СЕДМИ клас - 7 - Успех!/30.05. - 5.06.2016 г./

• 216 160
  • 1 482
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Дидева Според теб каква е причината да не качат файла с оценките? След като така или иначе го предоставят в разпечатан вид?
Сравнението с висши училища е неуместно. Тук става въпрос за утвърдена практика - оповестяване на резултати на всички деца. Взели са решение да предоставят списък, ОК. Едва ли са се допитвали до опита на университетите в страната и чужбина. Но явно им се сторило, че все пак трябва да се затруднят по някакъв начин обработките на тези данни, та затова и само на печат.

Да се благодарим, че поне статистика правят и я дават в ел.формат, макар и пдф. Можеше да не я предоставят или да я разлепят на достъпно и видно място в училищата.

# 166
Ами, може изобщо нищо да не качват в елекронен вариант. Дори статистика. Няма нормативен акт, който да ги задължава.

# 167
  • Варна
Ами, може изобщо нищо да не качват в елекронен вариант. Дори статистика. Няма нормативен акт, който да ги задължава.

Не е точно така. Ето заповед за организацията на дейностите по приема. Подобни се издават всяка година от МОН. Там има конкретни дейности "обявяване на резултатите от тестовете", "обявяване на списъци с приетите ученици" за всеки етап от класирането и конкретни срокове. Вярно, не пише в какъв формат се обявяват, и затова от МОН избират най-неудобния.

# 168
  • София, ж.к."Разсадника"
по новините казаха - МОН не смята че задачата е сгрешена, не виждам смисъл да го нищим повече този въпрос
МОН не ми е шеф и не ми се плаща да съм съгласен с тях дори когато грешат. Така че има смисъл.
Отново: признаване на грешката, поемане на отговорност, мерки за недопускане на такъв резил в бъдеще. А, и аргументирано обяснение за признаване/непризнаване на резултатите от тази задача. Разчитам на тях да вземат решение справедливо решение в полза на децата, искам само да бъде аргументирано пред родителите.

Засега от МОН имаме обяснение, което е обида към здравия разум и палаво намигване към българския език.

И като сме отворили дума за откритост: резултатите мотивите за оценяването на изпитните работи на НВО/матури се пазят като най-интимна национална тайна. Не трябва да е така - трябва откритост.
Подкрепям  Peace

# 169

Не е точно така. Ето заповед за организацията на дейностите по приема. Подобни се издават всяка година от МОН. Там има конкретни дейности "обявяване на резултатите от тестовете", "обявяване на списъци с приетите ученици" за всеки етап от класирането и конкретни срокове. Вярно, не пише в какъв формат се обявяват, и затова от МОН избират най-неудобния.
И как точно тази заповед задължава когото и да било да качи екселски таблици и статистики, където и да било?
Обявяват ли резултатите в срок? Може ли всеки кандидатствал да провери своя?
Това е важно.

# 170
  • В офиса
Разлепени списъци в 21 век?!! Пощадете ме! И това се приема за нормално?! Всъщност читава статистика е напълно достатъчна.
По повод на 20-а задача чух и вече комични слухове - как е дадена нарочно така, за да я решат само връзкарите. Народът изтрещя. Задачата е еднаква за всички. Да, не е коректно зададено условието. Но има, при това съвсем не малко деца, които са я решили. Така че хич няма да е справедливо да им се отнеме предимството, като се анулира. На мен по-нечестно ощетяване ми се вижда примерът на Русалката за пропуснатия ред от разлагането. Защото той не показва незнание, а по-бърза мисъл.
Аз изобщо не искам да идва 3-ти 😊 Най-голямата драма ще е между резултатите и излизането на статистиката, надявам се да не ни оставят цял уикенд да се пържим 😊

# 171
Разлепени списъци в 21 век?!! Пощадете ме! И това се приема за нормално
Що? "Света София" качва ли резултати и списъци с класирани деца в нета?
Или само МОН са задължени?

# 172
  • Варна
Разлепени списъци в 21 век?!! Пощадете ме! И това се приема за нормално?! Всъщност читава статистика е напълно достатъчна.

Колкото и да е странно, не всички родители на седмокласници работят с компютри, не всички имат достъп до такива. Аз познавам такива.

Статистиката във Варна излиза почти веднага, след няколко часа. В другите градове също не се бави кой знае колко ... .

# 173
  • В офиса
Не разбрах връзката, Дидева. Св. София си има електронен дневник, където се качват всякакви резултати и статистики от контролни и прочее. С графики на разпределението на резултатите и анализ на грешките - кои колко често се повтарят. Но, както казах, няма никаква връзка.
 Представянето на резултатите трябва да е адекватно и използваемо. Иначе е просто мърляво и формално свършена работа. Т.е МОН ще се прави, че прави нещо, а ние ще се правим, че му вярваме. Изобщо хич не ме кефи позицията, че нищо не може да се промени, нищо не зависи от нас...

# 174
  • София
По повод на 20-а задача чух и вече комични слухове - как е дадена нарочно така, за да я решат само връзкарите. Народът изтрещя. Задачата е еднаква за всички. Да, не е коректно зададено условието. Но има, при това съвсем не малко деца, които са я решили. Така че хич няма да е справедливо да им се отнеме предимството, като се анулира. На мен по-нечестно ощетяване ми се вижда примерът на Русалката за пропуснатия ред от разлагането. Защото той не показва незнание, а по-бърза мисъл.
Аз изобщо не искам да идва 3-ти  Най-голямата драма ще е между резултатите и излизането на статистиката, надявам се да не ни оставят цял уикенд да се пържим
Да, списъци.... Mr. Green От които аз лично не виждам никаква полза, освен човек малко да поклюкарства как са се справили останалите в училището. Но те не са представителна извадка за справянето на всички, така че остава само клюкарстването.. Laughing Дидева, може  някои майки да не умеят, ама децата ще се справят.
 Тинкърбел, съгласна съм, че  при други условия, примерно на контролно, учител ще прояви разбиране и няма да ощети детето за въпросния липсващ ред, защото ще му е ясно, че задачата е разбрана.. И макар в случая да ставаше дума за моето дете, аз не нападах с този пример.  Това не е последваща реакция с цел орязване, беше си заложено в критериите за оценяване. Хубав или лош - това е единственият начин да поразслоят оценките...Затова и все се набляга  в училище (при съвестни учители) и в школи на това да се разписват 23 и 24 задача пълно, хронологично, аргументирано.
Скрит текст:
В тази връзка винаги се сещам за пример с голямата ми дъщеря. На всеки пробен все казваше - реших си  изцяло геометричната задача, ама точките никога не бяха 10.. hahaha И все после като разглеждахме работата - нещо недостатъчно подробно разписано.. Mr. Green И на упреците ми отговаряше - ама  то е повече от ясно това.. Но след такова мелене от моя страна реши все пак да се вслуша в съвета ми. На изпита за  първи път имаше 10 точки на геометричната задача, като дори се се "заяде" с мен, че роман едва ли не е написала.

# 175
Дидева, може  някои майки да не умеят, ама децата ще се справят.

Ъъъъ...Къде съм коментирала, че майките не умеят нещо?
Не разбрах връзката, Дидева. Св. София си има електронен дневник, където се качват всякакви резултати и статистики от контролни и прочее.

Говорехме за резултати от изпити и класиране. Качват ли такива? Линк? С поименен списък и резултати?
Връзката е проста. Щом изискваме от МОН, защо да не го изискваме и от частните училища?

# 176
  • София
Дидева, извинявай, по инерция съм написала ника ти, имах предвид Flash. Peace

# 177
  • Бургас
Да се включа и аз в темата. Днешните матури явно са били елементарни, мина ги момчето без проблем.
Колкото до 20 задача, младежа е от бавните на които дори не е стигнало времето да я погледнат. След моя коментар, че и за моите скромни възможности е супер лесна я прегледа и реши за минути, ама загуби 11 точки, а условието не го затрудни изобщо, но това е след изпита и на спокойна глава. Той на тестове показва по ниски резултати, особено за време. Не считам за правилно да се махат точки на децата решили задачата. Вярно е, че щяхме да сме облагодетелствани, но не е коректно!

Последна редакция: вт, 31 май 2016, 00:55 от Mira 1919

# 178
На 3 юни в училище ли ще им дават бележката с резултите?

# 179
  • у дома
На 3 юни в училище ли ще им дават бележката с резултите?

Според мен бележката с резултатите се дава на 15-ти юни заедно с бележниците-ако греша ме поправете...
Иначе резултатите на 3-ти ще могат да се проверяват в интернет,а до вечерта ще бъдат разлепени и по училища...
За нашия град за пръв път видях миналата година статистика-преди това такова чудо не е имало-може би са задължили всички инспекторати.Иначе по спомени Варна са най-бързи със статистиката,а София доста се мотат и изнервят хората-дано не съм лош пророк,но за София статистика ще има на 6-ти юни...Даже една година един татко от форума направи статистиката преди РИО-София ако не се лъжа...

Общи условия

Активация на акаунт