Четвърти клас

• 90 681
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Всеки ден имат по 6 часа без изключение, имат 2 сипа и 1 зип.

# 466
Вие имате с два часа повече от нас, които съм сигурна, че идват от двата ви СИП-а, каквито при нас няма.
При нас ще има нещо аналогично на програмата "Успех", на която нашите деца много се радваха по- миналата година. Жалко, че миналата година ни лишиха от нея.

# 467
  • София
Е така де, от там идват, затова написах точно колко сипа и зипа имат. Те избираеми имат БЕЛ, математика и хореография, затова и часовете са им повече.

# 468
Май й аз ще се навия за Уча се. Нещо не се справя много добре младежа и не знам какво да го правя вече  Rolling Eyes
Не е от незнание, а по-скоро от мързел, или най-точно от липса на мотивация  Confused Не знам по какъв начин да го накарам да разбере, че образованието е ценност. Опитвахме с наказания - не става  Crossing Arms Thinking
Вчера са им върнали входното ниво по БЕЛ - 4 с 2 минуса. На което той много се зарадвал, че не е 3  Shocked Днес говорих с госпожата, да ходи на консултации и тя ми каза, че си е върнал теста още преди да бие звънеца с две не попълнени задачи. Не грешени, просто не попълнени  Shocked Вкъщи го питах за тях - едната беше да напише сдродни думи на дадени - ами каза ми, а защо не ги написал в час - кой знае  Confused По-важно е да излезе да играе. И госпожата само това ми повтаря - мързи го да мисли.
Редовно го прави това на тест или контролно да излезе преди да е бил звънеца, защото си е написал. Никога не проверява дали има нещо сгрешено, дали има нещо не попълнено. Минава въпросите по веднъж и край.
Не знам вече какво да го правя. Даже мисля да говоря с една приятелка психоложка  Confused
Като го накажем да му вземем колелото и телефона, той се примирява, но не се амбицира да промени нещо. Никакви наказания не го трогват, а и то няма кой знае от какво да го лиша.  Rolling Eyes
Давайте идеи с какво да го мотивирам.  Praynig

# 469
Вие имате с два часа повече от нас, които съм сигурна, че идват от двата ви СИП-а, каквито при нас няма.
При нас ще има нещо аналогично на програмата "Успех", на която нашите деца много се радваха по- миналата година. Жалко, че миналата година ни лишиха от нея.

Ние нямаме нито един СИП, но имаме 2 часа ЗИП руски и един ЗИП ЧО (поне така ни е написана програмата и в заявленията пишеше ЗИП). И пак всеки ден сме с по 6 часа.
Нещо не правя особена разлика между СИП и ЗИП. СИП не трябва ли да е само по желание?
Отделно има програма "Твоят час", но там децата ходят само по избор и то в събота/неделя.

# 470
ЗИП-ът е задължителен, избира се само предмета. Колко се "избира" наистина е съвсем друг въпрос.
СИП-ът не е задължителен и не всички деца трябва да го посещават. Въпрос на желание е.
Има си Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план на МОН, която определя броят часове според държавния образователен стандарт. Според нея учебните часове се разделят на три основни групи:
1. раздел А – задължителни учебни часове;
2. раздел Б – избираеми учебни часове;
3. раздел В – факултативни учебни часове.

Общият брой учебни часове от раздел А и раздел Б за една учебна седмица е по двадесет и седем учебни часа – в III и в IV клас. И това е минимумът. Разделено на пет дни в седмицата прави три дни по пет часа и два - по шест. Ако имате и вие по някой модул, бройката може да се увеличи.

Цитат
Отделно има програма "Твоят час", но там децата ходят само по избор и то в събота/неделя.
Да, тези програми не са в общия брой часове за обучение. Може и през ваканцията да се посещават. Нашите бяха така оформени по "Успех", например. За тази година по другата програма ни питаха кога и се оказа, че пак през ваканциите е най- удобно.

# 471
Явно при нас има задължителен СИП Simple Smile. Програмата ни е на сайта на училището, но там няма СИП/ЗИП. А и заявление за СИП не съм попълвала.
Не, че има някакво значение, едва ли ще се преучат децата.

# 472
Принципно заявление следва да си се попълни и за двете избираеми форми.

# 473
Здравейте,
ние сме 2 дена по 6 часа, 3 дена по 5 часа.

От тази година - 5 час е до 16,55, 6 час до 17,45.
Имало някаква заповед да не свършват прекалено късно.

Това много ме радва, защото мин.година приключваше в 18,30 когато имаше 6 часа. И като вземем предвид, че нашата госпожа ВИНАГИ ги пуска с по 10 мин. по-ктсно, реди 19 часа рядко се прибирахме вкъщи. Което вече си е късно.

Сега е за сметка на предиобедните часове, но все пак, е за предпочитане.

Вашите часове към колко часа приключват?

# 474
Здравейте,
ние сме 2 дена по 6 часа, 3 дена по 5 часа.

Това много ме радва, защото мин.година приключваше в 18,30 когато имаше 6 часа. И като вземем предвид, че нашата госпожа ВИНАГИ ги пуска с по 10 мин. по-ктсно, реди 19 часа рядко се прибирахме вкъщи. Което вече си е късно.

Сега е за сметка на предиобедните часове, но все пак, е за предпочитане.

Вашите часове към колко часа приключват?
Наредбата е да свършват по-рано разрешава максимум 2 междучасия да са по 5 минути. Поради което 6 час ако започват от 13.30 може да свърши най-рано в 18:25. При нас има само едно междучасие от 5 минути, но то е между 6 и 7 час и не ни касае. Та нашите деца свършват в 18:30. Как са го направили 17:45 при вас?

# 475
  • София

някой знае ли нещо повече по въпроса?

# 476

някой знае ли нещо повече по въпроса?
Чл. 6. (1) Учебният ден включва учебните часове и почивките между тях.
(2) Учебният ден започва не по-рано от 8,00 часа и приключва не по-късно от
19,30 часа.
(3) По изключение от ал. 2 учебният ден може да започва не по-рано от
7,30 часа, когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки
да бъде само преди обяд.
(4) Началото и краят на учебния ден за всяко училище се определя със заповед
на директора на училището преди началото на всяка учебна година.

# 477
  • София
Дидева, благодаря, аз това го намерих, но то не дава отговор на въпроса ми.

В този текст се предвижда втора смяна да приключва до 19:30, а майката говори доста по-ранно приключване.

За още едно училище знам, че в четвърти клас тази година приключват 6-ти час в 17:45, а не както миналата година в 18:30 - явно има нещо общовалидно, но това не е цитираният от теб текст.

Интересува ме, защото в нашето училище се учи на смени и 6-тия час на децата е до 18:30.

# 478
Интересува ме, защото в нашето училище се учи на смени и 6-тия час на децата е до 18:30.
Това зависи от това в колко часа започва първата смяна и съответно - втората, каква е продължителността на часовете и междучасията.
Явно директорите са направили необходимото за по-ранно приключване на учебните занятия.

# 479
Това зависи от това в колко часа започва първата смяна и съответно - втората, каква е продължителността на часовете и междучасията.
Явно директорите са направили необходимото за по-ранно приключване на учебните занятия.

И на мен ми е интересно какво точно са направили. Като започнат в 7:30 (защото няма как по-рано), седми час (защото децата след 5-ти клас имат предимно дни с по 7 часа) на първа смяна може най-рано да свърши в 13:10 (с две междучасия по 5 минути). Втора смяна дори да започне от 13:20 и пак с две междучасия по 5 минути, това прави 18:10 за край на 6-ти час, а не 17:45.

Общи условия

Активация на акаунт