Необходими ли са езиковите сертификати - кога и за какво

 • 17 274
 • 51
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 148
Ясно, благодаря за информацията. На мен вече не ми е приоритетна, но може да насочи доста хора.

П.С. Ще ми е интересно да се обадят повече хора със сертификати за други езици и да споделят носят ли им ползи, на какви нива и колко години след вземането на сертификата.

# 31
 • Sofia
 • Мнения: 2 459
Моето дете е на 11 години и тази година за първи път за сертификат на Кеймбридж.
Определям подготовката за изпита като много полезна. Честно казано бях приятно изненадана
колко полезно е решаването на тестове, в нашия случай за КЕТ Кеймбридж.

# 32
 • Мнения: 6 819
Аз имам САЕ със С, изкаран в 11 клас. Не съм го ползвала за кандидатстване в университет, исках просто да го имам и ако ми трябва да е наличен, но като дойдох в Германия вече тотално си мислех, че няма да ми дотрябва.
За година и половина изкарах сертификат telc B1 по немски и DSH2 (C1.1) пак по немски с цел да кандидатсвам в университет.
Оказа се, че за специалността ми трябва и английски и сега САЕ-то влезе в употреба, за да докажа ниво.

# 33
 • Русе
 • Мнения: 2 152
За мен явяването на един предварителен изпит или пробен(ако се предлага такъв, за френски език има) е полезно. Защо? Дъщеря ми учи френски на частни уроци, което веднага следва - по малко време за говорене и съответно здрава езикова бариера. За това преценихме, че е добре да се отиде на DELF А2 - за да се види формата на изпита и да получи едно спокойствие, чисто емоционално (цената на изпита е 120лв, т.е. не е някаква космическа сума). От тук вероятно ще отиде направо на В2, освен ако не поиска за изкара и В1. Според децата, които са държали тези изпити - разликата в нивата е много голяма, като изисквания. Вероятно за възпитаници на френски гимназии не е необходимо. Френските сертификати са безсрочни, но както и за английските и американските университети искат да са зържани до 2 години преди кандидатстване, а някъде и до 1г.
В Америка, не във всички университети приемат Кембридж, та дори и IELTS искат си техните TOEFL И  SAT. Вярно е че изпитите по английски са доста по скъпи от френските.
За деца, които нямат намерение да кандидатстват в чужбина изобщо не виждам смисъл да се явяват за сертификат сега. Може би е оправдано в последен курс на университета, за да им е предимство при търсене на работа.
Например, нашето решение (ако окончателно реши да учи бакалавърска във Франция и магистратура в САЩ): няма да държи английски сертификати сега, а в последната година на бакалавърската.  Ако пък реши да се пробва за стипендия в сащ, в лято - зима 10-11кл.  TOEFL И  SAT, за да има възможност да повтори, ако резултата не я удовлетворява.

# 34
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 7 222
Дъщеря ми учи в двуезично училище.Задължение на училището е, на всеки две години да провежда изпита пред английски представители.Сертифицират ги по Кеймбридж. На всеки две години трябва да получат определено ниво.Втори клас А1,четвърти А2, шести В1, осми B2. лично аз го намирам за полезно, защото и без друго учат  поне 50%от предметите на английски, поне накрая имат и сертификат,
 

# 35
 • Мнения: 14 133
От езикови сертификати винаги има полза, независимо дали в момента или в бъдеще.

# 36
 • Мнения: 31
От езикови сертификати винаги има полза, независимо дали в момента или в бъдеще.

Безспорно има. Само трябва човек да си поддържа нивото и реалните му знания да отговарят на сертификата, който представя. Simple Smile

# 37
 • Мнения: 442
От значение кой издава сертификата. Ако не е от институция с високи стандарти и утвърдено име, няма особена полза и не гарантира знания.

# 38
 • Мнения: 364
Според мен е полезен при всички положения сертификата. Най-малкото е като награда за положените усилия, децата ще се чувсват удовлетворени.
Видях, че предстои изложение за средно образование, на което може да се провери нивото на владеене на английски на децата,  напълно безплатно.
https://web.facebook.com/obrazovan/posts/10154609856882243

# 39
 • Варна
 • Мнения: 804
Случайно попаднах на темата и точно вчера говорехме за сертификатите. Дъщеря ми е голяма, студентка в Германия. За да я приемат и трябваше сертификат по немски. Английски никой не и е искал. 5 семестър макроикономика на английски, магистърските програми са повечето на английски. Никой не се интересува от сертификати, просто английският трябва да се знае.

# 40
 • Мнения: 39 710
За да я приемат и трябваше сертификат по немски. Английски никой не и е искал. 5 семестър макроикономика на английски, магистърските програми са повечето на английски. Никой не се интересува от сертификати, просто английският трябва да се знае.

Не съм съгласна. Сама казваш, че са искали сертификат за немския, нали? Е, по същия начин в никой английски или американски университет няма да приемат студент без сертификат. Просто изискването за такъв е императивно в чеклистата на нужните документи.

# 41
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 7 222
. Никой не се интересува от сертификати, просто английският трябва да се знае.
И  как се взема сертификат, ако не се знае езика?

# 42
 • Мнения: X
При кандидатстване за работа също са полезни. Ако в CV-то пише "отличен английски", на интервюто задължително се пита къде си учил и колко време. Ако 10г си учил един език и нямаш документ е несериозно. Това е като да завършиш семестриално и накрая да не направиш дипломната работа. Работодателят няма време да проверява и изпитва владеенето на езика и би дал преднина на кандидат със сертификат. Един доживотен сертификат решава този проблем.

# 43
 • Русе
 • Мнения: 2 152
Аз, като работодател не бих се доверила на сертификат изкаран преди повече от две години , ако предишната работа не е била свързана с упражняване на езика под някаква форма. Колкото и да е безсрочен, като не се практикува се забравя. Бих проверила такъв кандидат и не бих му дала предимство.

# 44
 • Мнения: 31
Аз, като работодател не бих се доверила на сертификат изкаран преди повече от две години , ако предишната работа не е била свързана с упражняване на езика под някаква форма. Колкото и да е безсрочен, като не се практикува се забравя. Бих проверила такъв кандидат и не бих му дала предимство.
Абсолютно съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт