ,пожелавам много късмет на децата днес!

Общи условия

Активация на акаунт