НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 106

  • 105 339
  • 728
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 4 455
Kameloth,благодаря. bouquet bouquet bouquet
А нещо ново на бг език, извън посочените, има ли ,свързано с ВМ?

# 451
  • SA
  • Мнения: 3 343
sun sea, не зная нещо ново напоследък да е излизало на бг-език по темата.
И да дам линк към една статия на д-р Фънг, защото в нея се обяснява защо някои хора имат по-високи нива на кр.захар сутрин на гладно - знам, че някои момичета в темата с изненада установяват това, както и аз се впечатлявах в началото.
https://intensivedietarymanagement.com/dawn-phenomenon-t2d-8/

Накратко, това е свързано с т.нар. феномен на зазоряването / The Dawn Phenomenon/, който обичайно се подозира при хора с диабет. Тези диабетици сутрин се събуждат с кръвна захар по-висока от тази от предходната вечер, макар и да не са приемали никаква храна през нощта.
Феноменът на зазоряването се оказва, че се наблюдава и при напълно здрави хора и се обуславя от циркадна секреция в ранните часове на деня / към 4-5 часа/ на няколко хормона - адреналин, кортизон, растежен хормон и глюкагон, всички които водят до повишаване нивото на кръвната захар. Смисълът на този механизъм е да се подготви тялото за настъпващия ден и очаквана физическа активност, така че в кръвта постъпва повече глюкоза като бърз източник на енергия.
Успоредно с това покачване на глюкозата се повишава и секрецията на инсулин и затова при здрави хора на практика повишението на кръвната захар е незначително. По друг начин обаче стоят нещата при хората с диабет и по-тежка ИР. При тях често повишението на кръвната захар е по-значително, защото секретирания инсулин не успява да я понижи до нива, характерни за здрави хора.
Според д-р Фънг подобни явления се наблюдават и при по-продължителен фастинг - кръвната захар е в по-високи нива, защото при адаптацията на тялото към фаст се отделят същите хормони, имащи отношение и към феномена на зазоряването.
Затова той смята, че при хора с ИР поддържането на леко по-високи нива на кръвната захар, докато са на ВМ-НВХ или фастинг не е непременно лош признак, а показва, че тялото се "освобождава" от излишната захар, а с времето и преодоляването на ИР, би трябвало да се очаква подобрение в кръвно-захарните нива.

# 452
  • Благоевград
  • Мнения: 3 635
Здравейте момичета  Hug Решила съм да започна да спазвам правилата за хранене по този метод, заради много високия ми инсулин и поликистозата, плюс висока кръвна захар на гладно. Имам обаче един въпрос - видях много рецепти, които съм си записала и смятам да ги пробвам за обяд и вечеря, но какво закусвате? Аз свикнах да имам по 5 хранения на ден, като се хапва малко през около 3 часа. Преди време спазвах режим, изготвен от диетолог, в който за междинни закуски в 10 и 3 можех да пия чай, да ям 30 грама сурови ядки, 200 грама кисело мляко или една чаша прясно мляко. В много редки случаи, веднъж на седмица, сутрин междинното хранене беше ябълка или друг сезонен плод без банан. Обаче от няколко месеца установих непоносимост към мляко и ядки и съм ги изключила от менюто си. От млечните хапвам само домашно козе сирене, че от него не ми се подува стомаха. Плодове хапвам следобяд, гледам да е по-малко, но се случва. Много ми се иска да си направя някакъв режим и ще съм благодарна за съвети в това отношение  Hug

# 453
  • София
  • Мнения: 12 345
от месеци закуската ми е пържени яйца - бъркани, на очи, омлет или каквото ми се иска в момента + свинска мас или масло.
това го правя сутрин вкъщи, а го ям на работа около 11 часа, после директно вечерям.

# 454
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Идеи за закуска:
- яйчени мъфини (яйца, зеленчуци, колбас и във формички)
- авокадо, пълнено със слънчогледови семки
- варени яйца със зеленчук
- омлет
- яйца на очи
- чушка, пълнена с месо/колбас/масло
- парче козе сирене, намазано с много масло
- опалянки, намазани с  нещо
- през есента може варена/печена тиква с масло и канела или със сирене и масло
- палачинка от яйца и кокосови стърготини с нещо си
- листо от салата айсберг, в което завиваш остатъци от вечерята (месо, яйца, зеленчук)

Няма никакъв проблем на закуска да ядеш каквото си хапнала на вечеря. Случвало ми се е да закусвам и пържола, и пилешко бутче, и т.н.   hahaha

# 455
  • Благоевград
  • Мнения: 3 635
С тези яйца  ooooh!  Laughing Как хич не ги долюбвам  Laughing
С предишния режим закуските ми бяха - чушка със сирене 50  грама, краставица със сирене 50 грама, краставица с шунка 50 грама, варено яйце с краставица, 3 с.л. овесени ядки с 1 с.л. овесени трици с вода, печена филия пълнозърнеста с масло. Нещо от това мога ли да ям и сега за закуска? А междинните хранения? Предполагам, че може да се яде някакъв зеленчук, чушка, морков, краставичка, или парче плод, или чай?

# 456
  • Мнения: 61 425
А защо трябва да имаш толкова много хранения?

# 457
  • Мнения: 15 220
Една снимка от днес, която показва, че не трябва да вярваме на кантара:) Според него за осем месеца не съм свалила нищо, но пък номера на дънките ми е с два надолу, тялото ми е изчистено от мазнините, е, има какво да се желае, но разликата от миналата година и сега е очевидна. Хубавото е, че мазнините си отиват от където трябва:)

# 458
  • Мнения: 4 455
JACKLIN*,повече от страхотно изглеждаш!Браво! bouquet bouquet bouquet

# 459
  • Мнения: 3 410
JACKLIN*, поздравления! Хубава, слаба и здрава - какво значение имат кг.
За мен първата стъпка към успешното сваляне на килограми е "Изхвърлете кантара"  Laughing
Вече повече от година, откакто промених храненето си. Най-добрия ми приятел е шивашкия метър. Нямам кантар, не се меря.
Със сигурност съм свалила повече от 20 кг, но не знам колко. Спрях и обиколките да следя след като минах по 20+ см отвсякъде (включитено бюста, там вече няма никой, ама не ми пука  Laughing).
Усещането да влезеш в магазин и всичко да ти става е страхотно.

# 460
  • Благоевград
  • Мнения: 3 635
А защо трябва да имаш толкова много хранения?

Защото ми става лошо и получавам хипогликемия, ако не хапвам нещо през 3 часа. Обикновено закусвам в 8, след това пия чай към 10 и 30, обядвам към 12:30, след това имам хранене към 3 - плод, чай или каквото намеря в бързината, и вечерям най-късно до 7, защото ми прималява. Вечерям ли, няма проблем и до 12-1 не ми се дояжда нищичко.

# 461
  • София
  • Мнения: 12 345
А защо трябва да имаш толкова много хранения?

Защото ми става лошо и получавам хипогликемия, ако не хапвам нещо през 3 часа. Обикновено закусвам в 8, след това пия чай към 10 и 30, обядвам към 12:30, след това имам хранене към 3 - плод, чай или каквото намеря в бързината, и вечерям най-късно до 7, защото ми прималява. Вечерям ли, няма проблем и до 12-1 не ми се дояжда нищичко.

С този режим няма да е така, защото кръвната захар и инсулина няма да имат резки подскоци.

# 462
  • Мнения: 2 642
signora_tina, нищо не ти пречи да започнеш и да се храниш пак по 5 пъти на ден, но ти гарантирам, че съвсем скоро междинките ще отпаднат. Аз лично правя една стабилна закуска и после чак на вечеря. Бях много учудена, когато установих, че не огладнявам на обед. Иначе щом не харесваш яйца, аз лично не знам какво да те посъветвам, защото ги обожавам и мога да ги ям всеки ден във всякакви вариации. Най-любими са ми тъй наречените забулени и за по-лесно ги приготвям във формите за мъфини.

Jacklin, изглеждаш фантастично! Поздравления!

# 463
  • Мнения: 4 455
signora_tina ,погледни менюто на jabot на 1 стр.

# 464
  • Благоевград
  • Мнения: 3 635
signora_tina, нищо не ти пречи да започнеш и да се храниш пак по 5 пъти на ден, но ти гарантирам, че съвсем скоро междинките ще отпаднат. Аз лично правя една стабилна закуска и после чак на вечеря. Бях много учудена, когато установих, че не огладнявам на обед. Иначе щом не харесваш яйца, аз лично не знам какво да те посъветвам, защото ги обожавам и мога да ги ям всеки ден във всякакви вариации. Най-любими са ми тъй наречените забулени и за по-лесно ги приготвям във формите за мъфини.

Jacklin, изглеждаш фантастично! Поздравления!

Обмислям след 15-ти да започна, тъй като ще съм си вкъщи и ще мога да обмислям по-добре какво да хапвам и какво не. От диетоложката ми съм чувала, че хората като мен с ИР и ПКЯ трябва да се хранят на 3-4 часа, за да може инсулинът да се поддържа в норма и да не ми става лошо. Сама усещам себе си, че акто не хапна и става страшно. Между другото, в този режим от нея се изключва мазнината. Готви се максимум с 1 с.л. мазнина, млякото е нискомаслено, месото е нетлъсто, почти никаква мазнина няма в режима. Някак свикнах да ям през 3 часа и не знам дали ще успея да се справя.
А хранителните режими сами ли си ги изготвихте в съответствие с нуждите на всекиго? Какъв е принципът на разпределение на храните за закуска, обяд и вечеря? Да речем месото и рибата да се ядат за закуска и обяд, а вечерта безмесно ястие? Прочетох много, но още не мога да схвана основния принцип коя храна кога се яде и кое с кое се комбинира. Може би в темите сте коментирали и се извинявам, че задавам глупави въпроси, но наистина ми е доста трудно да се ориентирам и ще съм благодарна за насоки  Hug bouquet

Общи условия

Активация на акаунт